Beste VR brillen – Vergelijkingstest & Koopgids
Het assortiment VR brillen wordt steeds uitgebreider waardoor het niet altijd makkelijker wordt om een keuze te maken. Daarom willen wij jou alvast op weg helpen door jou 3 hedendaagse topproducten aan te reiken. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Samsung Virtual Reality Glasses 2 indien je beschikt over een Samsung Galaxy S6 of S7, inclusief alle bijbehorende types. Wil je toch wel graag een VR bril aankopen die geschikt is voor je Samsung smartphone en tegelijk ook een controller aanbiedt? Dan raden wij jou de Samsung Gear VR aan die geleverd wordt inclusief een praktische controller.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
Deze unieke VR bril is speciaal ontworpen voor gebruik in combinatie met verschillende Samsung Galaxy toestellen en blijkt dus compatibel te zijn met het Android besturingssysteem. Doordat hij overigens draadloos werkt, geniet oneindig veel bewegingsvrijheid.
Wanneer we de reacties op het product bekijken dan stellen we vast dat de meeste klanten overtuigd zijn. Hier en daar maakt een koper melding van de kwetsbaarheid en matige kwaliteit. Laat je hier echter niet door afschrikken en bekijk het toch maar even.
Zo zul je zien dat deze VR bril echt wel handig in gebruik is en niet alleen een uitstekende geluidskwaliteit maar ook unieke beeldkwaliteit garandeert. Overigens kun je deze VR bril ook gebruiken wanneer je in het dagelijkse leven een bril draagt.
De tweede keuze
In tegenstelling tot sommige andere VR brillen wordt dit exemplaar geleverd inclusief een degelijke controller. Verder blijkt de VR bril compatibel te zijn met diverse Samsung smartphones zoals de Galaxy S8, S8+, S7 en S7 edge alsook de Note5 en de S6, S6 edge en S6 edge+.
Indien je overweegt om deze VR bril aan te kopen dan willen wij jou echter wel aanraden om rekening te houden met de compatibiliteit. Zo blijkt hij jammer genoeg niet geschikt voor gebruik met een Samsung Galaxy Note 8 en dat is best wel jammer.
Toch mag je zeker zijn van een duurzaam en makkelijk te bedienen apparaat waarop je, met behulp van de beschikbare USB poort, zowel een USB-C alsook Micro-USB aansluiting tot stand kunt brengen. Ook dit exemplaar is trouwens geschikt voor brildragers.
Overweeg ook
Indien je niet alleen op zoek bent naar een kwalitatieve VR bril maar tevens ook naar een betaalbaar product, dan lijkt dit exemplaar misschien wel iets voor jou. De lage prijs maakt hem alvast een pak toegankelijker voor mensen met een iets beperkter budget.
Volgens een kleine minderheid van de kopers zou deze cardboard VR bril jammer genoeg niet geschikt zijn voor gebruik met de zogenaamde Lite smartphones. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan de bekende Huawei P Lite toestellen, en dat is behoorlijk vervelend.
Deze VR bril is snel te installeren en eenvoudig in gebruik. Hij is compatibel met diverse soorten smartphones op voorwaarde dat het beeldscherm niet groter is dan 5,5 inches. Bovendien werkt hij zowel met Android alsook met het iOS besturingssysteem.
5 beste VR brillen (Reviews) van 2024
De virtual reality brillen, ook wel afgekort als VR brillen, worden steeds populairder. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit diverse soorten en tal van verschillende merken. Maak zelf de keuze of je gaat voor een playstation VR bril, een pc VR bril of liever een VR bril voor de iPhone 6? Wij zetten graag 5 topproducten voor jou op een rijtje. Bekijk deze even en houd hierbij rekening met het advies van experts en klanten vermeld in de online reviews. En wie weet is jouw beste VR bril wel één van de goedkope exemplaren of een leuke aanbieding?
1. Samsung Virtual Reality glasses 2 for Samsung G920/925/928/930/935
Deze VR bril van Samsung is niet meteen voorzien van de laagste prijs maar toch lijkt hij tot de populairste brillen uit het lijstje te behoren. We stellen vast dat heel wat kopers overtuigd zijn van deze VR bril omwille van z’n kwaliteit, design en gebruiksvriendelijkheid. Slechts een bijzonder kleine minderheid beschouwt de bril als kwetsbaar en kwalitatief minder dan verwacht.
Toch loont hij de moeite om even van naderbij te bekijken. Zo zul je zien dat je de Gear VR bril kunt gebruiken met eender welk type Samsung Galaxy S6 en S7 smartphone in combinatie met het Android besturingssysteem. Hij levert hierbij niet alleen een uitstekende beeldkwaliteit op dankzij de hoge resolutie maar zorgt eveneens voor een 360 graden surround sound waardoor je je in de cinema waant. Doordat hij ook nog eens draadloos functioneert, geniet je heel wat bewegingsvrijheid.
De VR bril blijkt daarnaast ook geschikt voor brildragers en is voorzien van een Micro-USB aansluiting. Houd er wel rekening mee dat deze virtual reality bril niet is uitgerust met een wifi functie en hij alleen maar beschikbaar blijkt in de Engelse taal.
Voordelen:
Android: deze VR bril steunt op het principe van Android en blijkt bijgevolg compatibel te zijn met alle Samsung Galaxy S6 én S7 smartphones.
Draadloos: in tegenstelling tot sommige andere VR brillen, zul je zien dat dit exemplaar volledig draadloos onderbouwd is en op die manier behoorlijk wat bewegingsvrijheid aanbiedt.
Handig in gebruik: je bent verzekerd van een uitmuntende beeldkwaliteit dankzij de extreem hoge resolutie. Ook qua geluid mag je rustig ademhalen want hij biedt een 360 graden surround sound. Kortom, de ideale bioscoopervaring.
Gebruiksgemak: of je nu een bril draagt of niet, de VR bril kan werkelijk door iedereen worden gedragen. Verder is er ook een Micro-USB poort aanwezig.
Nadelen:
Kwetsbaar: enkele klanten zijn van mening dat bepaalde onderdelen behoorlijk matig zijn van kwaliteit en sneller stuk gaan.
2. Samsung Gear VR met Controller SM-R324 Micro-USB USB-C
Net zoals de vorige VR bril is ook dit exemplaar afkomstig van het bekende merk Samsung. Indien je op zoek bent naar een VR bril voor je PS4 dan is dit model misschien niet de beste aanbeveling. Hij is namelijk ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de Samsung Galaxy S8, S8+, S7, S7 edge en de Samsung Note5, S6 edge+, S6 en S6 edge. Houd er wel rekening mee dat hij niet compatibel is met de Samsung Galaxy Note 8 smartphone.
Deze Samsung VR bril wordt overigens geleverd inclusief een aparte controller, wat mogelijks het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren. Verder wordt hij aangevuld met een Android besturingssysteem én een USB poort die geschikt blijkt voor zowel een USB-C als Micro-USB aansluiting. Het feit dat de VR bril draadloos functioneert, biedt heel wat bewegingsvrijheid aan. Bovendien kan hij ook probleemloos worden gebruikt voor brildragers.
We zien dat de VR bril van Samsung beloond wordt met een mooie score van 4,3 sterren op 5. De meeste klanten zijn dan ook overtuigd van de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het comfort. Besef wel dat hij niet is uitgerust met een wifi functie en dat is jammer voor deze prijs.
Voordelen:
Compatibel: hij blijkt compatibel te zijn met verschillende versies van de recente Samsung smartphones. Denk bijvoorbeeld maar aan de Galaxy S8, S8+, S7 en S7 edge. Maar ook de Note 5, S6, S6 edge en de S6 edge+ behoren tot de mogelijkheden.
Controller: op het moment van aankoop wordt er meteen een krachtige en snelle controller meegeleverd.
USB poort: op de USB poort van de VR bril kun je niet alleen een USB-C maar ook een Micro-USB aansluiting maken.
Handig in gebruik: deze draadloze VR bril blijkt evengoed geschikt voor brildragers en blijkt voorzien van het Android besturingssysteem.
Nadelen:
Geen Galaxy Note 8: ben je echter in het bezit van een Samsung Galaxy Note 8 smartphone dan blijkt deze VR bril jammer genoeg geen aanbeveling te zijn.
3. (Google) cardboard inclusief hoofdband Virtual reality 3D bril geschikt voor smartphones tot 5,5 inch
Wil je liever niet zoveel geld spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een degelijke VR bril, dan is dit exemplaar vast en zeker de moeite waard om aan een grondige inspectie te onderwerpen. Deze kartonnen virtual reality bril, die eenvoudig te installeren is, werd ontworpen door Google en functioneert in combinatie met een smarthpone.
Je kunt deze Cardboard virtual reality bril gebruiken in combinatie met eender welke smartphone waarvan het scherm maximaal 5,5 inches groot is. Ondanks het feit dat een Android platform gebruikt wordt, blijkt hij ook compatibel te zijn met het iOS besturingssysteem waardoor ook de iPhone 4/5 en P plus aan het lijstje kunnen worden toegevoegd.
Deze draadloze VR bril, die overigens heel wat bewegingsvrijheid aanbiedt, wordt geleverd inclusief een hoofdband. Op die manier hoef je de bril niet de hele tijd vast te houden wat bijdraagt aan het uiteindelijke draagcomfort. Ondanks de vele positieve reacties van klanten is er toch één koper die laat weten dat de bril niet zou werken met de zogenaamde Lite-smartphones.
Voordelen:
Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van dit betaalbare prijskaartje. Bovendien omvat de prijs ook een leuke en zachte hoofdband.
Ontwerp: hij wordt gekenmerkt door een eenvoudig kartonnen ontwerp waarbij de installatie geen voeten in de aarde heeft. Kortom, eenvoudig in gebruik en je hoeft er alleen maar je smartphone in te monteren.
Smartphone: elke smartphone met een beeldscherm van maximaal 5,5 inches, kan zonder problemen in deze Cardboard VR bril worden geplaatst.
Besturingssysteem: in de beschrijving staat vermeld dat hij gekenmerkt wordt door een Android besturingssysteem. Echter blijkt hij ook te werken met het bekende iOS systeem van Apple waardoor je evengoed bepaalde iPhones in de VR bril kunt plaatsen.
Nadelen:
Geen Lite-smartphones: ondanks het feit dat de schermgrootte van bepaalde Lite-smartphones voldoet aan de vereisten voor deze VR bril, zouden ze volgens één koper niet compatibel zijn met dit product.
4. Sony PlayStation VR PS4 (UK import) Sony PlayStation VR hardware & accessoires
Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan zou je ook voor deze VR bril van het bekende, en misschien wel het beste merk Sony kunnen kiezen. In tegenstelling tot de voorgaande VR brillen uit deze lijst, is dit exemplaar wel degelijk compatibel met de PS toestellen, meer bepaald met eender welke PS4 console. De PlayStation 4 VR bril kun je makkelijk aansluiten om vervolgens weg te zinken in een nieuwe virtual reality wereld.
Zo zul je zien dat de PS VR bril gekenmerkt wordt door een aangepast OLED display van 5,7 inches groot inclusief een 360 graden zicht. Dankzij de combinatie van enerzijds superlage latentie en anderzijds de vloeiende beelden, dankzij 120 frames per seconde, lijkt het alsof de gamewereld tot leven komt. De VR bril wordt verder aangevuld met een uitstekende 3D-audio waardoor je een unieke geluidskwaliteit geniet alsook een ingebouwde microfoon.
In vergelijking met sommige andere virtual reality brillen is dit exemplaar, dankzij de combinatie van diverse ledlampjes die de je bewegingen volgen, ook bijzonder nauwkeurig te noemen. Overigens wordt hij jou toegestuurd met tal van handige accessoires wat het hoge prijskaartje mogelijks zou kunnen verklaren. Toch zijn alle klanten bijzonder tevreden en dat kun je ook zien aan de hoge eindscore van 5 sterren.
Voordelen:
PS 4: het grote pluspunt van deze VR bril is dat je hem kunt gebruiken met eender welke PlayStation 4 console.
Display: hij is uitgerust met een 5,7 inches groot OLED scherm dat meteen een ruim 360 graden zicht garandeert.
Geluidskwaliteit: naast een unieke beeldkwaliteit mag je ook zeker zijn van een uitmuntende geluidskwaliteit dankzij de aanwezigheid van de 3D-audio.
Handig in gebruik: de VR bril is voorzien van een sterke geïntegreerde microfoon en tal van verschillende ledlampjes die in staat zijn om elke beweging probleemloos te gaan volgen. Dit maakt de VR bril dan ook een pak nauwkeuriger ten opzichte van z’n voorgangers.
Nadelen:
Prijzig: je zult zien dat het prijskaartje hier wel een pak boven het gemiddelde ligt, wat door sommige klanten dan ook als een minpuntje kan worden beschouwd.
5. VR Box Virtual Reality Bril 4.7 tot 6 inch smartphones
Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de VR Box virtual reality bril die, in tegenstelling tot het vorige exemplaar, wel een aanbieding lijkt. Het lage prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij het grote publiek. Toch moeten we vaststellen dat de klant niet 100% tevreden blijkt te zijn over de aangeboden kwaliteit. Echter vindt hij het toestel wel duurzaam en voordelig in aankoop.
Net zoals heel wat andere virtual reality brillen is ook dit model speciaal ontwikkeld voor gebruik met smartphones. De enige voorwaarde is dat je smartphone een schermgrootte heeft variërend van 4,7 tot maximaal 6 inches. Plaats de smartphone vervolgens in de daarvoor voorziene houder en verstel de zachte comfortabele hoofdband indien nodig. Daarnaast kun je ook de oogafstand makkelijk en snel aanpassen waarna je in een soort van eigen 3D bioscoopwereldje wordt gekatapulteerd.
Deze virtual reality 3D bril blijkt overigens niet alleen compatibel te zijn met het Android besturingssysteem maar kan ook gebruikt worden met iOS toestellen. Hij blijkt ook uitgerust met HD optische lenzen en kan eventuele duizeligheid en verblinding voorkomen met behulp van z’n hoge transparantie. Kortom, de moeite waard om hem toch maar even te bekijken.
Voordelen:
Kostenplaatje: de prijs van deze VR bril lijkt alvast hartstikke goed mee te vallen wat een pluspunt is voor mensen met een beperkter budget.
Smartphones: je kunt deze VR bril zonder problemen gebruiken in combinatie met diverse smartphones waarvan het scherm minimaal 4,7 en maximaal ongeveer 6 inches groot blijkt.
Gebruiksgemak: het is niet alleen mogelijk om de zachte hoofdband te verstellen maar verder kun je ook de oogafstand makkelijk en zonder problemen regelen.
Nadelen:
Matige kwaliteit: jammer genoeg had de koper toch wel iets meer verwacht van de kwaliteit en dat is best vervelend.
VR brillen Koopgids
Misschien heb je wel al eens gehoord van virtual reality? Maar wat is dat nu precies en hoe werkt het? Bestaan er dan ook verschillende soorten virtual reality brillen of zijn het allemaal universele exemplaren? En hoe zit het dan uiteindelijk met het prijskaartje? Kortom, heel wat vragen waarop wij een antwoord trachten te vinden. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de gids hieronder even rustig door te nemen alvorens je de verschillende VR brillen en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.
Wat is een VR bril en het gebruiksgemak
Virtual Reality, wat trouwens meteen wordt afgekort tot “VR”, kun je beschouwen als een technologie waarbij het de bedoeling is om een bril op je hoofd te zetten en vervolgens ondergedompeld te worden in een virtuele wereld. Uiteraard is het niet zomaar een bril maar een speciale VR bril die ontwikkeld is om eender welke beweging van je hoofd te gaan registreren. Je kunt dus maar liefst 360 graden om je heen kijken en de beelden en details in 3D waarnemen. Kortom, je krijgt het gevoel dat je in een andere (virtuele) wereld terecht gekomen bent.
Vandaag de dag kunnen we virtual reality dan ook niet meer weg denken uit onze samenleving. Zo wordt het principe niet alleen gebruikt voor het spelen van games maar kan het ook van toepassing zijn bij het kijken van een film in 3D en voor simulaties. Bij simulaties kun je bijvoorbeeld denken aan het ontwerpen van gebouwen, het besturen van een vliegtuigsimulator, het trainen van personeel in de zorgsector en nog zoveel meer.
Kortom, met behulp van een VR bril gaat dan ook letterlijk een nieuwe wereld voor jou open. Echter willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste VR bril aan te kopen. Zo zul je zien dat er heel wat VR brillen bestaan die bestuurd worden met behulp van een smartphone. Echter kun je vandaag de dag ook kiezen voor een computergestuurde VR bril en eentje die functioneert in combinatie met bijvoorbeeld de PS4 consoles.
Het type VR bril en de werking ervan
Het is ondertussen duidelijk dat je de virtual reality wereld alleen maar kunt ontdekken met behulp van een VR bril. Zo kun je opteren voor een actieve of passieve VR bril, maar wat is nu het verschil?
Kies je bijvoorbeeld voor een actieve VR bril, dan kies je voor een veelal draadloos exemplaar dat geen computer nodig heeft om te kunnen functioneren. Ze worden ook vaak omschreven als de zogenaamde “stand alone” systemen. Een passieve VR bril daarentegen kan niet zelfstandig functioneren en heeft dus nood aan een computer of console waar je de bril vervolgens moet aan koppelen.
Immersion en tracking
Tijdens de zoektocht naar de voor jou perfecte VR bril zul je vaak de termen “immersion” en “tracking” tegenkomen, maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld? Wanneer we het hebben over “immersion” dan hebben we het over het gevoel aanwezig te zijn in een virtuele wereld. Noem het maar gerust “onderdompeling in de virtuele wereld”. Hoe krachtiger en beter de VR bril is, hoe realistischer en de meeslepender de ervaring zal zijn.
Bij “tracking” moeten we echter een onderscheid maken tussen verschillende mogelijke vormen ervan. Zo heb je positietracking, de meest voor de hand liggende vorm van tracking, en bedoeld om de positie van de VR bril zo nauwkeurig mogelijk te gaan volgen. Door de VR bril te volgen, wordt logischerwijze ook de positie van de gebruiker/ speler gevolgd.
Bij outside-in én inside-out tracking wordt gebruik gemaakt van diverse camera’s en/ of externe sensoren om de positie van de VR bril nauwkeurig in de gaten te kunnen houden en blijven volgen. Dan bestaat nog de mogelijkheid van de hand-tracking waarbij gebruik gemaakt wordt van sensortechnologie of gesofisticeerde controllers. En wanneer we het hebben over eye-tracking dan wordt de blik van de speler/ gebruiker gevolgd door een speciaal ingebouwde module in de bril.
Gewicht en pasvorm als onderdeel van het draagcomfort
Uiteraard is het bij de aanschaf van een VR bril ook belangrijk om even stil te staan bij het uiteindelijke draagcomfort. Zo is het belangrijk dat de bril niet te veel weegt en een uitstekende pasvorm garandeert. Bedenk daarom of het mogelijk is om de hoofdband te verstellen en of deze uit zachte comfortabele materialen is gemaakt. Een bril die overigens niet teveel weegt, is ook aangenamer om een lange tijd te dragen. Kun je daarnaast de oogafstand aanpassen en is de VR bril ook geschikt voor gebruik door brildragers?
Universeel of niet en andere mogelijke opties in verhouding tot de prijs
Verder zul je zien dat de mogelijkheid bestaat om voor een universele VR bril te kiezen waardoor het gebruiksgemak aanzienlijk toeneemt. Bedenk daarnaast of de bril draadloos functioneert of niet en of er een mogelijkheid tot wifi is. Niet elke VR bril is in staat om namelijk een wifi functie aan te bieden. Hoe zit het met het externe geheugen, indien dit aanwezig is, en is het mogelijk om de VR bril draadloos op te laden? Kortom, heel wat vragen en dus ook heel wat knopen om door te hakken.
Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, zul je zien dat er verschillende prijsklassen ontstaan. Gemiddeld zul je rekening moeten houden met een prijskaartje tussen 30 en 50 euro. Echter bestaan er ook heel wat VR brillen die goedkoper of duurder zijn. Een voorbeeld van een goedkope VR bril die je reeds voor 10 tot 15 euro kunt aankopen, is een zogenaamd cardboard exemplaar. Vaak kun je een dergelijke VR bril ook zelf in elkaar knutselen. De duurste exemplaren kunnen makkelijk oplopen tot 600 euro of meer!
Veelgestelde vragen
Q1: Hoe werkt een VR bril?
Een VR bril is bedoeld om de virtual reality wereld te kunnen ontdekken. Om de werking ervan te kunnen verklaren, moeten we een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten VR brillen. Zo heb je enerzijds de actieve VR brillen die volledig zelfstandig kunnen functioneren en dus geen computer nodig hebben. Deze worden ook wel de zogenaamde “stand alone” toestellen genoemd.
Anderzijds heb je dan de passieve VR brillen die wel degelijk een extern toestel nodig hebben om effectief te kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een console, computer of smartphone die je vervolgens aan de VR bril dient te koppelen om zo in de virtuele wereld ondergedompeld te worden.
Q2: Wat is een VR bril?
Zoals reeds vermeld in het antwoord op de vorige vraag, is een VR bril een instrument dat nodig is om in virtual reality te kunnen worden ondergedompeld. Denk bijvoorbeeld maar aan het spelen van games en het uitvoeren van simulaties maar ook het bekijken van 3D films en series.
Op het moment dat je een VR bril op je neus zet, kom je vrijwel automatisch terecht in een virtuele wereld. Afhankelijk van het type VR bril dat je besluit aan te kopen, wordt er gebruik gemaakt van consoles, sensors en tal van ledlampjes en camera’s om de bewegingen van je ogen en blik te volgen.
Q3: Hoe maak je een VR bril?
Ben je niet meteen van plan om een VR bril aan te kopen maar wil je wel al even proeven van de virtual reality wereld? Dan kun je zelf een eenvoudige VR bril in elkaar knutselen, gebaseerd op het Cardboard exemplaar dat ontwikkeld werd door Google. Je kunt de sjablonen en ontwerpen makkelijk terug vinden op het internet alsook de te volgen stappen.
Zo zul je zien dat er in het bouwpakket gebruik gemaakt wordt van lenzen, magneten en verschillende deeltjes karton. Het is de bedoeling dat de lenzen met de bolle kant naar beneden worden geïnstalleerd en de magneet recht tegenover de lenzen terechtkomt. Uiteindelijk is het de bedoeling om er je smartphone in te installeren die je op die manier in de virtuele wereld doet terechtkomen.
Q4: Wat kost een VR bril?
De aanschaf van een duurzame VR bril hoeft natuurlijk niet zo duur te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld al heel wat exemplaren te verkrijgen aan een prijskaartje van 10 tot 15 euro. In dergelijke gevallen gaat het meestal om een zogenaamd cardboard VR bril waarin je een smartphone dient te installeren.
Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je bijvoorbeeld op zoek naar een VR bril met bijbehorende console dan kunnen prijzen oplopen tot 50 euro of meer. En voor wie echt op zoek is naar het beste van het beste, zijn prijskaartjes van 600 euro of meer alvast niet langer een uitzondering.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES