5 Beste Grafische kaarten Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

Grafische kaarten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het is belangrijk dat je computer is uitgerust met een krachtige doch degelijke grafische kaart. Zeker wanneer je dol bent op gamen en regelmatig spelletjes speelt, is een goede grafische kaart een echte aanrader. In onze top 3 willen wij jou graag even de 3 beste opties voorstellen. Op die manier kan het voor jou misschien gemakkelijker worden om een keuze te maken. Zo haal je met de Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC zeker en vast een degelijk en duurzaam toestel in huis. De kaart is voorzien van een intern geheugen van maar liefst 4 GB. De Msi V328-001R GeForce GTX 1060 is zeker en vast een meer dan waardig alternatief. De kaart heeft een maximale resolutie van maar liefst 7680 x 4320 pixels.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Grafische kaarten (Reviews) van 2024

 

Een goede grafische kaart in je computer is belangrijk. Vooral voor gamers die graag een goede beeldkwaliteit hebben voor hun nieuwe spellen. Wij maken de keuze makkelijker voor jou want we hebben vijf verschillende grafische kaarten opgezocht en vergeleken op basis van online reviews. Gebruik ons lijstje om voor jezelf uit te maken welke de beste grafische kaart is.

 

1. Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti 4GB OC

 

Deze grafische kaart heeft een maximale resolutie van 7680 x 4320 pixels en heeft een grafisch geheugen van 4 GB. Hij heeft een GDDR5 grafische adapter en een geheugenbus van 128 Bit. Hij heeft een PCI Express X16 3.0 aansluiting en een 12.0 DirectX versie.

De online reviews geven een positief advies over dit product. Kopers zijn tevreden over de prijs, hij behoort dan ook tot de goedkope grafische kaarten. Hij is ook handig in gebruik en heeft een goede kwaliteit.

De prestaties zijn niet echt top maar zeker genoeg voor de prijs die je betaalt. Hij heeft verder nog een mooi design en kan de meeste spellen aan. Je hebt ook geen extra voeding nodig om hem aan te sluiten.

Als je op zoek bent naar een goedkope grafische kaart dan hoef je zeker dit product van het merk Gigabyte eens te bekijken. Het bezit namelijk over de laagste prijs in vergelijking met de andere 4 producten uit onze lijst. Aan de beoordelingen te zien, durven we vermoeden dat het ook tot één van de populairste toestellen behoort.

 

Voordelen:

Aankoopprijs: deze grafische kaart behoort tot de goedkopere exemplaren. Dit kan bij heel wat personen tot de verbeelding spreken.

Resolutie: dit model heeft een maximale resolutie van maar liefst 7680 x 4320 pixels. Bovendien is er een maximaal geheugen van 4 GB voorzien.

Handig in gebruik: je kunt de grafische kaart aansluiting via PCI Express x16 3.0. Verder hoef je helemaal geen extra voeding te gebruiken om de kaart aan te sluiten.

 

Nadelen:

Prijs: volgens sommige gebruikers zijn de prestaties van de kaart niet altijd even goed. Dit zorgt ervoor dat de prijs toch net iets te hoog is voor een aantal kopers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB

 

Ook deze grafische kaart is van de NVIDIA grafische processor familie. Hij heeft een maximale resolutie van 7680 x 4320 pixels en heeft een GDDR5 grafisch adapter geheugen. Hij beschikt ook over de PCI Express x16 3.0 aansluiting en wordt geleverd met extra power connectors.

De online reviews liegen er niet om, gebruikers vinden deze grafische kaart aanbieding echt top. Hij is duurzaam en de kopers zijn ook tevreden over de prijs/kwaliteit verhouding.

De ventilatoren van de kaart gaan harder of zachter draaien naarmate de temperatuur. Hij is geschikt voor nieuwe games en levert super prestaties op 1080p.

Hij is wel nogal groot maar daardoor ook krachtig. Verder vinden de meesten hem ook nog zuinig en stil, geen geluidslast meer dus!

Aan de reacties bij dit product te zien, is MSI voor deze gebruikers veruit het beste merk. Het is iets duurder dan het vorige product maar toch zien de kopers er enkel en alleen maar voordelen in. Laten we deze grafische kaart even van naderbij bekijken. Zo kunnen we de voordelen beter afwegen tegenover de eventuele nadelen ervan.

 

Voordelen:

Ventilatoren: afhankelijk van de temperatuur zullen de ventilatoren net iets harder of zachter draaien.

Prijs-kwaliteitverhouding: met een maximale resolutie van 7680 x 4320 pixels in combinatie met een grafisch adapter geheugen is dit een product van een hoge kwaliteit. Het prijskaartje wordt dus met alle plezier aanvaard.

Extra’s: bij de aankoop van deze grafische kaart krijg je er een PCI Express x16  3.0 aansluiting bij. Deze wordt bovendien met extra connectors geleverd.

Gebruiksvriendelijk: het is een eerder groot product maar toch ook bijzonder krachtig. Verder blijkt het toestel amper lawaai te maken.

 

Nadelen:

Werkelijk alle kopers zijn helemaal overtuigd van het product. Voor hen zijn er helemaal geen nadelen aan verbonden. Daarom is het zelfs voor ons niet zo gemakkelijk om eventuele nadelen op te sporen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Msi GeForce GTX 1080 Gaming X 8G

 

Deze MSI GeForce grafische kaart komt net als de vorige kaarten van de NVIDIA grafische processor familie. Hij heeft een grafisch geheugen van 8 GB en een grafische adapter met een GDDR5X geheugen.

Hij heeft verder nog een geheugenbus van 256 Bit en een typisch stroomverbruik van 180 Watt. Let wel dat je systeem een minimum stroomvoorraad moet hebben van 500 Watt. Hij wordt geleverd met extra power connector: 1x 6-pin en 1x 8-pin.

De kopers van dit product zijn er heel tevreden over en geven dus een positief advies voor deze grafische kaart aanbieding. Hij werkt uitstekend op de hoogste grafische stand van je games en werkt ook nog eens stil.

Het enige minpuntje van deze grafische kaart is dat sommige mensen hem te duur vinden. Dus als je niet teveel geld wilt uitgeven is dit misschien niet de beste oplossing voor jou.

Net zoals de vorige twee producten behoort ook deze grafische kaart tot de NVIDIA grafische processor familie. Met een geheugen van maar liefst 8 GB is het zeker één van de betere toestellen volgens verschillende gebruikers. Laten we de sterke en zwakke punten dus maar even op een rijtje zetten.

 

Voordelen:

Geheugen: deze grafische kaart beschikt over een geheugen van ongeveer 8 GB wat al vrij veel is. Verder is er ook een grafische adapter voorzien dat een GDDR5X geheugen bezit.

Handig in gebruik: bij de aankoop zul je merken dat dit model ook nog eens over een geheugenbus van 256 Bit beschikt.

Stroomverbruik: het stroomverbruik bij dit toestel ligt ongeveer rond de 180 Watt.

 

Nadelen:

Aankoopprijs: als je liever toch niet teveel geld wilt uitgeven dan kies je maar beter niet voor dit product. Sommige personen vinden de prijs toch net iets te hoog in vergelijking met de kwaliteiten ervan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti Windforce OC 4GB

 

Ook deze kaart behoort tot de NVIDIA familie en heeft een hoge resolutie, net als de rest heeft hij 7680 x 4320 pixels. Hij heeft een grafisch geheugen van 4 GB en een geheugenbus van 128 Bit.

De grafische adapter heeft een GDDR5 geheugen en hij heeft een PCI Express x16 3.0 aansluiting. HDMI 2.0b, displayport 1.4 en DirectX 12.0. Bestel hem in het zwart of oranje!

De meningen over dit product zijn overwegend positief. Het is niet de goedkoopste grafische kaart maar hij is zeker ook niet duur. Hij is handig in gebruik en heeft een mooi design.

Hij is krachtig en de kopers zijn heel tevreden over de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hij beschikt ook nog over 3 HDMI aansluitingen. Een mooie grafische kaart aanbieding!

Deze grafische kaart van het merk Gigabyte behoort net zoals de vorige producten ook tot de NVIDIA familie. Het model beschikt over een maximale resolutie van maar liefst 7680 x 4320 pixels wat dus eigenlijk vrij hoog is. Daardoor is het volgens sommige gebruikers een product met een hoge kwaliteit dat ook nog eens erg duurzaam is.

 

Voordelen:

Geheugen: het grafische geheugen bij dit exemplaar ligt rond de 4 GB. Dit is misschien iets lager in vergelijking met het voorgaande product maar blijft toch nog zeer hoog. Daarnaast komt het ook nog eens met een geheugenbus van 128 Bit.

Gebruiksgemak: bij deze grafische kaart hoort natuurlijk ook een grafische adapter. Dit heeft een GDDR5 geheugen. Dankzij de PCI Express x16 3.0 kun jij de grafische kaart veilig en probleemloos aansluiten.

Design: je hebt de mogelijkheid om dit model in het zwart of het oranje te bestellen. Zo kies jij het toestel dat jij het liefste ziet.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: ondanks de vele sterke punten waarover dit toestel beschikt, vinden sommige kopers dat de prijs toch nog net ietsje lager had mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Asus Turbo GeForce GTX 1060 6 GB GDDR5

 

Deze ASUS grafische kaart behoort tot de NVIDIA grafische processor familie en heeft een maximale resolutie van 7680 x 4320 pixels. Hij heeft een grafisch geheugen van 6 GB en de grafische adapter heeft een GDDR5 geheugen.

Hij beschikt verder over een geheugenbus van 192 Bit en heeft een PCI Express 3.0 aansluiting. Je kunt hem enkel in het zwart bestellen. Hij behoort niet tot de goedkope grafische kaarten.

De meningen zijn positief over dit product. Hij is geschikt voor gamers en gemakkelijk te installeren in je computer. Hij is snel en de kwaliteit is fantastisch voor alle nieuwe spellen. Hoewel hij niet de goedkoopste is vinden de kopers hem toch niet duur en vinden dat ze kwaliteit krijgen voor de prijs.

Deze grafische kaart van het merk ASUS zul je niet meteen tussen de goedkopere exemplaren hoeven te zoeken. Dit komt omdat de prijs zeker niet de laagste prijs is. Toch is het volgens een aantal gebruikers een topproduct.

 

Voordelen:

Geheugen: dit model behoort net zoals de voorgaande producten tot de NVIDIA grafische processor familie. Het bezit over een geheugen van maar liefst 6 GB.

Resolutie: deze grafische kaart heeft een resolutie die maximaal rond de 7680 x 4320 pixels ligt. Dit is dus kwalitatief zeer goed.

 

Nadelen:

Aankoopprijs: ondanks de vele voordelen zou de iets hogere prijs eventueel wel een nadeel kunnen zijn voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Grafische kaarten koopgids

 

Een grafische kaart zorgt ervoor dat je beeld krijgt op je beeldscherm. Elke computer heeft een grafische kaart nodig maar afhankelijk van waarvoor je het wil gebruiken, zou het kunnen dat je een krachtigere kaart nodig hebt. Wanneer je een grafische kaart wilt kopen moet je rekening houden met de GPU, de aansluitingen, de stroomtoevoer, de koeling en de prijs.

De GPU of 3D-chip

Er zijn slechts twee producenten die chips maken voor videokaarten en ze zullen je zeker bekend in de oren klinken. AMD die bekend staat voor hun Radeon videokaarten en NVIDIA die naam heeft verworven met hun GeForce modellen. Deze bedrijven produceren de chips die nodig zijn om videokaarten te kunnen maken.

Bij de keuze van de GPU die het beste is voor jouw situatie moet je met enkele punten rekening houden. Zo moet je van vooraf weten op welke resolutie je wilt gamen, de meeste GPU’s maken een Full HD resolutie mogelijk maar er bestaan ook modellen waarmee je zelfs kunt genieten van 4K kwaliteit. Ten tweede is je beschikbare budget ook heel belangrijk want de prijzen van videokaarten kunnen grote verschillen tonen.

De ondersteuning van de chips verschilt niet zoveel tussen AMD en NVIDIA. De meeste modellen van beide producenten zijn geschikt voor DirectX 12, dit heb je nodig om spellen in Windows 10 te kunnen spelen. Verder bieden ze ook ondersteuning voor H.264 video en voor HDMI 2.0.

Natuurlijk is de persoonlijke keuze van een koper ook belangrijk. NVIDIA heeft een betere reputatie wat drivers betreft dus dit merk wordt verkozen door de meeste kopers. Ze hebben een groter marktaandeel van AMD. AMD wordt echter als een sympathieker merk gezien dan NVIDIA.

 

Aansluitingen en stroomtoevoer

Een videokaart kun je verbinden met je beeldscherm op verschillende manieren. Mogelijke aansluitingen zijn VGA, HDMI, S-Video, enzovoort. Controleer op voorhand wel of zowel je beeldscherm als je videokaart over de aansluiting beschikt. Indien je dit vergeet en twee verschillende aansluitingen hebt dan kun je een adapter kopen zodat je de videokaart toch nog kunt aansluiten.

De sleuf die voorzien is voor de videokaart kan een maximale stroomtoevoer van 75 watt leveren. Dit is niet genoeg voor sommige modellen en deze zijn dan meestal uitgerust met een extra aansluiting voor voeding. Dit kan bijvoorbeeld een 6-pins connector zijn. Dit kan ook gecombineerd worden met meerdere extra aansluitingen, afhankelijk van de stroom die je videokaart nodig heeft.

Als je je computer enkel gebruikt voor kantoordoeleinden dan is een ingebouwde videokaart zonder eigen geheugen genoeg. Als je echter de nieuwste spellen wilt spelen op je computer dan is het beter om een losse videokaart te kopen met een eigen geheugen. Deze kunnen ook over meerdere aansluitingen beschikken om bijvoorbeeld een tweede beeldscherm aan te sluiten.

 

Koeling van de videokaart

Videokaarten worden de dag van vandaag standaard geproduceerd met een koelfunctie. De koeler is vooral nodig om de 3D-chip af te koelen. Deze chip maar ook het VRAM kan een grote hoeveelheid warmte produceren als de kaart gebruikt wordt voor zware spellen. Er zijn drie soorten koeling die vooral voorkomen bij videokaarten.

De passieve koelers zijn gemaakt van koper om de warmte weg te leiden van de GPU of een ander component en terug af te geven aan de omringende lucht. Deze koelers maken geen geluid. De actieve koelers bestaan uit een ventilator die boven het koelprofiel hangt zodat de warme lucht weggeblazen wordt. Dit systeem is efficiënter dan een passieve koeling maar heeft ook een nadeel: het maak meer geluid.

Tenslotte zijn er ook nog waterkoelers. Hier wordt de warmte van het koelblok met vloeistof afgevoerd naar een andere plaats. Dit systeem wordt vooral gebruikt als actieve koeling niet genoeg is om de videokaart koel te houden. Dit systeem maakt geen geluid maar kost wel meer en heeft meer onderhoud nodig.

Prijskaartje

Let goed op de prijs van een videokaart. Omdat er zoveel gelijkenissen zijn tussen de videokaarten van de verschillende aanbieders zullen de prijzen nooit veel verschillen en zul je altijd mooie aanbiedingen kunnen vinden.

Je kunt makkelijk videokaarten vergelijken met dezelfde kenmerken om zo het aanbod met de laagste prijs te vinden. Neem ook eens een kijkje op het internet waar je veel extra informatie kunt vinden over elk product. Lees daarvoor de reviews van eerdere kopers die je kunnen helpen met de voor- en nadelen van elk model.

Als je nog twijfels hebt kun je altijd eens raad gaan vragen bij je gaming community of aan een vriend die veel weet over computers en informatica.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES