5 beste Asus laptops Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

Beste Asus laptops – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een compacte chromebook met een beeldschermgrootte van amper 14 inch? Dan lijkt de Asus Chromebook Flip een schot in de roos te zijn. Ben je op zoek naar een 15,6 inches grote laptop met een bijbehorende QWERTY toetsenbord inclusief numerieke keypad? Dan is de Asus VivoBook Pro 15 een goede aanbeveling. Toch liever een groter scherm en een laptop die eveneens geschikt is om met Photoshop en Illustrator te werken? Dan is de ASUS X515EA-BQ1752W – Laptop misschien wel een betere optie voor jou! Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden indien je besluit op zoek te gaan naar een degelijke Asus laptop. Om het voor jou allemaal wat eenvoudiger te maken, hebben we hieronder een overzicht samengesteld van de 3 best beoordeelde hedendaagse topproducten. Bekijk deze even alvorens een uiteindelijke beslissing te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste Asus laptops (Reviews) van 2024

 

De beste Asus laptop hoeft niet noodzakelijkerwijs ook het duurste exemplaar uit de reeks te zijn. Zo zijn er heel wat leuke aanbiedingen te spotten die best wel geschikt kunnen zijn bij het uitvoeren van dagelijkse taken en/ of gaming. Of je nu kiest voor een Asus zenbook of eentje met een groot of klein scherm, blijft vooral een persoonlijke keuze. Bekijk de 5 topproducten hieronder en hun mogelijkheden. Het kan hierbij handig zijn om het advies van klanten, vermeld in de reviews, ook even te bekijken.

 

 

1. Asus VivoBook Pro 15 OLED M3500QC-L1297W – Creator Laptop – 15.6 inch

 

Moet je dringend een (nieuwe) laptop kopen dan is het belangrijk om rekening te houden met het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen alsook het budget dat je eraan wilt spenderen. Ben je bijvoorbeeld specifiek op zoek naar een gaming laptop of hecht je meer belang aan de betaalbaarheid ervan en kijk je uit naar een laptop aanbieding of laptop met de laagste prijs? Deze Asus VivoBook is bijvoorbeeld – net zoals de bekende Lenovo en HP laptops – een goede aanbeveling voor multifunctioneel gebruik maar niet meteen één van de goedkope alternatieven uit het rijtje.

De Asus VivoBook wordt beschouwd als een echte creator laptop die in het oog springt vanwege zijn 15,6 inches grote OLED display met glanzende antireflecterende afwerking, 16:09 beeldverhouding én bijbehorende resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit wordt aangevuld met een krachtige AMD Ryzen 7 processor van de 5e generatie en een verversingssnelheid van 60Hz. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want bij aankoop kent deze Asus laptop een intern geheugen van 16GB, een ruime SSD opslagcapaciteit van 512GB, een 4GB NVIDIA GeForce RTX 3050 videokaart, het Windows 11 Home besturingssysteem, wifi, bluetooth en diverse aansluitingsmogelijkheden. Een blik op de online reviews toont dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren aan.

 

Voordelen:

Toetsenbord: de laptop is uitgerust met een QWERTY toetsenbord inclusief afzonderlijke numerieke keypad én bijbehorende witte verlichting.

Aansluitingen: de verschillende USB-aansluitingen worden moeiteloos gecombineerd met een HDMI poort.

Bluetooth: de laptop is eveneens voorzien van een geïntegreerde bluetooth 5.1 functie waardoor draadloos verbinden tot de mogelijkheden behoort.

Batterij: de laptop van Asus wordt gekenmerkt door een bijzonder krachtige 63 Wh batterij met een ruim vermogen tot 120 watt.

 

Nadelen:

Geen gaming: hoewel dit een degelijke Asus gaming laptop is, is hij net iets minder geschikt om extra zware games zoals Fortnite te ondersteunen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. ASUS X515EA-BQ1752W – Laptop – 15.6 inch // Geschikt voor Photoshop en Illustrator

 

Binnen de computerwereld wordt ASUS door velen omschreven als één van de populairste – misschien ook wel beste – merken aller tijden. En dat lijkt alvast bevestigd te worden door de vele positieve klantreviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Ben je dus op zoek naar een krachtige laptop die daarnaast ook nog eens geschikt is voor Photoshop én Illustrator? Dan lijkt deze ASUS X515EA alvast een goede aanbeveling.

Zo maakt deze Asus laptop gebruik van een mat IPS beeldscherm van 15,6 inches met een bijbehorende schermresolutie van 1920 x 1080 pixels en een standaard beeldverhouding van 16:09. Aangevuld met een beeldverversingssnelheid van 60 Hz ben je dan ook verzekerd van een echt toppertje! 

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo is de laptop uitgerust met een krachtige Intel Core i5 processor van de 11e generatie wat een standaard kloksnelheid oplevert van 2,4 GHz die kan oplopen tot maximaal 4,2 GHz. Dit alles wordt aangevuld met een intern DDR4 geheugen van 16GB, een totale SSD opslagcapaciteit van 512GB, een gedeelde Intel Iris Xe Graphics videokaart, het Windows 11 Home besturingssysteem, bluetooth en diverse aansluitingsmogelijkheden.

 

Voordelen:

Bluetooth: de Asus laptop is uitgerust met een krachtige geïntegreerde 4.1 bluetooth functie.

Aansluitingen: de 4 USB-poorten worden verder ondersteund met behulp van een HDMI-aansluiting.

Handig in gebruik: de combinatie van het 16GB werkgeheugen en de ruime SSD opslagcapaciteit levert alvast de mogelijkheid tot razendsnel multitasken. Dit wordt aangevuld met een Full HD display met bijbehorende IPS screen technologie.

 

Nadelen:

Geen verlicht toetsenbord: houd er rekening mee dat deze Asus laptop niet over een verlicht toetsenbord beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Asus E410MA-BV2219WS – Laptop – 14 inch // Asus laptop

 

Met de Asus E410MA-BV2219WS kies je voor een kwalitatieve en degelijke laptop voor dagelijks gebruik waarmee je probleemloos kunt internetten, verslagen/ presentaties kunt maken en/ of e-mailen. Hij is daarbij voorzien van een mat IPS beeldscherm van 14 inches groot met een bijbehorende resolutie van 1366 x 768 pixels, een beeldverhouding van 16:09 en een verversingssnelheid van 60 Hz.

Verder maakt hij gebruik van een kenmerkende Intel Celeron processor die – in combinatie met het 4GB aan RAM geheugen en de krachtige oplaadbare batterij – best wel een aanzienlijke reactietijd én opstarttijd oplevert. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een totale opslagcapaciteit van 64GB, een gedeelde Intel UHD Graphics 600 videokaart, het Windows 11 S Mode besturingssysteem, wifi, bluetooth 4.1 en diverse aansluitingsmogelijkheden. Bij aankoop wordt hij uiteraard geleverd inclusief een bijbehorende Asus laptop oplader en instructieve handleiding.

Bekijken we de verschillende online reviews dan stellen we meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren vast waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: de Asus laptop is uitgerust met een maximale Flash opslagcapaciteit van 64GB.

Batterij: hij is voorzien van een degelijke batterij met een capaciteit van 42 Wh en een bijbehorend vermogen van 33 watt.

Aansluitingen: de HDMI-poort wordt moeiteloos aangevuld met maar liefst 3 krachtige USB-aansluitingen.

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Geen gaming: ben je op zoek naar een laptop die geschikt is om te gamen, dan is dit model van Asus een minder goede aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. ASUS VivoBook 15 OLED K513EA-L12305T – Laptop – 15.6 inch // Core i7 (11)

 

In vergelijking met het vorige toppertje, lijk je met deze Asus VivoBook 15 wel meteen voor een aanbieding te kiezen. Voorzien van een glanzend 15,6 inches groot OLED beeldscherm en een Full HD beeldschermresolutie van 1920 x 1080 pixels, geniet je van heldere kleuren en duidelijke contrasten wat deze Asus VivoBook ideaal maakt om te werken met Excel bestanden en Photoshop.

Hij wordt daarbij ondersteund door een Intel Core i7 processor van de 11e generatie die een standaard kloksnelheid van 2,8 GHz weet te leveren, wat kan oplopen tot maximaal 4,7 GHz turbofrequentie. Dit alles wordt aangevuld met een krachtig DDR4 intern geheugen van 16GB, een totale SSD opslagcapaciteit van 512GB en een gedeelde Intel Iris Xe Graphics videokaart. Het voorgeprogrammeerde Windows 10 Home besturingssysteem alsook de bluetooth 5.0 functie en de diverse aansluitingsmogelijkheden maken het plaatje compleet.

Bekijken we even de onderstaande reviews dan kunnen we meteen vaststellen dat de meeste klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding wat resulteert in een mooie eindscore van 4,6 op 5 sterren. Toch lijkt een kleine minderheid niet helemaal overtuigd. Zo zouden er hier en daar toch wel enkele mankementjes de kop opsteken.

 

Voordelen:

Videokaart: dankzij de gedeelde Intel Iris Xe Graphics videokaart wordt het net dat tikkeltje eenvoudiger om in Photoshop te werken.

OLED: het OLED beeldscherm draagt bij aan een nog hoger contrast, levensechte kleuren en een unieke beeldkwaliteit.

Rekenkracht: de Asus VivoBook 15 is gezegend met een uitstekende rekenkracht dankzij de combinatie van de 11e generatie Intel Core i7 processor en het RAM geheugen van 16GB.

Bluetooth: de Asus VivoBook 15 is wel degelijk uitgerust met een bluetooth 5.0 functie.

 

Nadelen:

Geen Fingerprint: houd er rekening mee dat het apparaat niet is uitgerust met een Fingerprint Reader.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Asus ROG Strix G15 G513IC-HN004W – Gaming laptop – 15.6 inch – 144Hz

 

We sluiten het rijtje af met de Asus Rog Strix G15 G513IC-HN004W gaming laptop die gekenmerkt wordt door een 15,6 inches groot IPS beeldscherm met een matte afwerking, een standaard beeldverhouding van 16:09, een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels én een verversingssnelheid van maar liefst 144Hz. 

Hij wordt daarbij ondersteund door een AMD Ryzen 7 processor van de 44 generatie die – in combinatie met het uitbreidbare RAM geheugen van 16-32GB én de krachtige oplaadbare batterij – een korte opstarttijd én een snelle reactietijd garandeert. Dit alles wordt verder aangevuld met een ruime SSD opslagcapaciteit van 512GB, een 4GB NVIDIA GeForce RTX 3050 videokaart, het Windows 11 Home besturingssysteem, wifi, bluetooth 5.1, diverse aansluitingsmogelijkheden, Dolby Atmos én een 7-zone RGB toetsenbordverlichting.

Hoewel deze Asus laptop heel wat positieve kenmerken weet naar voren te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hoge prijskaartje hier mogelijks een verklaring voor biedt.

 

Voordelen:

Aansluitingsmogelijkheden: naast de aanwezige HDMI-poort, geniet je ook nog eens 4 verschillende USB-aansluitingen.

Toetsenbord: het QWERTY toetsenbord is uitgerust met de hoogtechnologische 7-zone RGB toetsenbordverlichting.

Voeding: de krachtige batterij kent een ruime batterijcapaciteit van 56 Wh en een bijbehorend vermogen van maar liefst 200 watt.

Verversingssnelheid: de Asus Rog Strix laptop garandeert een bijzonder hoge verversingssnelheid tot wel 144Hz.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden en dat is natuurlijk jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Asus laptops Koopgids

 

Hoe zit het met de processor en de videokaart die waarmee de Asus laptops zijn uitgerust? En wat dan met de schermgrootte en de beeldkwaliteit? Hecht je belang aan extra functies en optiemogelijkheden? Of is een basis Asus laptop al ruim voldoende? Het lijkt ons een goede aanbeveling om zoveel mogelijk Asus laptops met elkaar te vergelijken alvorens een beslissing te nemen. Aangezien sommige apparaten best wel duur zijn, lijkt het verstandig om rekening te houden met aanbiedingen en promoties.

Processor en videokaart in functie van het doel

Elke Asus laptop is uitgerust met een krachtige processor en betrouwbare videokaart. De processor zorgt ervoor dat de opstarttijd van de laptop beperkt blijft en de reactietijd optimaal verloopt. Ben je dus op zoek naar een Asus laptop die in slechts enkele seconden opstart? Kies dan voor één van de meest krachtige hedendaagse processortypes. Denk bijvoorbeeld aan de Intel Core i7 of de Intel Core i5 processor. Ook wanneer je verschillende programma’s tegelijk wilt openen, zijn dergelijke processortypes een goede keuze.

Ben je een fervent gamer en spendeer je dagelijks toch wel enkele uurtjes achter je laptop? Dan lijkt eender welke NVIDIA GeForce videokaart een goede optie te zijn. Kortom, om het type processor en videokaart te kunnen bepalen, is het een goed idee om rekening te houden met de doelstellingen. Waarvoor wil je de laptop gebruiken en wat verwacht je van het apparaat. Is de laptop bedoeld voor thuisgebruik en/ of zakelijk gebruik? Of misschien verwacht je wel een combinatie van beide?

 

Het type scherm, de schermgrootte en de beeldkwaliteit

Wat betreft de schermtypes, heb je twee mogelijkheden. Zo bestaan er heel wat Asus laptops die voorzien zijn van een TN beeldscherm, echter zijn de meeste uitgerust met een IPS beeldscherm. Een IPS beeldscherm zorgt bovendien voor een veel grotere kijkhoek wat handig kan zijn bij het gamen.

De schermgrootte is dan weer een persoonlijke keuze, en wordt steeds uitgedrukt in “inch”. Sommige kopers geven de voorkeur aan een compact beeldscherm terwijl anderen kiezen voor een groter beeldscherm dan normaal. De meeste Asus laptops zijn voorzien van een 17 inch beeldscherm maar in werkelijkheid kan dat variëren van minimaal 10 tot maximaal 17,3 inch.

Bedenk daarnaast ook hoe het zit met de beeldkwaliteit. Zo zal een HD beeldscherm een goede beeldkwaliteit garanderen. Echter zijn de meeste Asus laptops voorzien van een Full HD beeldscherm, wat een nog betere beeldkwaliteit oplevert. En mag het echt wel over the top zijn, dan kun je kiezen voor een 2K, of hoger, beeldscherm.

 

RAM geheugen en de totale opslagcapaciteit

Het RAM geheugen, of interne werkgeheugen, van de Asus laptop bepaalt hoeveel programma’s en bestanden je tegelijk kunt openen. Denk maar aan het openen van bepaalde tabbladen in het browser. Hoe groter het RAM geheugen hoe beter. Dit interne geheugen kan variëren van minimaal 2 GB tot maximaal 16 GB, en is in bepaalde gevallen ook uitbreidbaar.

Naast het RAM geheugen bestaat er nog zoiets als de totale opslagcapaciteit. Daarin kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende opslag types zoals SSD, Flash geheugen, HDD, de combinatie van HDD en SSD of de combinatie van SSD en Flash. De capaciteit van dergelijk geheugen kan variëren van maximaal 256 GB tot meer dan 1 TB.

Besturingssysteem, accuduur en eventuele aansluitingsmogelijkheden

Het is niet onbelangrijk om ook even stil te staan bij het mogelijke besturingssysteem van de Asus laptop. In de meeste gevallen zal de laptop voorzien zijn van een recent Windows besturingssysteem. Denk hierbij maar aan het Windows 10, Windows 10 Pro of Windows 10 S besturingssyteem maar ook het Chrome OS systeem kan in bepaalde gevallen gebruikt worden.

Naast het besturingssysteem kan ook de accuduur een belangrijke factor zijn voor heel veel klanten. De meeste Asus laptops zijn voorzien van een krachtige accu met een gemiddelde duur van 5 tot 10 uren. Echter is minder of meer ook een mogelijkheid.

Wat de aansluitingsmogelijkheden op de Asus laptop betreft, zul je zien dat er heel wat verschillen te noteren vallen. Zo is het altijd handig indien de laptop voorzien is van één of meerdere USB aansluiting in combinatie met één of meerdere HDMI poorten. Ook bluetooth, ingebouwde wifi en diverse VGA aansluitingen kunnen een meerwaarde betekenen.

 

Opties en andere functies

Tot slot zul je merken dat er heel wat extra functies mogelijk zijn. Zo vinden sommige klanten het best wel handig indien de laptop voorzien is van een numeriek toetsenbord. Ook toetsenbordverlichting behoort bij velen tot de pluspunten. Is de laptop voorzien van een touchscreen scherm, kun je hem omvormen tot een tablet, en is er gezichtsherkenning en/ of een vingerafdruklezer functie aanwezig? Houd er wel rekening mee dat dergelijke extra kenmerken de prijs de hoogte kunnen induwen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar zit de accu van een Asus laptop?

De accu van een Asus laptop zit “verscholen” aan de achterkant van het apparaat. Om de accu bijvoorbeeld te bekijken of vervangen, dien je dus de Asus laptop om te draaien en op zoek te gaan naar één of meerdere schuifjes. Via deze schuifjes kun je een bepaalde gedeelte aan de onderkant van de laptop openen waarna je bij de accu terechtkomt.

Q2: Welke Asus laptop heb ik?

Tegenwoordig bestaan er al heel wat verschillende soorten Asus laptops, elk met specifieke kenmerken. Zo wordt elke Asus laptop aangeduid door middel van een modelnaam in combinatie met een serienummer. Wil je dus weten welk type Asus laptop je aangekocht hebt, dan hoef je alleen maar op zoek te gaan naar het modelnummer en het serienummer.

Ben je nog in het bezit van de aankoopfactuur of de originele verpakking? Dan kun je al gauw even het type laptop hier gaan opzoeken. Indien je de aankoopfactuur en/ of verpakking niet gelijk terugvindt dan kun je ook gewoon de onderkant van je laptop bekijken. Daar hangt meestal een sticker op waarop zowel de modelnaam alsook het serienummer op staan vermeld.

 

Q3: Hoe reset je een Asus laptop?

Wil je graag je Asus laptop resetten en bijgevolg terugbrengen naar de fabrieksinstellingen? Dan kun je dit op een wel heel eenvoudige manier bereiken. Zorg ervoor dat je de Asus laptop eerst en vooral uitschakelt. Wacht vervolgens enkele tellen alvorens je de laptop opnieuw besluit in te schakelen.

Zodra je de Asus laptop terug inschakelt, druk je gelijk op de F9 knop. Op die manier kom je terecht op het volgende scherm waarin je gevraagd wordt om de de Windows Instellingen terug naar de fabrieksinstellingen te plaatsen. Nu dien je enkel nog te bevestigen en klaar is Kees!

 

Q4: Hoe maak ik mijn Asus laptop open?

Je hebt het misschien al meegemaakt of nog niet, maar je wilt je Asus laptop openen? Dat lijkt makkelijk te doen via het lipje aan de onderkant van de laptop, maar niets is wat het lijkt. Om het interne werkgeheugen, DDR4, en het RAM geheugen te kunnen bekijken, moet je op een specifieke manier de Asus laptop kunnen openen.

Het is de bedoeling om het volledige toetsenbord, eventueel keypad, los te schroeven gevolgd door nog een hele resem andere schroeven die zich aan de bovenkant van de laptop bevinden. Eenmaal het toetsenbord eruit, kun je makkelijk aan het RAM en DDR4 geheugen komen.

Q5: Wat kost een nieuwe accu voor Asus laptop?

Heb je gemerkt dat de accu van je Asus laptop begint te haperen en ben je van plan om er een nieuwe aan te schaffen? Dan zul je toch wel rekening moeten houden met een prijskaartje van gemiddeld zo’n 90 euro. In werkelijkheid kan de prijs van een Asus accu zelfs oplopen tot 150 euro. In sommige gevallen is het daarom ook beter om te investeren in een nieuwe Asus laptop.

De prijs van de accu kan bepaald worden door verschillende externe factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan het totale vermogen van de accu en de capaciteit ervan. Evenals het type accu dat je besluit aan te kopen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES