5 Beste DAB Radio’s Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

DAB Radio’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een nieuwe DAB-radio maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan willen wij jou uiteraard graag bijstaan in de zoektocht. Zo zijn er heel wat verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden gaande van de verschillende mogelijkheden en opties tot het design en het prijskaartje. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment.  Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de DAB Radio met Bluetooth Audizio Milan; een klassieke, flagrante radio die naast FM eveneens een DAB+-functie aanbiedt. Daartegenover staat de JBL Tuner 2 – Draagbare DAB+ Radio die voorzien is van een ingebouwde bluetooth 4.2 functie.

ComputerComputer
Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste DAB Radio’s (Reviews) van 2024

 

Tegenwoordig heb je heel wat keuze op het gebied van DAB radio’s. Daardoor is het niet altijd makkelijk om er de beste DAB radio uit te kiezen. Je hebt heel wat goedkope DAB radio’s op de markt maar deze zullen misschien over net iets minder opties beschikken dan andere toestellen. Een DAB radio met Bluetooth zal misschien net iets duurder zijn dan een DAB radio met CD speler. Bekijk daarom alvast even de 5 topproducten hieronder. En probeer ook eventjes aandacht te besteden aan de verschillende online reviews en het advies dat klanten gegeven hebben. En misschien zit er ergens wel een leuke DAB radio aanbieding tussen.

 

1. DAB radio met Bluetooth – Audizio Milan – DAB radio retro met accu en FM radio – Hout

 

De DAB radio van Audizio geeft een retro gevoel met een moderne tint van de digitale tijdperk. De draadloze radio is voorzien van een ingebouwde accu en weegt amper een kilo waardoor je hem overal mee kunt nemen.

Er zijn wel 80 zenders via FM en DAB, waarvan 3 op de preset kanalen kunnen. Het handige kleurendisplay geeft naast de tijd en datum zowel informatie over het station alsook de artiest en het nummer dat speelt.

En dan heb je nog de Bluetooth 5.0 waarmee je je favoriete muziek tot wel 10 meter naar de radio kunt streamen. Maar denk dan niet dat de moderne functionaliteiten een maat zijn voor de bedieningsgraad. De radio is nog altijd heel eenvoudig te gebruiken.

 

Voordelen

Makkelijke werking: dit modern variant van de klassieke radio is heel eenvoudig te bedienen met simpele (draai)knoppen. Ook de installatie is supereenvoudig—zelfs voor 80+.

Opladen: de radio laadt snel op via de 5V USB charging mode.

Design: de elegante, klassieke look met kleurendisplay valt mooi in het oog waardoor de radio op vrijwel elke plek neer te leggen is.

Goede ontvangst: de radio is met voldoende geluid en goede ontvangst zeker een aanrader.

 

Nadelen

Handleiding: klanten laten weten dat de handleiding veel te kleine letters heeft, waardoor ze de instructies maar op het net moesten downloaden.

Slechts 3 voorkeurszenders: voor enkele klanten zijn 3 lievelingszenders toch wat weinig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. JBL Tuner 2 – Draagbare DAB+ Radio Met Bluetooth – Draadloze bluetooth speaker

 

Net zoals de Philips DAB radio die we eveneens in onze selectie vermelden, kan ook de JBL Tuner 2 alvast tot de populaire draagbare DAB+ radio’s worden gerekend. En dat lijkt alvast te worden bevestigd door de vele positieve klantreacties die resulteren in een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren. Kortom, de moeite waard om deze JBL DAB+ radio eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt de JBL Tuner 2 – overigens beschikbaar in 2 neutrale designs – beschouwd als een kwaliteitsvolle draagbare DAB+ radio met een relatief compact formaat van 18 x 7 x 7,2 cm en een IPX7 certificering waardoor hij niet alleen stof- maar ook dompeldicht is. Maar er is natuurlijk nog meer, want naast de FM radio én DAB+ radio ontvangst geniet je eveneens een ingebouwde bluetooth 4.2 functie waardoor handsfree bellen en/ of het streamen van muziek tot de vele mogelijkheden behoren.

Het gebruiksgemak van deze goede DAB+ radio wordt verder aangesterkt met een krachtige ingebouwde accu die – indien volledig opgeladen – een ruime batterijduur van maar liefst 12 uren garandeert. De 5 vooraf ingestelde knoppen en het heldere en duidelijk leesbare scrollende LCD-display maken het geheel helemaal af!

 

Voordelen

Waterproof: dankzij de IPX7 certificering kun je ervan op aan dat de behuizing niet alleen waterdicht maar ook stofdicht is en bijgevolg tegen een stootje kan.

Bluetooth: het apparaatje is voorzien van een handige bluetooth 4.2 functie waardoor streamen en handsfree bellen binnen handbereik liggen.

Afspeeltijd: de krachtige ingebouwde batterij garandeert een ruime afspeelduur van maar liefst 12 uren op voorwaarde dat deze volledig werd opgeladen.

 

Nadelen

Kwetsbaar: hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn, blijkt één koper van mening dat het apparaat vrij kwetsbaar is. Zo zou de DAB+ ontvangst regelmatig wegvallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Sony XDR-P1DBP – DAB+ radio – Zwart // FM digitale radiotuner

 

Met de Sony XDR-P1DBP kies je meteen voor een duurzame draagbare radio die naast AM én FM-radio eveneens een ingebouwde DAB+-radio functie aanbiedt. Daardoor krijg je toegang tot een ruimer assortiment DAB-radio zenders, verdeeld over maar liefst 20 voorkeuze stations.

Verder is deze digitale radiotuner uitgerust met een krachtige makkelijk oplaadbare Lithium-Ion batterij waardoor het apparaat geheel draadloos kan fungeren en bijgevolg makkelijk overal mee naartoe te nemen is. Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld met een uitgangsvermogen van 1,5 watt, een stereogeluidskwaliteit via de headset, diverse aansluitingen en een compacte en lichtgewicht uitvoering.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en het product een unanieme score van 4,6 sterren bezorgen, blijkt een kleine minderheid zich toch wel wat vragen te stellen. Zo zouden bepaalde onderdelen vrij kwetsbaar zijn en bijgevolg geen lang leven beschoren zijn.

 

Voordelen

Verpakkingsinhoud: de radio met DAB-antenne wordt geleverd inclusief AC-kabel, garantiekaart en instructieve handleiding.

Accuduur: de krachtige Lithium-Ion accu weet – indien volledig opgeladen – een ruime accuduur van wel 20 uren te voorzien.

Formaat: de DAB+radio is voorzien van een compacte en lichtgewicht uitvoering en is bijgevolg makkelijk overal mee naartoe te nemen.

Ontvangst: de Sony XDR-P1DBP garandeert een AM en FM-radio ontvangst en wordt verder aangevuld met een DAB+-functie.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: een enkele koper blijkt jammer genoeg niet geheel overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Philips AZB798T/12 Radio CD-Speler met DAB+ Hoofdtelefoonuitgang en Bluetooth

 

Met de Philips DAB radio kies je niet alleen voor kwaliteit en gebruiksgemak maar ook voor een apparaat dat voorzien is van een DAB+ functie, een cd-speler inclusief cassettedeck, een hoofdtelefoonuitgang en een bluetooth functie. Kortom, een echt paradepaardje tegen een betaalbaar prijskaartje.

De goede DAB+ radio van Philips is, vanwege zijn compacte formaat en lichte gewicht makkelijk overal mee naartoe te nemen. Hij wordt gekenmerkt door een totaal uitgangsvermogen van 12 Watt, maar liefst 20 voorkeurzenders en een helder en duidelijk leesbaar LCD display. Dankzij de meegeleverde afstandsbediening kun je deze radio makkelijk vanop de bank of het bed in- en uitschakelen.

Naast de aanwezige hoofdtelefoonuitgang is deze DAB radio eveneens voorzien van een AUX aansluiting en bijgevolg de mogelijkheid om een USB af te spelen. Het mag duidelijk zijn dat je met de DAB radio van Philips voor het complete plaatje kiest. Ook klanten zijn duidelijk tevreden en beoordelen het apparaat met een mooie eindscore van 4,6 sterren.

 

Voordelen

Verpakkingsinhoud: de DAB radio wordt geleverd inclusief een AC-netsnoer, een afstandsbediening, een garantiecertificaat en een informatieve gebruikershandleiding.

Bluetooth: je bent verzekerd van een handige bluetooth functie die een bereik van 10 meter aanbiedt en het streamen van muziek mogelijk maakt.

Aansluitingen: er is niet alleen sprake van een hoofdtelefoonuitgang maar je geniet eveneens een AUX aansluiting en de mogelijkheid om er je USB op aan te sluiten.

 

Nadelen

Slechte ontvangst: volgens een enkele koper zou de DAB radio geen tot weinig ontvangst bieden op zolder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Denver DAB36 Retro DAB+ Radio Hout Beschikt over alarm functie

 

We kunnen het rijtje afsluiten met deze unieke Denver radio die jou wordt aangeboden tegen een vriendelijk prijskaartje. Net zoals het vorige apparaat zul je zien dat de digitale Denver DAB36 evenzeer is uitgerust met een handige DAB+ radiofunctie. Zijn houten behuizing in combinatie met de zilveren grill zorgen voor een unieke retro-achtige uitstraling. Kortom, je kiest voor een kwalitatief designvol en betaalbaar product!

De radio is voorzien van een helder en duidelijk leesbaar LCD scherm dat overigens gebruik maakt van achtergrondverlichting. Naast de verschillende zenders biedt hij eveneens een uitgangsvermogen van 10 Watt aan alsook een klok- én alarmfunctie. Dankzij de bluetooth functie kun je makkelijk je favoriete muziek streamen en afspelen, wat voor velen een meerwaarde betekent.

Houd er wel rekening mee dat deze DAB radio geen hoofdtelefoonuitgang aanbiedt maar dan weer wel voorzien is van een AUX aansluiting. Desondanks reageren klanten behoorlijk tevreden alhoewel de geluidskwaliteit voor één koper toch wel wat beter had gekund.

 

Voordelen

Batterijduur: deze DAB radio biedt een maximale batterijduur aan van maar liefst 6 uren lang.

LCD display: je geniet een duidelijk leesbaar en bovenal helder LCD display dat voorzien is van achtergrondverlichting en een dimfunctie.

Handig in gebruik: de radio is uitgerust met een DAB+ functie waardoor heel wat meer zenderopties worden aangeboden. Verder geniet je evenzeer een bluetooth functie en een klok- én alarmfunctie.

 

Nadelen

Matige geluidskwaliteit: jammer genoeg voldoet de geluidskwaliteit niet aan de verwachtingen van één koper.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

DAB radio’s koopgids

 

Kun je maar geen keuze maken uit de beste DAB radio’s? Dan willen wij graag even een handje helpen. In de eerste plaats is het belangrijk om zoveel mogelijk apparaten te bekijken en met elkaar te vergelijken vooraleer je een beslissing neemt. Verder is het een goede aanbeveling om ook rekening te houden met een aantal belangrijke elementen. Zo zou je onder andere aandachtig kunnen zijn voor het gebruiksgemak, de voordelen, het prijskaartje en de eventuele beperkingen. Bekijk ook zeker even de aanbiedingen en andere leuke promoties. Het is altijd leuk als je een koopje op de kop kunt tikken.

Wat is een DAB radio en het gebruiksgemak

Als je niet weet wat een DAB radio is, dan is het ook best moeilijk om op zoek te gaan naar een geschikt apparaat. DAB is eigenlijk de afkorting van “Digital Audio Broadcasting” en zorgt ervoor dat je op digitale wijze verschillende radiosignalen probleemloos kunt gaan ontvangen. Het DAB systeem is bovendien een Europees systeem wat dus wilt zeggen dat je het in heel Europa kunt gebruiken. Het is een tijdje terug ontstaan, maar is nu pas geleidelijk aan, aan een opmars begonnen.

 

Het verschil met DAB+ en digitale radio

Zoals hierboven vermeld, biedt een DAB radio je de mogelijkheid om een keuze te maken uit een ruim aanbod van verschillende radiozenders, die je bovendien ook gratis kunt ontvangen. Verder kun je genieten van een uitstekende geluidskwaliteit. Maar wat is nu het verschil met de digitale radio of de DAB+ radio? Is er überhaupt wel een verschil?

Eigenlijk kunnen we stellen dat de DAB radio de voorloper is van de DAB+ radio. Indien je dus echt voor de beste versie wilt gaan met de meeste mogelijkheden dan kies je maar beter voor de DAB+ radio. Zowel de DAB radio alsook de DAB+ radio zijn beide voorbeelden van het digitale radiosysteem.

 

Mogelijke voordelen van een DAB radio

Een degelijke DAB radio brengt vooral heel wat voordelen met zich mee. Zo kun je niet alleen kiezen uit een ruim aanbod aan verschillende zenders, maar zul je merken dat de geluidskwaliteit ook aanzienlijk beter is. De DAB radio is makkelijk in gebruik en dat is natuurlijk ook een groot pluspunt. Kortom, de aanschaf ervan is misschien duur maar je krijgt er wel heel wat voor terug.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

In je zoektocht naar de voor jou beste DAB radio zul je merken dat er heel wat mogelijkheden zijn. Daardoor zal het je niet verwonderen dat er ook heel wat onderscheid kan gemaakt worden op het gebied van prijskaartjes.

Toch moeten we vermelden dat er momenteel maar heel weinig goedkope DAB radio’s op de markt te vinden zijn. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het nog om een relatief nieuw product gaat. Het zou misschien kunnen helpen om even een kijkje te nemen tussen de verschillende online reviews. Daarin geven klanten een positief of negatief advies over bepaalde DAB radio’s.

 

Alfabetische lijst

DAB radio’s werken volgens een bijzonder handig systeem, de zogenaamde alfabetische lijst. Dat wil dus zeggen dat het helemaal niet nodig is om alle verschillende FM-radiofrequenties te moeten onthouden. Met behulp van de DAB ontvanger, wordt het hele netwerk vrijwel meteen automatisch gescand en vervolgens kun jij je favoriete FM zender kiezen op basis van een alfabetische lijst.

Mogelijke beperkingen

Een DAB radio brengt heel wat voordelen en mogelijkheden met zich mee. Maar toch is het ook belangrijk om even stil te staan bij de mogelijke beperkingen ervan. Zijn er eigenlijk wel minpuntjes verbonden aan de aanschaf van een DAB radio? Eigenlijk kunnen we vaststellen dat er op dit moment slechts één belangrijk nadeel te ondervinden is. En dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de DAB radio maar wel het met prijskaartje ervan.

Doordat de DAB radio nog niet bijzonder bekend is, zul je moeten rekening houden met een iets hoger prijskaartje. Dat kan vast en zeker als een minpuntje ervaren worden door heel wat gebruikers. Daarom is het een goed idee om eventuele promoties in de gaten te houden en op die manier een leuke DAB radio aanbieding te spotten. Tegenover het hoge prijskaartje staan natuurlijk vooral heel wat mogelijkheden en voordelen.

 

Toekomstgericht

Het is nu al heel duidelijk merkbaar dat de digitale radio het steeds vaker wint van de standaard analoge radio. We zouden dus durven stellen dat naar de toekomst toe, digitale radio’s en DAB radio’s alleen maar belangrijker zullen worden. Eigenlijk is het een kwestie van tijd wanneer dit ook effectief zal gebeuren. Maar dat het zal gebeuren daar bestaat geen twijfel over. Als we het geheel bekijken over Europa, dan zien we dat dit bijvoorbeeld al enige jaren het geval is in Noorwegen. Nederland en België zullen deze trend vroeg of laat zeker volgen.