5 Beste AV-ontvangers Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

AV Receivers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een AV receiver wordt beschouwd als het centrale punt van je reeds aanwezige home cinema systeem, weliswaar rekening houdend met een systeem bestaande uit losse componenten. Een dergelijke receiver is bijgevolg in staat om eender welk inkomend signaal – hetzij draadloos hetzij bedraad; audio en/ of beeld – te ontvangen. Op die manier wordt het bijvoorbeeld mogelijk om je favoriete films, tv-series, video’s, foto’s en dergelijke meer vanaf je laptop of tablet op een smart televisietoestel of projectiescherm te projecteren. Wij selecteerden alvast enkele toppertjes binnen het segment van de AC receiver. Zo zou je kunnen kiezen voor de Marmitek MegaView 63 HDMI Extender die geleverd wordt als een volwaardig pakket. Daartegenover staat de Digitus DS-53400 audio/video extender die – na correcte installatie – een beeldresolutie van 1920 x 1200 pixels ondersteunt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste AV-ontvangers (Reviews) van 2024

 

Een AV receiver is het middelpunt van uw home cinema systeem die alle inkomende signalen ontvangt. Bent u op zoek naar de beste AV receiver? Of bent u gewoon op zoek naar advies om zo een top product te kunnen kopen? Wij hebben voor u enkele van de beste AV receivers opgezocht gebaseerd op de reviews van online gebruikers. Deze 5 voorbeelden zullen u zeker kunnen helpen bij het maken van een keuze!

 

 

1. Marmitek MegaView 63 HDMI Extender (verlenging) via netwerkkabel RJ45 40 m

 

Tussen de goedkope AV receivers zul je zonder twijfel dit unieke apparaatje van het bekende merk Marmitek kunnen spotten. Afgaande op de vele positieve reacties en de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren, kunnen we stellen dat hij overigens ook tot de populairste AV receivers lijkt te behoren. Kortom, de moeite waard om dit exemplaar even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de Marmitek MegaView 63 set gekenmerkt door de aanwezigheid van een transmitter (zender) én bijbehorende receiver (ontvanger). Daarbij wordt de MegaView transmitter door de aangesloten HDMI bron gevoed, via het gebruik van USB. Bij correct gebruik kan hij een Full HD resolutie ondersteunen alsook de mogelijkheid aanbieden tot 3D.

Verder blijkt de MegaView 63 gekenmerkt door een ingebouwde Power over Cable technologie waardoor een stroomaansluiting niet langer noodzakelijk blijkt én is hij in staat om een HDMI kabel met maar liefst 40 meter te verlengen. Eenmaal aangesloten is het mogelijk om je favoriete films, tv-series, foto’s en video’s vanaf je laptop/ smartphone of tablet op je tv of een apart projectiescherm te projecteren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: vanwege zijn lage prijskaartje en in vergelijking met de andere AV receivers kunnen we hier wel degelijk spreken van een AV receiver aanbieding.

PoC technologie: doordat hij gekenmerkt wordt door de befaamde PoC technologie (Power over Cabel), is een aparte stroomaansluiting niet langer noodzakelijk.

Resolutie: hij kan zonder problemen een Full HD resolutie ondersteunen alsook de mogelijkheid tot 3D aanbieden.

Handig in gebruik: verder lijkt deze AV ontvanger set eveneens HDCP 1.4 te ondersteunen alsook volledig compatibel te zijn met eender welke HDMI versie. Hij wordt daarbij geleverd inclusief een micro USB naar USB-kabel van 100 cm lang.

 

Nadelen:

Handleiding: hoewel het een eenvoudig plug & play systeem betaamd, had een instructieve handleiding best wel aangewezen gebleken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Digitus DS-53400 audio/video extender AV-zender & ontvanger – Digitus

 

Net zoals de Yamaha AV receivers, de AV receivers van Pioneer en de Onkyo AV receivers behoort ook dit exemplaar van Digitus alvast tot de populaire en goede AV receivers. Zo wordt de Digitus DS-53400 geleverd als een volwaardige set bestaande uit een compacte ontvanger en dito zender die makkelijk in de ruimte te installeren zijn.

De AV zender en ontvanger kennen daarbij elk afzonderlijk een formaat van 75 x 110 x 25 mm aangevuld met een gewicht van 208 en 213 gram voor respectievelijk receiver en ontvanger. Net zoals het vorige apparaat lijkt het ook hier om een eenvoudig plug & play systeem te gaan waarbij een uitstekende resolutie kan worden gegarandeerd van 1920 x 1200 pixels. Dit wordt aangevuld met een handige 3.5 mm Audio uitgang, HDMI en een ondersteunend kabeltype Cat5.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons allemaal wat ingewikkelder om verder advies te verschaffen omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen:

Set: deze set bestaat uit een aparte AV receiver en bijbehorende ontvanger.

Formaat: zowel de receiver als ontvanger kennen een relatief compact formaat van 75 x 110 x 25 cm aangevuld met een gewicht van respectievelijk 208 en 213 gram.

Resolutie: eenmaal correct geïnstalleerd en aangesloten – via het kenmerkende plug & play systeem – ondersteunt hij zonder problemen een optimale resolutie van maximaal 1920 x 1200 pixels.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel het prijskaartje vast en zeker te rechtvaardigen is, kan het door sommige klanten alsnog als een struikelblok worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tripp Lite B160-201-HSI audio/video extender AV-zender & ontvanger 

 

De Tripp Lite B160-201-HSI wordt eveneens geleverd als een volwaardige set bestaande uit een aparte AV receiver en bijbehorende AV transmitter. Bij correcte aansluiting – waarbij hij gebruik maakt van een HDMI Female aansluiting – garandeert hij een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit wordt gecombineerd met een maximaal bereik van 200 meter.

Houd echter wel rekening met een invoerspanning van 100 tot maximaal 240 Volt alsook een bijbehorende frequentie gaande van 50 tot 60Hz. Ben je van plan om deze AV receiver/ transmitter set in het winkelmandje te plaatsen, dan worden een instructieve handleiding alsook verschillende soorten kabels gratis meegeleverd wat zijn prijskaartje zonder meer lijkt te rechtvaardigen.

Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat enige vorm van online reacties voorlopig uitblijft. De hoge prijs – hoezeer die ook te rechtvaardigen valt – zou daar vast en zeker een bepalende rol in kunnen spelen.

 

Voordelen:

Aansluitingen: de Tripp Lite B160-201-HSI audio/video extender set wordt gekenmerkt door 2 standaard HDMI Female aansluitingen.

Resolutie: bij correct gebruik ondersteunt hij zonder problemen een Full HD beeldkwaliteit met bijbehorende resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Invoervoltage: hij wordt gekenmerkt door een AC invoervoltage van 100 tot 240 Volt in combinatie met een bijbehorende frequentie van 50 tot 60Hz.

Toebehoren: de set wordt aangevuld met een instructieve gebruikershandleiding en diverse kabels gaande van een AC en IR kabel tot een 3.5 mm Audio kabel.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven stellen dat de hoge prijs voor sommigen alsnog een domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. KanexPro EXT-50M18G audio/video extender AV-zender & ontvanger 

 

Naast de bekende Marantz AV receivers zul je ook de audio/video extender van KanexPro vast en zeker tussen de populaire exemplaren mogen verwachten. Zo wordt de KanexPro EXT-50M18G – net zoals de vorige toppertjes – geleverd als een volwaardige set bestaande uit een aparte AV receiver en bijbehorende AV transmitter.

De set wordt daarbij gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere aansluitingen zoals USB en HDMI die zijn toepassingsveld en gebruiksgemak aanzienlijk doen toenemen. Daarbij dien je rekening te houden met een invoerspanning van 100 tot maximaal 240 Volt.

Bij correct gebruik is hij in staat om – net zoals het vorige product – een Full HD beeldkwaliteit te ondersteunen waarbij een resolutie van 19020 x 1080 behoorlijk veel details bloot legt. Kortom, de ideale manier om je favoriete films, tv-series, muziek, video’s en foto’s vanaf je laptop, Blu-ray speler of tablet op je smart tv of apart projectiescherm te projecteren. Jammer genoeg werden hier evenmin reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: het betreft een vrij compacte set die makkelijk in de ruimte en bij een bestaand home cinema systeem te installeren valt.

Aansluitingen: de set garandeert meerdere aansluitingsmogelijkheden waaronder USB en HDMI-in/out.

Voeding: hij kent eveneens een aparte “power supply” waarbij je rekening dient te houden met een invoerspanning van maximaal 240 Volt.

 

Nadelen:

Geen 5.1: ben je op zoek naar een 5.1 AV receiver dan is dit apparaat van KanexPro misschien niet de juiste aanbeveling.

Prijskaartje: hoewel het niet de duurste set uit het rijtje betreft, zou de prijs alsnog een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Tripp Lite B127-1A1-HH audio/video extender AV-zender & ontvanger // Tripp Lite

 

We sluiten het rijtje af met de Tripp Lite B127-1A1-HH audio/video extender die – hoe kan het ook anders – eveneens als een volwaardige set bij jou thuis wordt aangeboden. Hij bestaat daarbij uit een compacte en lichtgewicht AC receiver aangevuld met een dito bijbehorende AC transmitter die elk op hun beurt voorzien zijn van meerdere aansluitingsmogelijkheden. 

De transmitter is onder meer voorzien van een aparte voedingsbron waarbij je rekening dient te houden met een invoerspanning van maximaal 240 Volt in combinatie met een frequentie van 50 tot 60Hz. Eenmaal correct geïnstalleerd en aangesloten is hij in staat om een bijzonder hoge resolutie van maar liefst 3840 x 2160 pixels te ondersteunen.

Nemen we even een kijkje naar de online reviews dan moeten we opnieuw vaststellen dat het product tot op heden nog niet beoordeeld werd. De hogere prijs zou hier een eventuele verklaring voor kunnen bieden alsook de recente uitgave van het apparaat.

 

Voordelen:

Set: de Tripp Lite B127-1A1-HH wordt geleverd als een volwaardige set bestaande uit een AC receiver en bijbehorende ontvanger.

Resolutie: hij is in staat om een maximale beeldschermresolutie te ondersteunen van 3840 x 2160 pixels.

Invoervoltage: houd rekening met een standaard invoervoltage gaande van 100 tot 240 Volt in combinatie met een bijbehorende invoerfrequentie van 50 tot maximaal 60Hz.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ook hier durven we stellen dat het prijskaartje mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

AV receivers koopgids

 

Je kunt om verschillende redenen een nieuwe AV receiver nodig hebben. Heb je net een nieuwe 4K televisie gekocht en je oude toestel is niet compatibel? Het goede nieuws is dat receivers tegenwoordig over geavanceerde technologie beschikken en vol zitten van nieuwe snufjes. Maar dat is ook slecht nieuws want het is daardoor moeilijker om een keuze te maken voor je aankoop.

Geluidskwaliteit

Er bestaan twee basiscategorieën van receivers: stereo en AV. Als je voor stereo kiest dan kun je twee luidsprekers tegelijk bedienen, soms zelfs in aparte kamers. Moderne stereo receivers beschikken over XM of Sirius satellietradio en digitale radiostations, bovenop de traditionele AM en FM radiostations. Ze zijn meestal voorzien van een phono ingang en kunnen gebruikt worden met een smartphone via Bluetooth of een USB verbinding. Er zijn nog niet veel toestellen die een uitgang hebben om een subwoofer op aan te sluiten maar daar komt beetje bij beetje verandering in.

AV receivers zijn de kern van een Home Cinema systeem. Ze bieden surround sound aan en gebruiken digitale video- en audiokwaliteit. Deze toestellen zijn meer populair dan de klassieke stereo receivers en we zullen ons ook toespitsen op de aankoop van zo’n apparaat. Een AV receiver kan verschillende apparaten tegelijk besturen en zorgt voor een mooier surround sound geluid bij het bekijken van je favoriete film.

 

Aantal kanalen

Het is belangrijk om te weten hoeveel luidsprekers je kunt aansluiten op je AV receiver. De meeste toestellen beschikken over een 5.1 opstelling, dit wil zeggen dat je er vijf luidsprekers en een subwoofer kunt op aansluiten. Sommige receivers kunnen zelfs nog meer luidsprekers aansluiten zoals een 7.1 of zelfs een 9.1. Ook hebben sommige apparaten de mogelijkheid om een extra subwoofer aan te sluiten, in dit geval spreken we dan bijvoorbeeld over een 5.2 of 7.2 opstelling.

De opstelling die je in gedachten hebt moet natuurlijk ondersteund worden bij de receiver om het te kunnen gebruiken. Vergelijk daarom eerst de receiver en de luidsprekers die je in gedachten hebt om zeker te zijn dat ze compatibel met elkaar zijn.

Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om extra hoogte en breedte kanalen aan je set toe te voegen. Zo kun je een extra kanaal aan het plafond bevestigen om je surround sound nog te verbeteren. Dit is mogelijk met een opstelling van 7 of meer luidsprekers en een receiver die compatibel is.

 

Extra aansluitingen

Er kunnen verschillende extra aansluitingen zitten op een receiver die nuttig kunnen zijn. Een netwerkaansluiting kan je helpen om naar internetradio’s te luisteren. Zo is het ook makkelijk om vanaf je computer muziek te streamen naar je receiver. Je hoeft gewoon de receiver op het netwerk aan te sluiten, dit kan soms zelfs draadloos gedaan worden.

Het toestel kan ook uitgerust zijn met een USB aansluiting. Zo kun je een MP3 speler of een USB stick aansluiten op het apparaat om naar je eigen muziek te kunnen luisteren. Dit is perfect voor mensen die geen radiostation vinden die aan hun wensen voldoet en die liever naar hun favoriete muziek luisteren.

Met een phono aansluiting kun je ook nog eens een platenspeler aansluiten. Je hoeft je vinyl collectie helemaal niet te verkopen. Koop een AV receiver met een phono verbinding en je kunt terug genieten van al je oude platen.

Tenslotte hebben de meeste apparaten ook een HDMI verbinding. Deze worden tegenwoordig in grote mate gebruikt want ze zetten geluid en beeld over in HD kwaliteit. Je kunt je receiver verbinden met je televisie om andere apparaten af te laten spelen. Maar ook andere moderne apparaten gebruiken HDMI (spelconsoles bijvoorbeeld), dus het is nuttig om een toestel te kopen met meerdere HDMI aansluitingen.

Vermogen

Als je receiver een groot vermogen heeft dan zal het vermogen per luidspreker ook hoger liggen. Dit komt ten goede van de geluidskwaliteit maar is ook afhankelijk van de kwaliteit van de luidsprekers zelf.

Toch is deze factor niet zo belangrijk, het wordt door vele mensen overschat. Een receiver van 60 Watt kan beter klinken dan een receiver van 100 Watt. Het wattage van een toestel wordt door de fabrikanten gebruikt om de aandacht van de consument te trekken. Je moet echter rekening houden met verschillende factoren om de geluidskwaliteit te ontdekken.

Het wattage is wel belangrijk voor de luidsprekers. Je koopt best een luidspreker met een vermogen die gelijk is aan het vermogen van de receiver. Luidsprekers die 120 Watt aankunnen zullen niet tot hun recht komen met een receiver van 80 Watt.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES