5 beste access points Test van 2024

Laatste update: 25.06.24

 

Beste Access points – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een degelijk access point is het mogelijk om de kwaliteit van de netwerkverbinding in huis, op kantoor of eender waar aanzienlijk te verbeteren. Extra handig indien er binnenkort enkele belangrijke vergaderingen op de agenda staan of wanneer telewerken steeds vaker de norm blijkt te zijn. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 huidige toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Netgear WAX214 die gebruik maakt van een dual-band en op die manier een uitstekende wifi 6 verbinding garandeert. Daartegenover staat de Netgear WAX204 die – in tegenstelling tot heel wat andere access points – gekenmerkt wordt door 4 extra netwerkaansluitingen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste access points (Reviews) van 2024

 

Wat is een access point nu precies en hoe kun je een access point installeren? Hoewel in veel gevallen gebruik gemaakt wordt van een UTP kabel, raden wij aan om te kiezen voor een wireless of draadloos access point aangezien dit makkelijker werkt. Wij zetten alvast 5 toppertjes op een rijtje voorzien van het nodige advies in de online reviews. Neem zeker even een kijkje alvorens er het voor jou beste access point uit te kiezen en wie weet ga je wel naar huis met een goedkope access point router of kies je wel voor één van de populairste apparaten om de wifi uit te breiden met een access point. 

 

Netgear access point

 

1. Netgear WAX214 – Access Point – Dual-Band – AX1800 – Wifi 6 

 

Wil je overal in huis van een goede wifi verbinding kunnen genieten of heb je gemerkt dat het bereik niet overal fantastisch blijkt? Dan is de keuze voor een extra wifi access point alvast een stap in de goede richting. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor dit unieke access point van Netgear, dat overigens door velen beschouwd wordt als veruit het beste merk en beloond wordt met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

De Netgear WAX214 is een vrij compact en lichtgewicht apparaatje dat eenvoudig aan de wand of het plafond te installeren is en vervolgens een uitstekende draadloze wifi 6 verbinding garandeert. Bovendien biedt hij een correcte PoE ondersteuning waarbij niet alleen stroom maar dus ook data worden geleverd.

Verder maakt de Netgear WAX214 gebruik van een simultaneous dual-band waarbij een hoge snelheden tot wel 1,8 Gbps kunnen worden geregistreerd. Kortom, een echt paradepaardje binnen dit segment.

 

Voordelen:

PoE ondersteunen: dit access point met PoE ondersteuning maakt het mogelijk om – via de aanwezige netwerkkabel – niet alleen stroom maar ook data te leveren.

Installatie: je kunt dit compacte en lichtgewicht access point eenvoudig aan de wand of het plafond installeren en vervolgens via een webinterface beheren.

Handig in gebruik: het Netgear WAX214 access point garandeert een uitstekende wifi 6 verbinding maar kan daarnaast ook zonder problemen gebruikt worden in combinatie met wifi 5 apparaten.

 

Nadelen:

Geen voedingsadapter: ben je van plan om dit access point van Netgear aan te kopen, besef dan wel dat er geen voedingsadapter wordt meegeleverd. Er is dus enkele stroom via de voornoemde PoE ondersteuning.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Wifi 6 access point

 

2. Netgear WAX204 – Access Point – Dual-Band – AX1800 – Wifi 6

 

Door te kiezen voor de Netgear WAX204 kies je gelijk voor een krachtige AX1800 access point die geschikt is voor thuis én/ of zakelijk gebruik. Het is een relatief compact en lichtgewicht apparaatje dat zowel draadloos alsook bedraad – dankzij de 4 aanwezige extra aansluitingen – kan worden geïnstalleerd wat zijn uiteindelijke gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Eenmaal correct geïnstalleerd kun je vaststellen dat het apparaat een upgrade naar wifi 6 garandeert waarbij snelheden tot maar liefst 1,8 Gbps mogelijk zijn. Daardoor kun je niet alleen sneller streamen maar ook downloaden, videoconferenties houden en zoveel meer. 

Bij aankoop van dit wifi 6 access point worden uiteraard ook een ethernet kabel, installatiegids, voedingsadapter en bijbehorende garantiekaart meegeleverd. Klanten reageren alvast tevreden over de aangeboden kwaliteit en belonen dit product eveneens met een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de wifi 6 AX1800 Dual Band Wireless AP (WAX204) wordt jou aangeboden inclusief een ethernet kabel, een voedingsadapter, een garantiekaart en een informatieve installatiegids.

Aansluitingen: zoals je kunt zien is dit access point uitgerust met 4 extra netwerkaansluitingen zodat het mogelijk wordt om externe apparaten ook draadloos aan te sluiten.

Wifi 6: het apparaat garandeert een niet mis te verstane upgrade naar wifi 6 waarbij snelheden van maar liefst 1,8 Gbps kunnen worden gegarandeerd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere apparaten, is dit access point duidelijk niet voorzien van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Access point 5Ghz

 

3. TP-Link CPE510 – Outdoor Access Point // Single-Band (5GHz)

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én betaalbare access point voor gebruik buitenshuis? Dan loont het de moeite om dit apparaatje van TP-Link alvast even van naderbij te bekijken. Zo wordt de TP-Link CPE510 outdoor access point in eerste instantie gekenmerkt door een relatief compact en lichtgewicht formaat, wat het een pak makkelijker maakt om het apparaat te installeren.

Zodra correct geïnstalleerd zul je zien dat hij gebruik maakt van een wifi single-band met 5 GHz ondersteuning en een bijbehorende totale wifi snelheid – weliswaar draadloos – van maar liefst 300 Mbps. Echter kun je eveneens genieten van een bedrade snelheid via de Fast Ethernet waarbij je kunt rekenen op zo’n 100 Mbps.

Het volledige plaatje wordt nog verder aangedikt met een krachtige PoE ondersteuning, een bridge modus en diverse netwerkbeveiligingen. Bekijken we de online reviews dan zien we dat deze positieve kenmerken alvast warm onthaald worden bij de klant wat resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: het 5 Ghz access point wordt jou aangeboden inclusief passieve PoE adapter, een voedingsadapter en een instructieve installatiegids.

Single-band: het access point van TP-Link functioneert op een single-band met 5 Ghz ondersteuning én wifi snelheden tot maar liefst 300 Mbps.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere access points uit deze top 5, lijkt het hier wel meteen om een aanbieding te gaan.

 

Nadelen:

Geen externe wifi antennes: jammer genoeg is dit access point niet voorzien van externe wifi antennes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

TP-link access point

 

4. TP-Link Omada EAP225 – AC1350 – Access point – Draadloos

 

Net zoals het vorige exemplaar wordt ook dit access point aangeboden door het bekende en populaire merk TP-Link. Door te kiezen voor de TP-Link Omada EAP225 ben je dan ook meteen verzekerd van een professionele en krachtige access point die – vanwege zijn MU-MIMO – eveneens in grotere ruimtes zoals lobby’s kan worden geïnstalleerd. 

Het TP-Link access point is eenvoudig aan het plafond te installeren en biedt vervolgens een dual-band technologie aan wat de internetverbinding stabieler maakt gebruik makend van een 2,4 en/ of 5 Ghz ondersteuning. Hoewel daarbij snelheden tot maar liefst 1350 Mbps kunnen worden geregistreerd, is hij – in vergelijking met bepaalde andere apparaten binnen deze selectie – niet meteen de snelste access point.

Het gehele plaatje wordt verder aangevuld met een PoE ondersteuning, waardoor hij weliswaar flexibel inzetbaar blijkt, én een Qos functie waarmee hij snel en geheel automatisch vaststelt welke verbindingen voorrang moeten krijgen. Dit alles uit zich dan ook in een mooie score van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

MU-MIMO: dankzij de MU-MIMO functie kan deze access point makkelijk gebruikt worden in combinatie met meerdere apparaten.

PoE ondersteuning: je geniet PoE ondersteuning waardoor een bijkomende externe voeding in principe niet echt noodzakelijk is.

Qos: dankzij de Qos functie is de access point in staat om te zien welke internetverbindingen precies voorrang moeten krijgen. Zo kan een online vergadering bijvoorbeeld voorrang krijgen op bepaalde downloads die op de achtergrond worden uitgevoerd.

 

Nadelen:

Niet snel: hoewel hij een snelheid aanbiedt tot wel 1350 Mbps, is hij niet meteen het snelste access point uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ubiquiti access point

 

5. Ubiquiti UniFi AC Lite – Access point – 1200 Mbps – 5-pack

 

We sluiten het rijtje af met dit Ubiquiti access point die – dankzij de aanwezige UniFi Controller app – eenvoudig en snel te installeren is. Zijn relatief compacte en lichte gewicht dragen daar alvast aan bij als garanderen ook een uitstekend gebruiksgemak op het einde van de rit. Eenmaal correct geïnstalleerd, kun je met dit UniFi access point van Ubiquiti eveneens een gastnetwerk gaan instellen.

Zoals wordt aangegeven telt de verpakking maar liefst 5 afzonderlijke UAP AC LITE access points – wat zijn prijskaartje eveneens lijkt te rechtvaardigen. Daarbij is elke access point in staat om te functioneren op basis van een dual-band waarbij zowel 2,4 alsook 5 Ghz ondersteuning mogelijk is en wifi snelheden van maar liefst 1200 Mbps kunnen worden geregistreerd.

De 2,4 én 5 GHz ondersteuning in combinatie met de 2×2 MIMO leidt alvast tot een stabiele werking van het desbetreffende access point wat eveneens ten goede komt van de uiteindelijke internetverbinding. Het plaatje wordt verder aangevuld met 4 externe wifi antennes, een bridge en cluster modus en een uitstekende WPA2 netwerkbeveiliging.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt 5 afzonderlijke UniFi AP AC Lite access points aangevuld met een montageset, een schroevenset en een instructieve handleiding.

MIMO: dankzij de 2×2 MIMO in combinatie met de dual-band ondersteuning, geniet je een stabiele verbinding.

Wifi snelheid: de maximale wifi snelheid bedraagt maar liefst 1200 Mbps waarbij zowel 2,4 alsook 5 Ghz ondersteuning mogelijk is.

 

Nadelen:

Geen voeding: houd er rekening mee dat bij aankoop van dit product geen voeding wordt aangeboden.

Prijskaartje: hoewel de meeste klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, vinden sommigen zijn prijskaartje toch wel iets teveel van het goede.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Access points Koopgids

 

Wat is een access point en waarvoor kun je dit apparaatje zoal gebruiken? Hoe zit het met de gebruikte standaarden, frequentiebanden, bereik en snelheden? Wij zoeken het in de onderstaande koopgids graag even voor jou uit. Het lijkt ons daarom een meer dan goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende access points met elkaar te vergelijken. Door tevens aandachtig te zijn voor eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties kun je bovendien altijd nog met een schitterende access point huiswaarts keren.

Wat is een access point en waarvoor wordt het gebruikt?

Met behulp van een access point wordt het mogelijk om een reeds bestaande internetverbinding te delen zonder daar enige vorm van bekabeling voor te moeten aanleggen. Hoewel sommige access points ook bedraad kunnen worden aangesloten, zullen de meeste recente uitvoeringen volledig draadloos met de modem of router verbonden worden door gebruik te maken van de bestaande ethernetpoorten.

Eenmaal het access point correct werd aangesloten, zul je vrijwel meteen over een degelijke wifi signaal beschikken. Kies je uiteindelijk toch voor een bedraad access point dan dien je dit apparaatje op je router, switch of modem aan te sluiten zodat vervolgens een draadloze verbinding met je smartphone, tablet of laptop tot stand kan komen. Met andere woorden, het access point zorgt ervoor dat het signaal onmiddellijk doorgaat naar de desbetreffende modem, router of switch en bijgevolg ook naar internet en/ of andere apparaten die in het bestaande netwerk zijn opgeslagen.

 

De gebruikte wifi-standaard

Ben je overtuigd van de mogelijkheden en van plan om een degelijk access point in huis te halen, dan is het uiteraard belangrijk om eveneens op de hoogte te zijn van de gebruikte wifi-standaard. Deze bepaalt namelijk de snelheid waarmee het netwerk functioneert. 

Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor een access point met een 802.11 ax wifi standaard die gekenmerkt wordt door een 2,4 én 5 GHz-band en daarvoor gebruik maakt van een vrij nieuwe manier van datatransfer. Dat betekent dat bij een dergelijk type access point de maximale snelheid – op één en dezelfde frequentie – makkelijk kan oplopen tot maar liefst 4800 Mbps. Houd er wel rekening mee dat dergelijke types access points – die ook wel omschreven worden als zogenaamde wifi 6 – een tikkeltje duurder in de aanschaf zullen zijn.

Daarnaast lijkt ook de 802.11 ac wifi-standaard een meer dan goede oplossing te zijn. Net zoals het voornoemde apparaat, is ook dit access point in staat om gelijktijdig de 2,4 én 5 GHz-banden te gebruiken en daarbij snelheden tot maar liefst 2600 Mbps te noteren.

Wanneer je je steeds in dezelfde ruimte van de router en/ of modem begeeft, zou je eventueel ook kunnen kiezen voor de 802.11 ad wifi-standaard. Net zoals de vorige apparaten garandeert ook hij enorme snelheden maar enkel en alleen op korte afstand. Dat verklaart enigszins ook zijn lagere prijskaartje.

 

Frequentiebanden in functie van de snelheid

Zoals hierboven reeds min of meer duidelijk werd, werken access points – weliswaar in de meeste gevallen – op verschillende frequenties. Hoewel het in de praktijk vaak om 2 verschillende frequenties lijkt te gaan, bestaan er in theorie maar liefst 3. Zo is er in eerste instantie de 2,4 GHz-band die – hoewel hij een vrij grote dekking garandeert – beschouwd wordt als de meest langzame frequentieband. Dat is vooral te wijten aan de heuse concurrentie die er op deze frequentieband lijkt te bestaan.

Mag het allemaal iets sneller gaan en is de dekking minder belangrijk, dan is de keuze voor een 5 GHz-band aangewezen. Tot slot is er ook nog altijd de mogelijkheid tot gebruik van de 60 GHz-band die – in vergelijking met de andere 2 – beschouwd wordt als de allersnelste frequentieband. Echter dien je er rekening mee te houden dat hij over bijzonder korte afstanden werkzaam is.

Bereik

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het uiteindelijke bereik van het draadloos access point. Zo zal het belang van een optimaal bereik recht evenredig in verhouding staan ten opzichte van de te overbruggen afstand. Algemeen zouden we dus kunnen stellen dat een grote afstand een groter bereik vraagt. Uiteraard dien je in de praktijk ook nog rekening te houden met de aanwezigheid van elektronische apparaten, elektriciteits en/ of gsm-masten, onweer en/ of dikke wanden en muren.

Jammer genoeg is het bijzonder moeilijk om het correcte bereik op voorhand goed te kunnen inschatten. Daarom luidt het advies van verschillende klanten en experts om steevast uit te kijken naar een draadloos access point met 2 – of meer indien mogelijk – antennes. Dergelijke apparaten zullen sowieso een beter bereik en grotere dekking garanderen dan een access point met 1 antenne of zonder antenne.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES