5 beste Fotocamera’s Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

Beste fotocamera’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ga je naar huis met de Canon PowerShot SX70 HS dan ben je verzekerd van een compacte lichtgewicht Bridge camera die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en dit tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje. Mag het echter toch wel wat meer zijn dan lijkt de Sony A6400 + 18-135mm systeemcamera een minstens even goede aanbeveling. Hij werd in 2019 voor het eerst op de markt gebracht en is voorzien van een kwalitatieve lens en 4K videokwaliteit. In de tabel hieronder hebben we voor de volledigheid nog een derde toestelletje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de bijbehorende voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste fotocamera’s (Reviews) van 2024

 

De beste fotocamera hoeft niet per sé het duurste exemplaar uit het rijtje te zijn of datgene afkomstig van het beste merk. Zo zijn er ook heel wat goedkope digitale fotocamera’s en aanbiedingen die de moeite waard zijn. Wij maakten alvast een selectie van enkele hedendaagse toppertjes zoals een Sony fotocamera, een spiegelreflex fotocamera, een Panasonic fotocamera en een Canon fotocamera. Neem de tijd om de opties te bekijken rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet ga je wel naar huis met het populairste toestel uit de reeks of één van de vele waterdichte fotocamera’s.

 

1. Canon PowerShot SX70 HS Bridge camera met ongelofelijk veel zoom

 

Met deze Canon fotocamera, afkomstig uit de Canon PowerShot serie kies je voor een kwalitatieve bridge camera die bekend staat vanwege zijn uitstekende zoomfunctie. Hij wordt geleverd inclusief een bijbehorende compacte CA-DC30E voedingsadapter, een CB-2LHE acculader, een oplaadbare Lithium-ion NB-13L batterij én een IFC-600PCU interfacekabel. Kortom, alles wat nodig is om de camera in een mum van tijd helemaal gebruiksklaar te maken.

Deze compactcamera met universeel talenmenu biedt een kantelbaar 20,3 megapixels beeldscherm van 3 inches aan inclusief een krachtige sensor én 65X optische zoom. Dit wordt verder aangevuld met een handige beeldstabilisatie functie, viewfinder, een SD-geheugenkaartslot én een 4K videokwaliteit. Je bent eveneens verzekerd van een ingebouwde flitser die meerdere modussen aanbiedt, wifi en bluetooth.

Een blik op de online reviews toont tot op heden alleen maar tevreden klanten aan wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Voeding: deze unieke compactcamera is uitgerust met een LP-E12 Lithium-ion batterij die, zodra helemaal opgeladen, een levensduur aanbiedt van 325 foto’s. Je kunt de batterij makkelijk opladen via de bijbehorende USB-poort.

Aansluitingen: de camera blijkt niet alleen voorzien van een USB-aansluiting maar biedt verder ook een statiefaansluiting aan.

Connectiviteit: je kunt zonder problemen gebruik maken van de ingebouwde wifi en/ of bluetooth functie.

Handig in gebruik: het toestelletje blijkt uitgerust met een digitale én optische zoom van respectievelijk 4x en 65x. Dit wordt aangevuld met een ingebouwde flitser inclusief verschillende flitsmodussen.

 

Nadelen:

Prijzig: indien er een puntje van kritiek mag worden geuit dan zou dit alsnog met het hoge prijskaartje te maken kunnen hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sony A6400 + 18-135mm Sony Alpha Systeemcamera 4K Video

 

Met de Sony A6400 systeemcamera kies je duidelijk niet meteen voor het toestelletje met de laagste prijs. Echter, tonen de online reviews aan dat de meeste klanten zich daar niet meteen aan lijken te storen. Zo zijn ze duidelijk overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en de haarscherpe foto’s die door de camera worden opgeleverd. Kortom, de moeite waard om deze fotocamera even van naderbij te bekijken.

Zo werd de Sony A6400 voor het eerst in 2019 geïntroduceerd en valt hij op vanwege zijn compacte formaat en lichte gewicht. Hij biedt hierbij een 3 inches groot kantelbaar én touchscreen LCD beeldscherm aan inclusief een degelijke camera met bijbehorende APS-C sensor en 24,2 megapixels. De camera kent eveneens een korte sluitertijd van 1/4000 aangevuld met een 425 AF-systeem en een 1200 zones belichtingsmeter die hem geschikt maken om te vloggen. 

Daarnaast ben je verzekerd van een 4K videokwaliteit met bijbehorende panorama functie, een ingebouwde flitser met diverse modussen en verschillende verbindings- én aansluitingsmogelijkheden.

 

Voordelen:

Connectiviteit: de camera biedt niet alleen een ingebouwde wifi functie aan maar ook een NFC én bluetooth functie.

Aansluitingen: de gebruikelijke USB én statiefaansluitingen worden verder aangevuld met een Micro-HDMI poort, een remote en flits sync poort én de mogelijkheid om er een microfoon op aan te sluiten.

Voeding: de camera blijkt uitgerust met een bijzonder krachtige én oplaadbare NP-FW50 batterij die een capaciteit van 1080 mAh aanbiedt én een levensduur van 410 foto’s.

Handig in gebruik: deze unieke systeemcamera met kantelbaar én touchscreen scherm blijkt niet alleen spatwaterdicht maar ook stofbestendig. Verder biedt hij een ingebouwde flitser aan inclusief diverse flitsmodussen, een 4K videokwaliteit en een degelijke camera met 425 scherpstelpunten.

 

Nadelen:

Geen beeldstabilisatie: in tegenstelling tot het eerste product blijkt deze camera niet voorzien van een beeldstabilisatie functie.

Niet budgetvriendelijk: de hoge prijs maakt deze camera alvast minder toegankelijk voor een breder publiek.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Panasonic Lumix DC-FZ82 Een goede allround Bridge camera 

 

In vergelijking met de vorige 2 apparaten lijk je met deze Panasonic Lumix DC-FZ82 camera een echte aanbieding mee naar huis te nemen. De camera, die overigens voor het eerst in 2017 geïntroduceerd werd, valt meteen op vanwege zijn compacte formaat en bijbehorende lichte gewicht wat hem bijzonder handzaam maakt.

Hij biedt hierbij een degelijke camera van 18 megapixels aan, aangevuld met een korte 1/2000 sluitertijd, een beeldstabilisatie functie en een optische zoom x60. Met deze Bridge compactcamera ben je eveneens verzekerd van een 4K videokwaliteit met panoramafunctie én diverse creative filters, een touchscreen LCD beeldscherm, viewfinder, wifi, een ingebouwde flitser en diverse aansluitingsmogelijkheden.

Een blik op de online reviews laat eveneens een mooie gemiddelde score van 4,6 sterren zien waarbij de meeste kopers duidelijk overtuigd zijn van de prijs-kwaliteitverhouding. Slechts een kleine minderheid had meer verwacht en vindt het jammer dat er geen Nederlandstalige handleiding wordt aangeboden.

 

Voordelen:

Voeding: de compactcamera blijkt uitgerust met een bijzonder krachtige oplaadbare DMW-BMB9E batterij die een capaciteit van 895 mAh kent en een levensduur van 330 foto’s.

Gebruiksgemak: hij biedt niet alleen een wifi functie aan maar ook tal van aansluitingsmogelijkheden waaronder USB, Micro-HDMI én een statiefaansluiting.

Lens: de lens is in staat om een optische én digitale zoom aan te bieden van respectievelijk x60 en x4.

 

Nadelen:

Handleiding: volgens enkele kopers zou er geen Nederlandstalige noch Engels- of Duitstalige versie van de handleiding worden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Nikon D7500 Body APS-C sensor 4K video Wifi

 

Ben je op zoek naar een eenvoudige fotocamera voor je kind dan is dit exemplaar van Nikon misschien niet de beste aanbeveling vanwege zijn hogere prijskaartje. De hoge prijs doet vermoeden dat er toch reeds enige ervaring en/ of kennis vereist wordt om met dit toestelletje overweg te kunnen. Zo blijkt deze Nikon fotocamera gekenmerkt door een compact formaat inclusief beperkt gewicht wat hem bijzonder handzaam maakt.

De camera, die overigens voorzien is van de bekende APS-C sensor, biedt een hoge resolutie van 20,9 megapixels aan alsook een korte sluitertijd en de mogelijkheid om maar liefst 8 foto’s per seconde te schieten. Dit wordt aangevuld met een beeldstabilisatie functie, een antistofsysteem, een timer én ruim 51 scherpstelpunten. Voor het maken van video’s en opnames ben je verzekerd van een uitstekende 4K videokwaliteit.

Net zoals de vorige apparaten kent ook deze fotocamera een ingebouwde flitser met diverse modussen, een krachtige oplaadbare batterij én verschillende verbindings- én aansluitingsmogelijkheden. Klanten zijn duidelijk tevreden hoewel de draagriem volgens sommigen beter had gekund.

 

Voordelen:

Voeding: de camera wordt gekenmerkt door een bijzonder krachtige oplaadbare EN-EL15 batterij met een capaciteit van 1040 mAh én een levensduur van wel 950 foto’s.

Aansluitingen: de gebruikelijke USB- én statiefaansluitingen worden aangevuld met een microfoonaansluiting, een Mini-HDMI uitgang, een flits sync poort én een remote poort.

Verbindingsmogelijkheden: de ingebouwde wifi functie wordt versterkt met behulp van een NFC én bluetooth functie.

 

Nadelen:

Niet spatwaterdicht: ben je van plan om deze fotocamera in het winkelmandje te plaatsen, houd er dan rekening mee dat het apparaat niet spatwaterdicht noch stofbestendig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Kodak Pixpro AZ421 Superzoom Compactcamera 16 megapixels

 

Ben je op zoek naar de meest budgetvriendelijke oplossing binnen deze selectie dan lijkt deze superzoom compactcamera van Kodak, afkomstig uit de Kodak Pixpro serie, misschien wel een goede aanbeveling. Naast zijn compacte en lichtgewicht formaat valt hij gelijk op vanwege zijn felrode designs. Echter kun je hem ook in een neutraler wit jasje aankopen, indien gewenst.

Als we even verder kijken dan zien we dat de superzoom compactcamera een hoge resolutie van maar liefst 16 megapixels aanbiedt alsook een beeldstabilisatie functie én een optische zoom x42. Dit wordt gecombineerd met een HD Ready opnamekwaliteit inclusief panorama functie. In tegenstelling tot sommige andere fotocamera’s uit deze reeks, blijkt het beeldscherm van dit exemplaar noch touchscreen noch kantelbaar.

Echter ben je dan weer wel verzekerd van viewfinder, een compact flitser met diverse modussen én een krachtige batterij. Ondanks al deze mogelijkheden en pluspunten blijken er tot op heden nog geen online reviews te zijn geplaatst.

 

Voordelen:

Voeding: de fotocamera blijkt uitgerust met een krachtige LB-060 oplaadbare accu die een maximale batterijcapaciteit van 1100 mAh levert en een levensduur van 200 foto’s.

Schokbestendig: in tegenstelling tot heel wat andere mogelijkheden hierboven, blijkt deze prachtige camera 100% schokbestendig te zijn.

Budgetvriendelijk: hij behoort tot de goedkope fotocamera’s uit dit lijstje en we zouden zelfs durven zeggen dat hij de laagste prijs aanbiedt.

 

Nadelen:

Scherm: mocht je interesse hebben in deze fotocamera besef dan wel dat het scherm niet kantelbaar is noch touchscreen aanbiedt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fotocamera’s Koopgids

 

Aangezien het ruime assortiment fotocamera’s vaak voor heel wat keuzestress zorgt, willen wij jou even op weg helpen door te focussen op enkele belangrijke kenmerken. Zo zullen we het in deze koopgids onder andere hebben over het type fotocamera, de diverse zoomopties, de sensorgrootte, de aansluitingsmogelijkheden en de batterij. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om deze leidraad bij de hand te pakken alvorens je de verschillende fotocamera’s en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Het type fotocamera in functie van het gebruiksgemak

De zoektocht naar de voor jou geschikte fotocamera begint bij het doel. Waarvoor wil je de fotocamera gebruiken en met welke frequentie? Ben je van plan om de camera heel frequent te gebruiken en hecht je daarbij belang aan tal van extra functies? Of zul je hem enkel meenemen als je op vakantie gaat en volstaat daarbij een basisuitrusting? Zo zou je voor het maken van gelegenheidskiekjes eventueel kunnen opteren voor een kwalitatieve compactcamera terwijl je voor het “zwaardere” werk beter kiest voor een camera waarvan je de lenzen kunt verwisselen.

Door ons te baseren op het gebruik, kunnen we dan ook een onderscheid maken tussen maar liefst 6 verschillende soorten fotocamera’s. Zo heb je naast de standaard en avontuurlijke compactcamera ook de superzoomcamera, de bridgecamera, de hybride camera en de reflexcamera. 

 

Sensorgrootte, resolutie en ISO-waarde

Eenmaal je het type fotocamera hebt bepaald, is het aangewezen om aandachtig te zijn voor de sensorgrootte, de resolutie en de ISO-waarde. Zo kan de sensor als het hart van eender welke fotocamera worden beschouwd waarbij de hoeveelheid opgevangen licht afhankelijk is van zijn grootte én vervolgens de uiteindelijke fotokwaliteit bepaalt. Dat betekent dat er met een grote sensor meer licht van buitenaf kan worden opvangen wat de fotokwaliteit ten goede komt. 

De resolutie van de sensor wordt daarbij steevast uitgedrukt in “megapixels”, ook wel afgekort als MP of Mpx. Een goede fotocamera met grote sensor biedt bij voorkeur een gemiddelde resolutie van 4 megapixels aan alhoewel heel wat goedkope fotocamera’s tegenwoordig een sensor-resolutie garanderen van maar liefst 14 megapixels.

Tot slot blijkt ook de lichtgevoeligheid van de sensor niet geheel onbelangrijk te zijn. Deze wordt dan ook aangeduid door de bekende ISO-waarde waarbij geldt dat; hoe hoger de ISO-waarde, hoe hoger de lichtgevoeligheid én hoe beter het lukt om foto’s te maken in weinig verlichte ruimtes. Houd er wel rekening mee dat een (te) hoge ISO-waarde dan weer nefast is voor de uiteindelijke beeldkwaliteit.

 

Digitale en/ of optische zoom

Verder zullen de meeste fotocamera’s eveneens voorzien zijn van een zoomfunctie waarmee het mogelijk wordt om beelden uit te vergroten. Daarbij moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de optische én digitale zoom. 

Zo wordt de optische zoom beschouwd als de echte zoom die effectief fysiek op de fotocamera aanwezig is en waarbij de brandpuntsafstand varieert van ongeveer 35 tot zo’n 200 mm, of minstens 6x zoom. Ideaal voor het maken van gelegenheidskiekjes en dagelijkse taferelen. Wil je echter graag gedetailleerde foto’s kunnen schieten dan raden wij eerder een zoomfunctie x10 aan.

De digitale zoomfunctie tot slot, is enkel en alleen geschikt voor het toepassen van herkadering en uitvergrotingen op een klein onderdeeltje van de sensor. Wat betekent dat bij gebruik van de digitale zoomfunctie, de uiteindelijke beeldkwaliteit achteruit gaat.

 

Verbindingsmogelijkheden, aansluitingen en batterij

Bedenk daarnaast ook even hoe het zit met de voeding en de eventuele aansluitingen. Zo zullen de meeste fotocamera’s zijn uitgerust met één of meerdere krachtige batterijen van het type AA of Li-ion die je makkelijk kunt opladen en/ of vervangen. Afhankelijk van de uitvoering en het gebruik dat je eraan geeft, kan de gemiddelde accuduur van de meeste fotocamera’s geschat worden op enkele uren.

Verder zul je zien dat heel wat fotocamera’s naast de standaard basisaansluitingen zoals bijvoorbeeld HDMI en USB, ook heel wat extra’s aanbieden. Denk maar aan het gebruik van een ingebouwde wifi en/ of bluetooth functie of de mogelijkheid van een NFC aansluiting.

De mogelijke filmkwaliteit en andere kenmerken en opties

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde extra kenmerken die mogelijks als een meerwaarde kunnen worden beschouwd. Zo is de beeldkwaliteit voor velen een bepalende factor en heb je tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om, naast de bekende HD kwaliteit, eveneens te kiezen voor Full HD of zelfs 4K videokwaliteit.

Verder kan ook het gebruik van een groothoeklens voor velen een meerwaarde betekenen. Zeker wanneer je regelmatig natuurfoto’s maakt, is een fotocamera met een groothoeklens van minimaal 28 mm een meer dan goede aanbeveling. We kunnen het lijstje makkelijk aanvullen met een beeldstabilisator, een gezichtsherkenning functie en een zoeker. Houd er wel rekening mee dat al deze extra’s een invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een fotocamera?

Met “fotograferen” wordt letterlijk het “schrijven met licht” bedoeld, wat betekent dat een fotocamera licht zal vastleggen. De manier waarop dit gebeurt, is vooral afhankelijk van het type fotocamera, waartussen we analoge en digitale apparaten onderscheiden.

Zo maakt een analoge fotocamera gebruik van het traditionele fotorolletje dat na afloop nog moet ontwikkeld worden. Dit gebeurt in een zogenaamde donkere kamer, ook wel camera obscura genoemd, waarbij het fotorolletje belicht wordt om vervolgens op lichtgevoelig papier te worden afgedrukt.

De digitale fotocamera daarentegen maakt niet langer gebruik van een dergelijk fotorolletje. Dergelijke camera’s zijn voorzien van een krachtige sensor die het licht van buitenaf opvangen. Het waargenomen licht wordt vervolgens op een ingebouwd geheugenkaartje opgeslagen dat door de meeste computers kan worden uitgelezen. Op die manier kun je foto’s en beelden bewerken, printen en opslaan.

Q2: Hoe werkt wifi op een fotocamera?

Aangezien heel wat recente fotocamera’s met een wifi functie zijn uitgerust, is het wel handig indien je weet hoe dit precies in zijn werk gaat. Het spreekt voor zich dat je de wifi functie op de camera pas kunt gebruiken nadat je deze correct hebt geïnstalleerd. 

Om het wifi wachtwoord van het desbetreffende netwerk in de fotocamera te kunnen invoeren, dien je de camera eerst en vooral aan te sluiten op het stroomnet. Doe dit eenvoudig weg door de stekker in het stopcontact te pluggen. Vervolgens ga je naar de camera instellingen waar je het wachtwoord correct kunt instellen.

Wil je de wifi functie vervolgens inschakelen, dan kan dit door middel van de desbetreffende app of door de camera eenvoudigweg te bewegen.

 

Q3: Welke fotocamera werkt prima bij weinig licht?

Voor het maken van beelden en foto’s in slechte belichtte ruimtes dien je op zoek te gaan naar een degelijke fotocamera met een ruime lichtopbrengst. De lichtopbrengst wordt steevast weergegeven in Lumen en bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke beeldkwaliteit. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe groter de geleverde lichtopbrengst én hoe beter de kwaliteit van foto’s/ beelden in het schemerdonker.

Ben je dan ook op zoek naar een fotocamera die perfect werkt bij weinig licht dan kunnen we jou onder andere de Sony Alpha A6000 aanraden. Daarnaast blijken ook de Canon PowerShot G9 X Mark II of de Sony Cybershot DSC-RX100 II kwalitatieve alternatieven te zijn.

 

Q4: Wanneer is de fotocamera uitgevonden?

Een exacte datum waarop de fotocamera is uitgevonden, is niet zo eenvoudig weer te geven aangezien de geschiedenis gekenmerkt wordt door verschillende voorlopers. Zo had de bekende Aristoteles er rond 350 v.Chr. reeds de aandacht op gevestigd, gevolgd door de Arabische wis- en natuurkundige Abu Ali al-Hasan die in 965-1039 het principe van de camera verder uitdiepte.

Echter, moeten we de uiteindelijke uitvinding van de donkere kamer, oftewel camera obscura, toeschrijven aan meerdere personen waaronder Leonardo da Vinci als meest bekende meester. Hij zette zijn uitvinding kracht bij aan de hand van één van de eerste duidelijke tekeningen over het principe van de camera obscura.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES