5 beste Chromebooks Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

Beste chromebooks – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een leuk chromebook maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan loont het de moeite om onze koopgids eens even grondig onder de loep te nemen. Daarin bespreken we een aantal factoren die de zoektocht misschien wel iets makkelijker kunnen maken. Echter kun je ook gelijk verder klikken naar onze top 3, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor de Lenovo C330 81HY000MMH. Het is een vrij compacte chromebook die je bijvoorbeeld makkelijk in je rugzak of boekentas kunt verplaatsen. Ook met de Acer R 13 CB5-312T-K5G1 kies je alvast voor een topproduct. Zoals de naam doet vermoeden, wordt deze chromebook gekenmerkt door een beeldschermgrootte van 13,3 inch.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste chromebooks (Reviews) van 2024

 

Acer, HP, Asus, Lenovo en Samsung. Het zijn maar enkele van de bekende merken die één of meerdere chromebooks op de markt aanbieden. Maar wat is nu de beste chromebook? Dat is uiteraard voor iedereen anders. Zo zullen sommigen kiezen voor een touchscreen chromebook terwijl dat voor anderen dan weer minder van belang is. Neem rustig de tijd om de 5 topproducten hieronder even te bekijken en wees aandachtig voor de online reviews en het advies van klanten. Misschien zit er wel een aanbieding tussen.

 

 

1. Lenovo C330 81HY000MMH Chromebook 11.6 Inch

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke chromebook, kies dan voor dit exemplaar van Lenovo. De lage prijs doet vermoeden dat je dit product vast en zeker tussen de goedkope chromebooks zult kunnen spotten. Het is een vrij compact en lichtgewicht product dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Deze chromebook maakt gebruik van een IPS beeldscherm met een grootte van 11,6 inch. Het IPS beeldscherm staat erom bekend een grote kijkhoek aan te bieden in combinatie met een duidelijke en heldere weergave van de kleuren. Verder is het scherm niet alleen touchscreen maar kun je het ook makkelijk draaien.

Het apparaat wordt gekenmerkt door de bekende ARM processortype en maakt gebruik van het Google Chrome OS besturingssysteem. Het interne DDR3 geheugen bedraagt maximaal 4 GB terwijl de totale opslagcapaciteit ruim 64 GB in beslag neemt. De meeste kopers reageren positief en beoordelen het product met een maximumscore van 5 sterren. Voor anderen kan het scherm misschien toch net iets te klein zijn.

Kies je voor de Lenovo chromebook dan kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor design en degelijkheid. De chromebook wordt gekenmerkt door een vrij compact scherm van ongeveer 11,6 inch groot. Ben je benieuwd naar de andere kenmerken? Aarzel dan niet en lees vooral even verder.

 

Voordelen

IPS beeldscherm: er wordt gebruik gemaakt van een duurzaam IPS beeldscherm dat niet alleen een grote kijkhoek maar ook een optimale kleurenkwaliteit garandeert.

Processor: de chromebook is uitgerust met een duurzame en krachtige ARM processor.

Geheugen: je geniet een interne DDR3 werkgeheugen van maar liefst 4 GB in combinatie met een maximale opslagcapaciteit die ruim 64 GB bedraagt.

 

Nadelen

Formaat: wat voor sommigen een voordeel kan zijn, kan voor anderen juist een nadeel zijn dus misschien is het scherm voor sommigen te compact.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Acer Chromebook R 13 CB5-312T-K5G1 Chromebook 13,3 Inch

 

Wil je toch liever zeker zijn van een iets groter touchscreen scherm? Dan loont het de moeite om deze chromebook met 13,3 inch schermgrootte even grondig onder de loep te nemen. Het apparaat wordt jou aangeboden door het bekende merk Acer en kan op heel wat positieve reacties van klanten rekenen. Ook hier gaat het om een IPS beeldscherm dat niet alleen een grote kijkhoek maar tevens ook heldere kleuren garandeert.

Deze prachtige chromebook is uitgerust met een krachtige ARM processor, een degelijk DDR3L intern geheugen van 4 GB en een totale opslagcapaciteit van ruim 32 GB. Met een beeldverhouding van 16:09 in combinatie met een schermresolutie van maar liefst 1920 x 1080 pixels, geniet je een duidelijke en heldere beeldweergave. Het scherm is verder ook 360 graden kantelbaar en je kunt de chromebook ook als tablet gebruiken.

Ook hier is het kenmerkende besturingssysteem Google Chrome OS. Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over het product en het ook meteen aanraden. Slechts één klant is van mening dat het scherm toch wel vrij kwetsbaar is en sneller stuk gaat.

Indien je bewust op zoek gaat naar een chromebook waarvan het scherm toch net een tikkeltje groter is, dan zul je dit exemplaar alvast in het rijtje zien verschijnen. Deze chromebook met touchscreen scherm wordt jou aangeboden en geleverd door het sterk gewaardeerde, en misschien ook het beste merk, Acer.

 

Voordelen

IPS beeldscherm: de uitzonderlijke kijkhoek en de unieke kleurencombinatie worden bepaald dankzij het IPS beeldscherm.

Scherm: het scherm beschikt over een beeldverhouding van maar liefst 16:09 in combinatie met een resolutie van ruim 1920 x 1080 pixels. Het beeldscherm zelf is ongeveer 13,3 inch groot.

Tablet: doordat je het scherm ook nog eens 360 graden kunt kantelen, is het mogelijk om de chromebook als een soort van duurzame tablet te gaan benutten.

 

Nadelen

Kwetsbaar: we merken dat de chromebook toch wel bijzonder kwetsbaar zou zijn, naar de mening van één van de gebruikers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. HP Chromebook x360 14-da0200nd Chromebook 14 Inch

 

Je zou eventueel ook kunnen opteren om voor deze prachtige chromebook van HP te kiezen. Deze unieke chromebook maakt gebruik van het Google Chrome OS besturingssysteem en is uitgerust met een bijzonder krachtige en snelle Intel Pentium processor. Je geniet hierbij niet alleen een intern DDR4 werkgeheugen van 4 GB maar ook een totale opslagcapaciteit van ruim 32 GB.

De chromebook beschikt over een scherm met een grootte van ruim 14 inch, een beeldverhouding van 16:09 en een totale resolutie van maar liefst 1920 x 1080 pixels. Dit unieke IPS beeldscherm zorgt niet alleen voor een vrij grote kijkhoek maar garandeert bovendien ook een heldere kleurweergave. De glanzende schermafwerking kan echter wel reflecteren en dit kan storend werken voor sommige klanten.

Het gaat hier om een touchscreen scherm dat je makkelijk 360 graden kunt kantelen en omklappen. Zo kun je het ook als degelijke tablet gebruiken. Verder geniet je een metalen behuizing die gekenmerkt wordt door bijzonder fijne schermranden. Kopers reageren bijzonder positief en raden het product aan.

Kies je echter voor de chromebook van HP dan kies je voor een apparaat dat voorzien is van een recente versie van het Google Chrome OS besturingssysteem. Om te weten of dit product al dan niet iets voor jou is, en eventueel voorzien van de laagste prijs, raden wij jou aan om de populairste kenmerken te bekijken.

 

Voordelen

Beeldscherm: de chromebook is uitgerust met een beeldschermgrootte van maar liefst 14 inch in combinatie met een totale resolutie die ruim 1920 x 1080 pixels bedraagt.

IPS: ook hier maakt men gebruik van het bekende IPS beeldscherm waardoor je een uitzonderlijke kijkhoek geniet alsook een optimale kleurweergave.

Tablet: net zoals het vorige product, is het mogelijk om het touchscreen beeldscherm ook hier 360 graden te gaan kantelen. Zo gebruik je de chromebook als tablet.

 

Nadelen

Reflecties: de glanzende coating op het scherm zorgt soms voor vervelende reflecties.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Asus Chromebook Flip C434TA-AI0029 Chromebook 14 Inch

 

Mag het allemaal wat meer zijn en heb je niet meteen een bepaald budget voor ogen? Twijfel dan niet en bekijk deze unieke chromebook van het bekende merk Asus. Bovendien maakt dit product deel uit van de Asus Chromebook Flip serie die bekend staan vanwege z’n kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

De chromebook wordt gekenmerkt door een schermgrootte van 14 inch, een beeldverhouding van ruim 16:09 en een maximale resolutie van wel 1920 x 1080 pixels. Ook hier wordt dus gebruik gemaakt van een touchscreen IPS beeldscherm dat je bovendien ook snel en probleemloos kunt omklappen. Ideaal om ook als tablet dienst te doen. Het scherm is verder afgewerkt met een glanzende coating waardoor je wel eens last zou kunnen hebben van reflecties.

Het apparaat maakt verder gebruik van de bijzonder krachtige Intel Core M processor en het Google Chrome OS besturingssysteem. Je geniet een intern geheugen van 4 GB en een totale opslagcapaciteit die ruim 64 GB bedraagt. Ondanks de hoge prijs merken we dat heel wat klanten het product meteen aanbevelen.

Indien je niet meteen gebonden bent aan een bepaald budget dan zou je altijd og kunnen kiezen voor deze unieke chromebook van Asus. Om te weten te komen of dit product al dan niet aan jouw verwachtingspatroon voldoet, kun je de voor- en nadelen hieronder raadplegen.

 

Voordelen

Tablet: ook hier is het beeldscherm 360 graden omklapbaar en dus ideaal om eventueel als tablet dienst te doen.

Besturingssysteem: je zult vrijwel meteen merken dat er gebruik gemaakt wordt van een recente versie van het Google Chrome OS besturingssysteem.

Geheugen: het interne werkgeheugen van 4 GB wordt moeiteloos gecombineerd met een maximale opslagcapaciteit van maar liefst 64 GB.

Beeldscherm: het scherm wordt gekenmerkt door een schermgrootte van maar liefst 14 inch in combinatie met een totale resolutie van 1920 x 1080 pixels.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg zul je toch wel rekening hoeven te houden met het hoge prijskaartje en dat is best wel jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. DELL Chromebook 3100 11,6 Inch 1366 x 768 Pixels Intel Celeron

 

Tot slot is er nog altijd de optie om te kiezen voor dit unieke chromebook van Dell. Dit apparaat wordt gekenmerkt door een krachtige en snelle Intel Celeron processor aangevuld met een 4 GB intern geheugen en een maximale opslagcapaciteit van maar liefst 16 GB.

Het TN beeldscherm heeft een totale grootte van 11,6 inch in combinatie met een maximale resolutie van 1366 x 768 pixels. Dit maakt de chromebook vrij compact en licht van gewicht. Extra handig dus indien je de chromebook bijvoorbeeld mee wilt nemen op reis. Verder geniet je een Intel UHD Graphics 600 videokaart en maakt het toestel gebruik van het Google Chrome OS besturingssysteem. Er zijn niet alleen 4 USB poorten voorhanden maar ook wifi.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen online beoordelingen bij het product zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons behoorlijk moeilijk om alsnog informatie te verschaffen over de gebruikerservaringen. Laat je hier echter niet meteen door afschrikken en bekijk het even.

Tenslotte kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met de chromebook van het bekende merk Dell. Dit apparaat is tevens uitgerust met een vrij snelle en unieke processor, de zogenaamde Intel Celeron processor. Benieuwd naar meer? Neem dan vooral een kijkje naar het volgende overzichtje.

 

Voordelen

Formaat: het beeldscherm is ongeveer 11,6 groot en dus behoorlijk compact. Handig indien je de chromebook meeneemt naar kantoor of op zakenreis.

Resolutie: ondanks het compacte beeldscherm geniet je nog steeds een optimale resolutie van maar liefst 1366 x 786 pixels.

Handig in gebruik: de chromebook mag dan wel vrij compact zijn, toch kun je gebruik maken van de 4 USB poorten die voorhanden zijn.

 

Nadelen

Te klein: het compacte scherm kan misschien voor sommige klanten toch net iets te compact zijn en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Chromebooks Koopgids

 

We merken dat het gebruik van een chromebook steeds meer aan populariteit wint. Maar wat is een chromebook nu precies en wat zijn de mogelijkheden? Met welk budget hoef je rekening te houden en welk type besturingssysteem en processor wordt hier gebruikt? Je hoort het al, heel wat vragen die de zoektocht misschien wel wat moeilijker kunnen maken. Alvorens je de verschillende chromebooks met elkaar gaat vergelijken, is het aanbeveling om deze koopgids even grondig door te nemen. Let ook op mogelijke aanbiedingen en/ of promoties.

Wat is een chromebook

Door te kiezen voor een chromebook kies je voor een degelijke laptop die functioneert met behulp van het Google Chrome OS besturingssysteem. Dat is dus ook meteen het grootste verschil met een standaard laptop, notebook of Mac apparaat. Het Chrome OS besturingssysteem is een systeem dat volledig ontwikkeld is door, hoe kan het ook anders, Google. Het zijn laptops die zijn ontwikkeld om te gebruiken op momenten dat je met het internet verbinding maakt.

De reden waarom de chromebook tot stand gekomen is, is omdat de meeste mensen hun laptop of computer gebruiken om te surfen op het internet. En dat kan heel ruim zijn. Dat kan gaan van het beantwoorden van e-mails, tot het bekijken van Youtube filmpjes en het downloaden van bestanden. Dergelijke handelingen eisen het gebruik van een browser. En dat is meteen de reden dat de Chromebook tot stand gekomen is.

 

De werking van een chromebook

We hebben het al min of meer vermeld, maar de werking van een degelijke chromebook steunt dus voornamelijk op het gebruik van het Google Chrome OS besturingssysteem. Echter kun je vandaag de dag natuurlijk al heel wat meer mogelijkheden zien verschijnen. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor de 2-in-1 chromebook die voorzien is van een touchscreen display en de mogelijkheid om zowel te genieten van de voordelen van een laptop alsook de pluspunten van een tablet.

Het inloggen op een chromebook gebeurt echter op één en dezelfde manier, namelijk door gebruik te maken van een Google account. Daarbij behoren ook je Gmail account en eventueel Google Drive account waarop je bestanden kunt uploaden en/ of delen met andere personen. Tegenwoordig heb je zelfs toegang tot de Google Play Store. Echter kun je met een chromebook vandaag de dag ook heel wat taken offline gaan uitvoeren, dus geen paniek! Denk maar aan het beluisteren van muziek en het bekijken en bewerken van documenten.

 

Eventuele pluspunten en mogelijkheden

Twijfel je nog altijd over de aankoop van een chromebook? Dan zetten wij voor jou graag de belangrijkste pluspunten eens even op een rijtje. Zo zul je merken dat een chromebook bijzonder weinig weegt zowel op het gebied van gewicht alsook op het terrein van de gebruikte software. In vergelijking met andere laptops zul je merken dat de aankoopprijs in de meeste gevallen ook heel erg goed meevalt.

Bovendien is een chromebook bijzonder snel en zul je nooit lang hoeven te wachten alvorens de chromebook helemaal is opgestart. Er worden automatische back-ups uitgevoerd en je bestanden worden zelfs opgeslagen in de “Cloud”. Verder is een chromebook voorzien van een ingebouwde virusbeveiliging en kun je genieten van een vrij lange accuduur van makkelijk 7 tot 9 uur lang.

 

Het besturingssysteem en processor type

We hebben het al min of meer vermeld maar een degelijke chromebook steunt op de werking van een besturingssysteem dat door Google werd ontwikkeld. Men spreekt hier van het Google Chrome OS besturingssysteem. Dit wordt aangevoerd door gebruik te maken van je Gmail account of Google Drive. Naast het besturingssysteem, is het ook belangrijk om stil te staan bij het gebruik van de processor.

Een chromebook kan steunen op het gebruik van verschillende processor types. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de Intel Celeron processor, bovendien ook de meest gebruikte processor. Dit exemplaar is bijzonder krachtig en snel maar vaak iets duurder. Daarnaast komen ook de ARM en Intel Pentium processor vrij frequent voor.

Het formaat van het beeldscherm en het type

Kies je voor een compacte chromebook of heb je toch liever een groter beeldscherm? De grootte van het beeldscherm wordt steevast uitgedrukt in “inch” en kan variëren van 11 inch tot maximaal 15 inch. 11 inch komt ongeveer overeen met een beeldscherm van 28 cm groot terwijl een 15 inch beeldscherm ruim 39 cm groot blijkt te zijn. Daarnaast kan ook het type van belang zijn. Kies je voor een IPS beeldscherm of toch eerder TN? IPS komt het vaakst voor en garandeert een grote kijkhoek en heldere kleurweergave.

 

Opties en extra kenmerken in combinatie met het budget

Tenslotte raden wij aan om ook even stil te staan bij de mogelijke opties en eventuele kenmerken. Zo zul je merken dat bepaalde chromebooks over iets meer mogelijkheden beschikken. Kies je voor een numeriek toetsenbord en een touchscreen? Wil je dat het scherm 360 graden kantelbaar is en daardoor ook als tablet kan worden gebruikt? Kies je voor toetsenbordverlichting of vind je dat niet belangrijk? En wat dan met de mogelijkheden van een niet reflecterend scherm en een uitbreidbaar RAM geheugen?

Hoe meer mogelijkheden, opties en kenmerken, hoe hoger uiteraard het prijskaartje zal worden. Gemiddeld zul je toch wel rekening moeten houden met een prijskaartje van om en bij de 320 euro indien je op zoek bent naar kwaliteit en duurzaamheid. Echter bestaan er ook heel wat goedkopere chromebooks of apparaten die juist iets duurder zijn. Aan jou de keuze!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een chromebook?

Ben je op zoek naar een degelijk functionerende chromebook? Dan kies je voor een apparaat dat voorzien is van een speciaal door Google ontworpen besturingssysteem. Meer bepaald het bekende Google Chrome OS besturingssysteem. Dat is meteen ook het verschil met een gewone laptop, computer, notebook of Macbook.

Google heeft dit systeem ontworpen om het browsen op het internet eenvoudiger te maken. Je kunt inloggen met behulp van je Gmail account of bijbehorende Google Drive account. Zo wordt het werken op internet een pak makkelijker en minder omstreden.

Q2: Wat kan een chromebook niet?

Uiteraard zijn er ook beperkingen aan een chromebook. De belangrijkste basistaken van een goed functionerende chromebook zijn het gebruik maken van het internet en het gebruik maken van de bepaalde applicaties zoals Google Drive en Gmail. Een chromebook is ook geschikt om bestanden te downloaden, mailverkeer te beantwoorden, bestanden te bewerken, muziek te beluisteren en filmpjes te bekijken. Zelfs voor bepaalde spelletjes in een chromebook geschikt.

Ben je echter een fervent gamer en speel je graag games zoals Fortnight dan zul je echter bedrogen uitkomen. Een chromebook is namelijk niet sterk genoeg voor dergelijke games en dat is meteen een wezenlijk verschil met heel wat andere computers.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een chromebook en een laptop?

We hebben het in vraag 1 al min of meer besproken, maar het belangrijkste verschil tussen een chromebook en een standaard laptop, notebook of MacBook situeert zich op basis van het besturingssysteem. Een chromebook maakt namelijk gebruik van een, door Google zelf ontwikkelde, Google Chrome OS besturingssysteem.

Dit maakt de chromebook geschikt voor het uitvoeren van basistaken zoals het beantwoorden van mails, het downloaden van bestanden, het bekijken van Youtube filmpjes en beluisteren van muziek. Echter voor de fervente gamers onder ons blijkt de chromebook jammer genoeg geen al te goede aanbeveling te zijn.

 

Q4: Hoe maak je een screenshot op een chromebook?

Om een screenshot te maken, is het belangrijk om te weten of je een full screenshot wenst, een gedeeltelijk of een tablet modus screenshot? Indien je een full screenshot wenst te maken, dan is het de bedoeling om de Ctrl toets in combinatie met de  ingedrukt te houden. Indien je geen gebruik maakt van het specifieke Google OS chrome toetsenbord dan is gaat het echter om de Ctrl toets in combinatie met F5.

Bij een gedeeltelijke screenshot komt daar ook nog eens de Shift toets bij, naast de Ctrl toets en het icoontje dat hierboven afgebeeld staat. Een screenshot in tablet modus gaat dan weer als volgt: houdt de aan- en uitknop tegelijk ingedrukt met de volumeknop. Op die manier kun je het screenshot maken.

Q5: Waar staat de prullenbak op de chromebook vermeld?

Tenslotte is het ook handig om even stil te staan bij het icoontje van de prullenbak. Wanneer je de verkenner bij een chromebook gaat openen dan zul je merken dat de prullenbak in de mappenlijst zal staan. De mappenlijst kun je terugvinden helemaal onderaan links in de verkenner. Open dus eerst de verkenner, vervolgens de mappenlijst en dan zul je helemaal onderaan het icoontje van de prullenbak tevoorschijn zien komen. Meestal wordt dit in het Engels vermeld en staat er dus Recycle Bin in plaats van prullenbak.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES