5 beste Externe Harde Schijven Test van 2022

Laatste update: 04.07.22

 

Beste externe harde schijven – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de WD Elements Portable kies je alvast voor een duurzame en kwalitatieve externe harde schijf die geleverd wordt inclusief een handige 3.0 USB kabel. Indien je op zoek bent naar een iets krachtigere externe harde schijf dan zou je eventueel kunnen kiezen voor de Seagate Expansion Portable. Dergelijke harde schijf wordt gekenmerkt door een ruime opslagcapaciteit van wel 4 TB. Wij raden jou aan om de tabel hieronder, waarin we 3 hedendaagse topproducten op een rijtje gezet hebben, even grondig te bekijken. En wie weet zit er wel een product tussen dat helemaal aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste externe harde schijven (Reviews) van 2022

 

Er zijn tegenwoordig heel wat bekende merken zoals Seagate, Samsung en Mac die diverse externe harde schijven aanbieden. Bedenk voor jezelf waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Ben je op zoek naar een externe harde schijf met een compacte opslagcapaciteit van 500 GB of 1 TB? Of mag het toch wel iets meer zijn en lijkt 2 TB, 4 TB of 8 TB je een betere optie? Bekijk de 5 topproducten hieronder en kies er vervolgens de voor jou beste externe harde schijf uit. Houd ook rekening met het advies van klanten vermeld in de talrijke online reviews.

 

1. WD Elements Portable Externe harde schijf 750GB USB 3.0

 

Tussen de goedkope externe harde schijven, zul je vast en zeker dit apparaat van Western Digital uit de Western Digital Elements serie kunnen spotten. Deze unieke externe harde schijf is niet alleen compact maar ook licht van gewicht wat hem ideaal maakt om mee te nemen onderweg.

De WD externe harde schijf wordt gekenmerkt door een totale opslagcapaciteit van maar liefst 750 GB. Wil je graag iets meer opslagcapaciteit of iets minder, dan behoort dat ook tot de vele mogelijkheden. Doordat deze unieke 2,5 inch harde schijf geformatteerd is voor Windows apparaten, kun je hem eigenlijk voor heel veel laptops en pc’s gebruiken. De harde schijf is tevens voorzien van een USB 3.0 aansluiting waarvan je het kabeltje er gewoon bij krijgt.

Een blik op de verschillende online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Echter zul je er wel rekening mee moeten houden dat het geen draadloze externe harde schijf betreft en dat de mogelijkheden om hem met een PS4 te gebruiken eerder gering zijn.

 

Voordelen:

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere externe harde schijven, lijkt het hier echt wel om een koopje te gaan.

Opslagcapaciteit: door te kiezen voor deze unieke externe harde schijf van WD, kies je voor een maximale opslagcapaciteit van ongeveer zo’n 750 GB.

Aansluiting: op het moment van aankoop wordt er meteen een handig 3.0 USB kabeltje meegeleverd waarmee je makkelijk een aansluiting tussen pc en externe harde schijf kunt maken.

 

Nadelen:

Geen PS4: deze harde schijf is echter minder geschikt om te gebruiken in combinatie met je PS4.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Seagate Expansion Portable externe harde schijf 4 TB

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn, dan lijkt de Seagate portable harde schijf misschien wel iets voor jou te zijn. Deze externe harde schijf maakt deel uit van de bekende Seagate Expansion serie en biedt een totale opslagcapaciteit aan van maar liefst 4 TB. Dat zou mogelijks kunnen verklaren waarom het hier geen aanbieding betreft.

Net zoals het vorige product, betreft het ook hier een 2,5 inch harde schijf die reeds geformatteerd is voor Windows besturingssystemen. Bij de aankoop van het product krijg je er gelijk de nodige USB 3.0 kabel bij zodanig dat je zonder problemen de aansluiting kunt maken. In tegenstelling tot de vorige externe harde schijf, blijkt deze wel degelijk compatibel te zijn met de PS4. Het mag dan niet meteen het product met de laagste prijs zijn, het zou alvast wel eens één van de populairste externe harde schijven uit het rijtje kunnen zijn.

De harde schijf werd voor het eerst geïntroduceerd in 2015 en biedt een harde schijf snelheid aan van maar liefst 5400 RPM. Deze krachtige en efficiënte harde schijf kan dan ook op heel wat positieve reacties van klanten rekenen. Slechts één koper vindt de schijf eerder kwetsbaar.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: doordat de externe harde schijf Windows geformatteerd blijkt te zijn, kun je hem gebruiken in combinatie met verschillende pc’s die het Windows besturingssysteem hanteren. Daarnaast blijkt hij evenzeer compatibel met de bekende PS4.

Opslagcapaciteit: in vergelijking met het vorige product zul je merken dat de opslagcapaciteit met 4 TB hier beduidend een pak hoger ligt.

Aansluiting: ook hier gebeurt de aansluiting door middel van een USB 3.0 kabeltje dat gewoon wordt meegeleverd op het moment van aankoop.

 

Nadelen:

Prijzig: je zult natuurlijk wel rekening moeten houden met het feit dat het prijskaartje iets boven het gemiddelde ligt.

  Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. WD Elements Desktop externe harde schijf 8 TB

 

Net zoals het vorige product, wordt ook deze externe harde schijf geleverd door het bekende, en misschien meteen ook wel het beste merk Western Digital. Hij maakt deel uit van de Western Digital Elements Desktop serie en wordt gekenmerkt door een hoge opslagcapaciteit van maar liefst 8 TB.

De 3,5 inch harde schijf beschikt over een snelle 3.0 USB aansluiting en bovendien krijg je er bij de aankoop het desbetreffende aansluitingskabeltje gewoon bij. Doordat de externe harde schijf reeds Windows geformatteerd is, kun je hem vrijwel gelijk gebruiken in combinatie met eender welke pc met Windows besturingssysteem.

Het betreft hier een vrij recente externe harde schijf die voor het eerst geïntroduceerd werd in 2018 en die over een optimale harde schijf snelheid van 7200 RPM beschikt. Klanten reageren voornamelijk positief alhoewel je er rekening mee moet houden dat het niet de meest geschikte schijf is om te gebruiken voor consoles.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: ben je op zoek naar een externe harde schijf met heel wat opslagcapaciteit? Dan lijkt dit product van WD met een capaciteit van 8 TB misschien wel iets voor jou te zijn.

Windows: ook hier blijkt het om een Windows geformatteerde harde schijf te gaan die je dus probleemloos kunt gebruiken in combinatie met eender welke pc die het Windows besturingssysteem hanteert.

Harde schijf snelheid: de externe harde schijf wordt gekenmerkt door een hoge harde schijf snelheid die maar liefst 7200 RPM bedraagt.

 

Nadelen:

Geen consoles: indien je op zoek bent naar een externe harde schijf voor gebruik met consoles, dna lijkt dit misschien niet meteen de beste aanbeveling te zijn.

  Koop bij bol.com (€164.9)

 

 

 

 

4. Toshiba Canvio Basics 1TB Externe harde schijf USB 3.0

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar toch zeker zijn van een kwalitatieve externe harde schijf? Dan loont het de moeite om dit exemplaar van Toshiba uit de Toshiba Canvio reeks even grondig te bekijken. Het betreft hier een 2,5 inch externe harde schijf die gekenmerkt wordt door een vrij hoge opslagcapaciteit van maar liefst 1 TB.

Deze duurzame externe harde schijf werkt met behulp van een USB 3.0 of 2.0 aansluiting. Bovendien is het handig om te weten dat het bijbehorende USB kabeltje gewoon wordt meegeleverd op het moment van aankoop. Je kunt deze externe harde schijf vrijwel met eender welke pc met Windows besturingssysteem gebruiken aangezien de shijf geformatteerd is voor Windows. Je geniet een harde schijf snelheid van ruim 5400 RPM en hij blijkt evenwel geschikt om te gebruiken in combinatie met je PS4.

Ondanks het feit dat een kleine minderheid toch wel wat twijfelt aan de kwaliteit en het jammer vindt dat de harde schijf niet kan gebruikt worden bij Mac toestellen, blijken de meeste kopers helemaal tevreden.

 

Voordelen:

Prijskaartje: de externe harde schijf lijkt gekenmerkt te zijn door een aanvaardbaar en betaalbaar prijskaartje.

Harde schijf snelheid: de snelheid van de externe harde schijf wordt geschat op maar liefst 5400 RPM.

Opslagcapaciteit: de externe harde schijf is voorzien van een totale opslagcapaciteit van ruim 1 TB.

Handig in gebruik: de Windows geformatteerde harde schijf is geschikt om te gebruiken in combinatie met eender welke pc die het Windows besturingssysteem hanteert en is daarnaast ook compatibel met PS4.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een beperkt aantal klanten blijkt echter niet helemaal overtuigd te zijn van de kwaliteit die wordt aangeboden.

Koop bij bol.com (€47.95)

 

 

 

 

5. LaCie Rugged Mini USB 3.0 1TB Windows en Mac USB 3.0 A

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de LaCie externe harde schijf, afkomstig uit de Lacie Rugged serie. Het compacte en lichtgewicht design maakt deze externe harde schijf alvast geschikt voor reizigers, videomakers en natuurlijk ook fotografen.

Je zult zien dat de externe harde schijf gekenmerkt wordt door een behoorlijk hoge opslagcapaciteit van maar liefst 1 TB. Bovendien blijkt deze 2,5 inch harde schijf niet alleen schokbestendig maar ook val- en waterbestendig te zijn. In tegenstelling tot heel wat andere externe harde schijven uit deze lijst, blijkt dit exemplaar wel degelijk geschikt om te gebruiken in combinatie met Windows en Mac. Dankzij de meegeleverde USB 3.0 kabel, kun je een snelle bestandsoverdracht garanderen.

De reacties op het product zijn veeleer positief. Zo zijn klanten niet alleen tevreden over de gebruiksvriendelijkheid maar ook de snelle reactietijd. Een handig apparaatje tegen een mooi en vriendelijk prijskaartje. Slechts een enkele koper blijkt jammer genoeg niet overtuigd van de kwaliteit en vindt het product eerder kwetsbaar.

 

Voordelen:

Comfort: in vergelijking met sommige andere externe harde schijven, blijkt dit apparaat bijzonder compact en licht van gewicht te zijn en daardoor handzaam om te verplaatsen.

Veilig: de externe harde schijf blijkt volledige schokbestendig, water- en valbestendig. Kortom, een echte aanrader.

Opslagcapaciteit: ook hier geniet je een behoorlijk ruime opslagcapaciteit die geschat kan worden op zo’n 1 TB.

Handig in gebruik: in tegenstelling tot heel wat andere producten uit dit lijstje, kun je deze externe harde schijf niet alleen gebruiken met Windows maar ook met Mac toestellen.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: slechts een enkeling is van mening dat bepaalde onderdelen aan het product vrij kwetsbaar zijn.

Koop bij bol.com (€74.9)

 

 

 

 

Externe harde schijven Koopgids

 

De zoektocht naar een geschikte externe harde schijf verloopt niet altijd over rozen. Zo moet je een keuze maken tussen verschillende types maar moet je tevens ook rekening houden met de mogelijke opslagcapaciteit. En wat zijn de eventuele aansluitingsmogelijkheden? Bestaan er goedkope externe harde schijven die de moeite waard zijn of moet je maar beter een bepaald budget voorzien? Bekijk deze koopgids even alvorens je besluit om verschillende harde schijven met elkaar te vergelijken. Veel succes!

Wat is een externe harde schijf en het gebruiksgemak

Een externe harde schijf is, zoals de naam doet vermoeden, een harde schijf die niet in het moederbord van je computer ingebouwd zit. Dergelijke apparaten moeten dus via een externe manier met je laptop of computer worden verbonden en in de meeste gevallen zal dit met behulp van een USB kabel zijn.

De aanschaf van een externe harde schijf is alvast een goede aanbeveling indien je je laptop of pc van meer geheugen en opslagruimte wilt voorzien. Op die manier zal het mogelijk worden om heel wat bestanden, video’s, foto’s en muziek op te slaan en bewaren. Bovendien neem je een externe harde schijf ook makkelijk overal mee naartoe vanwege z’n compacte formaat. En het is een handig oplossing om steeds een back-up te hebben van belangrijke documenten en gegevens.

 

De werking van een harde schijf

Ben je van plan om een externe harde schijf aan te kopen dan raden wij jou aan om ook even stil te staan bij de werking ervan. In de meeste gevallen gaat het om een “plug en play” externe harde schijf. Dat betekent dus dat de externe harde schijf meteen als startklaar kan worden beschouwd op het moment dat hem met de computer of laptop verbindt.

De werking is verder bijzonder gelijklopend aan de werking van een interne harde schijf die in het moederbord zit ingebouwd. Je kunt er dus evenwel bestanden op bewaren, wissen, verplaatsen en noem maar op. Nadat je de externe harde schijf met je laptop verbindt, zul je merken dat hij terug te vinden is bij de Windows Verkenner of de Finder als je een Mac toestel hebt.

 

Het type externe harde schijf (HDD of SSD)

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de aankoop van een externe harde schijf is het type harde schijf dat je wilt aankopen. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten externe harde schijven; de HDD en de SSD.

De traditionele standaard externe harde schijf blijkt de HDD, Hard Disk Drive, te zijn. Dergelijke externe harde schijven zijn niet alleen veel goedkoper om aan te schaffen maar zijn bovendien ook geschikt indien je niet van plan bent om regelmatig grote hoeveelheden data over te plaatsen of op te slaan.

De nieuwste versie blijkt de SSD externe harde schijf te zijn, ook wel Solid State Drive genoemd. Dergelijke externe harde schijven kun je het beste vergelijken met degelijke geheugenkaarten. Bovendien is een SSD harde schijf vaak compacter en lichter dan de standaard HDD schijf. Echter moet je dan weer wel rekening houden met het hogere prijskaartje alhoewel het altijd mogelijk is om leuke aanbiedingen te spotten.

Het formaat en de opslagcapaciteit

Vervolgens willen we het ook graag even hebben over het formaat van de harde schijf en de bijbehorende opslagcapaciteit ervan. Externe harde schijven, en dan voornamelijk de standaard HDD schijven, kunnen in 2 verschillende formaten bekomen worden. Zo heb je 2,5 en 3,5 inch schijven.

Kies je bijvoorbeeld voor een 3,5 inch externe harde schijf dan kies je voor een schijf met een doorsnee formaat van 18 x 12 x 4 cm. Inclusief voeding komt dit op een gewicht van amper 1 kg. Dergelijke externe harde schijven zijn vaak uitgerust van een externe voeding waardoor je dus steeds een stopcontact nodig zult hebben.

Ben je op zoek naar een harde schijf die werkt op basis van een USB aansluiting en bijgevolg makkelijker mee te nemen is, dan lijkt de 2,5 inch externe harde schijf alvast een betere aanbeveling te zijn. Dergelijke schijven worden gekenmerkt door een gemiddeld formaat van 11 x 9 x 2 en wegen veel minder dan 1 kg. Echter is het uiteindelijke prijskaartje wel navenant.

Ook de opslagcapaciteit kan aanzienlijk verschillen naargelang het type externe harde schijf je besluit aan te kopen. Zo kan de capaciteit variëren van minimaal 120 GB tot maximaal 20 TB. In de meeste gevallen zul je te maken hebben met een externe harde schijf van 500 GB, 1 TB of eventueel zelfs 2 TB. Indien je de harde schijf enkel voor opslag van tekstdocumenten wilt gebruiken dan volstaat een compacte capaciteit van 500 GB.

 

Aansluitingsmogelijkheden en het prijskaartje

We hebben het al min of meer vermeld, maar in de meeste gevallen is de aansluiting van een externe harde schijf bijzonder eenvoudig te noemen. Zo heb je heel wat externe harde schijven die je moet aansluiten op de netstroom en waarvoor je dus steevast in de buurt van een stopcontact moet zitten. Echter zul je in de meeste gevallen de aansluiting kunnen maken op basis van een 3.0 USB kabel, die vaak zelfs nog wordt meegeleverd met de aankoop van de harde schijf.

Het spreekt voor zich dat dit alles, evenals het type harde schijf en de opslagcapaciteit een invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo heb je apparaten die amper 80 euro kosten maar er bestaan ook heel wat externe harde schijven die makkelijk een prijskaartje van 500 euro of meer kunnen halen. Kortom, bedenk waar je zelf naar op zoek bent en wat je verwachtingen zoal zijn. Ben je van plan om de harde schijf regelmatig te gebruiken of niet. De online reviews kunnen alvast als een handig hulpmiddeltje worden beschouwd.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een externe harde schijf?

Een externe harde schijf is, hoe kan het ook anders, een harde schijf die extern op je laptop of computer kan worden aangesloten. De aansluiting zal in de meeste gevallen gebeuren op basis van een 3.0 USB kabel.

Met behulp van een externe harde schijf is het dus bijgevolg mogelijk om de opslagcapaciteit van je laptop of computer aanzienlijk uit te breiden. Het stelt je in staat om een back-up te nemen van belangrijke documenten en verslagen. Denk bijvoorbeeld maar aan je thesis van school of een vergadering die je moet voorbereiden voor het werk.

 

Q2: Hoe lang gaat een externe harde schijf mee?

Op deze vraag kunnen we jou jammer genoeg geen eenduidig antwoord geven. Het spreekt voor zich dat elke duurzame en kwalitatieve externe harde schijf toch wel enkele jaartjes zal meegaan. Echter is de duurzaamheid voor een groot deel afhankelijk van externe factoren.

Hoe vaak ga je de externe harde schijf gebruiken en wat is de hoeveelheid data die je er, al dan niet dagelijks, wilt op plaatsen. Wat is het merk van de externe harde schijf, de kwaliteit, de prijs en de opslagcapaciteit ervan. Zo zal een standaard HDD externe harde schijf die sporadisch een keertje wordt gebruikt een langere duurzaamheid hebben dan dezelfde HDD harde schijf die bijvoorbeeld continu in het NAS wordt gebruikt.

Q3: Hoe kun je een dvd kopiëren naar de externe harde schijf?

Eerst en vooral is het belangrijk om de dvd te gaan omzetten naar een zogenaamd ISO-afbeeldingsbestand. Eenmaal je dat gedaan hebt, is het belangrijk om de VideoSolo DVD Copy software te gaan downloaden. Dit programma, dat je overigens op het net vindt, heb je nodig om je de dvd naar de externe harde schijf te kunnen kopiëren.

Plaats vervolgens de dvd in het daarvoor voorziene gleuf van je laptop of computer waarop je de dvd gaat importeren. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende kopieermodussen zoals “Aanpassen”, “Hoofdfilm” en “Volledige kopie”. Vink één van de mogelijkheden aan en vervolgens komt het er enkel nog op neer om een verbinding te maken met de externe harde schijf.

 

Q4: Hoe formatteer ik een externe harde schijf voor mac?

Indien je een externe harde schijf of een Mac toestel moet formatteren dan is het in de eerste plaats belangrijk om de harde schijf op de Mac aan te sluiten. Vervolgens is het de bedoeling om het “Schijfhulpprogramma” via Finder te gaan openen. Klik daarbij op “programma’s” om daarna uit te komen bij de “hulpprogramma’s”.

Links heb je dan de mogelijkheid om de schijf te selecteren en in de knoppenbalk zul je vervolgens de knop “Wis” geactiveerd zien staan. Vervolgens doet het apparaat de rest!

 

Q5: Hoe zet ik bestanden op mijn externe harde schijf?

Het openen, verwijderen en overzetten van bestanden op een externe harde schijf is helemaal niet zo moeilijk als je zou verwachten. Het principe is eigenlijk hetzelfde als het gebruik van een interne harde schijf.

Uiteraard is het belangrijk om de externe harde schijf eerst en vooral met je laptop of Mac toestel te verbinden. Vervolgens zul je in de Windows Verkenner (Finder bij Mac toestellen), de naam van je externe harde schijf zien opduiken. Vanaf dan is het mogelijk om elementen van en naar de schijf te wissen, plaatsen en over te zetten. Selecteer het bestand en voer de opdracht uit door middel van de rechtermuisknop.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES