6 beste hartslagmeters Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

Beste hartslagmeters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door een inzicht te krijgen in de hartfrequentie en bijbehorend hartritme, wordt het mogelijk om iets beter naar je doel toe te werken op vlak van training en gezondheid. Zo zul je op een andere manier rekening moeten houden met je hartslag indien je enkele kilootjes wilt afvallen dan wanneer je vooral op conditie en uithouding wilt trainen. Omdat het ruime assortiment echter voor heel wat keuzestress lijkt te zorgen, zijn we zo vrij geweest om alvast enkele toppertjes voor jou te selecteren. Zo zou je kunnen opteren voor de Garmin HRM-Pro Hartslag monitor die uitgerust blijkt met een bijzonder krachtige Lithium accu. Daarnaast blijkt ook de Borst Hartslagmeter een schot in de roos en bovendien uitermate geschikt voor zij die aan topsport doen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste hartslagmeters (Reviews) van 2024

 

Indien je regelmatig sport dan kan het handig zijn om je hartslag in rust versus beweging te kennen. Indien je niet steeds het aantal slagen per minuut wilt tellen, is de aanschaf van een hartslagmeter de best mogelijke aanbeveling. Of je daarbij kiest voor een horloge hartslagmeter, een hartslagmeter met bluetooth, een sporthorloge met hartslagmeter of een fietscomputer met hartslagmeter is uiteraard een persoonlijke keuze. Op basis van de online reviews en het advies van experts, hebben we alvast 6 toppertjes geselecteerd. Bekijk ze even alvorens er de beste hartslagmeter uit te kiezen en wie weet is het wel één van de populairste apparaten of het model met de laagste prijs

 

1. Garmin HRM-Pro Hartslag monitor  Maat: Standaard, Lithium accu

 

Met de Garmin HRM-Pro premium borstband kies je misschien niet meteen voor een aanbieding of één van de goedkope hartslagmeters uit het rijtje. Echter lijken heel wat klanten overtuigd van de kwaliteit, efficiëntie en nauwkeurigheid wat zich gelijk vertaalt in een prachtige gemiddelde eindscore van 5 sterren.

De Garmin hartslagmeter blijkt bovendien uitgerust met een bijzonder krachtige Lithium batterij die makkelijk een volledig jaar meegaat en ondersteunt daarbij diverse andere apparaten binnen het ecosysteem van Garmin ongeacht het Android dan wel iOS besturingssysteem. Het apparaat zorgt voor een nauwkeurige meting en weergave van de hartslaggegevens die je dan vervolgens met je Garmin apparaatje en/ of bepaalde compatibele fitnessapparatuur kunt delen.

Verder is de Garmin HRM-Pro hartslagmeter band, die overigens geschikt is voor zowel mannen als vrouwen, eveneens voorzien van bluetooth, een caloriemeter, GPS en stappenteller.

 

Voordelen:

Updates: deze Garmin hartslagmeter verzekert een nauwkeurige ondersteuning van allerlei software updates en dit tot wel 36 maanden na de introductiedatum.

Compatibel: de borstband blijkt niet alleen compatibel te zijn met je Garmin toestel maar tevens ook met heel wat fitnessapparatuur én trainingsapps an bijvoorbeeld Zwift en Tacx.

Gebruiksgemak: het apparaatje biedt een hardloopdynamiek die, in combinatie met de paslengte, grondcontacttijd en de verticale oscillatie, zou kunnen helpen om je hardloopvorm te verbeteren.

 

Nadelen:

Prijzig: hij mag dan wel afkomstig zijn van één van de beste merken, jammer genoeg zou zijn prijskaartje een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Borst Hartslagmeter  Hartslagmeter Bluetooth 5.0 Borstband, Sport hartslagmeter 

 

Net zoals het vorige product, kies je ook met de J-J Products voor een duurzame en efficiënte borst hartslagmeter. Echter, wat meteen opvalt is zijn lage prijskaartje waarmee het product gelijk een pak toegankelijker wordt voor het grote publiek. Wat eveneens de mooie score van 5 sterren zou kunnen verklaren.

Net zoals de bekende ANT hartslagmeters, blijkt ook dit J-J Products exemplaar voorzien van een stappenteller én een bluetooth 5.0 functie waarmee je hem aan diverse andere externe apparaten kunt koppelen. Daarnaast is hij eveneens geschikt voor gebruik met verschillende soorten sport applicaties, wat van hem alvast een veelzijdig apparaatje maakt.

De borst hartslagmeter, die overigens geleverd wordt inclusief een USB-oplader, kent een compact en lichtgewicht unisex formaat van 65 tot 95 cm, is 100% spatwaterdicht en bijzonder eenvoudig in gebruik. Dankzij het van kleur veranderende ingebouwde ledlampje, kun je weten hoe het precies zit met de hartslagmeter.

 

Voordelen:

Ledlampje: de hartslagmeter is voorzien van een ingebouwd ledlampje dat van kleur verandert naargelang een bepaalde functie. Zo betekent een groen lichtje dat de hartslagmeter verbonden is met een app, doelt een knipperend rood lichtje op een lage batterij en een blauw licht op het gebruik van bluetooth.

Voeding: je kunt de spatwaterdichte accu van de borstband makkelijk en snel opladen door middel van de meegeleverde micro USB-oplader.

Stappenteller: dankzij de ingebouwde stappenteller kun je een overzicht krijgen van het dagelijks aantal gezette stappen. Bovendien kun je jezelf doelen voorop leggen in de bijbehorende Smate app.

 

Nadelen:

Geen pols: indien je bewust op zoek bent naar een hartslagmeter die je om je pols draagt, dan is dit apparaat niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. NEO Health Pulse, Batterijduur: 1 jaar – Werkt met Virtuagym app

 

Net zoals heel wat Medisana hartslagmeters blijkt ook deze NEO Health Pulse borstband een stap in de goede richting naar een gezond leven. Deze borst hartslagmeter werkt aan de hand van de bijbehorende Virtuagym app en blijkt het ideale apparaat te zijn voor onderweg of gebruik in de sportschool.

Eenmaal correct ingeschakeld en gesynchroniseerd, is de NEO Health Pulse in staat om je een nauwkeurige hartslagmeting door te spelen en dit zowel tijdens in- als outdoor activiteiten. Daarbij geniet je een bijzonder duidelijke inzage in je hartslagzones op het moment dat je een bepaalde sport aan het uitoefenen bent.

Net zoals de vorige apparaten uit deze selectie, blijkt ook deze borst hartslagmeter 100% compatibel te zijn met iOS én Android besturingssystemen. Klanten reageren enthousiast en zijn overtuigd van de prijs-kwaliteitverhouding, de gebruiksvriendelijkheid en het design van de hartslagmeter.

 

Voordelen:

Voeding: de hartslagmeter is uitgerust met een krachtige batterij die het makkelijk 1 jaar uithoudt.

Synchronisatie: dankzij de aanwezige bluetooth functie wordt het mogelijk om draadloos alle gegevens te synchroniseren met andere apparaten, ongeacht het besturingssysteem.

Handig in gebruik: de hartslagmeter werkt met behulp van de bekende Virtuagym app en is daarbij in staat om je hartslag, ongeacht de sportactiviteit en/ of indoor dan wel outdoor, nauwkeurig (live) weer te geven.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de klanten zich niet lijken te storen aan de prijs zou het voor sommigen een tegenvaller kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Nonchi Hartslagmeter – Met Borstband – Hartslagband – Elastisch & Verstelbaar 

 

Wil je een beter inzicht krijgen in je sportprestaties en/ of gezondheid? En wil je dergelijke prestaties eventueel kunnen bijhouden en/ of verbeteren? Dan lijkt deze borst hartslagmeter van Nonchi alvast een eerste stap in de goede richting. Bovendien blijkt de hartslagmeter compatibel met heel wat andere apparaten zoals onder andere Runtastic, Wahoo, Nike Run Club, Polar beat, Strava, XFitness en Endomondo. Hij wordt eveneens geleverd inclusief een E-book en dit alles tegen een aanvaardbaar prijskaartje.

De Nonchi borst hartslagmeter is uitgerust met een bijzonder krachtige CR2 Li-Ion batterij die makkelijk 400 uren lang meegaat en compatibel blijkt met diverse externe apparaten, ongeacht het besturingssysteem iOS dan wel Android. De verbinding komt daarbij tot stand op basis van de aanwezige bluetooth functie.

Verder biedt deze hartslagmeter een live inkijk in bijzonder nauwkeurige hartslagmetingen én garandeert hij een optimaal draagcomfort dankzij de elastische en verstelbare materialen waaruit de band werd gemaakt.

 

Voordelen:

E-book: op het moment van aankoop wordt eveneens een E-book meegeleverd waarin wat extra informatie te vinden valt omtrent workouts en hartslagmetingen.

Accuraat: doordat deze hartslagmeter, die overigens is uitgerust met een heleboel kleine sensoren, zich heel dicht bij het hart bevindt, zijn de metingen accuraten dan die van een sporthorloge.

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het prijskaartje.

Draagcomfort: je bent verzekerd van een optimaal draagcomfort dankzij de elastische verstelbare en lichtgewicht materialen waaruit de hartslagband is gemaakt.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper is niet helemaal overtuigd en vindt het onduidelijk hoe het apparaat precies werkt.

Geen pols: ben je op zoek naar een polshartslagmeter dan is deze borstband uiteraard niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Polar H10 hartslag monitor Borst Bluetooth/ANT+ – M-XXL

 

Met de Polar hartslagmeter kies je voor een kwalitatief dat is uitgerust met diverse kleine hartslagsensoren die voor een 100% nauwkeurige en accurate meting kunnen zorgen. Bovendien kan de hartslagmeter op een eenvoudige manier aan diverse trainingsapparaten gekoppeld worden zoals bijvoorbeeld door middel van de Dual Bluetooth Smart functie, 5kHz coded of de ANT+ functie.

In tegenstelling tot heel wat andere hartslagmeters, is het zelfs mogelijk om hem aan 2, of meerdere, verschillende trainingsapparaten tegelijkertijd te koppelen door middel van de aanwezige bluetooth functie. Op die manier kun je de Polar H10 eventueel verbinden met je Polar polshorloge, je bijbehorende fietscomputer, één van de vele fitnessapps én fitnessapparatuur. Dit alles wordt aangevuld met een krachtige batterij én een waterdichte zender inclusief trainingsgeheugen.

Ondanks het feit dat enkele klanten het prijskaartje wel als een struikelblok beschouwen, lijken de meeste kopers overtuigd en enthousiast met hun aankoop. Zo wordt onder andere een positief advies gegeven over de uitstekende kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat dat eveneens als hartslagmeter op de fiets kan worden gebruikt.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: naast de accurate hartslagmetingen biedt dit apparaatje, dat overigens 100% waterbestendig is, eveneens een inzicht in het aantal stappen én calorieën. Dit wordt aangevuld met een trainingsfunctie en bluetooth.

Voeding: de hartslagmeter is uitgerust met een krachtige knoopcel accu die maar liefst 400 trainingsuren kan meegaan.

Bluetooth: dankzij de Dual Bluetooth Smart functie wordt het mogelijk om je hartslag aan diverse trainingsapparaten te koppelen. Je kunt hiervoor eveneens de 5kHz coded of ANT+ gebruiken.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze hartslagmeter aan te kopen dan zul je jammer genoeg wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Polar H9 – Herzfrequenzmesser – M-XXL, Bluetooth – ANT+

 

We sluiten het rijtje af met de Polar H9 hartslagmeter die, net zoals het vorige apparaat, eveneens wordt aangeboden door het bekende merk Polar. Deze hartslagmeter is beschikbaar in een M-XXL formaat en te verkrijgen in 2 verschillende doch neutrale kleuren waardoor hij zowel door mannen als vrouwen kan worden gebruikt.

Met de Polar H9 hartslagmeter kies je opnieuw voor een betrouwbaar apparaat dat accurate en nauwkeurige metingen levert aangevuld met diverse verbindingsmogelijkheden dankzij de aanwezigheid van bluetooth en ANT+ technologieën. Op die manier kun je de hartslagmeter eenvoudigweg aansluiten op fietscomputers, horloges, fitnesstoestellen en/ of fietstrainers wat van hem een multifunctionele borstband maakt.

Dit alles wordt aangevuld met een heuse compatibiliteit waarbij zowel Android als iOS tot de mogelijkheden behoren én een krachtige CR 2025 oplaadbare batterij. Slechts één koper vindt de kwaliteit matig en vermeldt dat de batterij niet vervangbaar blijkt. 

 

Voordelen:

Compatibiliteit: de Polar H9 borstband blijkt zowel compatibel met Android als iOS en wordt aangevuld met een krachtige bluetooth functie.

Connectie: er zijn verschillende manieren om de Polar H9 borstband met diverse andere apparaten te verbinden zoals via bluetooth en/ of de bekende ANT+ technologieën.

Waterbestendig: de Polar H9 blijkt eveneens waterbestendig te zijn en is geschikt voor gebruik onder water.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één klant laat weten niet 100% tevreden te zijn en vermeldt dat de batterij niet zou kunnen vervangen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Hartslagmeters Koopgids

 

De aankoop van een degelijke hartslagmeter gebeurt maar beter niet zonder wikken en wegen. Bedenk waar je doelstellingen liggen en wat je zoal verwacht van het apparaat. Om de zoektocht iets makkelijker te maken, zou je aandachtig kunnen zijn voor bepaalde kenmerkende eigenschappen gaande van het type tot het gebruiksgemak, de draagwijze, het design, het prijskaartje en de eventuele extra kenmerken.

Wat is een hartslagmeter en het gebruiksgemak

Een hartslagmeter is, zoals de naam doet vermoeden, een apparaatje waarmee het mogelijk wordt gemaakt om de hartslag te meten. Dit kan best wel een meerwaarde betekenen op tal van verschillende vlakken gaande van medisch tot sportief en louter persoonlijk vlak. Als je als patiënt een geschiedenis hebt van hartritmestoornissen en soortgelijke klachten dan kan het handig zijn om, met behulp van een hartslagmeter, het aantal slagen per minuut in de gaten te houden alsook het totaal aantal slagen.

Daarnaast kan het eveneens een pluspunt zijn op sportief gebied, ongeacht het feit of je een beginnend dan wel ervaren sporter bent. Wat zijn je doelen? Wil je graag uithouding en spiermassa kweken of gaat het je vooral om het verliezen van enkele kilootjes? Door rekening te houden met je hartslag en meer “op je hartslag te trainen” kun je de doelstelling alsook de intensiteit van je training naar wens aanpassen. 

Tot slot kan het ook gewoon nuttig zijn om als particulier je hartslag in de gaten te houden. Bedenk wat een min of meer normale hartslag is in rust dan wel op sportief vlak en wees alert voor eventuele veranderingen. Ga nu echter niet gelijk op zoek naar de eerste de beste hartslagmeter maar bedenk waar je naar op zoek bent, wat je vereisten en verwachtingen zijn en welke functie/ eventuele extra’s je daarbij belangrijk acht. Op die manier wordt de zoektocht net iets makkelijker wanneer je besluit de verschillende hartslagmeters en/ of aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

 

De verschillende soorten hartslagmeters in functie van hun draagwijze

Het ruime assortiment hartslagmeters maakt de keuze er jammer genoeg niet altijd makkelijker op. Daarom lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om je te baseren op bepaalde factoren die voor jou van belang kunnen zijn gaande van de mogelijkheden tot het design en de prijs. Algemeen kunnen de hartslagmeters dan ook worden onderverdeeld in 2 grote groepen op basis van hun draagwijze. Op die manier noteren we de zogenaamde borstbanden enerzijds en de hartslagmeters die je rondom je pols draagt anderzijds. 

Heel wat ervaren en/ of professionele sportlui lijken veeleer de voorkeur te geven aan een duurzame, meestal verstelbare, borstband die je rondom je borst dient te dragen. Echter lijkt de polshartslagmeter alvast aan een, niet mis te verstane opmars bezig. In deze laatste categorie kan er dan weer een onderscheid gemaakt worden tussen de polshartslagmeters die 100% focussen op het meten en registreren van je hartritme én de toestelletjes waarbij de hartslagmeter één van de vele functies is. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele Smartwatches, Fitbits en andere activity trackers.

Met betrekking op de nauwkeurigheid van de metingen, dient de eerlijkheid ons echter wel te vermelden, dat de borstband hartslagmeters de meest nauwkeurige metingen uitvoeren. De verklaring hiervoor ligt natuurlijk voor de hand en heeft vooral te maken met het feit dat een dergelijk apparaatje veel dichter bij het hart ligt.

Design, extra kenmerken en mogelijke prijskaartje

Met betrekking tot de borstband hartslagmeters zijn er uiteraard niet al te veel mogelijkheden op het gebied van design. Zorg er wel voor dat je kiest voor een verstelbare borstband vervaardigd uit duurzame materialen die zweetbestendig zijn, wat in de meeste gevallen uiteraard zo zal zijn. Wat de polshartslagmeters betreft, zul je iets meer keuze hebben op vlak van design gaande van verschillende uitvoeringen tot diverse kleuren.

Bedenk daarnaast eveneens of de hartslagmeter nog andere mogelijkheden aan te bieden heeft. Zo kan de aanwezigheid van een stappenteller, caloriemeter, GPS functie én bluetooth alvast een belangrijke meerwaarde zijn op vlak van gebruiksgemak.

Uiteraard zal dit alles een bepaalde invloed hebben op het prijskaartje. Het spreekt voor zich dat een standaard hartslagmeter die enkel en alleen voorzien is van de basisfuncties, een lager prijskaartje zal hebben dan een exemplaar met alles erop en eraan. Afhankelijk van jouw wensen en vereisten kan het prijskaartje variëren van enkele tientjes tot maar liefst 200 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een hartslagmeter?

De meeste hartslagmeters werken op basis van een borst- én polsband waarbij de borstband een signaal uitstuurt naar de ontvanger ter hoogte van de pols. Uiteraard is het wel belangrijk om, alvorens je een bepaalde hartslagmeter aankoopt, voor jezelf even na te gaan welke functies nu echt belangrijk zijn en welke niet. Zo kan de ene persoon voldoende hebben aan het meten van de hartslag om vervolgens, op basis van die gegevens, eigenhandig een trainingsintensiteit op te stellen. Andere personen hebben dan weer iets meer houvast nodig en kiezen voor een apparaat waarbij ook het trainingsschema helemaal wordt opgevolgd.

Afhankelijk van de hartslagmeter die je besluit aan te kopen, kunnen er meer of minder functies worden geregistreerd. In de meeste gevallen zal er uiteraard sprake zijn van een horloge, een stopwatch functie, verlichting en een countdowntimer. Bijkomende functies zouden onder andere bijvoorbeeld een hoogtemeter, kompas en/ of thermometer kunnen zijn.

Q2: Welke hartslagmeter is geschikt tijdens het hardlopen of voor technogym?

Er bestaan wel degelijk verschillende soorten hartslagmeters waarbij we een eerste onderscheid kunnen noteren op vlak van gebruiksgemak. Zo onderscheiden we de borstband hartslagmeters enerzijds en de pols hartslagmeters anderzijds waarbij de borstband de meest nauwkeurige metingen lijkt uit te voeren. Binnen elke categorie, kun je vervolgens diverse subcategorieën noteren je daarbij baserend op bijvoorbeeld het merk, de mogelijkheden en het design.

Zo lijkt een Polar OH1 of een Polar H10 hartslagmeter alvast tot de meest voor de hand liggende en populaire oplossingen te behoren indien je wilt hardlopen. Met als enige verschil dat bij de Polar OH1 de meting via de boven- of onderarm wordt uitgevoerd en bij de Polar H10 via de borst. 

Eveneens geschikt voor sporten zoals lopen en hardlopen lijken de toestelletjes van Garmin. Denk bijvoorbeeld maar aan de Garmin HRM-Run borstband, de Garmin HRM Dual en de Garmin HRM-Tri borstband. Bovendien zijn dergelijke hartslagmeters eveneens geschikt voor tal van andere sportactiviteiten zoals technogym.

 

Q3: Waarom zou je een hartslagmeter gebruiken?

Het gebruik van een degelijke hartslagmeter biedt op diverse toepassingsvelden heel wat voordelen en pluspunten. Zo kan het sporters, zowel beginnend als ervaren of professioneel, helpen om doelgerichter te trainen. Wil je graag enkele kilootjes afvallen of vooral je uithouding en conditie verbeteren, dan is het hartritme een belangrijke factor in het bepalen van de intensiteit van je training.

Daarnaast kan het ook voor hartpatiënten een duidelijke meerwaarde zijn aangezien ze op die manier hun hartritme, totale aantal slagen en het aantal slagen per minuut, continu kunnen volgen. Op die manier wordt het mogelijk om bij de minste irregulariteit een dokter te raadplegen. 

 

Q4: Hoe nauwkeurig is een hartslagmeter?

Het spreekt voor zich dat de ene hartslagmeter net iets nauwkeuriger zal zijn dan de andere. Algemeen geldt dat een borstband hartslagmeter de meest nauwkeurige hartritme metingen lijkt uit te voeren, wat ergens ook logisch te verklaren is aangezien het apparaatje met de ingebouwde hartsensoren zich vlakbij het hart bevindt.

Kies je voor een pols hartslagmeter dan noteren we echter grotere verschillen op vlak van nauwkeurigheid tussen de verschillende types. Zo lijkt een Apple Smartwatch SE al een betere meting uit te voeren dan bijvoorbeeld zijn voorganger De Apple Smartwatch 1. Indien je twijfel dan lijkt de Polar borstband hartslagmeter echter één van de betere opties te zijn.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES