5 Beste Compact Camera’s Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

Compacte Camera’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het is altijd leuk als je mooie familiemomenten of grappige avonturen met vrienden kunt vastleggen. Gebruik daarvoor één van de betere – al dan niet gesofisticeerde – compactcamera’s die tegenwoordig voorhanden zijn. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we enkele toestellen graag even in de kijker. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de bekende Canon PowerShot G7X Mark III die gekenmerkt wordt door een uitstekende 4K video beeldkwaliteit. Daartegenover staat de Nikon COOLPIX B500 die vast en zeker als een waardig alternatief mag beschouwd worden. De combinatie van het kantelbare scherm én de uitstekende zoomfunctie zorgen ervoor dat jij met een heus paradepaardje naar huis gaat.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Compact Camera’s (Reviews) van 2024

 

Bent u op zoek naar de beste compact camera om schitterende foto’s mee te maken? Leg al uw mooie familiemomenten vast met deze compact camera aanbiedingen. Wij hebben verschillende topproducten online vergeleken, gebaseerd op de reviews van kopers, om uw een gedetailleerd lijstje te kunnen presenteren. Dit zal uw keuze zeker vergemakkelijken!

 

1. Canon PowerShot G7X Mark III – Zwart // Geavanceerde compactcamera 

 

Of je met de Canon PowerShot G7X Mark III ook meteen voor een compact camera aanbieding kiest, valt misschien nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding getuige de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om deze Canon camera – volgens velen overigens veruit het beste merk – toch maar even onder de loep te nemen.

Zo wordt de Canon compact camera – die beschouwd wordt als de opvolger van de befaamde G7X Mark II vlogcamera – gekenmerkt door een relatief compact en bijzonder handzame uitvoering die het makkelijk maakt om de camera overal mee naartoe te nemen. Maar vergis je niet want de camera mag dan wel compact ogen, hij garandeert de meest geavanceerde opties en functiemogelijkheden. Zo geniet je onder meer een 20,1 megapixel camera, een 4K video beeldkwaliteit en een geïntegreerde wifi én bluetooth functie.

Mocht je interesse hebben in deze geavanceerde compact camera dan zul je zien dat bij aankoop eveneens een NB-13L accu alsook bijbehorende CB-2LHE acculader, AC-kabel, polsriem en instructieve gebruiksaanwijzing worden meegeleverd.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Canon Powershot G7Z Mark III wordt geleverd inclusief makkelijk oplaadbare accu, bijbehorende acculader, een AC-kabel, een polsriem en een informatieve handleiding.

Video: de Canon compact camera garandeert moeiteloos een 4K video beeldkwaliteit.

Camera: de 20,1 megapixels camera wordt ondersteunt met een korte 1/2000 sluitertijd, een 4,2X optische zoom en een ingebouwde beeldstabilisatie functie.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: houd er rekening mee dat de behuizing van de camera niet geheel stof- en waterdicht blijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Nikon Coolpix B500

 

De Nikon CoolPIX B500 heeft een 40x optische zoom en een 3 inch kantelbaar LCD-scherm. U kan er mee filmen in Full HD en is heel eenvoudig te bedienen.

Tijdens het filmen kunt u zelfs foto’s opslaan! Het toestel werkt op AA batterijen die overal ter wereld te verkrijgen zijn. Hij heeft een beeldkwaliteit van 16 megapixels om schitterende foto’s mee te maken.

Met SnapBridge kunt u gemakkelijk alles foto’s die u maakt synchroniseren naar uw smartphone of tablet, en dit tegen een laag stroomverbruik. Zo kunt u vlug uw beelden van Nikon-kwaliteit delen met uw volgers op sociale media!

Kopers van deze digitale compact camera schrijven in hun reviews dat ze heel tevreden zijn over de kwaliteit van de foto’s en de video’s. Ze vinden ook dat de prijs van het toestel aanvaardbaar is en dat hij vele gebruiksmogelijkheden heeft. Hij is wel redelijk kwetsbaar dus let erop om hem niet te laten vallen!

De Coolpix B500 beschikt over een grote optische zoom en het scherm is ook kantelbaar. Je kunt ook filmen met dit apparaat en het werkt op AA batterijen. Het toestel kun je verbinden met je smartphone om foto’s te kunnen delen.

 

Voordelen:

Goede zoomfunctie: de optische zoom kan een onderwerp tot 40 keer groter maken zonder daarbij aan kwaliteit in te leveren. Zo kun je ook vanop een grote afstand mooie foto’s maken.

Kantelbaar scherm: je kunt het scherm kantelen zodat je op een makkelijke manier selfies kunt maken van jezelf of met vrienden.

Video: de beelden worden opgenomen in Full HD die zorgen voor een goede kwaliteit zodat je nadien van leuke video’s kunt genieten.

Stroomvoorziening: de camera gebruikt AA batterijen die je op elk moment kunt vervangen en overal ter wereld kunt kopen.

 

Nadelen:

Batterijen: als je de camera veel gebruikt kun je na een tijdje aan een hoge meerkost liggen door altijd nieuwe AA batterijen te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Panasonic Lumix DC-G9L – Compactcamera – MILC 20,3 MP – Live MOS – 5184 x 3888 Pixels 

 

Net zoals de vorige 2 toppertjes behoort ook deze Panasonic Lumix DC-G9L tot de beste compact camera’s uit het rijtje, wat hem alleen al de moeite waard maakt om even in overweging te nemen. Zo wordt hij in eerste instantie gekenmerkt door een compacte uitvoering met een bijbehorend licht gewicht, waardoor hij bijzonder handzaam is en makkelijk om overal mee naartoe te nemen. 

Maar de camera heeft uiteraard veel meer te bieden dan enkel en alleen een gebruiksvriendelijke uitvoering. Zo steunt hij op het principe van een Micro FT sensor met maar liefst 20,3 megapixels en een beeldresolutie van 5184 x 3888 pixels. Dit wordt aangevuld met een 4K video beeldkwaliteit met bijbehorende schermresolutie van 3840 x 2160 pixels, wat enigszins het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij een hoge ISO gevoeligheid, een brandpuntbereik van 12 tot maximaal 60 mm, viewfinder, wifi, bluetooth en een touchscreen beeldscherm.

Hoewel deze Panasonic Lumix compact camera heel wat in zijn mars heeft, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We vermoeden dat het hogere prijskaartje hier wel eens een mogelijke verklaring voor zou kunnen bieden.

 

Voordelen:

Connectiviteit: de camera is alvast uitgerust met een ingebouwde wifi en bijbehorende bluetooth functie.

Batterij: de camera is uitgerust met een krachtige batterij die een ruime levensduur kent die zich makkelijk laat uitdrukken in zo’n 890 foto’s.

Stofbestendig: in vergelijking tot sommige andere compact camera’s, blijkt de behuizing van dit exemplaar stofbestendig.

Beeldkwaliteit: zowel de camera alsook video garanderen een uitstekende beeldkwaliteit van respectievelijk Full Ultra HD en 4K.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met bijvoorbeeld een gesofisticeerde polaroid camera, is deze compact camera uiteraard een pak duurder en daardoor minder toegankelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Sony Vlogcamera ZV-1 // Ideaal voor vloggen / 4K video – wifi 

 

Door te kiezen voor de Sony vlogcamera, kies je voor een gesofisticeerde compact camera wiens prijskaartje in dezelfde categorie van de eerder vernoemde Canon camera valt. De vlog camera kent daarbij een relatief compacte en lichtgewicht uitvoering waardoor hij niet alleen bijzonder handzaam blijkt maar ook makkelijk om overal mee naartoe te nemen. Bovendien is het scherm horizontaal kantelbaar én kun je eenvoudig verticaal films en/ of vlogs opnemen.

Deze geavanceerde compact camera steunt daarbij op het principe van een 20,1 megapixels camera met een korte 1/2000 sluitertijd, een optische zoom van 2,7x en een bijbehorende ingebouwde beeldstabilisatie. Dit wordt aangevuld met een 4K videokwaliteit inclusief bijbehorende filters en panorama, wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Tot slot is er dan nog de optie tot het gebruik van de AI1 technologie waardoor de autofocus op je gezicht en ogen gericht blijft. Ondanks de vele positieve kenmerkende eigenschappen, werden ook hier nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

AI1 technologie: de AI1 technologie zorgt ervoor dat de autofocus ten alle tijde op je gezicht en ogen gericht blijft.

Scherm: het handige touchscreen beeldscherm blijkt horizontaal kantelbaar en daardoor eveneens geschikt om te vloggen.

Connectiviteit: net zoals de meeste andere compactcamera\’s geniet je ook hier een ingebouwde wifi en bluetooth functie.

 

Nadelen:

Behuizing: jammer genoeg is de behuizing niet waterdicht noch stof- én schokbestendig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Sony Cybershot DSC-H300

 

Met zijn prijs onder de 200€ behoort deze camera tot de goedkope compact camera’s. Hij beschikt over 35x zoom om elk onderwerp dichtbij te brengen. De beelden zijn zowel bij foto’s en video’s haarscherp.

Hij heeft een beeldkwaliteit van 20 megapixels en is eenvoudig te gebruiken. Dit apparaat werkt op AA batterijen dus u kunt gemakkelijk extra batterijen meenemen om nooit zonder stroom te zitten. Met de 360 graden Sweep Panorama functie kunt u gans de omgeving om u heen vastleggen.

Kopers van deze digitale compact camera geven een positief advies. Hij maakt mooie en scherpe foto’s, zelfs op de automatische stand. In het donker komen de foto’s wel niet echt helder uit.

Sommigen vinden het ook jammer dat ze steeds nieuwe batterijen moeten kopen en vinden dat het stroomverbruik bij filmen te hoog ligt.

De Cybershot DSC-H300 heeft de meeste reviews ontvangen van kopers en is daardoor het populairste product. Bovendien is dit ook de camera met de laagste prijs, ideaal voor personen met een beperkt budget.

 

Voordelen:

Stabiele zoom: de optische zoom kan het beeld tot 35x vergroten zonder kwaliteitsverlies. Bovendien zorgt Optical Steadyshot ervoor dat bewegende beelden gestabiliseerd worden.

Nuttige opties: je kunt panorama’s maken van 360º met dit toestel. Het apparaat is ook geschikt voor gebruik bij weinig licht dankzij de Advanced Flash en beschikt over verschillende beeldeffecten die je kunt toepassen.

 

Nadelen:

Batterijen: deze camera werkt op AA batterijen. Bij veelvuldig gebruik zul je regelmatig nieuwe batterijen moeten kopen en dit kan zorgen voor een grote meerkost.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Compact camera’s koopgids

 

Compact camera’s zijn compacte digitale camera’s die je overal wel tegenkomt. Je kunt een goede compact camera kopen door je te baseren op verschillende functies. De beeldkwaliteit, de zoomfunctie en beeldstabilisatie zijn enkele belangrijke factoren. Maar ook draadloze verbindingen of stevigheid van de camera speelt een rol. We bespreken enkele belangrijke punten.

Soorten compact camera’s

De bekendste soort zijn de broekzak camera’s. Deze zijn compact genoeg om mee te nemen in je broekzak en voldoet voor de meeste amateurfotografen. Deze toestellen zijn vaak comfortabel in gebruik en bezitten altijd maar meer functies. Deze camera’s lijden echter onder de opkomst van de smartphones omdat je zo altijd een camera bij de hand hebt. De kwaliteit van deze camera’s wordt ook altijd maar beter. Daarom groeien de mogelijkheden van compact camera’s ook gestaag om de vooruitgang van smartphones te kunnen bijhouden.

Geavanceerde compact camera’s zijn iets groter dan de broekzak modellen en gebruiken snellere, heldere lenzen. De functies van deze camera’s zijn ook meer uitgebreid en je beschikt zelfs over controle mogelijkheden zoals van een spiegelreflexcamera. Deze camera’s zijn ideaal om mee te nemen op reis of voor een professionele fotograaf. Dankzij de grotere lenzen kunnen ze een betere beeldkwaliteit leveren.

Tenslotte kun je kiezen voor een bridgecamera. Deze camera’s beschikken over vele voordelen van vervangbare lenscamera’s. Ze zorgen voor stabiliteit wanneer je foto’s maakt en beschikken over een lange zoomlens. Deze apparaten zijn ook voorzien van beeldstabilisatie.

 

Beeldkwaliteit

Vele mensen denken dat de kwaliteit van je beelden afhangt van het aantal megapixels die een camera heeft. Niets is minder waar. Hoe groter het aantal megapixels, hoe grotere formaten je kunt afdrukken van je foto. Bijna alle compact camera’s beschikken tegenwoordig over 10 megapixels die het mogelijk maakt om een foto op A4 formaat af te drukken.

Het hangt er van af wat je met je foto’s wilt doen. De kwaliteit van de afbeeldingen wordt mede bepaald door de sensor. Een te groot aantal megapixels kan zelfs zorgen voor ruis op je foto’s, vooral als je foto’s neemt bij schemering of in ruimtes met weinig licht.

De sensorgrootte is belangrijker voor de kwaliteit van je foto’s. Hoe groter je sensor is, hoe meer details er zullen weergegeven worden op je beelden. Compact camera’s hebben over het algemeen een kleinere sensor dan spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s maar kunnen meestal toch een goede beeldkwaliteit leveren.

 

Filmen en zoomfunctie

Beslis zelf of je enkel foto’s wilt nemen met je compact camera of als je ook wilt kunnen filmen. De meeste compact camera’s hebben de mogelijkheid om video’s op te nemen in HD kwaliteit maar hebben soms een beperking op de tijd die je kunt filmen. Ook kunnen de bestandsgroottes voor videobestanden beperkt worden zodat je geheugenkaart niet te vlug vol is.

De meeste camera’s zijn uitgerust met een 4x zoom en sommigen kunnen zelfs tot 10x zoomen. Hoe groter de zoom, hoe meer kans op trillingen tijdens het fotograferen, dit kan voor onduidelijke foto’s zorgen. Daarom is het beter om een apparaat met beeldstabilisatie aan te schaffen die het effect van trillen tegengaat.

Vele toestellen beschikken over een digitale zoom naast de optische zoom. Digitaal zoomen is niet echt nuttig want hoe meer je inzoomt, hoe slechter de beeldkwaliteit wordt. Het is daarom aanbevolen om nooit een digitale zoom te gebruiken als je foto’s neemt.

Bij vele toestellen is het mogelijk om te zoomen tijdens het filmen. Dit brengt natuurlijk voordelen met zich mee zodat je op een bepaalde plek of persoon kunt inzoomen. Bij modellen waar dat niet kan moet je eerst inzoomen op het object voordat je begint te filmen, dit kan voor sommige mensen vervelend zijn.

Extra voordelen

De meeste compact camera’s zijn uitgerust met draadloze verbindingen zoals wifi of bluetooth. Zo kun je de foto’s die je genomen hebt meteen delen op sociale media of draadloos overzetten naar je computer of smartphone. Je kunt met bepaalde apps je telefoon als afstandsbediening gebruiken voor je compact camera. Zo kun je mooie groepsfoto’s nemen zonder dat er iemand ontbreekt op de afbeelding.

Vaak zul je een compact camera willen kopen om mee te nemen op avontuur of trektochten. Om deze reden bestaan er modellen die bestand zijn tegen schokken, stof, water, sneeuw, enzovoort. Deze camera’s worden ook wel eens action cams genoemd en zijn ideaal voor mensen die hun sportieve avonturen op foto of film willen zetten.

Kies ook eerder voor een model met een oplaadbare batterij in plaats van een ouderwets toestel waar je wegwerpbatterijen moet in plaatsen. Dit is makkelijk in gebruik en zal op lange termijn kosten besparen. Vergelijk verschillende modellen voordat je ook maar een beslissing neemt en neem gerust eens een kijkje online, er zijn vele mooie aanbiedingen te vinden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES