5 beste E-readers Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

Beste E-readers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je wilt kunnen genieten van de vele voordelen van e-books dan zul je op zoek moeten naar een degelijke e-reader. Toch is het niet altijd zo makkelijk om een keuze te maken uit het ruime assortiment en daarom willen wij jou graag even op weg zetten. Zo hebben we alvast 3 hedendaagse topproducten geselecteerd waarbij we niet alleen rekening hebben gehouden met de online reviews maar ook met de beoordelingen en de adviezen die klanten ons hebben gegeven. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Kobo Clara HD. Dergelijk apparaat is voorzien van een maximale interne opslagcapaciteit die geschat wordt op 8 GB. Echter blijkt ook de Kobo Libra H20 een topproduct te zijn. In tegenstelling tot de voorgaande e-reader is dit apparaat wel degelijk waterdicht.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste e-readers (Reviews) van 2024

 

Kies je voor een e-reader van Sony of Kobo? Of toch liever eentje van het bekende merk Kindle? Dat is veelal een persoonlijke kwestie en bijgevolg voor iedereen verschillend. We willen jou alvast het advies geven om de 5 topproducten hieronder even grondig te bekijken. Houd hierbij rekening met eventuele online reviews en het advies van klanten. Kies er vervolgens voor jou de beste e-reader uit en wie weet spot je nog wel een aanbieding of ga je met één van de goedkope exemplaren naar huis.

 

 

1. Kobo Clara HD E-reader Hoge resolutie display van 6 inch 8 GB Wifi

 

Het compacte formaat en lichte gewicht van deze e-reader zal meteen opvallend. Dit maakt het product bijzonder handzaam om bijvoorbeeld mee te nemen op de trein of op reis. De e-reader wordt jou aanbevolen door het bekende merk Kobo en wordt gekenmerkt door een standaard doch betaalbaar prijskaartje

De e-reader is voorzien van een 6 inch groot scherm met een maximale resolutie van maar liefst 1448 x 1072 pixels. Bovendien geniet je de aanwezigheid van schermverlichting zodra het donker begint te worden. Met een totale opslagcapaciteit van ruim 8 GB kun je bovendien heel wat boeken opslaan en bijhouden.

De e-reader is uitgerust met een bijzonder krachtige batterij die moeiteloos een capaciteit van 1500 mAh behaalt. Daardoor wordt de levensduur van de accu op ruim 30 dagen geschat. Verder geniet je een micro-USB kabelaansluiting en is er ook wifi beschikbaar. Houd er rekening mee dat de e-reader niet waterdicht blijkt te zijn.

Het is niet altijd makkelijk een keuze te maken tussen de beste e-readers. Dit exemplaar wordt jou aangeboden door, misschien wel het beste merk Kobo. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet en bekijk de populairste kenmerken hieronder alvast.

 

Voordelen

Display: je geniet een schermgrootte van maar liefst 6 inch, aangevuld met een totale resolutie van 1448 x 1072 pixels inclusief schermverlichting.

Opslagcapaciteit: de maximale opslagcapaciteit van deze e-reader bedraagt maar liefst 8 GB.

Kostenplaatje: het is misschien niet de e-reader met de laagste prijs maar toch zul je aangenaam verrast zijn door de betaalbaarheid ervan.

 

Nadelen

Niet waterdicht: het is echter wel belangrijk om op voorhand te beseffen dat de e-reader helemaal niet waterdicht is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Kobo Libra H20 e-reader Waterdicht Grote 7 inch scherm – Instelbaar 8GB Wifi

 

Net zoals het vorige product zul je merken dat ook deze e-reader jou wordt aangeboden door het sterk gewaardeerde merk Kobo. De e-reader maakt bovendien deel uit van de Kobo Libra H20 serie en is, in tegenstelling tot het eerste product, wel degelijk waterdicht.

Het 7 inch grote scherm wordt vergezeld van een totale resolutie van ruim 1680 x 1264 pixels en is voorzien van schermverlichting. Ook hier zorgt het beperkte gewicht voor een handzame e-reader die makkelijk en comfortabel aanvoelt om te gebruiken. De maximale opslagcapaciteit bedraagt 8 GB en is ruim voldoende om heel wat boeken en/ of strips op te slaan.

Ook hier geniet je een micro-USB kabelaansluiting en is er de mogelijkheid om gebruik te maken van wifi. De krachtige accu met een totale capaciteit van ruim 1500 mAh en een levensduur van maar liefst 30 dagen, is makkelijk en snel oplaadbaar. Kopers reageren dan ook voornamelijk positief op de kwaliteit, bediening en duurzaamheid. Echter moet je wel rekening houden met een hoger prijskaartje.

Opnieuw hebben we te maken met een product van Kobo, wat doet vermoeden dat het toch wel één van de populairste merken is op het gebied van e-readers. Dergelijk apparaat wordt gekenmerkt door een schermgrootte van maar liefst 7 inch in combinatie met een resolutie die geschat wordt op 1680 x 1264 pixels.

 

Voordelen

Schermverlichting: geen paniek indien het begint te schemeren of wanneer je graag nog even leest voor het slapengaan daar deze e-reader over schermverlichting beschikt.

Comfort: de e-reader is niet alleen vrij compact van formaat maar ook beperkt qua gewicht wat het product bijzonder handzaam maakt.

Opslagcapaciteit: ook hier geniet je een totale opslagcapaciteit die probleemloos op 8 GB kan worden geschat.

 

Nadelen

Prijskaartje: jammer genoeg is het niet meteen het apparaat met de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Sony Reader (PRS-T2) 6 inch Resolutie 800 x 600 pixels

 

Hecht je niet alleen belang aan de kwaliteit en de duurzaamheid maar evenzeer aan het design? Dan lijkt deze e-reader van Sony, afgewerkt in een prachtige opvallende rode kleur, misschien wel wat voor jou te zijn. Het 6 inch grote scherm wordt gekenmerkt door een maximale resolutie van maar liefst 800 x 600 pixels.

In tegenstelling tot de vorige 2 e-readers die we besproken hebben, zul je merken dat dit apparaat wel degelijk voorzien is van een extern geheugenslot, meer bepaald een micro SD geheugenslot. Dit brengt de maximale geheugenkaartcapaciteit op maar liefst 32 GB, dubbel zoveel als de vorige producten. Verder is er een micro-USB kabelaansluiting aanwezig net zoals de mogelijkheid tot wifi.

Een blik op de online reacties toont aan dat de meeste klanten wel degelijk tevreden zijn met hun aankoop. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over het ontwerp van de e-reader, maar zijn er ook enkelen die de kwaliteit, de duurzaamheid en de gebruiksvriendelijkheid prijzen. Slechts een beperkt aantal klanten is van mening dat de software matig is en de e-reader behoorlijk kwetsbaar.

Door te kiezen voor deze unieke e-reader van Sony, kies je duidelijk voor een combinatie tussen duurzaamheid, kwaliteit en design. De e-reader wordt namelijk gekenmerkt door een opvallend rode design maar is, indien je dit mocht wensen, ook in een neutrale zwarte kleur te bekomen.

 

Voordelen

Schermgrootte: net zoals het eerste product, beschik je ook hier over een 6 inch groot scherm.

Resolutie: de resolutie van deze e-reader bedraagt maximaal 800 x 600 pixels

Extern geheugenslot: het grote pluspunt is dat deze e-reader wel degelijk gebruik maakt van een extern geheugenslot onder de vorm van een micro-SD geheugenkaart. Daardoor kan de opslagcapaciteit uitgebreid worden tot 32 GB.

 

Nadelen

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat bepaalde onderdelen aan de e-reader als behoorlijk kwetsbaar kunnen ervaren worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Pocketbook Touch Lux 4 obsidian Met schermverlichting 6 Inch 8 GB

 

Je kunt altijd nog kiezen voor deze unieke Pocketbook e-reader. Kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid worden hier probleemloos gecombineerd met een mooi en betaalbaar prijskaartje. De e-reader wordt gekenmerkt door een schermgrootte van 6 inch in combinatie met een maximale resolutie van 1024 x 758 pixels. Bovendien geniet je schermverlichting.

De interne opslagcapaciteit bedraagt ongeveer 8 GB. Echter is er een extern geheugenslot aanwezig onder de vorm van een micro SD kaart. Daardoor wordt de maximale geheugenkaartcapaciteit geschat op maar liefst 32 GB. De e-reader geniet verder een bijzonder krachtige processor die werkt aan een snelheid van 1000 MHz. Daarnaast kun je, indien gewenst, gebruik maken van wifi.

Verder is de e-reader uitgerust met een bijzonder krachtige batterij die probleemloos een capaciteit van maar liefst 15000 mAh bereikt. Een blik op de online reacties toont voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten waardoor we durven vermoeden dat het hier mogelijks om een topproduct gaat. Echter is de e-reader niet waterbestendig.

Ben je niet alleen op zoek naar duurzaamheid en kwaliteit maar ook naar betaalbaarheid? Dan loont het de moeite om deze e-reader van Pocketbook even van naderbij onder de loep te nemen. Om te weten te komen of dit product aan jouw wensen kan voldoen, hebben we de populairste kenmerken alvast even opgesomd.

 

Voordelen

Scherm: de e-reader beschikt over een 6 inch groot scherm in combinatie met een totale resolutie van 1024 x 758 pixels, inclusief schermverlichting.

Opslagcapaciteit: de interne opslagcapaciteit van deze e-reader wordt geschat op maar liefst 8 GB.

Extern geheugenslot: echter is het mogelijk om deze capaciteit uit te breiden met behulp van het micro SD externe geheugenslot.

Handig in gebruik: de e-reader wordt gekenmerkt door een krachtige processor inclusief krachtige oplaadbare accu. Het apparaat is makkelijk in gebruik en doet precies wat het moet doen.

 

Nadelen

Niet waterbestendig: houd er wel rekening mee dat de e-reader jammer genoeg niet waterbestendig blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Denver EBO-620 Ebook reader with 6” E-INK panel

 

Tot slot is er nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor de e-reader van het bekende en sterk gewaardeerde merk Denver. Ben je op zoek naar een betaalbare e-reader, dan lijkt dit product wel een schot in de roos. De lage prijs doet vermoeden dat het hier mogelijks wel eens om een aanbieding zou kunnen gaan.

De e-reader wordt gekenmerkt door een schermgrootte van ongeveer 6 inch in combinatie met een maximale resolutie van 102 x 80 pixels. Echter zul je er wel rekening mee moeten houden dat de e-reader niet voorzien is van schermverlichting. Je geniet een maximale opslagcapaciteit van 4 GB, die echter uitbreidbaar is tot 32 GB dankzij de aanwezigheid van het externe micro SD geheugenslot.

In tegenstelling tot de vorige toestellen, maakt deze e-reader gebruik van een mini-USB kabelaansluiting. De batterijcapaciteit wordt op 1500 mAh geschat wat ervoor zorgt dat de batterij makkelijk 10 dagen lang kan meegaan. Klanten vinden de kwaliteit uitstekend net zoals de gebruiksvriendelijkheid. Echter blijft het prijskaartje voor sommigen toch net iets te hoog.

Je kunt uiteraard altijd nog de keuze maken om naar huis te gaan met de e-reader van Denver. Ook dit blijkt een topproduct te zijn om verschillende redenen en is dan ook de moeite waard om even van naderbij te bekijken. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

 

Voordelen

Kostenplaatje: wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke e-reader dan lijkt dit apparaat een schot in de roos te zijn.

Scherm: de grootte van het scherm wordt geschat op ongeveer 6 inch en wordt verder aangevuld met een totale resolutie van maar liefst 102 x 80 pixels.

Geheugenslot: deze unieke e-reader is voorzien van een extern micro SD geheugenslot waardoor de maximale opslagcapaciteit probleemloos kan geschat worden op 32 GB.

 

Nadelen

Geen schermverlichting: houd er wel rekening mee dat de e-reader niet over schermverlichting beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

E-readers Koopgids

 

Wat is een e-reader en waarvoor kun je dergelijk apparaat gebruiken? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van display en resoluties? En wat dan met de maximale opslagcapaciteit? In onze koopgids proberen we een antwoord aan te bieden op deze prangende vragen. Het is daarnaast een goede aanbeveling om niet zomaar de eerste de beste e-reader aan te kopen maar verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Ga aanbiedingen alvast niet uit de weg.

Wat is een e-reader en het gebruiksgemak

Op het eerste gezicht zou je een e-reader kunnen vergelijken met een tablet. De vorm en het ontwerp zien er alvast gelijkaardig uit. Echter functioneert een e-reader niet 100% zoals een tablet. Een e-reader is namelijk een handig elektronisch apparaatje dat speciaal gecreëerd werd om e-books te lezen. Het unieke E ink-display maakt de e-reader daar uiterst geschikt en bijzonder comfortabel voor.

Verder zul je merken dat de e-reader behoorlijk compact blijkt te zijn qua formaat en dit aangevuld met een beperkt gewicht. Dit maakt het makkelijker om de e-reader mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld op reis vertrekt of indien je regelmatig een lange treinrit voor de boeg hebt. Ondanks het compacte formaat hoef je alvast niet de vrezen. De vrij grote opslagcapaciteit maakt het mogelijk om verschillende e-books op de e-reader te plaatsen.

 

Schermtype, schermgrootte en schermresolutie

Bij de aanschaf van een e-reader raden wij aan om ook even rekening te houden met het display. Welke type scherm wordt gebruikt, hoe groot is het scherm en met welke resolutie wordt gewerkt. Dit kan namelijk verschillen naargelang het type e-reader je besluit aan te kopen. Zo kun je opteren voor een e-reader met een Carta E-ink HD display. Dergelijk schermtype is het meest frequent en het meest aanbevolen. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor een Pearl E-ink display, een LCD of Carta E-ink scherm.

Ook op het gebied van schermgrootte kun je heel wat variatie verwachten. Ben je echt op zoek naar een bijzonder compacte e-reader dan raden wij een exemplaar met een schermgrootte van maximaal 5 inch aan. We merken echter dat de meeste klanten kiezen voor een schermgrootte van 6 à 7 inch. Ben je dol op een groot scherm, dan is er de mogelijkheid om een e-reader met een schermgrootte van maximaal 15 inch aan te schaffen.

Wat de resolutie betreft kun je kiezen voor een vrij lage resolutie met minder dan 100 dpi. Een e-reader met meer dan 300 dpi is echter ook een mogelijkheid en alvast, volgens velen, een betere optie. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje kan variëren afhankelijk van het schermtype, de schermgrootte en de schermresolutie.

 

Maximale opslagcapaciteit

Het spreekt voor zich dat ook de opslagcapaciteit enorm kan verschillen. Wil je liever niet teveel geld spenderen en ben je niet van plan de e-reader regelmatig te gebruiken, dan kun je kiezen voor een exemplaar met een maximale opslagcapaciteit van 4 GB. Als je de e-reader zo goed als dagelijks gebruikt dan wordt een ruime capaciteit van 8 GB of eventueel zelfs 16 GB aangeboden. De maximale opslagcapaciteit kan maar liefst 64 GB bedragen alhoewel je dat ook zult voelen in het prijskaartje.

 

Voeding en batterijduur

Net zoals een tablet, is ook een e-reader voorzien van een krachtige, duurzame en oplaadbare accu. Afhankelijk van het type accu dat wordt gebruikt, zal de gebruiksduur langer zijn en de oplaadtijd veel korter. Bij de meeste e-readers kan de gemiddelde batterijduur geschat worden op ongeveer 30 uren. Alhoewel er ook apparaten bestaan waarvan de batterij veel langer dan 30 uren kan meegaan. Zo zijn toestellen met een batterijduur van meer dan 500 uren alvast geen uitzondering.

Extern geheugenslot en aansluiting

Het lijkt ons daarnaast ook een goede aanbeveling om even te bekijken hoe het zit met de mogelijke aansluitingen en of er al dan niet een extern geheugenslot aanwezig is. Zo bestaan er heel wat e-readers die niet zijn uitgerust met een extern geheugenslot.

Bij de exemplaren die er wel een hebben, wordt vaak gebruik gemaakt van een micro SD kaart, een USB of Mini SD-kaart. Wat de aansluitingen betreft kun je in de meeste gevallen rekenen op de aanwezigheid van een micro-USB aansluiting. Ook een USB, mini-USB en type C USB aansluitingen behoren tot de opties.

 

Kenmerken, opties en budget

Daarnaast zul je merken dat sommige e-readers voorzien zijn van enkele extra functies en/ of kenmerken. Sommige van deze functies kunnen wel degelijk als een meerwaarde worden beschouwd. Denk maar aan een verlicht display of de aanwezigheid van wifi. Ook het feit of de e-reader waterbestendig is en geschikt om te verbinden met bol.com of andere sites, is een meerwaarde.

Het spreekt voor zich dat het aantal extra opties en mogelijkheden een bepaalde invloed kan hebben op het prijskaartje. Zo wordt de gemiddelde prijs geschat op ongeveer 120 euro. Alhoewel je altijd e-readers hebt die veel goedkoper of juist een tikkeltje duurder zijn. Bedenk waar je naar op zoek bent en wat je verwachtingen precies zijn.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe zet je boeken op een e-reader?

In het algemeen is het bijzonder makkelijk om boeken op een e-reader te plaatsen. In de meeste gevallen heb je daar enkel een micro USB kabel voor nodig. Op die manier wordt het mogelijk om al je favoriete boeken vanaf de computer of je laptop eenvoudigweg naar de e-reader over te plaatsen.

In sommige gevallen gebeurt de overdracht van boeken door middel van dropbox. Denk maar aan de e-readers van Icarus of de zogenaamde Pocketbooks. En in nog andere gevallen kan het gebeuren dat je gebruik moet maken van een speciaal daarvoor ontwikkeld e-mail adres.

Q2: Hoe lang gaat een e-reader mee?

Op het gebied van levensduur, kun je een e-reader vergelijken met een tablet of smartphone. Een e-reader kan dus makkelijk enkele jaartjes meegaan, alhoewel er bepaalde factoren een rol kunnen spelen in de duurzaamheid. Zo zal de accu na verloop van tijd minder krachtig worden en meer tijd nodig hebben om bijvoorbeeld op te laden.

Daarnaast is het ook mogelijk dat het boekformaat (epub) na verloop van tijd verandert waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk wordt om boeken op de e-reader te plaatsen. Het is daarom belangrijk om regelmatig updates uit te voeren om je e-reader zo lang als mogelijk te kunnen gebruiken.

 

Q3: Waar kan ik gratis boeken downloaden voor e-reader?

Je hebt beslist om een e-reader aan te kopen dan is het natuurlijk de bedoeling om er meteen enkele leuke boeken op te plaatsen. Zo kun je de e-reader vrijwel meteen gebruiken. Maar waar moet je op zoek gaan naar leuke boeken? Op internet kun je gelukkig heel wat sites en pagina’s raadplegen waar je op zoek kunt gaan naar e-books.

Denk maar aan de Gratisepub.nl site of eventueel via het Project Gutenberg. Op dergelijke sites kun je een ruim assortiment aan e-books raadplegen die bovendien zonder problemen mogen en kunnen worden uitgewisseld.

Q4: Waarom een e-reader kopen?

Ben je iemand die dol is op lezen en dagelijks de tijd neemt om toch eventjes enkele bladzijden te lezen, dan is een e-reader misschien wel het geknipte geschenk voor jou. Bovendien is het ook makkelijker mee te nemen in vergelijking met een geschreven boek.

Een e-reader is namelijk compact van formaat en licht van gewicht. Handig indien je dagelijks de trein neemt, een lange autorit of vliegreis voor de boeg hebt of wanneer je besluit op reis te gaan. Het is ook nog eens makkelijk in gebruik en daardoor toegankelijk voor zowel jong als oud. Kortom, het ideale geschenk!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES