9 beste mobiele telefoons Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

Beste mobiele telefoons – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig is de markt van de mobiele telefoons meer dan ooit verzadigd wat resulteert in een bijzonder uitgebreid aanbod en nóg meer keuzestress. Om het voor jou allemaal iets makkelijker te maken, zijn we dan ook op zoek gegaan naar 3 toppertjes binnen dit segment. Zo blijkt de Apple iPhone SE een goede keuze qua prijs en kwaliteit en bovendien voorzien van een degelijke 12 Megapixel camera waarmee je toch al wel enkele behoorlijke foto’s kunt schieten. Daartegenover staat de Huawei P10 Lite die standaard geleverd wordt met een opslagcapaciteit van 32GB die je, indien gewenst, verder kunt uitbreiden met behulp van een Micro SD geheugenkaartje.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 beste mobiele telefoons (Reviews) van 2024

 

Wanneer we de geschiedenis van de mobiele telefoons induiken dan wordt meteen duidelijk dat de eerste mobiele telefoon er eentje was van Motorola. Wat meteen verklaart waarom het tot op heden nog steeds één van de populairste en beste merken uit het segment is. De evolutie maakt dat we vandaag de dag kunnen kiezen uit diverse merken, uitvoeringen, formaten en designs. Wij gingen alvast op zoek naar 9 toppertjes inclusief bijbehorend advies vermeld in de online reviews. Bekijk het even en bedenk of jij kiest voor een degelijke Motorola mobiele telefoon, een kleine mobiele telefoon dan wel een mobiele telefoon voor ouderen.

 

1. Apple iPhone SE – 16GB – A9 processor – 12 Megapixel camera

 

Ben je op zoek naar een nieuwe mobiele telefoon met een goede camera? Dan lijkt de Apple iPhone SE misschien wel aan het verwachtingspatroon te voldoen? Zo valt deze smartphone meteen op vanwege zijn compacte formaat en dito lichte gewicht van amper 363 gram. 

De iPhone met IPS-LCD beeldscherm kent een schermgrootte van 4 inches aangevuld met een behoorlijke beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels. Hij maakt, zoals je kunt vermoeden, gebruik van het bekende iOS 10.0 besturingssysteem en biedt daarnaast een vrij ruime opslagcapaciteit van 16GB aan. Dit wordt verder aangevuld met een werkgeheugen van 2GB dat, in combinatie met de krachtige A9 processor, een uitstekende reactiesnelheid aanbiedt.

De iPhone is tevens ook voorzien van een 12 Megapixel camera waarmee je goede tot uitstekende beelden kunt schieten. Kortom, een handig apparaatje voor wie op zoek is naar een eenvoudige mobiele telefoon tegen een betaalbaar prijskaartje. En daar zijn ook de meeste klanten het duidelijk over eens.

 

Voordelen:

Connectiviteit: naast de aanwezige wifi functie is er tevens ook sprake van NFC, bluetooth 4.2, GPS, A-GPS en een 4G netwerksnelheid.

Handig in gebruik: het is een vrij compact en lichtgewicht toestel dat je makkelijk overal kunt meenemen. Verder is er de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner en spraakbesturing.

Processor: de iPhone is uitgerust met een krachtige A9 processor inclusief 2 processorkernen wat resulteert in een vrij lange batterijduur.

 

Nadelen:

Geen 3D-touch: ben je van plan om deze camera aan te kopen, besef dan wel dat er geen 3D-touch aanwezig is.

Matige selfiecamera: slechts één koper is van mening dat de kwaliteit van de selfiecamera toch wel wat beter had mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Huawei P10 Lite – 32GB – 5.2 inch scherm , 4G – Vingerafdrukscanner

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve goedkope mobiele telefoon of leuke aanbieding dan kunnen wij jou alvast de P10 Lite van Huawei warm aanbevelen. Zo wordt de P10 Lite gekenmerkt door een 5,2 inches groot scherm in combinatie met een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels en een gewicht van amper 438 gram.

Verder staat deze simlockvrije mobiele telefoon bekend vanwege zijn ruime opslagcapaciteit van 32GB die, indien gewenst, verder kan worden uitgebreid tot maximaal 256GB. Je dient hiervoor bij voorkeur een Micro SD geheugenkaartje te gebruiken. Het ruime 4GB werkgeheugen en de krachtige processor met maar liefst 8 processorkernen dragen niet alleen bij aan de batterijduur maar ook aan de reactiesnelheid van de mobiele telefoon.

Verder blijkt het apparaatje voorzien van een 12 Megapixels camera, een vingerafdrukscanner, spraakbesturing, wifi, 4G netwerksnelheid, GPS en een bluetooth 4.1 functie. Klanten beoordelen hem dan ook met een mooie score van 4,7 sterren en velen beschouwen hem als de veruit beste mobiele telefoon.

 

Voordelen:

Beeldscherm: de Huawei P10 Lite maakt gebruik van een 5,2 inches groot LCD beeldscherm met een bijbehorende beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels.

Connectiviteit: naast de aanwezige wifi en bluetooth 4.1 functie is er ook sprake van NFC, GPS, Micro-USB en A-GPS.

Voeding: de Huawei is voorzien van een bijzonder krachtige batterij die een ruime capaciteit van wel 3000 mAh aanbiedt en makkelijk opnieuw kan worden opgeladen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts een bijzonder kleine minderheid van de klanten blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de kwaliteit van de camera.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Motorola One Vision – 128GB – Android 9.0 Pie – 6.3 inch scherm

 

Eén van de eerste mobiele telefoons werd ontworpen onder de naam van Motorola; een merk dat tot op de dag van vandaag nog steeds tot de populairste namen behoort. Zo blijkt deze Motorola One Vision gekenmerkt door een 6,3 inches groot IPS-LCD scherm met een bijbehorende beeldresolutie van maar liefst 2560 x 1080 pixels. Verder maakt hij gebruik van het Android 9.0 Pie besturingssysteem waarbij overigens regelmatig updates zullen worden uitgevoerd zodanig dat je altijd de nieuwste Android One versie overhoudt.

De Motorola One Vision is een 100% simlockvrije mobiele telefoon die geleverd wordt met een standaard opslagcapaciteit van 128GB die je, met behulp van een Micro SD geheugenkaartje, makkelijk kunt uitbreiden tot 512GB. Dit wordt aangevuld met een 4GB werkgeheugen en een krachtige processor die maar liefst 8 processorkernen telt. 

Daarnaast is er sprake van een 48 Megapixels camera, een 25 Megapixels frontcamera, een vingerafdrukscanner, wifi, 4G en een bluetooth 5.0 functie. Klanten reageren dan ook bijzonder positief en bevelen deze mobiele telefoon warm aan.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de mobiele telefoon wordt geleverd inclusief een adapter, oplaadkabel, oordopjes en een simkaartpin.

Handig in gebruik: met de Motorola One Vision kies je voor een uitstekende mobiele telefoon die, vanwege zijn grote lichtgevoeligheid, extreem heldere foto’s kan schieten. Verder geniet je altijd de nieuwste versie van het Android One besturingssysteem.

Opslagcapaciteit: de smartphone wordt geleverd met een standaard opslagcapaciteit van 128GB. Deze kan echter, met behulp van een Micro SD geheugenkaart, worden uitgebreid naar 512GB.

 

Nadelen:

Niet schokbestendig: houd er rekening mee dat deze mobiele telefoon niet schokbestendig noch waterbestendig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Apple iPhone 12 Pro – 128GB – iOS 14 , 5G – 6.1 inch scherm

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget niet meteen een probleem dan kun je altijd nog kiezen voor de Apple iPhone 12 Pro die, net zoals zijn grotere broertje de 12 Pro Max, in 4 verschillende designs te bekomen is. Hij valt meteen op vanwege zijn Super Retina XDR 6,1 inch beeldscherm met een bijbehorende beeldresolutie van 2532 x 1170 pixels.

Deze simlockvrije smartphone, die overigens de mogelijkheid biedt tot het gebruik van een dual-sim, is uitgerust met de bijbehorende Apple A14 Bionic chip en het iOS 14 besturingssysteem. Verder geniet je een opslagcapaciteit van maar liefst 128GB die, in tegenstelling tot de vorige toestellen uit onze selectie, niet uitbreidbaar is. Dit wordt gecombineerd met een 6GB werkgeheugen die, in combinatie met de processor, zorgt voor een lange batterijduur en uitstekende reactiesnelheid.

De iPhone 12 Pro blijkt eveneens uitgerust met een geavanceerd Pro camerasysteem inclusief 3 lenzen, spraakbesturing én diverse verbindingsmogelijkheden. Hij is niet alleen stof- maar ook 100% waterdicht wat bijdraagt aan een mooie score van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Connectiviteit: naast de wifi en bluetooth 5.0 functie is er ook sprake van GPS, A-GPS, 5G netwerksnelheid, een Apple Lightning aansluiting en een NFC functie.

Batterij: hij blijkt uitgerust met een bijzonder krachtige batterij die een capaciteit van wel 2775 mAh aanbiedt en in staat is om draadloos op te laden.

Camera-opties: dit type mobiele telefoon biedt alvast heel wat camera-opties aan gaande van beeldstabilisatie tot optische zoom, portretmodus, ultra wide angle, nachtmodus en de standaard flitser.

Handig in gebruik: je geniet een supersnelle smartphone dankzij de Apple A14 Bionic chip en een uitstekende beeldkwaliteit met behulp van het Super Retina XDR display. Tevens een goede aanbeveling als je op zoek bent naar een mobiele telefoon met abonnement of een prepaid mobiele telefoon.

 

Nadelen:

Prijzig: een kleine minderheid is echter wel van mening dat het prijskaartje behoorlijk duur is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Samsung Galaxy J5 (2016) – 16GB – Krachtig, elegant en gebruiksvriendelijk

 

In tegenstelling tot het vorige toestel, lijk je met deze Samsung mobiele telefoon wel meteen een aanbieding in huis te halen. Zo valt de Samsung Galaxy J5, die voor het eerst het levenslicht zag in 2016, meteen op vanwege zijn krachtige, elegante en gebruiksvriendelijke ontwerp. Je geniet daarbij een Super Amoled beeldscherm van 5,2 inches aangevuld met een beeldresolutie van 1280 x 720 pixels. Verder blijkt deze simlockvrije smartphone de mogelijkheid aan te bieden tot gebruik van een dual-sim en geniet je de aanwezigheid van het Android 6.0 besturingssysteem.

De Samsung Galaxy J5 wordt standaard geleverd met een opslagcapaciteit van 16GB die, met behulp van een Micro SD geheugenkaartje, makkelijk kan worden uitgebreid tot 128GB. Dit wordt aangevuld met een 12 Megapixels camera, een 2GB werkgeheugen en een krachtige batterij inclusief 3100 mAh capaciteit.

Qua connectiviteit mag je rekenen op de aanwezigheid van wifi, 4G netwerksnelheid, GPS, A-GPS en een bluetooth 4.1 functie. We stellen vast dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop alhoewel een kleine minderheid vindt dat de kwaliteit van de camera beter had gekund.

 

Voordelen:

Connectiviteit: de Samsung Galaxy J5 is voorzien van een wifi en bluetooth 4.1 functie aangevuld met een 4G netwerksnelheid, GPS, A-GPS en Micro-USB aansluiting.

Beeldscherm: het toestelletje is uitgerust met een Super Amoled beeldscherm van 5,2 inches inclusief een resolutie van maximaal 1280 x 720 pixels.

Gebruiksgemak: de combinatie van de krachtige batterij met bijbehorend vermogen, het moderne design en de uitstekende camera zorgen voor een uitstekende smartphone.

 

Nadelen:

Geen Dual-sim: ondanks wat in de beschrijving vermeld staat, zou er echter geen mogelijkheid tot dual-sim bestaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Nokia 6.1 – 32GB – Nokia Smartphones , Android 9.0 Pie – 5.5 inch scherm

 

In 2018 kwam vervolgens de Nokia 6 in een nieuw jasje op de markt en tegen een betaalbaar prijskaartje in vergelijking met tal van andere smartphones. Zo bleek de mobiele telefoon van Nokia voorzien van een vrij standaard IPS beeldscherm van 5,5 inches aangevuld met een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels. Net zoals heel wat andere smartphones uit dit rijtje, maakt ook hij gebruik gebruik van het bekende 9.0 Pie Android besturingssysteem.

Verder blijkt de simlockvrije smartphone uitgerust met een standaard opslagcapaciteit van 32GB die, indien gewenst en met behulp van een Micro SD geheugenkaartje, makkelijk uit te breiden is tot 128GB. Dit wordt gecombineerd met een 16 Megapixels camera, beeldstabilisatie, een krachtige processor, diverse verbindingsmogelijkheden en een 3GB werkgeheugen.

Wanneer we de reacties van klanten bij dit product bekijken dan zien we meteen een mooie score van 4,6 sterren verschijnen. Toch zijn enkele kopers niet helemaal overtuigd en vinden enkelen dat het Nokia systeem al heel wat van het 32GB geheugen inneemt.

 

Voordelen:

Connectiviteit: naast de mogelijkheid van wifi, bluetooth 5.0 en 4G is er ook sprake van een GPS en A-GPS aansluiting alsook NFC en USB-C.

Handig in gebruik: de Nokia mobiele telefoon is voorzien van spraakbesturing en een vingerafdrukscanner en blijkt daarnaast 100% schokbestendig te zijn.

Camera: de 16 Megapixels camera wordt aangevuld met een 8 Megapixels frontcamera en de mogelijkheid tot het gebruik van beeldstabilisatie.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: volgens een kleine minderheid zou het besturingssysteem van Nokia reeds heel wat van de 32GB aan opslagcapaciteit innemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Profoon Big Button GSM Mobiele Telefoon voor Senioren

 

Ben je op zoek naar een mobiele telefoon die perfect door senioren kan worden gehanteerd? Dan lijkt het alvast de moeite waard om de Profoon Big Button alvast even van naderbij te bekijken. Deze mobiele telefoon, die jou overigens wordt aangeboden door Fysic, valt meteen op vanwege zijn eenvoud, hoge gebruiksvriendelijkheid én de grote toetsen die hem, vooral onder senioren, bijzonder geliefd maken.

De Profoon mobiele telefoon wordt geleverd inclusief een krachtige oplaadbare accu, een voedingsadapter, een bureaulader, een startgids en een meertalige handleiding. Echter, is zijn gebruik bijzonder eenvoudig en tot de basis herleid. Zo blijkt de simlockvrije smartphone in eerste instantie uitgerust met een noodknop die, in combinatie met de grote toetsen, zorgen voor een vorm van veiligheid en geruststelling.

De accu levert hierbij een capaciteit van wel 900 mAh waardoor hij makkelijk een gemiddelde stand-by tijd kan leveren van zo’n 350 uren. Verder is er ook een zaklamp, 2G netwerksnelheid en de mogelijkheid van de mobiele telefoon om zelfstandig met het internet te verbinden. En dit alles tegen een mooi en vriendelijk prijskaartje.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere mobiele telefoons uit het lijstje, blijkt dit toestel wel degelijk voorzien van de laagste prijs.

2G: de Profoon mobiele telefoon biedt probleemloos een 2G netwerksnelheid aan en is daarmee bijzonder handig om in noodsituaties te gebruiken.

Comfort: het is een vrij compact en lichtgewicht toestelletje dat makkelijk in de hand ligt en overal mee naartoe genomen kan worden. Verder is er sprake van vrij grote toetsen alsook de aanwezigheid van een noodknop.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: houd er rekening mee dat deze mobiele telefoon niet voorzien is van een bluetooth functie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Senioren Smartphone 32 GB (De officiële Senioren Tab op basis van Samsung smartphone)

 

Net zoals de vorige mobiele telefoon lijkt ook dit exemplaar van Senioren Tab speciaal ontwikkeld voor senioren. Echter, ligt het prijskaartje hier wel een heel pak hoger wat doet vermoeden dat de mogelijkheden ook uitgebreider zullen zijn. Klanten beoordelen hem alvast met een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren wat hem de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

Zo zul je zien dat de Senioren Smartphone Samsung, die voor het eerst het levenslicht zag in 2020, gekenmerkt wordt door een vrij groot IPS-LCD beeldscherm van 6,5 inches inclusief bijbehorende resolutie van 1560 x 720 pixels. Dit wordt aangevuld met een Android 10 besturingssysteem dat regelmatig aan updates onderworpen wordt en een degelijke 13 Megapixels camera in combinatie met tal van handige functies.

De senioren smartphone biedt een standaard opslagcapaciteit van 32GB die je makkelijk kunt uitbreiden tot 512 met behulp van een Micro SD geheugenkaartje. Verder is er sprake van een krachtige batterij en dito processor in combinatie met een 3GB werkgeheugen en diverse verbindingsmogelijkheden.

 

Voordelen:

Batterij: de senioren smartphone blijkt uitgerust met een bijzonder krachtige én bovendien oplaadbare batterij die een ruime capaciteit van 4000 mAh aanbiedt. Dit in combinatie met de krachtige processor bestaande uit 4 processorkernen én het ruime 3GB werkgeheugen, bieden een lange batterijduur en goede reactiesnelheid.

Verpakkingsinhoud: de senioren smartphone wordt geleverd inclusief een adapter, oordopjes, oplaadkabel, simkaartpin en bijbehorende handleiding.

Connectiviteit: de smartphone is niet alleen uitgerust met wifi en bluetooth 4.2 maar beschikt verder ook over 4G, GPS, A-GPS, NFC en een USB-C aansluiting.

 

Nadelen:

Niet schokbestendig: houd er rekening mee dat deze smartphone jammer genoeg niet schokbestendig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Sony Xperia 1 – 128GB – Eerste smartphone met 4K HDR OLED-scherm

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke mobiele telefoon van Sony die beschouwd wordt als één van de eerste smartphones met een 4K HDR OLED beeldscherm. De Sony Xperia 1 is een simlockvrije smartphone die is uitgerust met een vrij groot OLED beeldscherm van 6,5 inches aangevuld met een ruime beeldschermresolutie van maar liefst 3840 x 1600 pixels.

Verder blijkt de mobiele telefoon uitgerust met het bekende Android 9.0 Pie besturingssysteem en geleverd met een standaard opslagcapaciteit van 128GB. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om, indien gewenst, de opslagcapaciteit uit te breiden tot maximaal 512GB in combinatie met een Micro SD geheugenkaartje. Dit alles wordt uiteraard ondersteund met een werkgeheugen van wel 6GB en een krachtige processor met meerdere kernen. Wat meteen de uitstekende reactiesnelheid en lange batterijduur verklaart.

De 12 Megapixels camera in combinatie met de 8 Megapixels frontcamera en de diverse camera-opties zorgen ervoor dat je prachtige beelden kunt schieten. Kortom, een echt paradepaardje maar dan wel eentje met een prijskaartje.

 

Voordelen:

Camera: de mobiele telefoon blijkt voorzien van een 12 Megapixels camera in combinatie met een 8 Megapixels frontcamera. Je beschikt hierbij over diverse camera opties gaande van beeldstabilisatie tot flitser en optische zoom.

Batterij: de smartphone is uitgerust met een bijzonder krachtige én makkelijk oplaadbare batterij die zonder problemen een capaciteit van 3300 mAh levert.

Processor: de combinatie van de krachtige processor bestaande uit 8 kernen en het ruime werkgeheugen van 6GB resulteren in een uitstekende reactiesnelheid en een behoorlijk lange batterijduur.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje door sommigen wel eens als een struikelblok kan worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mobiele telefoons Koopgids

 

De aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon gaat niet altijd van een leien dakje. Zo zijn er best wel enkele factoren waar je rekening mee dient te houden op het moment dat je de verschillende types en merken met elkaar gaat vergelijken. Zo kunnen de schermgrootte en bijbehorende kwaliteit alvast een bepalende factor zijn. Daarnaast lijken ook het besturingssysteem, de opslagkwaliteit en de batterij goede aanbevelingen om rekening mee te houden!

 

Het type in functie van zijn gebruiksgemak

In eerste instantie dien je rekening te houden met zijn gebruiksgemak. Waarvoor wil je de mobiele telefoon voornamelijk gebruiken? Is er sprake van intensief gebruik of gaat het eerder om sporadisch gedrag? De antwoorden op dergelijke vragen kunnen alvast een goede indicator zijn om voor een bepaald type smartphone te kiezen.

Uiteraard zijn de meeste mobiele telefoons geschikt om mee te bellen, te faxen en te mailen maar je hebt apparaten die nog net iets meer mogelijkheden lijken aan te bieden. En ondanks het feit dat dergelijke prijskaartjes al gauw de hoogte in kunnen schieten, zijn er vaak leuke offertes, promoties en aanbiedingen te spotten die meer dan de moeite waard zijn!

Schermkwaliteit en schermgrootte

Verder kan de schermgrootte alsook de bijbehorende beeldkwaliteit voor velen een bepalende factor zijn. Zo kunnen we de schermen, qua grootte, onderverdelen in 3 grote groepen gaande van klein tot middelgroot en groot.

De kleine schermen worden hierbij gekenmerkt door een beeldscherm kleiner dan 5 inches of kleiner dan 12,7 cm. Dergelijke apparaatjes kun je makkelijk met 1 hand bedienen en eenvoudig overal mee naartoe nemen maar zijn misschien minder geschikt voor senioren. De middelgrote schermen kennen een formaat gaande van 5 tot 5,5 inches of, uitgedrukt in centimeters van 12,7 tot 14. De grote schermen beginnen vanaf 5,5 inches of 14 cm waaronder de meest bekende iPhone 12 Pro Max en iPhone 11 Pro Max modellen.

Uiteraard is een groot scherm alleen niet voldoende en dient ook de beeldkwaliteit naar behoren te functioneren. Deze wordt steevast uitgedrukt met behulp van de resolutie, steeds weergegeven in pixels. Hoe hoger het aantal pixels per inch hoe beter de schermkwaliteit zal zijn en hoe gedetailleerder bijgevolg het beeld. In de meeste gevallen betreft het een full HD resolutie met maar liefst 1080 x 1920 pixels. Wees in samenspraak met de resolutie eveneens attent voor de helderheid! Zo kan een lage helderheid behoorlijk storend werken bij slechte lichtomstandigheden zoals fel zonlicht.

 

Welk besturingssysteem of platform?

Daarnaast lijkt het ons eveneens handig om even stil te staan bij het besturingssysteem of het platform dat door de mobiele telefoon gehanteerd wordt. De meest voor de hand liggende zijn uiteraard het iOS operating system, kenmerkend voor de Apple toestellen, en het Android systeem. Maar wist je dat ook Windows 10 Mobile tot de mogelijkheden behoort? 

Uiteraard kent elk besturingssysteem of platform zijn eigen voor- én nadelen. Zo biedt het iOS systeem gedurende verschillende jaren updates aan alsook verschaft het je toegang tot de App Store. Echter dien je wel in het bezit te zijn van de iTunes software om je smartphone met de laptop of computer te kunnen verbinden.

Android daarentegen biedt een ruim assortiment aan apps in de bijbehorende Google Play Store maar het besturingssysteem blijkt minder gebruiksvriendelijk te zijn dan iOS. Zo is er iets meer kans op virussen en zijn er minder updates beschikbaar.

Het Windows 10 Mobile systeem tenslotte, vroeger bekend als Windows Phone, is minder bekend en populair maar bijzonder eenvoudig in gebruik. Houd er wel rekening mee dat er minder apps beschikbaar worden gesteld ik vergelijking met Android en iOS.

 

Hoe zit het met het opslaggeheugen?

Het spreekt voor zich dat je alle gegevens zoals contacten, e-mails, apps, foto’s en dergelijke meer op verschillende manieren kunt opslaan. Je kunt hiervoor gebruik maken van de simkaart, het aanwezige ingebouwde geheugen steevast uitgedrukt in GB, een eventuele externe geheugenkaart of door middel van de Cloud. Met dit laatste doelt men op een virtuele opslagruimte die vooral bij Apple gebruikers bijzonder populair blijkt te zijn.

Andere kenmerken en aandachtspunten

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele andere bijkomende kenmerken zoals bijvoorbeeld de batterij. Het spreekt voor zich dat de batterij sneller leeg raakt wanneer je video’s bekijkt, spelletjes speelt of video calls maakt dan wanneer je gewoon even een berichtje stuurt. Ga daarom op zoek naar een mobiele telefoon met een krachtige batterij die voldoende batterij autonomie kent.

Ook de geluidskwaliteit en de mogelijkheden van de camera’s kunnen voor heel wat klanten als een doorslaggevende factor worden beschouwd. Wees eveneens aandachtig voor de mogelijkheid tot mobiel internet, het zogenaamde 4G of LTE netwerk. Bedenk dat er nog heel wat mobiele telefoons zijn die jammer genoeg enkel en alleen het 3G netwerk blijken aan te bieden. Net zoals enkel de iPhone 12 in staat is om 5G aan te bieden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe weet je of je mobiele telefoon getapt wordt?

Wanneer je vermoedt dat je smartphone wordt getapt of afgeluisterd dan zijn er uiteraard altijd enkele aanwijzingen waarop je zou kunnen letten én die de vermoedens al dan niet kunnen bevestigen. Let wel dat er meerdere aanwijzingen moeten worden waargenomen alvorens je met zekerheid kunt stellen dat je mobiele telefoon wordt afgetapt.

Zo kan een hoge schelle fluittoon alvast een eerste indicatie zijn van mogelijke afluisterapparatuur. Daarnaast kun je eveneens controleren op, voor ons, niet hoorbare geluiden. Maak hiervoor gebruik van een radiosensor die je vervolgens op eender welke lage frequentie instelt. Heb je gemerkt dat de indicator meerdere keren per minuut uitslaat, dan bestaat de mogelijkheid dat je mobiele telefoon of smartphone wordt afgetapt.

Q2: Hoe werkt een mobiele telefoon?

Een mobiele telefoon is een handig, vaak compact en behoorlijk lichtgewicht toestelletje, waarmee het mogelijk wordt gemaakt om 100% draadloos te communiceren. Hierbij wordt uiteraard gebruik gemaakt van een netwerk van antennes.

Mobiele telefoons, in de volksmond ook wel omschreven als mobieltje, gsm, cellulair of smartphone, maken dus eigenlijk gebruik van een combinatie van radiogolven enerzijds en telefooncentrales anderzijds om binnen een bepaald gebied of regio met elkaar te kunnen telefoneren.

 

Q3: Wat kost een mobiele telefoon?

Tegenwoordig is er een vrij uitgebreid aanbod aan verschillende mobiele telefoons voorhanden waardoor de keuze niet altijd van een leien dakje loopt. Ze bestaan in diverse uitvoeringen, designs en met meer of minder mogelijkheden. Bedenk waar jij naar op zoek bent en stel voor jezelf een bepaald budget samen.

Afhankelijk van het merk, de mogelijkheden, het design en de uitvoering kunnen de prijzen oplopen van enkele honderden euro’s tot maar liefst 1200 euro of misschien wel meer. Zo zullen de mobiele telefoons van Apple een pak duurder geprijsd staan dan de mobieltjes van bijvoorbeeld Huawei of Sony. En zal binnen hetzelfde merk het laatst uitgebrachte model uiteraard duurder zijn dan één van de eerdere versies.

Ben je echter niet van plan om de mobiele telefoon regelmatig te gebruiken en wil je bij voorkeur niet zoveel geld spenderen, dan loont het de moeite om even uit te kijken naar een “refurbished” of tweedehands exemplaar.

 

Q4: Hoe zet ik het internet uit op mijn mobiele telefoon?

Je kunt het internet eenvoudig uitschakelen door naar de instellingen op je mobiele telefoon te gaan. Klik vervolgens verder op het icoontje van de wifi waarna je het schuifbalkje of de bijbehorende knop eenvoudig kunt aan- of afvinken.

 

Q5: Wanneer is de mobiele telefoon uitgevonden?

De eerste mobiele telefoon werd al een hele poos terug, meer bepaald in 1973, uitgevonden door Martin Cooper (1928). Het mobieltje van Motorola woog toentertijd net iets meer dan 1 kilogram en werd afgeprijsd op ongeveer 6500 euro (omgerekend). Je kon er gelukkig niet alleen mee bellen maar ook mee faxen, mailen, kranten lezen en landkaarten bekijken.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES