5 beste mediaplayers Test van 2022

Laatste update: 04.07.22

 

Beste mediaplayers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een mediaplayer is een handig – vaak compact en lichtgewicht – apparaatje waarmee het mogelijk wordt gemaakt om je favoriete films, tv-series en/ of geluidsfragmenten via een smart televisietoestel of aparte geluidsinstallatie weer te geven. Aangezien er vandaag de dag reeds een behoorlijk uitgebreid aanbod voorhanden is, en de keuze bijgevolg niet altijd vanzelfsprekend, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je kunnen kiezen voor de X96 + i8 mini keyboard Android 6 die geleverd wordt inclusief een bijbehorende afstandsbediening. Daartegenover staat de Apple TV (2017) – 4K – 64GB waarbij een maximale 4K HDR beeldkwaliteit ondersteuning kan worden aangeboden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste mediaplayers (Reviews) van 2022

 

Wil je op een eenvoudige manier foto’s, muziek en/ of films op je televisietoestel afspelen? Dan lijkt de keuze voor één van de beste mediaplayers voor de hand liggend. Bedenk of je voorkeur uitgaat naar een degelijke 4K mediaplayer dan wel mediaplayer op basis van Android of een aantrekkelijke mediaplayer aanbieding. Bekijk onze selectie van 5 topproducten rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews, en wie weet ga jij straks wel met de laagst geprijsde mediaplayer naar huis of kies je voor één van de populairste en beste merken uit het rijtje.

 

1. X96 + i8 mini keyboard Android 6 4K / 1GB / 8GB mediaspeler Kodi tv box

 

Met de X96 Android 6 tv box – die overigens over de meest recente Kodi versie beschikt – ben je verzekerd van een heus staaltje kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Dat lijkt te worden bevestigd door de vele positieve klantreacties en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, wat deze KODI mediaplayer van MXQ dan ook meer dan de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de X96 mediaplayer gekenmerkt door een uiterst krachtige chipset bestaande uit een bijzonder snelle SoC Amlogic S905X Quad-Core 64 bits Cortex A53 processor enerzijds én een duurzame Penta-Core Mali-450 MP grafische processor anderzijds. Dit wordt aangevuld met 1GB RAM én maar liefst 8GB ROM; waarbij deze laatste ook nog eens uitbreidbaar blijkt.

De X96 Android tv box – die overigens geleverd wordt inclusief een afstandsbediening, HDMI kabel, handleiding, voeding, receiver én i8 keyboard – is tevens uitgerust met diverse aansluitingsmogelijkheden en een ingebouwde dual-band wifi verbinding waardoor opzichtige netwerkkabels voorgoed verleden tijd zijn.

 

Voordelen:

Toebehoren: de X96 Android tv box wordt jou aangeboden inclusief een HDMI kabel, voeding, een afstandsbediening, een receiver, een i8 mini toetsenbord mét touchpad én een instructieve handleiding.

Toetsenbord: het mini i8 toetsenbord kent een compact formaat van 17 x 9 x 1 cm en werkt op basis van 2 AA batterijen. Hij is voorzien van een USB 2.0 aansluiting, biedt een aanzienlijk bereik van 15 meter én is werkzaam met eender welk besturingssysteem.

Handig in gebruik: het is een relatief compact apparaatje dat makkelijk te plaatsen is en voorzien is van een dual-band wifi én 4K ondersteuning. Dit wordt aangevuld met meerdere aansluitingsmogelijkheden.

Opslagcapaciteit: je bent verzekerd van een bijzonder ruime opslagcapaciteit van 8GB die overigens – indien gewenst – nog verder kan worden uitgebreid.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel hij – gezien de vele extra’s en toebehoren – tot de goedkope mediaplayers kan gerekend worden; kan de prijs op het eerste gezicht misschien wel schrikken zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Apple TV (2017) – 4K – 64GB // Ondersteuning 4K HDR // HDMI-poort

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van minder groot belang? Dan kunnen wij jou deze mediaplayer van Apple – afkomstig uit de bekende Apple tv-serie – alvast warm aanbevelen. Het compacte kistje wordt bij aankoop verder aangevuld met een al even compacte Siri remote mét bijbehorende touchpad. Kortom, praat tegen de afstandsbediening en de rest volgt automatisch.

De Apple tv 4k mediaplayer – die overigens ook HDR en Dolby Atmos ondersteunt – wordt gekenmerkt door een degelijke bekabelde internetaansluiting, ingebouwde wifi, bluetooth, diverse aansluitingsmogelijkheden en een ruime opslagcapaciteit van 64GB.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en efficiëntie, lijkt een kleine minderheid van mening dat de kwaliteit alsook ht prijskaartje een pak beter hadden gekund.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: met de Apple tv 4K mediaplayer kies je voor een degelijk apparaatje dat geleverd wordt met een standaard opslagcapaciteit van 64GB.

Verpakkingsinhoud: de Apple tv 4K mediaplayer wordt jou aangeboden inclusief een Siri remote, een netsnoer én een handige Lightning naar USB-kabel.

Dolby Atmos: in tegenstelling tot heel wat andere tv boxen, blijkt dit exemplaar in staat om Dolby Atmos te ondersteunen.

 

Nadelen:

Geen PS4: ben je op zoek naar een mediaplayer om je PS4 te verbinden, dan is dit exemplaar van Apple niet meteen de beste aanbeveling.

Matige kwaliteit: enkele klanten zijn van mening dat de kwaliteit van de internetverbinding ondermaats is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Dolphine Blue Pro X Android TV Box – UHD Mediaplayer – 4K streaming box

 

De Pro X Android tv box van het bekende en populaire merk “Dolphine Blue” springt meteen in het oog vanwege de ingebouwde chromecast én de bijbehorende – overigens 100% officiële – Android tv én Google certificering. Bij correct gebruik kun je dus moeiteloos genieten van een heerlijke tv-avond gaande van Netflix tot Disney+, YouTube én Amazon Prime en dit in een uitmuntende 4K HDR beeldkwaliteit.

Verder maakt het apparaatje gebruik van het Android 9.0 besturingssysteem en wordt het geleverd inclusief 2GB RAM geheugen én een totale opslagcapacitiet van 8GB. Het pakketje wordt aangevuld met een handige ethernet aansluiting, USB én HDMI-poorten, bluetooth en een meegeleverde afstandsbediening.

Hoewel één koper twijfelt over de aanwezige aansluitingsmogelijkheden, lijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden. Dit lijkt nog maar eens te worden bevestigd dankzij de mooie eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Dolphine Blue Ematic Pro X Android mediaplayer wordt geleverd inclusief afstandsbediening, HDMI-kabel, 5V voedingskabel en bijbehorende Engelstalige handleiding.

Aansluitingen: de ethernet aansluiting wordt aangevuld met een HDMI-poort en 2 afzonderlijke USB 2.0-poorten.

Opslagcapaciteit: het apparaatje wordt geleverd met een standaard opslagcapaciteit van 8GB die wordt aangevuld met maar liefst 2GB aan RAM geheugen.

 

Nadelen:

Geen DLNA mediaplayer: ben je op zoek naar een DLNA mediaplayer dan is dit niet meteen de beste aanbeveling.

Prijskaartje: de hogere prijs zou bij sommigen wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Google Chromecast met Google TV – Multimediaspeler – 4K – Wifi

 

Binnen het segment van de multimediaspelers zou je natuurlijk ook nog altijd kunnen kiezen voor de zogenaamde Google Chromecast mét bijbehorende Google tv. Het betreft een relatief compact apparaatje dat geleverd wordt inclusief bijbehorende afstandsbediening waardoor je vanop de bank moeiteloos op zoek kunt gaan naar je favoriete tv-serie, documentaire of film.

Dankzij het plug & play principe is deze Google Chromecast best eenvoudig te installeren. Eenmaal correct aangesloten – daarvoor gebruik makend van de reeds aanwezige wifi verbinding – garandeert hij een optimale 4K HDR ondersteuning die resulteert in een uitstekende beeldkwaliteit. 

Nemen we even een kijkje tussen de vele online reviews, dan stellen we vast dat kopers tot op heden duidelijk tevreden zijn met hun aankoop. Zo wordt onder meer een positief advies gegeven over de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de eenvoudige plug & play installatie.

 

Voordelen:

Afstandsbediening: je kunt deze Google Chromecast eenvoudig via een bepaalde app op je smartphone bedienen of door gebruik te maken van de meegeleverde afstandsbediening.

Beeldkwaliteit: dankzij de voorhanden 4K HDR ondersteuning, ben je verzekerd van een bijzonder scherp én uiterst vloeiend beeld.

Installatie: doordat de Google Chromecast het principe van plug & play hanteert, is hij vrij eenvoudig en snel op je televisietoestel aan te sluiten.

 

Nadelen:

Geen LAN-poort: houd er rekening mee dat er geen LAN-poort aanwezig is en dat een verbinding bijgevolg enkel via wifi tot stand kan komen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Formuler Z8 Pro IPTV Mediaspeler 4K UHD + IRL Remote – Formuler

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Z8 Pro IPTV mediaspeler inclusief bijbehorende afstandsbediening; jou aangeboden en geleverd door Formuler. Hij springt meteen in het oog vanwege de uitstekende combinatie tussen de verbeterde dual-band wifi module enerzijds en de ingebouwde Widevine L1 anderzijds waardoor streamen niet alleen veiliger maar ook stabieler verloopt.

Bovendien zorgt de bekende Widevine L1 certificering tevens ook voor een uitmuntende HD én 4K ondersteuning over diverse applicaties heen. Indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan heeft dit vast en zeker te maken met het gebrek aan Netflix. Dit platform wordt jammer genoeg niet officieel ondersteund door de bekende Formuler GTV.

Desondanks blijken heel wat klanten overtuigd en wordt onder meer positief gereageerd op de gebruiksvriendelijkheid en de geleverde kwaliteit wat alsnog een mooie score van 4,5 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Formuler Z8 Pro IPTV box wordt aangevuld met een compacte afstandsbediening, een wifi antenne, 2 AAA batterijen, een HDMI-kabel, een 12V 1A voeding, een IR verlengstuk en een informatieve handleiding.

Opslagcapaciteit: hij wordt geleverd met een standaard opslagcapaciteit van 16GB in combinatie met een 2GB RAM DDR4 werkgeheugen.

Chipset: het apparaatje maakt het gebruik van de krachtige ingebouwde HiSilicon chipset die onder andere een uitstekende 4K beeldkwaliteit mogelijk maakt.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven stellen dat de hoge prijs door sommige klanten mogelijks als een struikelblok zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mediaplayers Koopgids

 

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om je video’s, foto’s en/ of muziek probleemloos op je tv/ projectiescherm af te spelen? Dan is de keuze voor een degelijke mediaplayer alvast sneller gemaakt dan je in eerste instantie zou denken. Toch willen wij er even op wijzen om niet zomaar met de eerste de beste mediaplayer huiswaarts te keren. Het lijkt ons een goede aanbeveling om te focussen op enkele kenmerkende eigenschappen zoals de bediening, de netwerkopslag, het gebruiksgemak en het eventuele prijskaartje. Neem de onderstaande gids daarom alvast even door alvorens de verschillende mediaspelers en/ of aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Wat is een mediaplayer en welk gebruiksgemak biedt hij?

Een mediaplayer – in de volksmond ook wel omschreven als mediaspeler of tv-box – is een handig, vaak compact en lichtgewicht apparaatje waarmee het mogelijk wordt gemaakt om beeld en/ of audiomateriaal vanaf je laptop of tablet op je televisietoestel of bijbehorend projectiescherm af te spelen. Best wel handig indien je bijvoorbeeld nog geen smart tv in je bezit hebt.

Afhankelijk van je verwachtingen en eisen, kun je opteren voor een mediaplayer die gebruik maakt van een wifi- of internetaansluiting dan wel een apparaatje dat voorzien is van een aparte USB-aansluiting en/ of bijbehorende interne harde schijf.

 

Het type mediaplayer in functie van de doelstelling

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een degelijke mediaplayer, dan is het uiteraard verstandig om op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijkheden die vandaag de dag op de markt worden aangeboden. Afhankelijk van je doelstellingen en gebruiksgemak dat je aan het apparaat wenst toe te kennen, is de keuze voor een bepaald type voordeliger.

Is het bijvoorbeeld de bedoeling om hoofdzakelijk beeld- én audiobestanden vanaf je tablet, smartphone of computer af te spelen? Geef dan de voorkeur aan een tv-box die streamt op basis van een wifi- of internetaansluiting. Wanneer je de bestanden echter liever op de mediaspeler ziet staan, dan is de keuze voor een mediaplayer met bijbehorende USB-aansluiting of geïntegreerde interne harde schijf net iets meer voor de hand liggend.

 

Netwerkopslag

Kies je voor een mediaplayer met USB-aansluiting én ingebouwde interne harde schijf dan is het uiteraard aangewezen om aandachtig te zijn voor het type gekozen netwerkopslag. Zo kan het type netwerkopslag worden onderverdeeld in 2 subcategorieën gaande van een volwaardig NAS-systeem tot een standaard externe netwerkschijf.

Kies je voor een volwaardige NAS-systeem dan ben je meteen verzekerd van alle opties en functies die aan het gebruik van een mediaplayer kunnen worden gelinkt. Bij de keuze voor een traditionele externe harde netwerkschijf daarentegen, dien je alsnog in het bezit te zijn van een wifi- én internetaansluiting om aanspraak te kunnen maken op de voornoemde harde schijf. 

Bediening en extra kenmerkende opties

Uiteraard willen we het nog even kort hebben over enkele bijkomende kenmerken zoals de bediening en eventuele extra’s die misschien wel eens een meerwaarde zouden kunnen betekenen. 

Zo kan er alvast een behoorlijk onderscheid gemaakt worden op het gebied van bediening. Hoewel de meeste mediaplayers worden aangeboden en geleverd inclusief een bijbehorende afstandsbediening, kun je tegenwoordig ook opteren voor een apparaat dat via de smartphone te bedienen is of een toestelletje dat eenvoudig kan worden ingesteld met behulp van een – eveneens meegeleverd – mini keyboard.

Daarnaast kan het ook best wel handig zijn om te opteren voor een tv-box die is uitgerust met bluetooth en/ of 4K ondersteuning. Daarbij kan het lijstje verder worden aangevuld met een bedrade netwerkaansluiting als standaard back-up, 1 of meerdere USB-ingangen, een intern slot voor de harde schijf en een SD-kaartlezer. 

Kortom, heel wat vragen en bijgevolg ook heel wat knopen die moeten worden doorgehakt. Let wel dat al deze extra’s mogelijks ook een invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Aan jou de keuze om te bedenken waar je naar op zoek bent en welk budget je er maximaal aan wilt maar vooral ook aan kunt spenderen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een mediaplayer en wat doet hij?

Een mediaspeler of mediaplayer is een handig – vaak compact en lichtgewicht – apparaatje waarmee het mogelijk wordt om multimediabestanden probleemloos te gaan afspelen op je geluidsinstallatie en/ of televisietoestel. Heb je dus een leuke film op je laptop of tablet staan en wil je deze graag op je smart tv kunnen afspelen, dan is de keuze voor een kwalitatieve mediaplayer snel gemaakt. Uiteraard hoeft het niet per sé om een film te gaan maar betreft het evengoed foto’s en muziek. 

De mediaspeler werkt vervolgens door gebruik te maken van je thuisnetwerk of stand alone. Afhankelijk van het apparaat dat je uiteindelijk besluit aan te kopen, kun je tegenwoordig ook kiezen voor een mediaplayer met toegang tot het internet en/ of bijkomende online optiemogelijkheden zoals Spotify en YouTube.

Q2: Hoe werkt een mediaplayer?

Zoals bij het antwoord op vraag 1 reeds min of meer duidelijk werd, steunt het principe van een mediaspeler op het gebruik van je thuisnetwerk of stand alone. Uiteraard dien je hem daarvoor in eerste instantie op je televisietoestel of geluidsinstallatie aan te sluiten door middel van een – al dan niet meegeleverde – HDMI kabel. Vervolgens wordt het mogelijk om multimediabestanden af te spelen van een geheugenkaartje, USB-stick of externe harde schijf.

 

Q3: Welke mediaplayer werkt met chromecast?

Ben je voor het idee gewonnen en wil je graag investeren in een degelijke mediaplayer? Kies dan – indien mogelijk – meteen voor een exemplaar dat perfect kan samenwerken met een chromecast. Eén van de meest bekende en populairste mediaspelers die daartoe in staat is, is de VLC mediaplayer. Doordat deze mediaplayer moeiteloos samenwerkt met de chromecast wordt het mogelijk om films, series en programma’s die op je laptop/ tablet staan op je televisietoestel te bekijken zonder gebruik van een kabel.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES