5 beste 4K TV’s Test van 2023

Laatste update: 09.12.23

 

Beste 4K tv’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke 4K tv maar kun je maar geen keuze maken? Dan willen wij jou graag even verder op weg helpen. Zo zou je kunnen opteren om te kiezen voor de Samsung UE75NU7100 4K tv. Dergelijke toestel wordt gekenmerkt door een bijzonder groot beeldscherm van maar liefst 75 inch, wat overeenkomt met een diagonaal doorsnede van 191 cm. Daarnaast blijkt ook de LG OLED65C8PLA 4K tv alvast een schot in de roos te zijn. Dergelijk toestel is misschien iets compacter maar nog steeds voorzien van een ruim beeldscherm van 65 inch, wat overeenkomt met een diagonaal van 165 cm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste 4K tv’s (Reviews) van 2023

 

Samsung, LG, Sony en Philips zijn maar enkele van de bekende, en misschien ook wel beste merken die een kwalitatieve 4K tv op de markt hebben gebracht. Maak zelf de keuze of je gaat voor een compact 32 inch beeldscherm dan wel een iets groter scherm van 55 inch of 65 inch. Verder zullen sommige 4K toestellen gekenmerkt worden door een helder Oled beeldscherm en misschien zelfs 3D ondersteunen. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even alvorens je besluit er de beste 4K tv uit te kiezen. Houd evenzeer rekening met het advies van kenners en klanten, vermeld in de online reviews.

 

1. Samsung UE75NU7100 4K TV 75 inch

 

Het is misschien niet meteen een aanbieding, maar toch kan deze 4K tv van Samsung best wel op begrip van diverse kopers rekenen. Samsung staat bekend vanwege z’n kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en wordt niet voor niets door velen beschouwd als veruit het beste merk.

Je geniet hier dan ook een helder en duidelijk leesbaar led beeldscherm van maar liefst 75 inch groot. Dit wordt aangevuld met een Ultra HD/4K resolutie in combinatie met een 50 Hz beeldverversingssnelheid. Verder beschikt hij over een krachtige Quad core (4) processor en de mogelijkheid tot local dimming en het gebruik van de game modus. Op vlak van aansluitingen geniet je 3 HDMI én 2 USB poorten. Verder is er ook een netwerkaansluiting ter beschikking alsook een wifi functie. Besef wel dat de 4K tv niet voorzien is van een bluetooth functie.

Handig is dat de tv voorzien is van maar liefst 2 afzonderlijke krachtige speakers en een uitgangsvermogen aanbiedt van 2 keer 10 Watt. Klanten reageren voornamelijk positief alhoewel een enkele koper van mening is dat de kwaliteit beter had gekund.

 

Voordelen:

Resolutie: je geniet een bijzonder hoge en kwalitatieve Ultra HD/4K resolutie waardoor de beelden helder en scherp zijn.

Aansluitingsmogelijkheden: wat betreft de aansluitingsmogelijkheden geniet je niet alleen van 3 HDMI poorten maar zijn er ook 2 USB poorten alsook een netwerkaansluiting voorzien.

Speakers: deze unieke 4K tv is uitgerust met 2 krachtige luidsprekers gekenmerkt door een uitgangsvermogen van 2 keer 10 Watt.

Handig in gebruik: hij is makkelijk te bedienen en biedt heel wat optiemogelijkheden aan. Zo kun je genieten van een wifi functie alsook een game modus en local dimming functie.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: houd er wel rekening mee dat deze 4K tv jammer genoeg niet over een bluetooth functie lijkt te beschikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. LG OLED65C8PLA 4K TV 65 inch 4 x HDMI 100 Hz

 

Tussen de goedkope 4K televisietoestellen zul je dit apparaat van LG alvast niet hoeven te verwachten. Ondanks het feit dat hij niet voorzien is van de laagste prijs, blijkt hij toch beloond te zijn geworden met een ruime score van 4,8 sterren. De meeste klanten geven voornamelijk een positief advies over de uitstekende kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van het product.

Hij is voorzien van een helder OLED scherm dat maar liefst 65 inch groot blijkt te zijn en voorzien is van een Ultra HD/4K resolutie. Dankzij de bijzonder hoge beeldverversing van 100 Hz, volgen de beelden elkaar mooi op. Ook hier is het apparaat uitgerust met een Quad core (4) processor die zorgt voor een snelle reactietijd. In tegenstelling tot het vorige apparaat geniet je duidelijk meerdere aansluitingen waaronder 4 HDMI en 3 USB opties. Verder is er ook een analoge audio uitgang én een netwerkaansluiting beschikbaar.

De 4K tv wordt verder aangevuld met een uitstekende wifi functie en perfect werkende bluetooth optie. Daarnaast geniet je zelfs teletekst, een elektronische gids, spraakbesturing en dual gaming. Wat betreft het uitgangsvermogen geniet je een vrij hoog vermogen van 2 keer 20 Watt verdeeld over de 2 speakers.

 

Voordelen:

Scherm: de 4K tv wordt gekenmerkt door een helder en duidelijk leesbaar OLED scherm met een grootte van wel 65 inch.

Resolutie: ook hier mag je zeker zijn van een optimale resolutie die maximaal Ultra HD/4K aanbiedt en daardoor heldere beelden garandeert.

Beeldverversing: de beeldverversing ligt met 100 Hz bijzonder hoog wat een goed teken is. Dergelijke hoge snelheid garandeert namelijk dat beelden elkaar mooi opvolgen en in elkaar overvloeien.

Aansluitingen: ook worden heel wat aansluitingsmogelijkheden aangeboden. Zo beschik je niet alleen over 4 HDMI poorten maar is er ook een analoge audio uitgang voorzien, alsook 3 USB poorten en een netwerkaansluiting.

 

Nadelen:

Prijzig: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld, dan kan dit te maken hebben met het prijskaartje dat toch wel wat hoger ligt dan normaal.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Philips 65PUS6704 4K TV 65 inch 3 x HDMI 50 Hz

 

Wil je liever niet meteen zoveel budget spenderen dan kun je altijd nog kiezen voor deze unieke 4K tv van Philips. Net zoals het vorige apparaat geniet je een ruim led display dat maar liefst 65 inch groot blijkt te zijn. Dit wordt aangevuld met een maximale Ultra HD/4K resolutie alsook een beeldverversing van 50 Hz. Je geniet hierbij een krachtige Quad Core (4) processor en de mogelijkheid op een game modus en local dimming.

De tv is uitgerust met maar liefst 3 verschillende HDMI aansluitingen, 2 USB poorten, 1 netwerkaansluiting en de mogelijkheid om er een koptelefoon op aan te sluiten. Verder is er ook een wifi functie beschikbaar alsook teletekst en een elektronische gids. Besef wel dat het toestel geen bluetooth noch spraakbesturing aanbiedt. Ook hier is de tv uitgerust met 2 krachtige speakers met een uitgangsvermogen van 2 keer 10 Watt.

Wanneer we de online reviews bekijken dan stellen we vast dat de meeste positief zijn. Zo zijn heel wat klanten tevreden over de uitstekende beeldkwaliteit alsook het unieke prijskaartje. Volgens één koper zou de installatie best wel wat voeten in de aarde hebben en dus wel wat zweet en tijd kosten. Toch kunnen we besluiten dat hij vast en zeker tot de populairste 4K tv’s zal behoren.

 

Voordelen:

Beeldscherm: je geniet een helder led display waarbij de grootte geschat wordt op maar liefst 65 inch.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere 4K tv’s in dit lijstje, blijkt het prijskaartje van dit toestel alvast bijzonder goed mee te vallen.

Aansluitingen: je kunt niet alleen gebruik maken van de 3 beschikbare HDMI aansluitingen maar verder ook beroep doen op 2 USB poorten, een aansluiting voor je koptelefoon en een netwerkaansluiting.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: ben je van plan om deze 4K tv aan te kopen dan zul je het echter wel zonder bluetooth functie moeten doen.

Geen spraakbesturing: ondanks het feit dat heel wat 4K tv’s voorzien zijn van een spraakbesturing, is dat bij dit exemplaar jammer genoeg niet het geval.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Sony KD-65AG8 4K OLED TV 65 inch Ultra HD/4K 100 Hz

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan lijkt ook deze 4K tv van Sony een goede aanbeveling. Net zoals sommige andere apparaten uit dit lijstje, wordt ook deze smart tv gekenmerkt door een bijzonder groot en helder 65 inch OLED display. Met z’n maximale Ultra HD/4K resolutie in combinatie met hoge verversingssnelheid van 100 Hz, geniet je een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit.

Ook op vlak van aansluitingsmogelijkheden hoef je alvast niet te klagen. Zo geniet je maar liefst 4 HDMI aansluitingen alsook 1 USB poort, een netwerkaansluiting en zelfs de mogelijkheid om een koptelefoon op je tv aan te sluiten. Het geheel wordt verder aangevuld met een handige wifi én bluetooth functie in combinatie met een spraakbesturingsfunctie en een elektronische gids.

In tegenstelling tot de vorige 4K tv toestellen uit dit lijstje, is dit apparaat voorzien van maar liefst 4 speakers en een uitgangsvermogen van 2 keer 10 Watt. Kortom, je krijgt wel degelijk waar voor je geld. Ondanks de hoge prijs zien we dan ook alleen maar positieve reacties verschijnen en een algemene beoordeling van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Beeldscherm: net zoals heel wat andere 4K tv’s, geniet je ook hier een helder OLED display met een grootte van wel 65 inch.

Resolutie: de heldere en scherpe beeldkwaliteit wordt bekomen dankzij een maximale Ultra HD/4K resolutie.

Beeldverversing: ook hier geniet je een bijzonder hoge verversingssnelheid van maar liefst 100 Hz waardoor de beelden moeiteloos in elkaar lijken over te vloeien.

Gebruiksgemak: je geniet tal van aansluitingsmogelijkheden. Zo heb je niet alleen 4 HDMI aansluitingen maar ook 1 USB poort ter beschikking evenals een netwerkaansluiting. Verder kun je gebruik maken van wifi, bluetooth en spraakbesturing.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je alvast niet verwonderen dat de prijs van dit toestel boven het gemiddelde uitsteekt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Panasonic TX-65GZ2000E UltraHD/4K Pro HDR OLED 200 Hz 65 inch

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke smart tv van Panasonic. Het prijskaartje ligt hier duidelijk een heel pak hoger wat meteen zou kunnen verklaren waarom er nog geen online reviews zijn geplaatst. Laat je hier echter niet gelijk door afschrikken en bekijk het even alvorens te oordelen.

Zo zul je zien dat dit toestel gekenmerkt wordt door een helder en duidelijk leesbaar OLED display dat maar liefst 65 inch groot is en een Ultra HD/4K resolutie kent. Verder is hij voorzien van een bijzonder hoge verversingssnelheid van maar liefst 200 Hz waardoor de beelden mooi in elkaar voortvloeien. Net zoals de meeste andere apparaten, is ook deze Panasonic 4K tv voorzien van een handige wifi functie, 4 HDMI aansluiting én zelfs een Cl-ingang.

Een degelijke en duurzame 4K tv die bedoeld is om aan de wand te worden geïnstalleerd. Hij wordt bovendien geleverd met een praktische afstandsbediening én informatieve handleiding. x Daarnaast valt ook het energieverbruik, gekenmerkt door het A label, bijzonder goed mee. Kortom, echt de moeite waard om in overweging te nemen.

 

Voordelen:

Beeldscherm: het grote unieke 65 inch OLED beeldscherm garandeert een scherp en duidelijk beeld dankzij de maximale Ultra HD/4K resolutie.

Aansluitingen: de 4K tv wordt niet alleen gekenmerkt door 4 HDMI poorten maar beschikt verder ook over een Cl-ingang.

Toebehoren: de 4K tv wordt jou toegestuurd inclusief een duidelijke handleiding met instructies en een praktische afstandsbediening.

 

Nadelen:

Budget: de hoge prijs maakt deze 4K tv jammer genoeg minder toegankelijk voor mensen die liever wat minder geld hieraan spenderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4K tv’s Koopgids

 

Wat is een 4K tv en is er enig verschil met de bekende Full HD tv? Welke voordelen biedt 4K tv en hoe zit het dan met de beschikbaarheid? Verder lijkt het ons ook een goede aanbeveling om rekening te houden met de beeldverversing en het beeldscherm wanneer je de verschillende 4K tv’s met elkaar gaat vergelijken. Aangezien sommige toestellen best wel duurder zijn dan verwacht, is het altijd handig om eventuele aanbiedingen en/ of promoties in de gaten te houden.

Wat is een 4K tv en het eventuele verschil met Full HD

We horen steeds vaker over het begrip 4K tv’s maar wat is dat nu precies en is er een wezenlijk verschil met de Full HD die we al enkele jaartjes kennen? 4K wordt ook wel omschreven als Ultra HD of UHD. Kortom, 3 verschillende termen die naar één en hetzelfde begrip verwijzen. Wanneer we het hebben over 4K, of Ultra HD en UHD, dan hebben we het over apparaten met een extreem hoge resolutie. Een resolutie die wel 4 keer zo groot is als de normale standaard Full HD, wat meteen het verschil tussen beide begrippen verklaart.

4K tv’s zijn bij deze toestellen die in staat zijn om een extreem hoge resolutie aan te bieden en op die manier de beeld haarscherp en helder weer te geven. De standaardresolutie van een 4K tv bedraagt hierbij 3840 x 2160 pixels als je weet dat Full HD een resolutie kent van 1920 x 1080 pixels. Met andere woorden, 4K zorgt ervoor dat er een grotere hoeveelheid pixels op het beeldscherm verschijnen en er bijgevolg meer details helder worden weergegeven. Uiteraard hangt dat laatste ook gedeeltelijk samen met de grootte van het beeldscherm en natuurlijk ook de kijkafstand.

 

De voordelen van 4K

We hebben het al min of meer vermeld in de vorige paragraaf, maar 4K zorgt dus voornamelijk voor een grotere resolutie en een groter aantal pixels. Op die manier worden zelfs de allerkleinste details haarscherp in beeld gebracht. Kortom, 4K verbetert de beeldkwaliteit en bijgevolg ook de kijkervaring.

Daarnaast bieden 4K apparaten ook een goede ondersteunen voor alles wat met 3D content te maken heeft. Denk bijvoorbeeld maar aan 3D weergave zonder dat je daarbij een 3D bril hoeft te gebruiken en autostereoscopisch 3D. Kortom, heel wat voordelen en dat kan alvast een mogelijke verklaring zijn voor de vaak hogere prijskaartjes van 4K tv’s.

 

Hoe zit het met de beschikbaarheid van 4K content

Neem je de aanschaf van een 4K tv in overweging dan lijkt het ons ook aangewezen dat je even rekening houdt met de mogelijke 4K content. Daarmee doelen we vooral op wat je zoal kunt bekijken als je kiest voor een 4K tv. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit een behoorlijk ruime waaier van 4K-films, tv-programma’s, documentaires en series.

Vooral platformen zoals Netflix. Apple tv en Vudu staan bekend vanwege hun 4K content. En dat is maar goed ook aangezien nog niet alle platformen een 4K beeldkwaliteit ondersteunen. Wereldwijd kunnen we vandaag ongeveer 80 platformen aanduidend die beschikken over diverse 4K content.  

Beelddiagonaal en beeldverversing

Wanneer je besluit om een 4K tv aan te kopen dan is het ook handig om aandachtig te zijn voor het beeldscherm en de beeldverversing. Zo wordt elk beeldscherm gekenmerkt door een bepaalde grootte die gebaseerd is op de schermdiagonaal en in inches of cm wordt weergegeven. Zo kun je kiezen voor een vrij compact beeldscherm van amper 32 inch of voor een groter scherm van 65, 75 of 80 inch. Er bestaan zelfs toestellen met een beelddiagonaal groter dan 80 inch, maar besef wel dat de prijs hier bijzonder hoog zal liggen.

In de meeste gevallen kan er gekozen worden tussen 4 verschillende soorten beeldschermen waarbij OLED en led het meest voorkomende schermtype zijn. Bekijk daarnaast ook even hoe het zit met de beeldverversing die steevast wordt uitgedrukt in Hz en kan variëren van 50, 100 tot 200 Hz. Hoe hoger het aantal Hz, hoe hoger en beter de beeldverversing zal zijn. Met de beeldverversing bedoelen we dus eigenlijk de wijze waarop de beelden elkaar opvolgen en in elkaar overvloeien.

 

Optiemogelijkheden, extra kenmerken en mogelijke prijskaartje

Verder zul je zien dat bepaalde 4K tv’s over net iets meer mogelijkheden en kenmerken beschikken. Sommigen daarvan kunnen best wel een meerwaarde vormen terwijl anderen gewoon een leuke extra zijn. Zo zul je zien dat heel wat 4K tv’s zijn uitgerust met een wifi en/ of bluetooth functie. Ook de mogelijkheid om er een koptelefoon op aan te sluiten of gebruik te maken van een Cl+ uitgang is alvast een meerwaarde. Bedenk daarnaast op 3D mogelijk is en of je tv programma’s kunt opnemen en/ of live pauzeren. Ook een ingebouwde dvd-speler kan een meerwaarde zijn.

Het spreekt voor zich dat dergelijke kenmerken een bepaalde invloed zullen uitoefenen op het uiteindelijke prijskaartje. Net zoals ook de grootte van het scherm en het schermtype de prijs kunnen meebepalen. De gemiddelde prijs van een kwaliteitsvolle 4K tv bedraagt ongeveer 450 euro. Uiteraard zijn er altijd koopjes te vinden van amper 200 euro of misschien wel minder. Het spreekt voor zich dat dergelijke goedkope 4K tv’s niet meteen over de laatste snufjes zullen beschikken. 

Daarnaast kan het prijskaartje makkelijk oplopen tot wel 9500 euro. Denk bijvoorbeeld maar aan een 4K tv met een 85 inch scherm en alles erop en eraan.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een 4K tv?

Indien je besluit om een 4K tv aan te kopen dan kies je voor een exemplaar met een 4K resolutie. Je geniet hierbij maar liefst 3840 horizontale pixels in combinatie met wel 2160 verticale pixels, ook wel aangeduid als de bekende 3840 x 2160 resolutie. Dergelijke resolutie is goed voor maar liefst 8,3 miljoen pixels en resulteert in een 4 keer zo goede beeldkwaliteit ten opzichte van Full HD.

De pixels bij 4K tv zitten bijgevolg zodanig dicht op elkaar waardoor de beeldkwaliteit hier aanzienlijk op vooruit gaat en zelfs de allerkleinste details duidelijk en helder zichtbaar worden. Kortom, de moeite waard om het tenminste in overweging te nemen!

Q2: Wanneer kun je 4K tv uitzendingen bekijken?

We moeten er wel even op wijzen dat de aankoop van een 4K tv alleen niet voldoende zal zijn. Net zoals je indertijd met de opkomst van de HD tv ook verschillende elementen nodig had om HD uitzendingen te kunnen bekijken, is dat met de 4K tv helemaal niet anders.

Naast de aankoop van een kwalitatieve 4K tv is het dus ook belangrijk dat er programma’s en uitzendingen in 4K resolutie worden aangeboden. Het aanbod is vandaag de dag nog behoorlijk beperkt maar zal beetje bij beetje verder uitbreiden. Ook een 4K decoder of 4K tv ontvanger blijken onmisbaar te zijn evenals een optimale internetsnelheid. Met een minimale internetsnelheid van 25 Mbit/s én per 4K zender zit je alvast helemaal goed!

 

Q3: Welke HDMI kabel moet je gebruiken voor 4K tv?

Wanneer je uiteindelijk de knoop hebt doorgehakt en van plan bent om een 4K tv in huis te halen, dan is het ook belangrijk om meteen uit te kijken naar een geschikte HDMI kabel. Wij kunnen jou alvast de HDMI 1.4 of de HDMI 2.0 kabel aanbevelen omdat dergelijke opties in staat zijn om zonder problemen de extreem hoge 4K resoluties te ondersteunen.

Een HDMI 2.1 kabel, die 8K resoluties ondersteunt, zou eventueel ook een optie kunnen zijn. Houd er dan wel rekening mee dat je televisietoestel evenzeer in staat moet zijn om dergelijke hoge resoluties van maar liefst 8K, probleemloos aan te kunnen.

 

Q4: Welke tv zenders zenden 4K uit?

Tot slot is het belangrijk om nog even stil te staan bij de tv zenders die momenteel in staat zijn om 4K beeldkwaliteit uit te zenden. Zoals reeds vermeld is het aanbod nog behoorlijk compact, maar zal dit beetje bij beetje verder gaan uitbreiden. In de meeste gevallen is het echter mogelijk om 4K tv beeld onmiddellijk via het internet binnen te krijgen.

Ook de tv-aanbieder zou een mogelijke optie kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan tal van bekende directe aanbieders zoals Youtube, Amazon Prime Video, Netflix en Videoland. Houd er wel rekening mee dat je in verschillende gevallen een abonnement zult moeten afnemen indien je van 4K tv zenders wilt kunnen genieten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES