5 beste 3D Printers Test van 2024

Laatste update: 20.11.24

 

Beste 3D printers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Niet alleen bedrijven en onderzoekers kunnen een 3D printer aanschaffen, ook particulieren hebben daartoe de mogelijkheid. Maar welk apparaat moet je dan aankopen? Er bestaan nu eenmaal heel wat verschillende toestellen waarbij het ene apparaat meer mogelijkheden aanbiedt ten opzichte van het andere. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we alvast 3 topproducten geselecteerd. Zo kun je kiezen voor de Polaroid Playsmart 3D indien je liever niet gelijk heel wat geld aan dergelijke apparaten spendeert. Echter blijkt ook de Gembird FF-3DP-1NF-01 een schot in de roos te zijn. Het compacte formaat en lichte gewicht maakt het de ideale 3D printer voor thuisgebruik en/ of schoolgebruik.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste 3D printers (Reviews) van 2024

 

Wat is de beste 3D printer? Is dat één van de goedkope exemplaren of moet je toch echt wel een bepaald budget voorzien? Maakt de 3D printer gebruik van prusa of filament? Kortom, wij hebben het jou makkelijk gemaakt en zijn alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. We hebben hierbij niet alleen rekening gehouden met het advies van klanten vermeld in de online reviews, maar ook met de gebruikers ervaringen en impressies. Neem gerust een kijkje alvorens je een keuze maakt. En wie weet zit er toch nog een aanbieding tussen.

 

 

1. Polaroid Playsmart 3D Printer Polaroid 3D Play

 

Ben je op zoek naar een degelijke tegelijk betaalbare 3D printer? Dan raden wij jou aan om dit apparaat van Polaroid 3D even grondig te bekijken. De printer maakt deel uit van de bekende Polaroid Play serie en wordt geleverd inclusief software en de mogelijkheid om de bijbehorende gratis app te gebruiken.

Het compacte ontwerp en bijbehorende lichte gewicht maken van deze 3D printer een zeer handzaam en makkelijk te gebruiken apparaat. De 3D printer is voorzien van 1 printkop en de keuze tussen diverse printmaterialen. Denk maar aan PLA, ABS of PETG. Het printoppervlak heeft een hoogte van ruim 12 cm, een breedte van 12 cm en ook een diepte van maar liefst 12 cm. Je geniet een krachtige printsnelheid en de maximale printtemperatuur wordt geschat op 4 graden Celsius.

Een blik op de online reacties toont aan dat kopers duidelijk positief zijn over hun aankoop. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de uitstekende kwaliteit maar ook het gebruiksgemak. Enkel de prijs is wel iets te duur volgens één klant. Toch geven alle kopers unaniem een maximumscore van maar liefst 5 sterren.

Het is niet altijd makkelijk een keuze te moeten maken tussen de verschillende 3D printers. Dit apparaat wordt jou aangeboden door het bekende, en misschien wel het beste merk Polaroid 3D. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we de populairste kenmerken alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Kostenplaatje: het is misschien niet het toestel met de laagste prijs maar toch is de prijs betaalbaar en economisch verantwoord.

Comfort: het apparaat wordt gekenmerkt door een compact formaat inclusief licht gewicht wat de 3D printer uitermate handzaam maakt.

Printmateriaal: nog nooit was printen met PLA, ABS of PETG zo eenvoudig als met dit unieke apparaat.

 

Nadelen

Prijzig: ondanks de aanvaardbare prijs is er toch één koper die het prijskaartje liever nog wat lager had willen zien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Gembird FF-3DP-1NF-01 3D-printer met PLA of ABS printmateriaal

 

Ben je op zoek naar een duurzame 3D printer geschikt voor thuis- en/ of schoolgebruik? Dan kan dit exemplaar van Gembird vast en zeker een stap in de goede richting zijn. Nog nooit was printen in combinatie met PLA of ABS materiaal zo gemakkelijk. Het compacte formaat en lichte gewicht maken deze printer bovendien ook heel handzaam.

De aankoop van deze printer bevat eveneens een handig softwarepakket en een rol PLA filament. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is de 3D printer met je laptop verbinden door middel van een USB-kabel. Echter volstaat een USB-stick ook. Deze voorgemonteerde 3D printer wordt gekenmerkt door een printoppervlak waarvan de hoogte, de breedte en de diepte ruim 14 cm bedragen. De maximale printtemperatuur wordt geschat op 245 graden Celsius en de printer werkt zo goed als geluidloos.

We stellen vast dat klanten niet alleen positief reageren over de kwaliteit maar ook over de verhouding met de prijs en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Echter kan het opvallende design waarbij zwarte en rode tinten worden gecombineerd, voor sommigen wel als een tegenvaller worden beschouwd.

Door te kiezen voor de 3D printer van Gembird, kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor degelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. De 3D printer biedt je de bovendien de mogelijkheid om te printen met diverse materialen zoals PLA en ABS. Kortom, de moeite waard om de eigenschappen even te bekijken.

 

Voordelen

Toebehoren: op het moment dat je besluit deze 3D printer aan te kopen dan krijg je er gelijk een rol PLA filament bij net zoals een softwarepakket.

Gebruiksgemak: je kunt deze 3D printer gebruiken met behulp van een USB-stick of door het apparaat met de computer te verbinden. In het laatste geval kies je voor een USB-kabel.

Formaat: het printoppervlak is ongeveer 14 cm hoog, 14 diep en zo’n 14 cm breed.

Handig in gebruik: je zult merken dat het een krachtige 3D printer betreft die makkelijk te bedienen is. Zo bedraagt de maximale printtemperatuur ruim 245 graden Celsius en is het apparaat vrijwel geluidloos.

 

Nadelen

Design: houd echter wel rekening met een opvallend design dat misschien niet bij iedereen in de smaak zal vallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Creality 3D Ender-5 3D Printer met dubbele Y-as – LCD scherm

 

In tegenstelling tot de vorige producten, zul je merken dat je voor de aanschaf van deze 3D printer maar beter iets meer budget gaat voorzien. Ondanks de hoge prijs, stellen we vast dat de meeste klanten echt helemaal overtuigd zijn van de kwaliteit en het gebruik van het apparaat. En het bijgevolg zelfs aanraden.

Deze zwarte Creality 3D printer biedt dan ook heel wat mogelijkheden aan. Zo kun je niet alleen printen met behulp van ABS, CPE of PLA printmateriaal maar behoren ook Nylon, PETG, PVA en TPC Flex tot de vele mogelijkheden. De printer is voorzien van 1 degelijke printkop en wordt verder gekenmerkt door een printoppervlak met een hoogte van 300 cm, een breedte van 220 cm en een diepte van 220 cm.

Verder geniet je een bijzonder hoge printsnelheid en de mogelijkheid om een maximale printtemperatuur te gebruiken van maar liefst 260 graden Celsius. De maximale printdikte bij dit apparaat wordt geschat op ongeveer 0,4 mm. Kortom een degelijk en bijzonder krachtig toestel, in vergelijking met de vorige 2 producten.

Je kunt uiteraard altijd nog kiezen voor deze unieke 3D printer afkomstig van Creality. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van dit apparaat? Aarzel dan niet en lees vooral verder! Wij bieden hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen.

 

Voordelen

Printmateriaal: het is een bijzonder krachtige 3D printer die je de mogelijkheid biedt diverse printmaterialen te gebruiken. Denk maar aan ABS, CPE, PLA, PVA, PETG, TPC Flex en Nylon.

Formaat: het printoppervlak van dit apparaat is maar liefst 300 cm hoog, 220 cm breed en ruim 220 cm diep.

Handig in gebruik: de maximale printtemperatuur die door dit apparaat gebruikt wordt, wordt geschat op 260 graden Celsius. Het is hierbij mogelijk een maximale printdikte te bereiken van 0,4 mm.

 

Nadelen

Prijzig: echter zul je wel rekening moeten houden met een prijskaartje dat toch iets boven het gemiddelde uit ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Anycubic 3D Mega-S nieuwe 3D-printer Full metal frame

 

Je zou eventueel ook kunnen opteren om te kiezen voor deze unieke 3D printer van Anycubic. In vergelijking met het vorige product, lijkt het hier wel om een koopje te gaan. De printer is voorzien van een duurzaam metalen frame en kan dan ook best wel tegen een stootje. De zwarte kleur zorgt dan weer voor een neutrale tegelijk robuuste uitstraling.

Het is een degelijk apparaat voorzien van 1 printkop en de mogelijkheid om probleemloos met ABS, CPE, PETG, PLA, PVA en TPC Flex te printen. Deze voorgemonteerde 3D printer wordt gekenmerkt door een printoppervlak met een hoogte van maar liefst 205 cm, een breedte van ruim 210 cm en een diepte die geschat wordt op 210 cm. Ook hier is de maximale printtemperatuur behoorlijk hoog en bedraagt deze ruim 275 graden Celsius.

Tot op heden is er jammer genoeg nog maar 1 reactie bij deze printer geplaatst. De koper blijkt echt bijzonder tevreden te zijn over de correcte verhouding tussen enerzijds de prijs en anderzijds de kwaliteit. Het blijkt de ideale 3D printer te zijn voor beginners. Indien je naar iets meer op zoek bent, dan is dit apparaat misschien niet meteen iets voor jou.

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar toch zeker zijn van een uitstekend apparaat? Dan loont het misschien wel de moeite om ook deze 3D printer van Anycubic even grondig te bekijken. Het metalen frame is niet alleen stevig maar kan ook best wel wat verdragen.

 

Voordelen

Design: de 3D printer is afgewerkt in een neutrale zwarte kleur waardoor het geheel heel modern en trendy oogt.

Printmateriaal: nog nooit was het zo eenvoudig om te printen met ABS, PETG, PLA, PVA, CPE of TPC Flex.

Handig in gebruik: je zult merken dat het hier een voorgemonteerde 3D printer betreft die makkelijk op te starten is en vrijwel snel gebruiksklaar is. Een handig apparaatje dat werkt aan een hoge snelheid en hoge temperatuur van maar liefst 275 graden Celsius.

Formaat: het printoppervlak is ruim 205 cm hoog, 210 cm breed en ongeveer 210 cm diep.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts een enkele koper laat weten dat het toestel voor beginners uitermate geschikt is, maar voor gevorderden of bedrijven net iets minder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Anycubic Kossel 3D printer Linear Plus met auto leveling kit + 1Kg Filament

 

We kunnen het rijtje afsluiten met deze fantastische 3D printer die, net zoals het vorige product, afkomstig is van het bekende en sterk gewaardeerde merk Anycubic. Deze voorgemonteerde 3D printer maakt gebruik van de bekende FDM (Fused Deposition Modeling) afdruktechnologie. Nog nooit bleek printen met ABS, CPE, HIPS, Nylon, PLA, PETG, PVA, TPC Flex of Laybrick zo makkelijk te gaan.

De printer is voorzien van 1 printkop en wordt gekenmerkt door een printoppervlak met een hoogte van ruim 300 cm, een breedte van maar liefst 230 cm en een diepte die geschat wordt op 230 cm. De maximale printdikte bedraagt ongeveer 1,75 mm. Verder wordt de printsnelheid geschat op maximaal 60 mm per seconde en de maximale printtemperatuur op zo’n 260 graden Celsius.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen reacties bij de printer zijn geplaatst. Het is mogelijk dat het hier om een vrij recent product gaat of misschien speelt het prijskaartje of het vrij grote formaat sommigen ook wel parten. Laat je er niet door afschrikken!

Tot slot kun je nog kiezen voor deze unieke 3D printer die, net zoals de voorgaande printer, wordt aangeboden en geleverd door Anycubic. Daardoor durven we vermoeden dat het merk Anycubic vast en zeker tot de populairste merken op het gebied van 3D printers zal behoren.

 

Voordelen

Printmateriaal: het is een bijzonder krachtige printer waarmee je moeiteloos diverse printmaterialen kunt gebruiken. Denk maar aan ABS, CPE, HIPS, PLA en PVA.

Formaat: het printoppervlak van dit apparaat is ongeveer 300 cm hoog, ruim 230 cm breed en maar liefst 230 cm diep.

Handig in gebruik: de printdikte die mogelijk is met dit apparaat bedraagt maximaal 1,75 mm en dit aan een totale printtemperatuur van maar liefst 260 graden Celsius.

 

Nadelen

Prijzig: heb je interesse in deze unieke 3D printer? Houd dan wel rekening met het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3D printers Koopgids

 

Wat is een 3D printer en hoe werkt het precies? Welke mogelijkheden biedt het gebruik van een 3D printer en is het mogelijk om dergelijk apparaat als particulier aan te kopen? En met welk prijskaartje moeten we dan zeker rekening houden? Heel veel vragen komen op je af en wij trachten met deze koopgids een antwoord te bieden. Echter lijkt het ons een goede aanbeveling om je niet blind te staren op 1 exemplaar maar meerdere toestellen met elkaar te vergelijken. Vergeet daarbij alvast de aanbiedingen niet!

Het ontstaan van de 3D printer

Bekijken we de ontwikkeling van de 3D printer dan zijn we verplicht om zo’n 30 jaar terug in de tijd te reizen. Toen waren er reeds verschillende mensen die zich bezig hielden met het opbouwen van voorwerpen en objecten en dit steevast laag per laag. Uiteindelijk heeft het dan nog enkele jaartjes geduurd alvorens een Amerikaans onderzoeksbureau besloot om het allemaal wat van naderbij te onderzoeken.

Niet veel later, in 1986 om precies te zijn, kwam de eerste echte 3D printer tot leven. Uiteraard heeft dergelijk apparaat in de loop der jaren al heel wat ontwikkelingen meegemaakt en kun je de 3D printer uit 1986 in niets meer vergelijken met de apparaten die er vandaag de dag bestaan. Toch kunnen we concluderen dat de voorlopig ongeveer 30 jaar eerder ontstaan is, dus eigenlijk nog niet zo heel erg lang geleden.

 

Wat is een 3D printer

Maar wat is dat nu precies, een 3D printer? Een 3D printer is een bijzonder handig elektronisch apparaat waarmee het mogelijk wordt gemaakt om eender welk tastbaar driedimensionaal object of voorwerp te creëren. Denk bijvoorbeeld maar aan een sleutelhanger of een bord maar evengoed een leuk jurkje of zelfs organen en bepaalde botstructuren en gewrichten.

Je hoort het al, een degelijke en duurzame 3D printer kan heel wat pluspunten aanreiken op tal van verschillende domeinen. Het is dan ook belangrijk om niet gelijk de eerste de beste 3D printer aan te kopen. Neem rustig de tijd om de verschillende apparaten te bekijken en zo zul je merken dat bepaalde toestellen meer mogelijkheden bieden ten opzichte van andere.

 

Werking van een 3D printer

Daarnaast lijkt het ons ook belangrijk om even stil te staan bij de werking van zo’n 3D printer. Eigenlijk kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende soorten technieken. De technieken die het meest voorkomen zijn de stereolithografie techniek, de FDM techniek en de SLS techniek. Hierbij staat FDM voor Fused Deposition Modeling en SLS voor Selective Laser Sintering.

Als we moeten kiezen uit deze 3 technieken dan blijkt de stereolithografie techniek het populairste te zijn, ontwikkeld in 1984. Bij deze techniek maakt men gebruik van een krachtige laserstraal die op eender welke vloeibaar materiaalsoort wordt gericht. De aanraking van de laserstraal met het vloeibare materiaal zorgt ervoor dat het materiaal vrijwel gelijk zal verharden. Op die manier is het dus mogelijk om een voorwerp laagje per laagje op te bouwen door het object laagje per laagje te gaan uitharden.

Als je als particulier een 3D printer besluit aan te kopen dan zal dit veeleer een exemplaar zijn dat gebruik maakt van de FDM, eventueel ook de SLS techniek. Bij de FDM techniek moet een, daarvoor voorziene spuitmond een soort van thermoplastisch materiaal in hele fijne laagjes bovenop elkaar spuiten. Dat zogenaamde thermoplastische materiaal is vaak kunststof en kan evengoed in een poedervorm voorkomen. Dat brengt ons bij de SLS techniek die gebruik maakt van dergelijke poedervorm.

Welke mogelijkheden biedt het gebruik van een 3D printer

We hebben het al min of meer vermeld, maar de mogelijkheden met een 3D printer zijn wel degelijk eindeloos! Eigenlijk is het mogelijk om elk driedimensionaal object dat ook nog eens tastbaar is, in 3D te printen. Dat kan heel variërend zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om juwelen te printen net zoals het mogelijk is om een fles, een jurk, een vork of misschien zelfs een stoel of tafel te printen.

Daarbij wordt ook helemaal geen onderscheid gemaakt tussen de materiaalsoorten die kunnen verschillen van zand tot glas, hout en keramiek. Kortom, je merkt het al, heel veel dingen kun je dus zonder problemen in 3D printen. En dat heeft er voor gezorgd dat het ook zo belangrijk geworden is in de loop der jaren. De onbeperkte mogelijkheden zorgen ervoor dat een 3D printer op sommige gebieden echt wel wonderen kan verrichten.

Zo zijn er al onderzoeken gebeurd waarin men voedingswaren met succes heeft geprint. Maar daarnaast kan het ook een groot hulpmiddel zijn op medisch vlak. Denk maar aan de mogelijkheid om organen te printen, botten en gewrichten te reconstrueren met de hulp van een 3D printer.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

Ben je uiteindelijk van plan om een 3D printer aan te kopen, dan rest ons nog wat informatie te verschaffen over het prijskaartje. Het spreekt voor zich dat je best wel een bepaald budget voorziet. Op bepaalde sites wordt gesproken van een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 650 euro. Andere onderzoekspagina’s spreken van een gemiddelde prijs van ruim 1200 euro.

Uiteraard is alles afhankelijk van wat je ermee wilt doen, hoe vaak je de printer wilt gebruiken en wat je ervoor over hebt. Een 3D printer die gebruikt wordt voor medische doeleinden en door een onderzoeksbureau of hospitaal wordt aangekocht, zal logischerwijze veel duurder zijn dan een apparaat geschikt voor particulier gebruik.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een 3D printer?

Ben je van plan om een 3D printer aan te kopen dan is het handig om toch iets te weten van de werking ervan. Bij een 3D printer wordt gestart met een zogenaamd digitaal bestand. Dat digitale bestand wordt vervolgens omgevormd naar een ander formaat, dat wél degelijk geschikt is om uiteindelijk te kunnen printen. We spreken hier over een zogenaamd STL bestand.

Vervolgens zal de computer het aangeboden ontwerp gaan opdelen in allemaal verschillende dunne plakjes. Dergelijke informatie zorgt er dus voor dat de 3D printer in staat is om het complete object te gaan opbouwen en dit uiteraard laagje per laagje.

Q2: Wat kun je met een 3D printer doen?

Maar waarom een 3D printer? Je zult wel degelijk versteld staan van de diverse mogelijkheden die een 3D printer aanbiedt. Werkelijk elk driedimensionaal object kan probleemloos worden geprint met behulp van een 3D printer. Je kunt dus allerlei objecten gaan printen met behulp van zand, keramiek, hout, metaal of glas.

Een 3D printer kan dan ook goed van pas komen in verschillende situaties. Niet alleen op kunstzinnig vlak maar ook vooral op medisch vlak. Denk maar aan de verschillende reconstructies en/ of transplantaties die mogelijk kunnen of zouden kunnen zijn met behulp van een degelijke 3D printer.

 

Q3: Hoe duur is een 3D printer?

Ben je van plan om een 3D printer aan te kopen dan zul je echter wel rekening moeten houden met een aardig budget. Gemiddeld zul je moeten rekenen op een aankoopprijs van ongeveer 650 euro alhoewel dat in de meeste gevallen nog heel hard blijkt uit te lopen.

Ben je namelijk echt op zoek naar een duurzame en degelijke 3D printer om deze bijvoorbeeld voor medische doeleinden te gebruiken? Dan zijn prijskaartjes vanaf 1200 euro of zelfs nog meer, alvast geen uitzondering meer. De prijs wordt natuurlijk ook beïnvloed door de extra kenmerken, mogelijkheden en functies van de 3D printer.

 

Q4: Hoe is de 3D printer ontstaan?

Ongeveer 30 jaar geleden waren er al verschillende geleerde personen en uitvinders die objecten laag per laag probeerden op te bouwen. Enkele jaren later was er dan uiteindelijk een Amerikaans onderzoeksbureau dat besloot om het toch allemaal wat verder uit te diepen en te bestuderen. Tot uiteindelijk in het jaar 1986 de eerste 3D printer ontwikkeld werd.

Uiteraard is de 3D printer die je vandaag de dag kunt aankopen niet meer 100 procent gelijk aan het eerste model dat in 1986 werd ontwikkeld. De technologie is er enorm op vooruitgegaan en de recente apparaten staan al heel wat verder in hun ontwikkeling. Vandaag de dag is het ook mogelijk om als particulier een 3D printer aan te kopen, wat in 1986 helemaal niet zo was.

Q5: Welk materiaal gebruikt een 3D printer?

De meeste technieken die gebruikt worden door een 3D printer, steunen op het gebruik van enkele basismaterialen zoals bijvoorbeeld filament, vloeistof of poeder. Filament kun je vergelijken met lange draden vervaardigd uit kunststof en die zullen, naargelang het type printer, worden verhit en laagje per laagje de opbouw van een object weergeven. Men spreekt hier over de zogenaamde Fused Deposition Modeling techniek.

Kies je voor een 3D printer die gebaseerd is op het gebruik van vloeibare materialen dan wordt in de meeste gevallen gewerkt met de zogenaamde Stereolithografie techniek. UV-gevoelige hars wordt op die manier beetje bij beetje uitgehard. Bij een 3D printer werkend met poeder wordt gebruik gemaakt van de bekende Selective Laser Sintering techniek.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES