8 beste bluetooth headsets Test van 2024

Laatste update: 21.04.24

 

Beste bluetooth headsets – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Draadloze Headset – Noise Canceling, kies je voor een duurzame koptelefoon die is uitgerust met een bluetooth 5.0 functie en een ingebouwde microfoon. Daartegenover staat de Draadloze Headset Relave – Bluetooth 5.0 die – zoals de titel reeds doet vermoeden – voorzien is van een praktische 5.0 bluetooth versie waarmee je probleemloos een verbinding met externe apparaten kunt aangaan. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste bluetooth headsets (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een degelijke PS4 bluetooth headset of een bluetooth stereo headset of wil je toch liever een degelijke bluetooth headset voor in de auto of op de motor spotten? Geef je daarbij de voorkeur aan een basis set of mag het een duurzame bluetooth headset met microfoon zijn? Bedenk daarnaast dat er ook heel wat keuze is op het gebied van merken gaande van de bluetooth headsets van JBL tot de bekende sport bluetooth headset van Sony of de Plantronics bluetooth headsets. Bekijk de 7 toppers hieronder rekening houdend met de online reviews en het bijbehorende klantenadvies alvorens je op zoek gaat naar de beste bluetooth headset.

 

1. Draadloze Headset – Noise Canceling – Incl Oplaadkoffer – Bluetooth 5.0 – 100 uur

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een kwalitatieve en relatief goedkope draadloze bluetooth headset? Dan lijkt dit exemplaar van DynaBright – volgens velen één van de populairste en beste merken – alvast een goede aanbeveling. Bovendien wordt de headset met bluetooth functie geleverd inclusief oplaadkoffer wat niet alleen het prijskaartje maar ook het gebruiksgemak ten goede komt. Een reden te meer dus om deze productaanbieding eens even onder de loep te nemen.

Zo valt de DynaBright bluetooth headset in eerste instantie op vanwege het unieke design waarvan de oortjes makkelijk draaibaar zijn voor links dan wel rechts gebruik. In combinatie met het comfortabele en waterbestendige karakter, kies je gelijk voor een gebruiksvriendelijke headset. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder geniet je een ingebouwde bluetooth 5.0 functie die – in samenspraak met de geïntegreerde microfoon – de weg naar handsfree bellen meteen open legt. Dit alles wordt aangevuld met een ruime gebruiksduur van 10 tot 12 uren muziek luisteren/ bellen in combinatie met een geschatte stand-by tijd van wel 100 uren. Tot slot bieden de oortjes de optie tot “pairing” waardoor 2 apparaten makkelijk met elkaar kunnen verbonden worden en dit tegen een vriendelijke prijskaartje.

 

Voordelen:

Bluetooth: de bluetooth headset is voorzien van een bluetooth 5.0 functie waardoor streamen tot de mogelijkheden behoort. Ook handsfree bellen is mogelijk dankzij de geïntegreerde microfoon.

Verpakkingsinhoud: de headset wordt geleverd inclusief een oplaadcase en een USB-kabel.

Noise cancelling: in tegenstelling tot heel wat andere bluetooth headsets, blijkt dit apparaat uitgerust met een noise cancelling functie.

Budgetvriendelijk: rekening houdend met de geleverde kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, zou het hier wel eens om de bluetooth headset met de laagste prijs kunnen gaan.

 

Nadelen:

Geen verstelbare microfoon: houd er rekening mee dat de microfoon niet verstelbaar is gezien zijn geïntegreerde design.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Draadloze Headset Relave – Bluetooth 5.0 – Lichtgewicht Wireless Koptelefoon met Ruisonderdrukking

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een draadloze bluetooth headset die je in verschillende situaties kunt gebruiken gaande van kantoor tot in de auto of tijdens je wekelijkse gaming sessies? Dan raden wij jou aan om de bluetooth koptelefoon van Relave eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt de Relave bluetooth headset in eerste instantie gekenmerkt door een compact en lichtgewicht ontwerp wat het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo is deze headset uitgerust met een – overigens makkelijk oplaadbare – 180mAh lithium batterij. Eenmaal volledig opgeladen, kan een gesprekstijd worden gegarandeerd tot maximaal 17 uur in combinatie met een stand-by tijd van wel 200 uren.

De one size fits all headset is daarnaast uitgerust met een geïntegreerde CDS chip en bluetooth 5.0 functie die een bereik biedt tot wel 10 meter ver. Hoewel een enkele koper niet geheel overtuigd lijkt van de aangeboden kwaliteit, lijkt de overgrote meerderheid dat gelukkig wel wat resulteert in een hoop positieve reviews en een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Relave draadloze headset wordt geleverd inclusief een Micro USB-oplaadkabel, een base unit oplaadstation en een meertalige handleiding.

Bluetooth: de headset is uitgerust met een geïntegreerde bluetooth 5.0 functie met een bereik van wel 10 meter.

Comfort: zijn lichte en compacte uitvoering dragen alvast bij aan het gebruiksgemak en worden verder ondersteund door zijn 300 graden draaibare karakter.

Ruisonderdrukking: in tegenstelling tot sommige andere bluetooth headsets, blijkt dit model uitgerust met ruisonderdrukking.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een enkele koper is jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Plantronics Bluetooth Headset – Voyager Legend + Case – Plantronics

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget niet meteen een allesbepalend probleem dan loont het eventueel de moeite om deze in ear bluetooth headset van het bekende merk Plantronics even onder de loep te nemen. Zo blijkt het apparaatje bijzonder compact en licht van gewicht wat alvast bijdraagt aan het uiteindelijke draagcomfort.

Verder is de Plantronics bluetooth headset voorzien van een krachtige batterij die een maximale gesprekstijd oplevert van wel 7 uren aangevuld met een totale stand-by tijd van ongeveer 264 uren. Dit wordt moeiteloos gecombineerd met een uiterste gevoeligheid van 118 dB, een betrouwbare en scherpe beugelmicrofoon, een volumeregelaar en een 3.0 bluetooth functie met een ruim bereik van wel 40 meter.

Nemen we even een kijkje tussen de vele online reviews dan stellen we vast dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit. Slechts een enkele koper vindt de gebruiksvriendelijkheid te wensen overlaten en de headset allesbehalve comfortabel.

 

Voordelen:

Voeding: de bluetooth headset is uitgerust met een krachtige oplaadbare batterij die een vermogen garandeert gaande van 7 uren tot maximaal 11 dagen.

Handig in gebruik: de ingebouwde beugelmicrofoon wordt aangevuld met de aanwezigheid van ruisonderdrukking, multipoint, aankondiging van inkomende oproepen, een volumeregelaar en een handige antwoordknop.

Etui: bij aankoop van deze unieke 3.0 bluetooth headset wordt eveneens een duurzaam opbergetui aangeboden.

 

Nadelen:

Trilalarm: in tegenstelling tot heel wat andere bluetooth headset blijkt dit apparaat niet voorzien van een ingebouwd trilalarm.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Zakelijke 5.0 Bluetooth headset Relave – Office – Auto – Werk – Zwart – Handsfree bellen

 

Moet je voor het werk regelmatig de baan op dan kan het wel eens lastig worden om inkomende telefoongesprekken op een veilige en verantwoorde manier te beantwoorden. De zakelijke bluetooth koptelefoon van het bekende merk Relave, biedt echter een sluitend antwoord voor jouw probleem. 

Zo wordt de Relave earphone gekenmerkt door een relatief compacte uitvoering van 5 x 1,2 x 0,9 waarbij je de mogelijkheid hebt om het ontwerp aan te passen aan je linker dan wel rechteroor wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. De bluetooth oortjes steunen daarbij op een inwendige Lithium batterij die met behulp van de meegeleverde USB-kabel makkelijk kan worden opgeladen. Eenmaal volledig opgeladen, kan een ruime batterijduur van maar liefst 24 uren worden geleverd.

Net zoals de andere toppertjes in deze reeks, is de headset uitgerust met een handige bluetooth 5.0 functie waardoor het streamen van muziek alsook handsfree bellen – in samenspraak met de geïntegreerde microfoon – binnen de mogelijkheden liggen. De volumeregelaar, de push to talk, de NFC en de instelbare volumegevoeligheid dragen eveneens bij aan het gebruiksgemak van deze bluetooth koptelefoon.

 

Voordelen:

Bluetooth: de bluetooth headphones blijkt uitgerust met een bluetooth 5.0 functie en kan – mede dankzij de geïntegreerde microfoon – de weg naar handsfree bellen zomaar voor je open leggen.

Handig in gebruik: je geniet verder ook een instelbare volume gevoeligheid, een push to talk functie, een volumeregelaar en een NFC functie.

Verpakkingsinhoud: de Relave bluetooth headset wordt geleverd inclusief oplaadkabel, 3 siliconen in-ear bluetooth oordopjes, 3 oorhaakjes en een instructieve gebruikershandleiding.

 

Nadelen:

Geen Multipoint-pairing: in vergelijking met bijvoorbeeld het eerste toppertje in deze reeks, is het niet mogelijk om dit apparaat met meerdere andere devices te verbinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Jabra Talk 25 Bluetooth Headset – 100-92310900-60, Jabra Talk

 

Met de Jabra Talk 25 bluetooth headset kies je voor een eenvoudige compacte én lichtgewicht headset die comfortabel aanvoelt bij langdurig gebruik. Bovendien is de headset uitgerust met een krachtige makkelijk oplaadbare batterij die – indien helemaal volgeladen – een stand-by tijd van wel 10 dagen garandeert alsook een gesprekstijd van ongeveer 8 uren.

Dit alles wordt aangevuld met een recente versie van de bluetooth 4.0 functie, een ingebouwde microfoon, een handige volumeregelaar, een push to talk functie en de mogelijkheid om de volumegevoeligheid eigenhandig te regelen. Houd er wel rekening mee dat de headset niet voorzien is van een zogenaamde noise cancelling functie.

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, is één koper van mening dat de duurzaamheid van het apparaat stukken beter had gekund.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: met de Jabra Talk bluetooth headset wordt het niet alleen mogelijk om kristalheldere (HD) gesprekken te houden maar ook GPS-instructies te raadplegen en mediabestanden af te spelen.

Bluetooth: de headset maakt gebruik van een recente 4.0 bluetooth versie.

Draagcomfort: het uiteindelijke draagcomfort wordt mede bereikt door zijn lichte gewicht en compacte omvang.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: volgens één enkele gebruiker zouden bepaalde onderdelen aan deze bluetooth headset alvast geen lang leven beschoren zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Xelar Type One – Draadloze Headset – Bluetooth 5.0 – Handsfree bellen – 24 uur bellen

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke – en overigens budgetvriendelijke – draadloze headset jou aangeboden en geleverd door Xelar. Net zoals de voorgaande exemplaren, blijkt ook dit setje gekenmerkt door een relatief compact formaat en licht gewicht wat alvast bijdraagt aan het uiteindelijke draagcomfort. Dit wordt aangevuld met een regen- én zweetbestendige coating waardoor het gebruiksgemak wordt geoptimaliseerd.

De headset – die gebruik maakt van een recente 5.0 bluetooth versie – is eveneens uitgerust met een krachtige oplaadbare batterij die een maximale gesprekstijd van wel 24 uur garandeert. Dit alles wordt aangevuld met een ingebouwde microfoon, een ruim bereik van 15 meter, de mogelijkheid om gebruik te maken van Siri en de aanwezigheid van een noise cancelling functie.

Uit de online reviews kunnen we alvast opmaken dat heel wat klanten overtuigd blijken van hun aankoop. Slechts een kleine minderheid had iets meer kwaliteit verwacht en vindt dat de batterij snel opraakt.

 

Voordelen:

Voeding: de bluetooth headset maakt gebruik van een krachtige oplaadbare Lithium Ion batterij die een gesprekstijd van wel 24 uur garandeert.

Formaat: het apparaatje kent een totale afmeting van 5 x 1,2 x 0,9 cm aangevuld met een licht gewicht waardoor de headset comfortabel om dragen is.

Handig in gebruik: er is uiteraards sprake van diverse bijkomende functies en kenmerken die een meerwaarde betekenen zoals noise cancelling, een regen- én zweetbestendige coating en de mogelijkheid om hem met eender welk type smartphone te verbinden.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de kopers blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de aangeboden batterijkwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Rolfstone Nova Volledig Draadloze Oordopjes

 

Als je graag aan sport doet en je wilt naar muziek luisteren dan is deze Bluetooth headset van Rolfstone perfect voor jou. Deze kleine draadloze oordopjes geven een uitstekend geluid en blijven goed in je oren zitten. Ze werken met elk apparaat dat beschikt over een Bluetooth verbinding en zijn eenvoudig te bedienen door middel van een knop op de oordopjes.

Je kunt deze Bluetooth headset ook gebruiken om oproepen te beantwoorden zonder je telefoon aan te raken. Dankzij de Active Noise Reduction functie wordt het geluid van de omgeving weggefilterd zodat je de andere persoon of je muziek goed kunt horen. De oordopjes zijn bestand tegen regen en zweet en hebben een draadloos bereik van 10 meter.

Hoewel er enkele kopers de prijs van het product te hoog vinden zijn er veel meer kopers die heel tevreden zijn over de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De oordopjes passen perfect en de gebruikers geven goed advies over de geluidskwaliteit.

Rolstone is een bekend begrip wanneer je op zoek gaat naar een duurzame en kwalitatieve bluetooth headset. Het zal dan ook niet verwonderen dat het door heel wat gebruikers zal beschouwd worden als veruit het beste merk. Dit exemplaar wordt vooral aangeraden voor mensen die regelmatige outdoor activiteiten doen.

 

Voordelen:

Bediening: je kunt deze oordopjes makkelijk en probleemloos bedienen met behulp van een knopje dat bevestigd zit op de headset.

Handig in gebruik: met deze handige bluetooth headset is het bovendien ook mogelijk om inkomende telefoongesprekken te beantwoorden.

Active Noise Reduction: de headset is uitgerust met de Active Noise Reduction functie waardoor vervelende omgevingsgeluiden simpelweg worden weggefilterd.

Comfort: de headset is niet alleen zweetbestendig maar is ook bestand tegen een plotse regenbui. Verder kun je genieten van een maximaal draadloos bereik van maar liefst 10 meter.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het is niet meteen de bluetooth headset met de laagste prijs en dat vinden sommige klanten best wel jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Bose SoundSport Wireless Citroen

 

Ook deze oordopjes zijn ontworpen speciaal voor sporters. Je kunt de oordopjes eenvoudig verbinden met je smartphone via Bluetooth of NFC en bedienen via de afstandsbediening. De headset is bestand tegen zweet en water en de batterij heeft een gebruiksduur van 6 uur. De Bose Connect app is gratis en kun je gebruiken om al je verbindingen te beheren.

Het product wordt geleverd met oordopjes in drie verschillende maten, een USB kabel om de batterij op te laden, een draagetui om de oordopjes mee te nemen en een handleiding. De oordopjes zijn beschikbaar in drie verschillende kleuren.

Het enige minpunt die we in de reviews terugvinden is de hoge prijs. Voor de rest zijn de kopers tevreden over de kwaliteit van het product. De oordopjes blijven goed zitten tijdens het sporten en zijn bestand tegen zweet. De capaciteit van de batterij is degelijk.

Als fervent sporter kun je natuurlijk ook kiezen voor deze unieke Bose SoundSport headset. De headset werd bovendien speciaal ontworpen om door sportmensen te worden gebruikt. Het loont dan ook de moeite om de verschillende kenmerkende eigenschappen even rustig te bekijken.

 

Voordelen:

Toebehoren: bij de levering krijg je niet enkele de headset toegestuurd maar ook verschillende oordopjes, een handige USB kabel, een stevige en duurzame draagetui en natuurlijk ook een duidelijke handleiding.

Verbinding: je kunt de headset makkelijk en probleemloos met je smartphone verbinden door gebruik te maken van de bluetooth of NFC functie.

Voeding: de bluetooth headset is voorzien van een krachtige oplaadbare batterij met een maximale gebruiksduur van maar liefst 6 uur lang.

Comfort: je zult merken dat deze bluetooth headset niet alleen zweet- maar ook waterbestendig is. Je hoeft dus niet te vrezen indien het plotseling begint te regenen wanneer je aan het hardlopen bent.

 

Nadelen:

Budget: sommige klanten vinden het prijskaartje wel net iets te hoog.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bluetooth headsets Koopgids

 

Wat is een bluetooth headset en welke mogelijkheden biedt een dergelijk exemplaar? Hoe kun je een bluetooth headset met andere externe apparaten verbinden en met welk prijskaartje dien je ongeveer rekening te houden? Wij zoeken het graag even voor jou uit zodanig dat de uiteindelijke zoektocht een pak eenvoudiger wordt. Juist daarom lijkt het ons alvast een meer dan goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende bluetooth headsets en/ of eventueel aanbiedingen en promoties met elkaar gaat vergelijken. 

Wat is een bluetooth headset en hoe zit het met zijn gebruiksgemak?

Een bluetooth headset is – hoe kan het ook anders – een headset waarvan de werking staat of valt door middel van een bluetooth functie. Dat betekent dus dat een dergelijk type headset op andere apparaten dient te worden aangesloten door middel van de ingebouwde bluetooth functie, wat impliceert dat het desbetreffende externe apparaat eveneens in het bezit moet zijn van een bluetooth functie. 

Echter bevinden we ons momenteel in een sterk veranderende maatschappij waarin technologie en informatica een bijzonder grote rol speelt waardoor de meest recente technologische apparatuur standaard is uitgerust met een bluetooth functie. Kortom, de aanschaf van een bluetooth headset is vandaag de dag niet langer een verloren kost en biedt meer voordelen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Zo is een bluetooth headset alvast een belangrijke meerwaarde gebleken voor eenieder die graag zijn of haar handen wil vrijhouden tijdens het bellen. Dat kan bijvoorbeeld aangewezen zijn wanneer je in de auto zit, in de trein of op de fiets. Maar evengoed wanneer je aan het typen of schrijven bent, je kinderen aan het verzorgen bent of aan het koken geslagen bent. Afhankelijk van het type bluetooth headset zullen bepaalde modellen net iets meer mogelijkheden en functies aanbieden ten opzichte van anderen, wat uiteraard ook een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje.

 

De mogelijkheden van een degelijke bluetooth headset

Dat een bluetooth headset vandaag de dag niet langer een verloren kost is, is onderhand wel al duidelijk. Ideaal voor mensen die graag meerdere activiteiten met elkaar willen combineren. Toch willen we er even op wijzen dat het niet de bedoeling is om zomaar de eerste de beste bluetooth headset in het winkelmandje te plaatsen. Zo zullen bepaalde bluetooth headsets over net iets meer opties en functies beschikken in vergelijking met andere sets en misschien vormen bepaalde mogelijkheden uiteindelijk wel een meerwaarde?

Zo kun je tegenwoordig kiezen voor een bluetooth headset die is uitgerust met een bijkomende noise cancelling functie. Op die manier kun je storende geluiden zoals omgevingsgeluid, probleemloos wegfilteren waardoor je je 100% op je werk/ taak kunt richten. Daarnaast is het ook mooi meegenomen indien de bluetooth headset waterbestendig is. Nu telewerken steeds meer de norm wordt – met dank aan de corona pandemie – is een ongelukje waarbij koffie of water wordt gemorst, sneller gebeurd dan je zou denken.

 

Hoe kun je een bluetooth headset met andere apparaten verbinden?

Uiteraard is het eveneens handig om te weten hoe je een bluetooth headset met andere externe apparaten kunt verbinden. In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk om te weten of het desbetreffende externe apparaat over een ingebouwde bluetooth functie beschikt. Indien er geen bluetooth aanwezig is dan kun je er – logischerwijze – geen bluetooth headset op aansluiten. Echter, zoals we eerder al vermeld hadden, worden de meeste recente apparaten standaard uitgerust met een krachtige bluetooth functie.

Vervolgens dien je de bluetooth functie van je bluetooth headset in te schakelen alsook de bluetooth functie van de externe apparaten waarmee je de headset wilt verbinden. Stel dat je bijvoorbeeld de bluetooth headset met je laptop wilt verbinden, dan dienen de bluetooth functies van de beide apparaten ingeschakeld te worden. Zodra deze staan ingeschakeld, zul je zien dat de naam van de headset op je laptop verschijnt. Indien enkel en alleen de headset met je laptop verbonden wordt, dan is er uiteraard geen enkel probleem. In het geval er meerdere apparaten met de laptop verbonden worden dan zul je eventueel de desbetreffende headset nog eens extra moeten aanvinken.

Hoe zit het dan met de prijs?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje aangezien dit voor sommige klanten een behoorlijk belangrijke – zoniet bepalende – factor kan zijn. Zo kan de prijs van een degelijke bluetooth headset makkelijk variëren van enkele tientjes tot maar liefst 300 euro of meer. Afhankelijk van het type, de merknaam, de uitvoering en de mogelijkheden zal een bluetooth headset dus meer of minder kosten.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe sluit je een bluetooth headset aan op je pc?

Heb je net een nieuwe bluetooth headset aangekocht en wil je deze graag op je laptop aansluiten dan is het in eerste instantie uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat beide apparaten over een bluetooth functie beschikken. Vervolgens dien je jezelf ervan te gewissen of de desbetreffende functie ingeschakeld staat om al dan niet een connectie te kunnen aangaan. 

Schakel dus zowel de bluetooth functie van de headset alsook de bijbehorende pc in door middel van – in de meeste gevallen weliswaar – een groen schuifbalkje en/ of vinkje. Staat de bluetooth functie op de beide apparaten correct aangevinkt, dan zal de desbetreffende bluetooth headset op het scherm van je laptop verschijnen. Indien er meerdere apparaten worden aangeduid, is het zaaks om de specifieke headset te selecteren en klaar is Kees!

Q2: Hoe werkt een bluetooth headset?

Een bluetooth headset werkt – zoals de naam reeds doet vermoeden – door middel van een ingebouwde bluetooth functie. Uiteraard is het belangrijk om de bluetooth functie in te schakelen zodanig dat een connectie kan worden gemaakt met een extern apparaat zoals je laptop, tablet, smartwatch en/ of smartphone. 

Een ingeschakelde bluetooth connectie wordt – weliswaar afhankelijk van het apparaat – in de meeste gevallen aangeduid door middel van een groen schuifbalkje en/ of een vinkje. Door het groene schuifbalkje te verschuiven kun je de connectie na gebruik weer uitschakelen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES