7 beste Externe Harde Schijven Test van 2024

Laatste update: 21.04.24

 

Beste externe harde schijven – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De meesten onder ons zullen het misschien wel al eens hebben meegemaakt dat de opslagcapaciteit van de laptop of computer overschreden werd. De aanschaf van een bijkomende externe harde schijf kan in dergelijke gevallen soelaas bieden. Op die manier kun je films, video’s en/ of foto’s op de voornoemde harde schijf installeren zodoende het interne geheugen van je laptop vrij te maken. Om het voor jou allemaal net iets makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de WD Elements Portable 1 TB harde schijf die perfect functioneert in combinatie met een USB 2.0 of USB 3.0. Daartegenover staat de Seagate Expansion Desktop Drive die meteen in het oog springt vanwege zijn ruime opslagcapaciteit van 8TB.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste externe harde schijven (Reviews) van 2024

 

Staat je computer vol van foto’s en video’s of muziek? Kan er echt niets meer bij? Dan is een externe harde schijf voor jou de oplossing. Die sluit je gewoon even aan op je computer en zo kun je gemakkelijk als je bestanden overplaatsen naar dit externe apparaat om plaats vrij te maken op je computer. Wij hebben een lijstje samengesteld van 5 interessante externe harde schijven gebaseerd op de online meningen van kopers. Misschien zit de beste externe harde schijf voor jou er wel tussen!

 

1. WD Elements Portable 1 TB

 

Deze externe harde schijf van 1 TB werkt perfect in combinatie met USB 2.0 en USB 3.0 apparaten. Hij is klein en heel licht en heeft een hoge opslagcapaciteit waardoor hij ideaal is voor mensen die hun belangrijke bestanden naar verschillende locaties moeten meenemen.

Hij is NTFS geformatteerd en compatibel met Windows XP, Vista en Windows 7. Hij kan wel opnieuw geformatteerd worden om hem voor Mac te gebruiken.

De online reviews geven een spetterend positief advies. Kopers vinden dit een echt top product. Hij is gemakkelijk in gebruik en je kan er snel bestanden mee overzetten.

Hij is zelfs nuttig om de capaciteit te vergroten van een Playstation 4. Je kan hem eenvoudig meenemen door z’n grootte en hij maakt weinig geluid. Dit is een hele mooie externe harde schijf aanbieding. Een kleine minderheid vindt wel dat hij iets te kwetsbaar is.

Deze externe harde schijf heeft de laagste prijs van alle producten in ons artikel en is geschikt voor Windows maar je kunt het ook gebruiken als extra opslag voor de PS4. Dit toestel beschikt over vele voordelen.

 

Voordelen:

Opslagruimte: het apparaat beschikt over een opslagruimte van 1 TB. Je kunt er een groot aantal bestanden op bewaren zoals foto’s en video’s. Daarbovenop is het toestel ook nog eens goedkoop.

Hoge snelheid: het toestel is voorzien van een USB 3.0 verbinding om bestanden snel over te zetten. Het werkt echter ook met andere apparaten die over een USB 2.0 beschikken.

Gebruik: Het toestel is geschikt voor Windows maar je kunt het ook gebruiken als een extra harde schijf voor de PS4 en de Xbox One, handig voor gamers.

Formaat: dankzij het kleine formaat kun je dit artikel makkelijk meenemen op verplaatsing.

 

Nadelen:

Gebruik: als je de schijf wilt gebruiken op een Mac computer dan moet je deze eerst opnieuw formatteren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Seagate Expansion Desktop Drive – Externe Harde Schijf – 8 TB – PC en Mac

 

Ben je op zoek naar een functionele externe harde schijf die niet alleen compatibel blijkt met Windows maar tevens met Mac toestellen kan worden gebruikt? Dan is de Seagate Expansion Desktop Drive – afkomstig van het gelijknamige merk Seagate – alvast het bekijken meer dan waard. 

Zo wordt deze 3,5 inches grote externe harde schijf geleverd inclusief een USB-kabel, de nodige Toolkit Backup Software en de bijbehorende Seagate Rescue Data Recovery services. Hij kent daarbij een USB 3.0 A aansluiting en levert een bijzonder ruime opslagcapaciteit van maar liefst 8TB. Let wel; zonder stroomadapter kan deze 8TB externe harde schijf jammer genoeg niet naar behoren functioneren.

Een blik op de bijbehorende online reviews toont dat heel wat klanten overtuigd zijn van de geleverde prijs-kwaliteitverhouding en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat wat een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren oplevert. Slechts een enkele koper beschouwt de kwaliteit als matig en het apparaat als bijzonder kwetsbaar.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: de externe harde schijf wordt gekenmerkt door een vrij grote opslagcapaciteit van maar liefst 8TB.

Verpakkingsinhoud: de Seagate Expansion harde schijf wordt geleverd inclusief een USB 3.0 kabel, een stroomadapter en een instructieve snelstartgids.

Formaat: de externe harde schijf kent een relatief compacte uitvoering van 12,5 x 4,2 x 17,9 cm.

Compatibel: de externe harde schijf van Seagate Expansion kan zowel voor Windows als MacOS worden gebruikt.

 

Nadelen:

Lawaai: volgens één enkele koper zou deze externe harde schijf tijdens gebruik ervan, behoorlijk veel lawaai maken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Intenso Memory Center Externe harde schijf 4 TB Ideaal voor backup

 

Met de Intenso Memory Center externe harde schijf kies je voor een compact apparaatje van amper 3,5 inches groot, wat overeenkomt met een diagonaal van 8,89 cm. Dankzij de meegeleverde USB 3.0 kabel kun je deze externe harde schijf eenvoudig met je laptop of computer verbinden. Ondanks het feit dat hij Windows geformatteerd geleverd wordt, kan hij ook perfect met andere besturingssystemen zoals Mac oS 10.x gebruikt worden.

Verder wordt hij gekenmerkt door een bijzonder ruime opslagcapaciteit van maar liefst 4 TB of 4000 GB inclusief een rotatiesnelheid van 5400 RPM. Dit wordt aangevuld met een behoorlijke hoge lees- én schrijfsnelheid van respectievelijk 85 en 75 MB/s. De externe harde schijf van 4 TB wordt verder aangevuld met een praktische USB 2.0 A aansluiting die een snelle reactietijd garandeert.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde score van 4,9 sterren aan. Werkelijk alle klanten zijn tot op heden bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid én de snelheid waarmee de harde schijf functioneert. Kortom, een topproduct maar dan wel eentje met een hoger prijskaartje.

 

Voordelen:

Formaat: het is een behoorlijk compacte externe schijf met een diagonaal van 8,89 cm wat overeenkomt met 3,5 inches.

Opslagcapaciteit: je geniet een vrij grote HDD opslagcapaciteit van wel 4000 GB of 4 TB waar je toch al heel wat bestanden kunt op bewaren.

USB kabel: bij de levering van deze externe harde schijf krijg je er gelijk een USB 3.0 kabeltje bij.

Handig in gebruik: je geniet een vrij grote HDD rotatiesnelheid van 5400 RPM inclusief een hoge lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk 85 én 75 MB/s.

 

Nadelen:

Prijzig: we vermoeden dat het hogere prijskaartje mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. WD Elements Portable Externe Harde Schijf 2TB

 

Met deze unieke externe harde schijf van het bekende merk Western Digital, mag je zeker zijn van een topproduct. Tenminste als we de vele positieve reacties van de klanten mogen geloven. De harde schijf maakt deel uit van de serie “Western Digital Elements” en is voorzien van een maximale opslagcapaciteit van ruim 2 TB.

Je zult merken dat deze externe harde schijf behoorlijk compact is wat het makkelijker maakt om dit product overal mee naartoe te nemen. Handig als je regelmatig op buitenlandse zakenreis moet. Verder kun je deze externe harde schijf vrijwel meteen gebruiken in combinatie met eender welke laptop waar het Windows besturingssysteem actief is. De snelle en krachtige USB 3.0 aansluiting is ook zeker een pluspunt.

Kopers reageren dan ook bijzonder positief op de mogelijkheden en opties van deze externe harde schijf. Zo wordt er niet alleen een positief advies gegeven over de kwaliteit maar ook over het prijskaartje. Echter is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat dit product niet draadloos werkt en helemaal niet geformatteerd is voor apparaten met een iOS besturingssysteem.

Ben je benieuwd of deze externe harde schijf al dan niet iets voor jou is? Dan is het alvast een goede aanbeveling om even een kijkje te nemen naar de mogelijkheden ervan. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te laten verlopen, hebben we hieronder een selectie gemaakt van de belangrijkste kenmerken.

 

Voordelen:

Formaat: het is een vrij compacte externe harde schijf die dan ook makkelijk te verplaatsen is. Dit kan handig zijn indien je vergadering of presentaties op verplaatsing moet geven.

Opslagcapaciteit: deze externe harde schijf is voorzien van een totale opslagcapaciteit van maar liefst 2 TB. Indien je graag wat minder of juist meer opslagcapaciteit wilt, dan is dit mogelijk.

USB 3.0: dit product is bovendien ook nog eens uitgerust met een bijzonder krachtige USB 3.0 aansluiting.

 

Nadelen:

Niet draadloos: jammer genoeg hebben we hier niet te maken met een draadloze externe harde schijf.

Geen iOS: dit product kan niet gebruikt worden in combinatie met een iOS besturingssysteem.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Toshiba Canvio Basics 1TB Externe harde schijf 2,5 inch harde schijf

 

Hoef je niet meteen een ruime opslagcapaciteit van 3 TB of meer en wil je graag de kosten iets lager proberen houden? Dan lijkt dit product van Toshiba alvast een evenwaardig alternatief te zijn. Ook hier betreft het een 2,5 inch harde schijf die gekenmerkt wordt door een USB 3.0 A aansluiting waarbij het USB kabeltje gewoon op het moment van aankoop wordt meegeleverd.

Hij is geschikt om te gebruiken met diverse Windows besturingssystemen en biedt een behoorlijke opslagcapaciteit van ruim 1 TB. Met z’n compacte formaat van 119 x 79 x 15 mm, neem je deze externe harde schijf makkelijk overal mee naartoe. Houd er wel rekening mee dat hij geleverd wordt zonder extra software pakketten en dat er geen mogelijk beveiligingsmechanisme aanwezig is. Echter is hij dan weer wel geschikt voor gebruik met de PS4 en de Xbox One.

Wanneer we de online reviews bekijken dan zien we voorlopig alleen maar positieve reacties verschijnen. Klanten reageren tevreden over de aangeboden kwaliteit en duurzaamheid. Slechts één koper maakt melding dat deze harde schijf niet geschikt is voor computers ouder dan 5 jaar.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: je kunt hem zonder problemen aansluiten met behulp van de meegeleverde USB kabel en bovendien gebruiken in combinatie met je Xbox One en PS4.

Formaat: ook hier betreft het een behoorlijk compacte harde schijf met een maximale afmeting van 119 x 79 x 15 mm.

Opslagcapaciteit: door te kiezen voor deze externe harde schijf, ben je verzekerd van een totale opslagcapaciteit van wel 1 TB.

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere externe harde schijven uit dit lijstje, lijkt de prijs wel behoorlijk mee te vallen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een bijzonder kleine minderheid van de klanten blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd te zijn van de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. WD Elements Desktop externe harde schijf 8 TB

 

Net zoals het vorige product, wordt ook deze externe harde schijf geleverd door het bekende, en misschien meteen ook wel het beste merk Western Digital. Hij maakt deel uit van de Western Digital Elements Desktop serie en wordt gekenmerkt door een hoge opslagcapaciteit van maar liefst 8 TB.

De 3,5 inch harde schijf beschikt over een snelle 3.0 USB aansluiting en bovendien krijg je er bij de aankoop het desbetreffende aansluitingskabeltje gewoon bij. Doordat de externe harde schijf reeds Windows geformatteerd is, kun je hem vrijwel gelijk gebruiken in combinatie met eender welke pc met Windows besturingssysteem.

Het betreft hier een vrij recente externe harde schijf die voor het eerst geïntroduceerd werd in 2018 en die over een optimale harde schijf snelheid van 7200 RPM beschikt. Klanten reageren voornamelijk positief alhoewel je er rekening mee moet houden dat het niet de meest geschikte schijf is om te gebruiken voor consoles.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: ben je op zoek naar een externe harde schijf met heel wat opslagcapaciteit? Dan lijkt dit product van WD met een capaciteit van 8 TB misschien wel iets voor jou te zijn.

Windows: ook hier blijkt het om een Windows geformatteerde harde schijf te gaan die je dus probleemloos kunt gebruiken in combinatie met eender welke pc die het Windows besturingssysteem hanteert.

Harde schijf snelheid: de externe harde schijf wordt gekenmerkt door een hoge harde schijf snelheid die maar liefst 7200 RPM bedraagt.

 

Nadelen:

Geen consoles: indien je op zoek bent naar een externe harde schijf voor gebruik met consoles, dna lijkt dit misschien niet meteen de beste aanbeveling te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. LaCie Rugged Mini USB 3.0 1TB Windows en Mac USB 3.0 A

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de LaCie externe harde schijf, afkomstig uit de Lacie Rugged serie. Het compacte en lichtgewicht design maakt deze externe harde schijf alvast geschikt voor reizigers, videomakers en natuurlijk ook fotografen.

Je zult zien dat de externe harde schijf gekenmerkt wordt door een behoorlijk hoge opslagcapaciteit van maar liefst 1 TB. Bovendien blijkt deze 2,5 inch harde schijf niet alleen schokbestendig maar ook val- en waterbestendig te zijn. In tegenstelling tot heel wat andere externe harde schijven uit deze lijst, blijkt dit exemplaar wel degelijk geschikt om te gebruiken in combinatie met Windows en Mac. Dankzij de meegeleverde USB 3.0 kabel, kun je een snelle bestandsoverdracht garanderen.

De reacties op het product zijn veeleer positief. Zo zijn klanten niet alleen tevreden over de gebruiksvriendelijkheid maar ook de snelle reactietijd. Een handig apparaatje tegen een mooi en vriendelijk prijskaartje. Slechts een enkele koper blijkt jammer genoeg niet overtuigd van de kwaliteit en vindt het product eerder kwetsbaar.

 

Voordelen:

Comfort: in vergelijking met sommige andere externe harde schijven, blijkt dit apparaat bijzonder compact en licht van gewicht te zijn en daardoor handzaam om te verplaatsen.

Veilig: de externe harde schijf blijkt volledige schokbestendig, water- en valbestendig. Kortom, een echte aanrader.

Opslagcapaciteit: ook hier geniet je een behoorlijk ruime opslagcapaciteit die geschat kan worden op zo’n 1 TB.

Handig in gebruik: in tegenstelling tot heel wat andere producten uit dit lijstje, kun je deze externe harde schijf niet alleen gebruiken met Windows maar ook met Mac toestellen.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: slechts een enkeling is van mening dat bepaalde onderdelen aan het product vrij kwetsbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Externe harde schijven Koopgids

 

Een externe harde schijf kan veel hulp bieden om bestanden veilig op te slaan. Belangrijke kenmerken van een externe harde schijf zijn de opslagcapaciteit, de grootte van het product, de prijs, de aansluiting en de snelheid. We bespreken deze punten even zodat je beter geïnformeerd raakt over deze toestellen.

Grootte of maat

Er bestaan twee soorten externe harde schijven: 2,5 inch en 3,5 inch. Dit is de maat van de diagonaal van de schijf in de behuizing. De schijven van 2,5 inch zijn meestal compact van formaat dus je kunt ze makkelijk overal mee naartoe nemen. Deze soort verbruikt ook minder energie en blijft langer koel. De meeste schijven van 2,5 inch kun je aansluiten op je computer om het van energie te voorzien. De minpunten zijn dat ze meestal minder opslagcapaciteit hebben en dat ze ook minder snel werken.

Externe harde schijven van 3,5 inch hebben een groter formaat en werken op netstroom. Deze schijven worden veel gebruikt als back-up schijf voor je computer en zijn ook voordelig want je krijgt meestal veel meer opslagcapaciteit voor een lage prijs. Ze werken ook meestal sneller dan de kleinere variant, ze kunnen een toerental hebben van 7200 RPM.

 

Opslagcapaciteit

Externe harde schijven gaan heel vlug vooruit. Waar een externe harde schijf van 500 GB enkele jaren geleden al vernieuwend was, heb je nu zelfs al producten met een opslagcapaciteit van 3 TB. Ze worden altijd maar beter en je kunt er altijd maar meer bestanden op bewaren.

Deze zijn echter nodig want de kwaliteit van video- en fotobestanden gaat ook de hoogte in. Het gevolg daarvan is dat ze meer plaats innemen op je computer. Als je films van 4K kwaliteit verkiest dan koop je beter een externe harde schijf met een minimum opslag van 1 TB. Per TB opslagruimte kun je ongeveer 10 4K films of 100 HD films opslaan. Het is een ideale hulp voor filmmakers die hun eindproduct op verplaatsing willen tonen.

 

Snelheid van een externe harde schijf

De snelheid van een externe harde schijf wordt bepaald door twee factoren: de schijf zelf en de snelheid van de verbindingskabel. Hoe nieuwer de versie van de kabel, hoe sneller ze is. Een USB 2.0 kabel zal bestanden veel minder vlug overzetten dan een USB 3.0 kabel. Een nadeel daarvan is dat je ook rekening moet houden met de versie van de USB poorten van je computer. Als je computer USB 2.0 poorten heeft en je sluit er een 3.1 kabel op aan, dan zul je slechts de snelheid van 2.0 kunnen gebruiken.

Je kunt ook opteren om een SSD te kopen, deze apparaten werken met een chip in plaats van met een draaiende schijf. Ze zijn dus veel sneller omdat ze de informatie niet van de schijf moeten aflezen maar gewoon uit de chip halen. Een SSD is ook meer schokbestendig en slijt minder snel.

 

Soort verbinding

Zoals we hierboven al een beetje besproken hebben, bestaan er verschillende soorten verbindingen voor je harde schijf. Vroeger maakte men gebruik van SATA of Firewire, maar deze aansluitingen komen nog zelden voor op computer of harde schijven. Tegenwoordig gebeurt alles veel vlugger via USB. USB 2.0 is de meest voorkomende aansluiting van een externe harde schijf en heeft een snelheid tot 480 Mbit per seconde. De meeste computers beschikken over 2.0 aansluitingen.

Er zijn ook nieuwere versies zoals USB 3.0 of zelfs USB 3.1. Vele nieuwe computers zijn al uitgerust met de USB 3.0 aansluiting. Je moet dan wel controleren of je externe harde schijf ook over een 3.0 aansluiting beschikt want anders wordt de snelheid gereduceerd naar de oudere versie. USB 3.0 is tot 10 keer sneller dan een 2.0 aansluiting en 3.1 is zelfs nog een dubbel zo snel als 3.0.

Prijzen vergelijken

Er bestaan vele mooie aanbiedingen op de markt. Het is aanbevolen om online ook de reviews van de kopers te lezen om te weten of de huidige gebruikers tevreden zijn met hun product. Beslis eerst voor jezelf of je liever een HDD of een SSD koopt. Zoals we al vermeld hebben zijn de snelheden verschillend en de opslagcapaciteit kan ook verschillen.

Als je een echte goed product wilt kopen dan zul je natuurlijk iets meer geld moeten neertellen. Er zijn echter al zoveel producten op de markt dat je zeker mooie kwaliteitsvolle aanbiedingen kunt vinden voor een redelijke prijs.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES