5 beste Draadloze Routers Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

Draadloze routers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het is niet altijd makkelijk om een goede en degelijke draadloze router te vinden. Indien je op zoek bent naar een draadloze router dan kun je misschien even onze koopgids lezen. Daarin proberen we zoveel mogelijk tips en advies te geven die je bij je zoektocht zouden kunnen helpen. Het is ook mogelijk om gewoon onze top 3 eventjes te bekijken indien je dringend op zoek bent naar een nieuwe draadloze router. Zo is de Apple AirPort Express Basisstation een draadloze router die sterk aangeraden wordt. Je zult merken dat het toestel over diverse opties beschikt maar toch handig te besturen is. Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor de Netgear Nighthawk R7000 draadloze router. Dit toestel is vrij krachtig en daardoor ideaal voor mensen die dol zijn op gamen en dit ook regelmatig doen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Draadloze routers koopgids

 

Met een draadloze router kun je draadloze verbinding maken met je netwerk met verschillende apparaten. Het hangt af van de soort modem die je gebruikt en er zijn natuurlijk nog andere belangrijke punten waar je rekening mee moet houden zoals de antennes, de aansluitingen, de beveiliging en de prijs.

Welk soort modem gebruik je?

Als je nog een USB modem gebruikt voor je internetverbinding dan mag je het vergeten om een draadloze router te kopen. Je kunt deze niet aansluiten op een USB modem. Deze zijn ouderwets en kunnen de snelheid van de huidige internetverbindingen zelfs niet aan. Het is daarom beter om een ethernet modem te kopen.

De meeste mensen die internet via kabel bestellen krijgen bij de levering een modem van de provider. Je kunt hier makkelijk een wifi router op aansluiten zodat je draadloos verbinding kunt maken met je netwerk.

Als je een ethernet modem gebruikt dan is dit meestal een combinatie van modem en router. Je hebt dan geen tweede apparaat meer nodig. Vele van deze toestellen zijn draadloos dus je hoeft dan geen aparte draadloze router meer te kopen maar indien je dat wilt, kun je er toch een andere router op aansluiten. Let er dan wel op dat je het draadloze gedeelte van één van de toestellen uitzet zodat ze niet beiden gaan uitzenden en elkaar storen.

 

Aantal antennes van de router

In het algemeen geldt de volgende regel: hoe meer antennes op je router, hoe sterker het draadloze signaal. Het is dus handiger om een draadloze router te kopen die over meerdere antennes beschikt, vooral als je een groot huis hebt. Zo kun je genieten van een groter bereik en kun je in afgelegen ruimtes ook verbinding maken met het internet.

Sommige routers zijn voorzien van afneembare antennes. Je kunt dan andere antennes kopen en deze verwisselen met de standaard antennes. De antennes zorgen ervoor dat het signaal naar een bepaalde richting gaat. Dit is vooral handig voor point-to-point verbindingen want je kunt een richtantenne plaatsen op de router. Voor binnenshuis maakt dit niet veel verschil.

Als je het signaal binnen wilt versterken dan koop je beter een access point of een wifi versterker. Deze apparaten zorgen ervoor dat het signaal versterkt wordt zodat het ook ruimtes bereikt waar het signaal voordien heel zwak was.

 

Aansluitingen van de router

Een router kan meerdere aansluitingen bevatten zoals een ethernet aansluiting om de router aan te sluiten op de modem. Je kunt ook beschikken over een USB aansluiting die je kunt gebruiken voor verschillende doeleinden zoals het aansluiten van een printer of een back-upsysteem.

De router zelf beschikt ook over meerdere ethernet aansluitingen die je tegenwoordig kunt gebruiken om andere apparaten meteen met internet te verbinden. Denk maar aan een smart TV of een spelconsole zoals een Playstation. Je kunt deze apparaten natuurlijk ook draadloos verbinden maar als de router dichtbij staat dan verbindt je beter met kabel, het risico op storing of onderbreking is minder groot.

Beveiliging van de router

Er bestaan twee soorten encrypties die gebruikt worden om een draadloos netwerk te beveiligen: WEP en WPA. WEP betekent Wired Equivalence Privacy en is momenteel een verouderde manier om je netwerk te beveiligen. Het versleutelt de informatie die je verstuurt via Wifi. Als mensen niet over deze sleutel beschikken kunnen ze de informatie dus ook niet lezen. Zo’n WEP-encryptie kan uit meerdere bits bestaan zodat het moeilijker wordt voor een hacker om de code te kraken.

De beveiliging die tegenwoordig meer voorkomt is de WPA beveiliging. WPA betekent WiFi Protected Access en is een betere beveiliging dan WEP omdat je meer opties hebt om een wachtwoord in te stellen. Naast letters en cijfers kun je hier ook symbolen en leestekens gebruiken. Dit maakt het voor hackers met slechte bedoelingen nog veel moeilijker om het wachtwoord te kraken.

Sommige routers hebben ook de mogelijkheid om bepaalde websites te filteren. Dit is heel handig als je kinderen hebt want je router kan dan websites met extreme inhoud of zelfs pornografische websites blokkeren.

 

Prijs van een draadloze router

Een draadloze router kost al gauw 100 euro of meer, het hangt een beetje van de kenmerken en kwaliteit af. Je kunt online verschillende routers vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en ook de reviews van andere kopers om zo de beste aanbiedingen voor jezelf te vinden. Je kunt natuurlijk ook een vriend om een aanbeveling vragen of meteen naar de winkel gaan om de verschillende modellen te bekijken.

Als je beslist om de router online te kopen dan heb je de meest kans op een koopje. Websites kunnen hun producten meestal goedkoper aanbieden omdat ze de kosten kunnen drukken op andere vlakken.

 

5 beste Draadloze Routers (Reviews) van 2024

 

Een draadloze router is niet meer weg te denken uit elk huis. Installeer het apparaat en maak vanop afstand verbinding met al je toestellen zoals laptops, smartphones, tablets,… Welke router koop je nu het best? Dat hang af van de grootte van je huis en de sterkte van het signaal. Neem een kijkje in ons artikel om je beter te informeren en kies er de beste draadloze router uit.

 

1. Apple AirPort Express Basisstation Router N300

 

Met de Apple Airpot Expres kun je eenvoudig een Wifi netwerk opzetten. Zodra je je AirPort Express-basisstation aanzet en aansluit op je DSL- of kabelmodem, kun je de eenvoudige instructies op je computer of iOS-apparaat volgen. Als je een Windows-computer gebruikt kun je het AirPort configuratieprogramma gratis downloaden.

De AirPort Express ondersteunt gelijktijdig de 2,4-GHz en de 5-GHz frequentie dus de apparaten maken automatisch verbinding met de best beschikbare band voor een hogere snelheid. Je kunt deze router ook gebruiken om je bestaand Wifi netwerk te versterken.

Apart van de hoge prijs vinden de kopers dit product echt top. Ze vinden de router eenvoudig in gebruik en zijn ook tevreden over de goede kwaliteit. De meesten zijn ook bereid om de hogere prijs te betalen en vinden het een duurzaam toestel. Het werkt perfect en laat je genieten van een stabiel draadloos netwerk.

Een draadloze router kan altijd handig zijn om vanop een bepaalde afstand een draadloze verbinding tot stand te brengen. Deze draadloze router is afkomstig van het bekende en voor velen ook meteen het beste merk Apple. Toch zul je voor dit model net iets meer budget hoeven te voorzien aangezien het niet over de laagste prijs beschikt.

 

Voordelen

Windows-computer: indien je gebruik maakt van een Windows-computer dan is het mogelijk om het AirPort configuratieprogramma helemaal gratis te gaan downloaden.

Snelheid: deze draadloze router ondersteunt zowel de 2,4-GHz alsook de 5-GHz frequentie. Dit wil dus zeggen dat de toestellen vrijwel meteen en helemaal automatisch verbinding zullen gaan maken met de beste band die er beschikbaar is.

Handig in gebruik: het is ook mogelijk om deze draadloze router te gaan gebruiken met de bedoeling om de bestaande Wifi te versterken.

 

Nadelen

Prijskaartje: het hoge prijskaartje zou voor sommige kopers misschien wel eens als een struikelblok kunnen geïnterpreteerd worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Netgear Nighthawk R7000 AC1900 Router

 

De Netgear Nighthawk R7000 is gemaakt voor gaming, streaming en nog veel meer zwaar dataverkeer. Het toestel beschikt over een krachtige 1 GHz dual-core processor en geavanceerde Quality of Service voor verschillende game consoles. Daarmee wordt er prioriteit gegeven aan streaming en gaming.

Je kunt zelfs een externe harde schijf aansluiten op deze router! Dankzij de Netgear ReadyCLOUD USB Access optie heb je toegang tot al je bestanden en kun je makkelijk films streamen naar je tv.

De online reviews geven een overwegend positief advies over deze draadloze router aanbieding. Kopers zijn tevreden over de goede kwaliteit en vinden het apparaat eenvoudig in gebruik. Het toestel is duurzaam en de 5 GHz optie werkt perfect. Het enige minpunt voor velen is de hoge prijs van het product.

Ook het merk Netgear is een bekend en gewaardeerd merk op het gebied van elektronica. Met deze draadloze routers mag je er dan ook zeker van zijn dat je best een krachtig maar vooral degelijk en duurzaam apparaat in huis haalt. Bekijk daarom alvast even de voor- en nadelen die aan deze draadloze router verbonden zijn.

 

Voordelen

Gaming en streaming: dankzij de krachtige 1 GHz dual-core processor in combinatie met de geavanceerde Quality of Service, is deze draadloze router in de eerste plaats geschikt voor gaming en streaming.

Netgear ReadyCLOUD USB Access optie: dankzij de Netgear ReadyCLOUD USB Access optie is het mogelijk om bijvoorbeeld je favoriete films naar je televisietoestel te streamen. Het is ook mogelijk om een externe harde schijf op deze draadloze router te gaan aansluiten.

 

Nadelen

Budget: indien je interesse hebt in deze draadloze router dan zul je moeten rekening houden met de hoge prijs. Een aantal kopers vinden de prijs echter veel te hoog.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Apple Airport Extreme Router AC1750

 

Deze draadloze router ondersteunt alle extra netwerk en cloud functies van je Apple apparaten. Je kunt met dit apparaat gegevenssnelheden bereiken van 1.3 Gbps, dat is drie keer sneller dan normale Wifi. Hij beschikt ook over een dubbele kanaalbreedte met 80 Mhz kanalen die de data sneller verplaatsen.

Het toestel is gelijktijdig actief op de 2.4 GHz en de 5 GHz frequentie dus je apparaten maken automatisch verbinding met de best beschikbare band om op de hoogste snelheid te kunnen werken. Met de configuratie-assistent wordt je netwerk eenvoudig en vlug geconfigureerd zonder lastige stappen.

Ook hier is voor velen de hoge prijs het enige minpunt van deze draadloze router aanbieding. Verder zijn de kopers vooral tevreden over de kwaliteit van het toestel en vinden ze het eenvoudig in gebruik. De installatie verloopt vlot en het design spreekt de meeste gebruikers ook aan.

Net zoals het eerste apparaat is ook deze draadloze router afkomstig van één van de populairste merken namelijk Apple. Het zal dan ook niet verwonderen dat in vergelijking met sommige andere toestellen, de prijs van deze router net een tikkeltje hoger zal zijn.

 

Voordelen

Gegevenssnelheid: het is mogelijk om met deze draadloze router gegevenssnelheden te bereiken van ongeveer 1.3 Gbps. Dat is eigenlijk drie keer zo snel in vergelijking met een standaard Wifi verbinding.

Kanaalbreedte: dit handige apparaat is voorzien van een dubbele kanaalbreedte die voorzien is van 80 Mhz kanalen. Op die manier kan de data ook veel gemakkelijker en vooral veel sneller worden verplaatst.

Gebruiksgemak: doordat de router zowel actief is op de 2.4 GHz frequentie alsook de 5 GHz frequentie, zullen de toestellen zich automatisch verbinden met de beste band. Op die manier is het mogelijk om telkens weer op de hoogste snelheid te gaan werken.

 

Nadelen

Kostenplaatje: net zoals bij de voorgaande toestellen valt op dat de hoge prijs vrijwel als het enigste minpuntje wordt beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. TP-Link Archer C2600 Routher

 

De TP-Link Archer C2600 is een snelle dual-band router die hoge draadloze snelheden haalt op iedere frequentieband. Dankzij de Multi-User MIMO technologie kun je verschillende mobiele apparaten gelijktijdig met hogere snelheden laten werken. Je kunt bijvoorbeeld zonder problemen 4K HD video streamen of online gamen op verschillende apparaten.

Dankzij de Quad-Stream technologie wordt je Wifi nog beter en bereiken de 2.4 GHz en 5 GHz verbindingen nog hogere snelheden. Dankzij de vier krachtige antennes beschik je over een netwerk die reikt tot alle kamers in je huis. Je kunt de LED verlichting uitschakelen om er ‘s nachts geen last van te hebben.

Buiten de hoge prijs krijgt dit product enkel maar positieve commentaren. De router is van topkwaliteit en is eenvoudig in gebruik. Het is een duurzaam toestel die makkelijk te installeren is en een goede dekking geeft. De hoge snelheden zijn voor velen een pluspunt.

Als we de vele positieve online reacties van de klanten mogen geloven dan haal je met deze router van het merk TP-Link een topproduct in huis. Uiteraard raden wij jou aan om toch eerst even de positieve en negatieve eigenschappen van het toestel tegenover elkaar af te wegen.

 

Voordelen

Multi-User MIMO technologie: de Multi-User MIMO technologie maakt het mogelijk om meerdere externe toestellen op hetzelfde moment en aan een hoge snelheid te laten werken.

Quad-Stream technologie: de Quad-Stream technologie zorgt er dan weer voor dat de Wifi nog een pak beter wordt. Bovendien zorgt het er ook voor dat de 2.4 GHz en de 5 GHz verbindingen van een nog hogere en betere snelheid kunnen genieten.

Gebruiksgemak: de router is voorzien van LED verlichting die je probleemloos kunt dimmen of zelfs volledig kunt uitschakelen. Dankzij de antennes zul je merken dat het netwerk probleemloos tot in alle kamers zal komen.

 

Nadelen

Budget: ook hier is de hoge prijs het enige struikelblok.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. TP-Link TL-WR841N Router 300 Mbps

 

De TP-Link TL-WR841N is een combinatie tussen een vaste en draadloze router. Dit apparaat is specifiek ontworpen voor op kantoor of kleine ondernemingen. Het beschikt over 2T2R MIMO technologie voor een optimale draadloze prestatie. Hiermee kun je eenvoudig HD video’s streamen of online games spelen.

Dankzij de Quick Setup Security knop worden aanvallen van buitenaf voorkomen en met de Clear Channel Assessment vermijd je kanaalconflicten en verbeteren de draadloze prestaties. Door de lage prijs behoort het tot de goedkope draadloze routers.

De kopers zijn tevreden over de goedkope prijs van het product maar vinden ook dat het een goede kwaliteit heeft. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en is gemakkelijk te installeren. De router werkt prima en is gebruiksvriendelijk. Enkel de kabel voor de stroom is nogal kort.

Net zoals één van de vorige apparaten is ook deze draadloze router afkomstig van het bekende merk TP-Link. Bovendien zul je meteen versteld staan van de behoorlijk lage prijs in vergelijking met de voorgaande toestellen die we hier besproken hebben.

 

Voordelen

Kostenplaatje: indien je liever niet zoveel geld wenst uit te geven aan een degelijke router dan ben je met dit product aan het juiste adres. Het toestel beschikt namelijk over de laagste prijs.

Comfort: dit apparaat is eigenlijk meer een soort van combinatie tussen enerzijds een draadloze router en anderzijds een vast model. Daardoor is het ook ideaal om op kantoor te plaatsen.

Clear Channel Assessment: met de Clear Channel Assessment zullen enerzijds kanaalconflicten vermeden worden en anderzijds de draadloze prestaties een pak verbeteren.

 

Nadelen

Kabel: slechts enkele kopers vinden de kabel voor de stroom net een tikkeltje te kort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES