8 beste gaming monitoren Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

Beste gaming monitoren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de MSI Optix G27C6 gaming monitor kies je alvast voor een optimale combinatie tussen kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Zo kent de monitor – overigens uitgerust met een handig curved beeldscherm – een ruime beeldverversingssnelheid aan van maar liefst 165Hz. Daartegenover staat de zogenaamde LG 32GP850 gaming monitor die gekenmerkt wordt door een degelijk Nano IPS beeldscherm met QHD resolutie en een formaat van 32 inches. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het geheel toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste gaming monitoren (Reviews) van 2024

 

De beste gaming monitor is degene die 100% aan de verwachtingen kan voldoen. Of je daarbij de voorkeur geeft aan een compacte 24 inch gaming monitor, een standaard 27 inch gaming monitor of toch liever een groter exemplaar aanschaf; blijft een persoonlijke keuze. Wees daarnaast ook alert voor de verversingssnelheid, het merk en de beeldkwaliteit. Zo kun je onder meer kiezen voor een 4K gaming monitor en/ of een gaming monitor met een verversingssnelheid van 144Hz. Bekijk de top 7 hieronder alvast even rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet is het populairste apparaat ook wel datgene afkomstig van het beste merk en voorzien van de laagste prijs?

 

1. Msi Optix G27C6 – Full HD Curved Gaming Monitor – 165hz

 

Net zoals de Benq gaming monitoren en de bekende gaming monitoren van Acer, behoort ook dit exemplaar van MSI Optix tot de populairste hedendaagse exemplaren. Bovendien lijkt het prijskaartje voor deze curved gaming monitor nog vrij goed mee te vallen, waardoor hij tot de goedkope monitoren kan worden gerekend.

Deze unieke MSI Optix G27C6 gaming monitor – die overigens geschikt blijkt voor pc en console gamers – wordt gekenmerkt door een 27 inches groot VA Full HD beeldscherm en aangevuld met een maximale beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels en standaard beeldverhouding van 16:09. Hij wordt geleverd inclusief een HDMI-kabel, een stroomkabel en de nodige informatieve handleiding.

Verder ben je verzekerd van diverse aansluitingsmogelijkheden en een bijzonder snelle reactietijd dankzij de combinatie van een hoge 165Hz verversingssnelheid, de aanwezigheid van FreeSync én een reactietijd van amper 1 ms. Klanten reageren bijzonder positief en belonen de monitor met 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Snel: de combinatie van een 165Hz verversingssnelheid, de FreeSync functie en een reactietijd van 1 ms; maakt dat de beelden snel en mooi in elkaar overvloeien.

Kleurkwaliteit: je bent verzekerd van een unieke 3000:1 contrastverhouding in combinatie met een 250 cd/m2 helderheid en blauwe licht filter die elk op hun beurt bijdragen aan de uiteindelijke kleurkwaliteit.

Beeldscherm: het Full HD beeldscherm biedt een maximale beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels aan en blijkt maar liefst 27 inches groot.

 

Nadelen:

Geen speakers: ben je van plan om deze monitor aan te kopen, dan moet je er wel rekening mee houden dat hij geen ingebouwde speakers aanbiedt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Lg 32GP850 – QHD Nano-IPS Gaming Monitor – 32 inch.

 

Ben je op zoek naar een gaming monitor aanbieding dan lijkt dit exemplaar van LG misschien niet meteen aan de orde. Toch zijn de meeste klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid waardoor ze het prijskaartje er maar gewoon bijnemen. De moeite waard dus om deze LG gaming monitor even grondig te bekijken.

De LG Ultragear 32GP850 monitor wordt gekenmerkt door een 32 inches groot Nano IPS beeldscherm met QHD resolutie van maximaal 2560 x 1440 pixels en een standaard beeldverhouding van 16:09. Bovendien blijkt het scherm niet alleen kantelbaar maar ook in hoogte verstelbaar wat alvast bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak.

Verder lijkt de gaming monitor voorzien van diverse aansluitingsmogelijkheden, een hoge verversingssnelheid van 165Hz, een optimale reactietijd van 1ms en een unieke kleurweergave. 

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de LG gaming monitor wordt geleverd inclusief een informatieve handleiding, een stroomkabel en een DisplayPort-kabel.

Kleurweergave: het apparaat garandeert een blauwe licht filter aangevuld met een contrastverhouding van 1000:1, een pixeldichtheid van wel 91 PPI én een kijkhoek van ruim 178 graden.

Aansluiting: de HDMI-aansluitingen worden aangevuld met een DisplayPort, een 3,5 mm AUX-ingang en diverse USB 3.0 poorten.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg behoort hij niet meteen tot de budgetvriendelijke mogelijkheden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Lg 27GN850-B Ultragear – QHD Nano-IPS Gaming Monitor – 144hz – 27 inch

 

Net zoals het vorige exemplaar blijkt ook deze gaming monitor aangeboden door het bekende merk LG en afkomstig uit de LG Ultragear serie. De gaming monitor kent hierbij een Nano-IPS beeldscherm van 27 inches aangevuld met een QHD beeldresolutie van 2560 x 1440 pixels. Bovendien is het mogelijk om het scherm te kantelen en de hoogte ervan – indien gewenst – aan te passen.

Verder blijkt de gaming monitor uitgerust met meerdere aansluitingen gaande van HDMI tot DisplayPort en AUX. Dit alles wordt aangevuld met een standaard verversingssnelheid van 144Hz, FreeSync en een reactietijd van 1 ms. Kortom, een degelijke gaming monitor die moeiteloos een snelle gameplay garandeert.

Hoewel de meeste klanten duidelijk tevreden zijn, had een kleine minderheid toch wel iets meer verwacht van de kwaliteit. Houd er ook rekening mee dat het apparaat niet uitgerust blijkt met een setje krachtige speakers.

 

Voordelen:

Beeldverversing: je bent verzekerd van een uitstekende beeldverversingssnelheid van maar liefst 144Hz. Aangevuld met de FreeSync functie en korte reactietijd van 1ms resulteert dit in een snelle gaming monitor.

Beeldresolutie: het IPS beeldscherm wordt aangevuld met een QHD beeldresolutie van 2560 x 1440 pixels.

Verpakkingsinhoud: bij aankoop worden eveneens een stroomkabel, DisplayPort-kabel en informatieve handleiding aangeboden.

 

Nadelen:

Geen speakers: jammer genoeg blijkt deze unieke gaming monitor niet meteen voorzien van een set krachtige ingebouwde speakers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Aoc 24G2U5 – Full HD Gaming Monitor – 75hz – 24 inch

 

De AOC gaming monitor wordt gekenmerkt door een flat 24 inches groot Full HD IPS beeldscherm aangevuld met een standaard beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels en een dito beeldverhouding van 16:09. Dit alles wordt gecombineerd met een set krachtige ingebouwde speakers, FreeSync, een reactietijd van 1 ms en een verversingssnelheid van wel 75Hz wat resulteert in een snelle gameplay.

Uiteraard is deze gaming monitor eveneens voorzien van diverse aansluitingsmogelijkheden, een unieke kleurweergave en een brede waaier aan verstelopties wat van hem een echt plaatje maakt. En dit alles wordt jou aangeboden tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. Hoewel de meeste klanten dus duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit, snelheid en gebruiksvriendelijkheid; vindt een enkele koper dat de ingebouwde speakers beter hadden gekund.

 

Voordelen:

IPS paneel: je geniet een 24 inches groot IPS paneel dat wordt aangevuld met een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels.

FreeSync: de FreeSync functie wordt gecombineerd met een reactietijd van 1 ms en een beeldverversingssnelheid van zo’n 75Hz wat resulteert in een behoorlijk snelle gameplay.

Gebruiksgemak: het scherm van de monitor blijkt niet alleen kantelbaar en in hoogte verstelbaar maar ook draaibaar. Daarnaast geniet je diverse aansluitingsmogelijkheden en verstelopties.

 

Nadelen:

Speakers: hoewel de gaming monitor voorzien is van een stel ingebouwde speakers had het geluid toch wel beter gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Asus TUF VG259Q – Full HD IPS Gaming Monitor – 144hz – 25 inch

 

Wil je toch een gaming monitor met een hogere verversingssnelheid in de richting van 144Hz, dan lijkt de ASUS TUG VG259Q een betere optie te zijn. Bovendien wordt dit alles gecombineerd met een reactietijd van 1ms, een FreeSync én G-Sync ondersteuning wat resulteert in een bijzonder snelle gameplay.

De Asus gaming monitor is eveneens voorzien van een stel krachtige ingebouwde speakers en een bijzonder hoge pieksnelheid van maar liefst 400 cd/m2. Verder hoef je niet te vrezen voor hoofdpijn en/ of vermoeide ogen dankzij de aanwezigheid van een blauwe licht filter en trillingsvrije technologie wat uiteraard allemaal bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Uiteraard is deze Asus gaming monitor met 25 inch Full HD IPS beeldscherm ook uitgerust met tal van aansluitingsmogelijkheden die bijdragen aan een hoge veelzijdigheid. Hoewel 1 koper het gebrek aan een displaykabel vermeldt, blijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden.

 

Voordelen:

Beeldscherm: je geniet een IPS beeldscherm van 25 inches groot dat voorzien is van een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. Bovendien is het scherm in hoogte verstelbaar, kantelbaar én draaibaar.

Verpakkingsinhoud: de gaming monitor wordt geleverd inclusief een stroomkabel, een HDMI-kabel en een informatieve handleiding.

Aansluitingen: de 2 HDMI aansluitingen worden aangevuld met een DisplayPort aansluiting én een 3,5 mm mini-Jack (AUX) uitgang.

Helderheid: je geniet een bijzonder hoge helderheid van 400 cd/m2 wat resulteert in een optimale kleurweergave.

 

Nadelen:

Geen displaykabel: één koper vindt het toch behoorlijk jammer dat er geen displaykabel wordt meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. ASUS VP28UQG – 4K Monitor (28”) – 28” 4K Free sync

 

Net zoals één van de vorige gaming monitoren wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door het bekende en populaire merk Asus. De Asus VP28UQG 4K monitor kent daarbij een 28 inches groot TN beeldscherm met een resolutie van maar liefst 3840 x 2160 pixels en een beeldverhouding van 16:09. Hoewel de set niet voorzien is van ingebouwde speakers noch in hoogte verstelbaar is, is het wel degelijk mogelijk om het scherm te draaien en/ of te kantelen.

Naast de 2 aanwezige HDMI aansluitingen, geniet je ook de mogelijkheid van een DisplayPort, een AUX uitgang en verschillende USB-poorten. Daarnaast ben je verzekerd van een verversingssnelheid van 60Hz, een reactietijd van 1 ms en een FreeSync ondersteuning wat resulteert in een snelle gameplay.

Klanten reageren dan ook voornamelijk positief op deze unieke 4K gaming monitor en belonen dit apparaat met een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de gaming monitor wordt geleverd inclusief een stroomkabel, een DisplayPort-kabel, een HDMI-kabel en een USB-kabel.

Kleurweergave: je geniet een unieke kleurweergave en optimale beeldkwaliteit dankzij de hoge resolutie, de 170 graden kijkhoek en de pixeldichtheid van 157 PPI.

Reactietijd: de reactietijd van 1ms wordt aangevuld met een beeldverversingssnelheid van 60Hz en een FreeSync ondersteuning wat resulteert in een snelle mooi in elkaar vloeiende beelden.

 

Nadelen:

Geen speakers: jammer genoeg is deze gaming monitor niet voorzien van een set ingebouwde speakers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1 – Gaming Monitor

 

We sluiten het rijtje af met de Iiyama G-Master gaming monitor die gekenmerkt wordt door een 24,5 inches groot TN paneel met Full HD 1920 x 1080 resolutie. Dit alles wordt aangevuld met een set krachtige ingebouwde speakers en de mogelijkheid om het scherm te kantelen indien je dat wenst. 

En ook qua aansluitingen hoef je uiteraard niet te panikeren. Zo staan onder meer een HDMI, DisplayPort, AUX, VGA en diverse USB-aansluitingen ter jouwer beschikking waardoor je er heel wat extra apparaten op kunt aansluiten. De combinatie van de korte 1ms reactietijd, de FreeSync ondersteuning én de verversingssnelheid van 75Hz staan dan weer garant voor een behoorlijk snelle gameplay.

Kortom, een degelijke gaming monitor voor elke beginnende gamer en bovendien aangeboden tegen een schappelijk prijskaartje. Een blik op de online reviews leert ons dan ook dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn en het product belonen met een mooie score van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere gaming monitoren valt het prijskaartje hier reuzegoed mee.

Kijkhoek: deze gaming monitor blijkt gezegend met een grote kijkhoek van maar liefst 170 graden.

Aansluitingen: de HDMI en VGA aansluiting worden verder aangevuld met 2 USB 2.0 aansluitingen, een AUX-uitgang en een DisplayPort.

Verpakkingsinhoud: de gaming monitor wordt geleverd inclusief een stroomkabel, een HDMI-kabel en een USB-kabel.

 

Nadelen:

Helderheid: volgens een kleine minderheid van de klanten is de kwaliteit van de helderheid eerder matig te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Asus VG248QE Full HD Gaming Monitor 24 inch 144 Hz

 

De gaming monitor van het bekende merk Asus is misschien niet meteen de meest goedkope gaming monitor maar dit kan te maken hebben met de verschillende opties en mogelijkheden.

De monitor heeft een 27 inch beeldscherm dat zorgt voor een scherpe weergave van de beelden. De snelle reactietijd en een verversingssnelheid van wel 144 Hz maken dit apparaat helemaal geschikt voor de veeleisende gamers onder ons. Verder is het mogelijk om de hoogte van het apparaat probleemloos aan te passen en beschikt het toestel over interne speakers.

Een kleine minderheid van de kopers merkt op dat het toestel vrij snel vuil wordt en dat de prijs toch wel wat aan de hoge kant is. Echter zijn de meeste klanten wel helemaal overtuigd van deze gaming monitor en raden ze het dan ook iedereen aan.

Indien het allemaal net een tikkeltje meer mag zijn en budget alvast geen enkel probleem is, dan zou je eventueel deze gaming monitor even kunnen bekijken. De gaming monitor wordt jou aangeboden door het sterk gewaardeerde merk Asus en staat garant voor een optimale kwaliteit.

 

Voordelen:

Formaat: je geniet een groot beeldscherm van maar liefst 27 inch dat instaat voor een duidelijk en helder beeld.

Verversingssnelheid: met een maximale verversingssnelheid van maar liefst 144 Hz mag je zeker zijn dat het de ideale monitor is om door gamers te worden gebruikt.

Comfort: indien je dat mocht wensen dan is het zelfs mogelijk om de gaming monitor in meer of mindere mate in hoogte te verstellen.

 

Nadelen:

Prijzig: houd er wel rekening mee dat je dit apparaat helemaal niet meer in de categorie van de goedkope gaming monitors zult moeten verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gaming monitoren Koopgids 

 

In vergelijking met een gewone monitor biedt een gaming monitor niet alleen een betere contrastwaarde én bijkomende helderheid maar eveneens een hogere verversingssnelheid en optimale beeldscherpte. Echter, durft het uitgebreide assortiment nog wel eens voor heel wat keuzestress te zorgen. Neem daarom op voorhand alvast even deze koopgids door waarin we enkele van de belangrijke kenmerkende eigenschappen van gaming monitoren aan banden leggen. Vervolgens kun je de verschillende optiemogelijkheden en eventuele aanbiedingen probleemloos met elkaar gaan vergelijken.

Wat is een gaming monitor en het verschil met een gewone monitor

In tegenstelling tot een standaard basis monitor is een gaming monitor in staat om een grotere hoeveelheid beelden per seconde te gaan verwerken aangevuld met een betere helderheid én dito contrastwaarde. Dat betekent dat je met een gaming monitor de game als het ware tot leven kunt laten komen wat door heel wat – vaak fervente – gamers enorm gewaardeerd wordt.

Uiteraard zijn er tussen de verschillende gaming monitoren onderling nog heel wat verschillen te noteren op het gebied van beeldschermtype, resolutie, schermmogelijkheden en eventuele aansluitingen. Het is dan ook een goede aanbeveling om tijdens het vergelijken van de verschillende opties rekening te houden met je eigen verwachtingen, eisen en uiteindelijke budget.

 

Het schermtype, de grootte en de verschillende schermposities

De zoektocht naar dé geschikte gaming monitor toont in eerste instantie een bijzonder uitgebreid assortiment aan waarbij je kunt kiezen uit diverse schermtypes, groottes en mogelijkheden. Zo bepaalt het schermtype niet alleen op welke manier de pixels precies worden weergegeven maar ook hoe het precies zit met de contrastwaarde én de kleurechtheid. Daarbij kun je kiezen tussen het bekende IPS, VA, TN of Nano IPS beeldscherm waarbij IPS het meest frequent gekochte paneel blijkt te zijn.

Eenmaal je het type paneel bepaald hebt, is het aangewezen om even stil te staan bij de schermgrootte die – overigens steevast in diagonaal gemeten – kan worden uitgedrukt in inches of cm. Zo kan de schermgrootte variëren van amper 24 inches of zo’n 61 cm tot maar liefst 49 inches of ongeveer 125 cm. Wil je graag een nog grotere gaming monitor dan is dat uiteraard eveneens mogelijk hoewel het prijskaartje dan aanzienlijk mee de hoogte in gaat.

Bedenk daarnaast ook even hoe het zit met de verschillende schermposities. Zo is het bijvoorbeeld altijd handig indien het scherm van je gaming monitor in hoogte verstelbaar blijkt én daarnaast ook kantelbaar en/ of draaibaar is. 

 

Beeldscherpte en beeldkwaliteit

Uiteraard zijn niet alleen het type paneel, de grootte en de bijkomende schermopties van belang maar ook de uiteindelijke beeldkwaliteit. Deze wordt bepaald door de combinatie van de beeldscherpte met de resolutie die overigens steevast in pixels wordt uitgedrukt. 

Zo zullen de meeste gaming monitoren uitgerust zijn met een standaard Full HD beeldscherpte gekenmerkt door een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels. Mag het allemaal wat meer zijn dan kun je eveneens opteren voor een QHD beeldscherpte die gebruik maakt van een 2560 x 1440 pixels resolutie. Tot slot bestaat ook nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor de gaming monitor die gebruik maakt van een 4K beeldscherpte en daarbij een totale beeldresolutie van maar liefst 3840 x 2160 pixels garandeert. 

Algemeen geldt dat een hogere beeldscherpte en resolutie bijdragen aan een betere beeldkwaliteit. Echter zul je er dan wel wat meer budget voor over moeten hebben.

 

Verversingssnelheid en reactietijd

Als fervent gamer wil je dat de beelden elkaar zo vloeiend mogelijk en in sneltempo opvolgen. Het is bijgevolg ook aangewezen om rekening te houden met de verversingssnelheid en de maximale reactietijd van de desbetreffende gaming monitor. 

Zo zal de verversingssnelheid – die steevast wordt uitgedrukt in “Herzt” of “Hz” – aangeven in welke mate de beelden in elkaar overvloeien. Daarbij geldt dat een gaming monitor met een hogere verversingssnelheid de beelden sneller in elkaar zal laten overvloeien en bijgevolg een aangenamere beeldkwaliteit én game-ervaring garandeert. Algemeen kan de verversingssnelheid – naargelang het type monitor en de mogelijkheden – variëren van zo’n 50 tot 360 Hz waarbij 144 Hz het meest populair blijkt te zijn.

Wat betreft de maximale reactietijd – die steevast wordt weergegeven in “ms” – kan een onderscheid gemaakt worden tussen een normale, snelle of razendsnelle reactietijd van respectievelijk 6 ms of meer, 3-5 ms en 1-2 ms. De meeste gaming monitoren kennen een reactietijd van 1 tot maximaal 2 ms wat dus bijzonder snel is.

Aansluitingsmogelijkheden en bijkomende opties

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de mogelijke aansluitingen en eventuele bijkomende opties. Zo is het altijd handig indien de gaming monitor over meerdere aansluitingsmogelijkheden beschikt gaande van USB en HDMI-poorten tot een hoofdtelefoonaansluiting, DisplayPort en/ of USB-C-poorten.

Daarnaast zullen sommige gaming monitoren ook heel wat extra’s aanbieden die – al dan niet – als een meerwaarde kunnen worden beschouwd. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan een set krachtige ingebouwde speakers, een USB-hub, een touchscreen scherm alsook de mogelijkheid tot wandmontage. Besef wel dat al deze extra’s een bijkomend effect zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES