7 beste monitors Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

Beste monitors – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een razendsnelle krachtige gaming monitor met een vrij groot beeldscherm dan lijkt de MSI Optix G32C4 misschien wel wat voor jou. Daartegenover staat de AOC 27G2U die. met zijn Full HD IPS beeldscherm van 27 inches groot, alvast niet moet onderdoen. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de bijbehorende voor- en nadelen. Neem rustig de tijd om de mogelijkheden te bekijken en wie weet zit er wel iets tussen dat helemaal aan het verwachtingspatroon kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste monitors (Reviews) van 2024

 

De zoektocht naar een geschikte computer monitor verloopt, vanwege het uitgebreide assortiment, niet altijd even soepel. Zo zijn er diverse (beste) merken die tal van mogelijkheden aanbieden. Of je daarbij opteert voor een Dell monitor, een Benq monitor, een monitor van Iiyama dan wel een monitor van Samsung, HP of LG blijft een persoonlijke keuze. Naast het merk, dien je ook te letten op de verversingssnelheid, de beeldkwaliteit en het schermtype. Wij selecteerden alvast 7 toppertjes op basis van hun gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit en advies vermeld in de online reviews. Bekijk ze even en wie weet is de beste monitor voor jou wel het populairste apparaat uit de reeks of degene met de laagste prijs?

 

1. MSI Optix G32C4 – Full HD Curved Gaming Monitor – 165hz – 32 inch

 

Ben je op zoek naar een curved gaming monitor dan is dit apparaat van MSI, afkomstig uit de MSI Optix serie, vast en zeker een meer dan goede aanbeveling. Zo wordt deze MSI monitor gekenmerkt door VA paneel met een schermgrootte van 32 inch en een maximale beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels met bijbehorende beeldverhouding van 16:09. Zo staat deze pc monitor bekend om zijn schitterende contrasten, zwartwaarden én hoge kleurbereik met maar liefst 95% DCI-P3.

Verder is hij uitgerust met meerdere aansluitingsmogelijkheden waaronder HDMI, DisplayPort, AUX en USB zodanig dat je heel wat opties hebt om hem met externe apparaten te verbinden. Daarnaast blijkt hij ook nog eens razendsnel dankzij de beeldverversingssnelheid van  165 Hz in combinatie met de 1ms reactietijd en aanwezigheid van FreeSync.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie score van 4,8 sterren zien waarbij heel wat klanten overtuigd zijn van de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Slechts één koper beschouwt deze monitor als behoorlijk kwetsbaar.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de monitor wordt geleverd inclusief een HDMI-kabel, een stroomkabel en een bijbehorende handleiding met alle nuttige informatie.

Aansluitingen: de 2 HDMI poorten worden vergezeld van 2 DisplayPort aansluitingen, een AUX ingang en 2 USB-poorten.

Scherm: de monitor wordt gekenmerkt door een kantelbaar curved VA beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

 

Nadelen:

Geen speakers: jammer genoeg is deze monitor niet meteen voorzien van een set ingebouwde speakers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. AOC 27G2U – Full HD IPS Gaming monitor – 27 inch (144hz)

 

Met de AOC monitor kies je niet meteen voor een aanbieding of het toestel met de laagste prijs. Toch lijken de meeste klanten duidelijk overtuigd van deze 27 inch monitor die beloond wordt met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren en een positief advies over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Kortom, de moeite waard om dit exemplaar uit de AOC G2 Gaming serie even van naderbij te bekijken.

Zo kent deze monitor een IPS beeldscherm van 27 inches inclusief een beeldschermresolutie van 1920 x 1080 pixels en een beeldverhouding van 16:09. Bovendien blijkt het beeldscherm, dat eveneens voorzien is van ingebouwde speakers, niet alleen 90 graden kantelbaar maar ook in hoogte verstelbaar. 

Verder geniet je meerdere aansluitingsmogelijkheden gaande van HDMI tot DisplayPort, VGA, AUX en USB. Net zoals het vorige apparaat kent hij eveneens een snelle reactietijd dankzij de combinatie van de 144 Hz beeldverversing, de 1ms reactietijd en de optie tot FreeSync. 

 

Voordelen:

Toebehoren: deze unieke AOC monitor van 27 inch wordt jou aangeboden inclusief een HDMI-kabel, een stroomkabel, een DisplayPort-kabel en een informatieve handleiding.

Beeldscherm: je geniet een IPS beeldscherm met een bijbehorende resolutie van 1920 x 1080 pixels en een beeldverhouding van 16:09. Bovendien is het scherm kantelbaar én in hoogte verstelbaar.

Console gaming: dankzij het vrij grote 27 inches beeldscherm en het gebruik van het kenmerkende IPS paneel, kan deze monitor ook gebruikt worden voor console gaming.

 

Nadelen:

Matige geluidskwaliteit: jammer genoeg lijken niet alle klanten overtuigd van de geleverde geluidskwaliteit van de speakers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Asus Tuf VG259QM – Full HD IPS Gaming Monitor – 25 inch – 240hz-280hz

 

Tussen de goedkope monitoren zul je dit exemplaar van ASUS, afkomstig uit de bekende ASUS TUF Gaming serie, jammer genoeg niet meteen spotten. Toch lijkt hij door de meeste klanten goed ontvangen wat meteen resulteert in een mooie gemiddelde score van 4,8 van de 5 sterren. 

Zo zul je zien dat de ASUS monitor gebruik maakt van een IPS beeldscherm van 25 inches groot met een bijbehorende beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarbij is het scherm niet alleen 90 graden kantelbaar maar ook in hoogte verstelbaar en zelfs uitgerust met een set krachtige ingebouwde speakers. Dit wordt aangevuld met een ruime beeldverversingssnelheid van 240 Hz, een 1ms reactietijd en de aanwezigheid van FreeSync én FreeSync Premium.

Net zoals de vorige apparaten, lijkt ook deze monitor over heel wat aansluitingsmogelijkheden te beschikken gaande van HDMI tot DisplayPort en AUX. Kortom, geschikt voor gaming én dagelijks gebruik.

 

Voordelen:

Beeldverversing: de ASUS TUF VG259QM behoort tot de krachtige 240 Hz monitoren waarvan de beeldverversingssnelheid zelfs nog verder kan uitlopen tot maar liefst 280 Hz.

Beeldscherm: hij maakt gebruik van een 25 inch IPS beeldscherm met een bijbehorende beelschermresolutie van maximaal 1920 x 1080 pixels.

Handig in gebruik: het is alvast een belangrijk voordeel dat je het flat beeldscherm in hoogte kunt verstellen en maar liefst 90 graden kunt draaien.

Verpakkingsinhoud: hij wordt geleverd inclusief een HDMI-kabel, een stroomkabel en een informatieve handleiding.

 

Nadelen:

Geen touchscreen: houd er rekening mee dat het geen touchscreen scherm betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. ASUS TUF VG24VQ – Full HD Curved VA Gaming Monitor – 144hz – 24 inch

 

Net zoals het vorige exemplaar wordt ook deze monitor jou aangeboden door het alom bekende merk ASUS. Zo maakt deze 24 inch monitor gebruik van een curved VA paneel met een beeldschermresolutie van 1920 x 1080 pixels en een bijbehorende beeldverhouding van 16:09. Dit wordt aangevuld met een set krachtige ingebouwde speakers en het feit dat het scherm 90 graden kantelbaar én in hoogte te verstellen is.

Qua aansluitingen kun je je gelukkig prijzen met meerdere HDMI poorten alsook een DisplayPort én AUX aansluiting. De combinatie van de 1 ms reactietijd met de hoge beeldverversingssnelheid van maar liefst 144 Hz en de aanwezigheid van de FreeSync en FreeSync Premium maakt dat deze razendsnel reageert.

We stellen dan ook vast dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en de gebruiksvriendelijkheid ervan. Slechts één koper maakt melding dat er een displaykabel zou ontbreken.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de monitor wordt geleverd inclusief een stroomkabel, een HDMI-kabel en een informatieve handleiding.

Razendsnel: deze monitor behoort tot de meest razendsnelle apparaten dankzij de beeldverversingssnelheid van 144 Hz aangevuld met een 1ms reactietijd, een FreeSync Premium én ELMB-Sync optie.

Verstelopties: het paneel blijkt niet alleen in hoogte verstelbaar maar ook nog eens 90 graden kantelbaar én draaibaar.

Beeldscherm: je geniet een curved VA paneel van 24 inches groot met een bijbehorende beeldschermresolutie van 1920 x 1080 pixels.

 

Nadelen:

Geen USB: jammer genoeg is deze monitor niet uitgerust met ingebouwde USB-poorten.

Geen DisplayPort-kabel: houd er rekening mee dat een DisplayPort-kabel niet standaard met de aankoop van deze monitor wordt aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. LG 27GN800 Ultragear – QHD IPS Gaming Monitor – 144hz – 27 inch

 

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor deze unieke LG monitor die gekenmerkt wordt door een vrij groot IPS beeldscherm van 27 inches groot én met een bijbehorende maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels. Dit wordt aangevuld met een standaard beeldverhouding van 16:09, een hoge beeldverversingssnelheid van 144 Hz, een FreeSync en FreeSync Premium optie en een reactietijd van 1 ms. Kortom, deze monitor is niet alleen geschikt voor dagelijks gebruik maar ook om te gamen.

Daarnaast kent de monitor, die overigens geleverd wordt inclusief een stroomkabel, een DisplayPort-kabel en een informatieve handleiding, meerdere aansluitingsmogelijkheden. Zo geniet je minstens 2 HDMI aansluitingen alsook een DisplayPort poort, een AUX aansluiting en een USB 2.0 poort.

Wanneer we de reacties van klanten bekijken dan zien we hoofdzakelijk positieve reacties verschijnen. Slechts een kleine minderheid is niet 100% overtuigd van de aangeboden beeldkwaliteit en dat is bijzonder jammer.

 

Voordelen:

Kleurweergave: de monitor kent een sRGB waarde van maar liefst 99% en is daarnaast voorzien van een 350 cd/m2 helderheid en een blauwe lichtfilter.

Kijkhoek: in vergelijking met heel wat andere monitoren, biedt dit exemplaar een vrij grote kijkhoek van 178 graden.

Handig in gebruik: verder blijkt het apparaat compatibel met AMD én NVIDIA-videokaarten.

 

Nadelen:

Geen ingebouwde speakers: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld dan kan dit te maken hebben met het gebrek aan ingebouwde speakers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Samsung LF24T650FYU – Full HD IPS Monitor – 24 inch

 

Ben je op zoek naar een veelzijdige monitor dan lijkt dit apparaat van Samsung misschien wel aan de verwachtingen te voldoen. Zo valt hij meteen op vanwege zijn unieke IPS beeldscherm van 24 inch aangevuld met een beeldschermresolutie van 1920 x 1080 pixels en een bijbehorende beeldverhouding van 16:09. In combinatie met de ingebouwde speakers en de diverse verstelopties is deze Samsung LF24T650FYU niet alleen geschikt voor thuiswerk maar ook ideaal voor casual gaming, YouTube, Netflix en sociale media.

De set is verder uitgerust met meerdere aansluitingsmogelijkheden gaande van HDMI tot DisplayPort. DVI, AUX en USB-hub. Daarnaast kent hij een verversingssnelheid van 75 Hz en een reactietijd van 5 ms die, aangevuld met een FreeSync optie, een behoorlijke snelle monitor opleveren.

Ondanks het feit dat één koper van mening is dat de stroomkabel wat langer mocht zijn, lijken de meeste klanten wel degelijk overtuigd van de stevige standaard, de aangeboden kwaliteit en het unieke design van deze Samsung monitor.

 

Voordelen:

Aansluitingen: je geniet niet alleen een DisplayPort en HDMI aansluiting maar verder ook een DVI, AUX, USB-hub, USB 3.0 én 2 USB 2.0 poorten.

Verstelopties: de monitor blijkt niet alleen in hoogte verstelbaar maar kan ook makkelijk 90 graden worden gedraaid.

Schermresolutie: het betreft een IPS beeldscherm van 24 inches met een ruime beeldschermresolutie van maximaal 1920 x 1080 pixels.

 

Nadelen:

Geen USB-C aansluiting: ben je van plan om deze monitor in huis te halen besef dan wel dat er geen sprake is van een USB-C aansluiting.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. HP Elitedisplay E243 – Full HD IPS Monitor – 24 inch – Duurzaam + Ergonomisch

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke HP monitor, afkomstig uit de bekende HP Elitedisplay serie, en voorzien van een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren. Slechts één koper vindt het jammer dat deze monitor geen ingebouwde speakers bevat. Desondanks wordt hij wel degelijk aangeraden voor particulier als professioneel gebruik.

Zo kent de monitor een uniek IPS beeldscherm van 24 inches met een vrij hoge beeldresolutie van maximaal 1920 x 1080 pixels aangevuld met een beeldverhouding van 16:09. Daarbovenop blijkt de monitor niet alleen in hoogte verstelbaar maar kun je het scherm ook kantelen en draaien wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Verder ben je verzekerd van diverse aansluitingsmogelijkheden waaronder HDMI, DisplayPort, VGA, AUX, USB-hub, 3 USB 3.0 poorten en een HDMI 1.4 aansluiting. In combinatie met de beeldverversingssnelheid van 75 Hz en een reactietijd van 5 ms levert dit een behoorlijk snelle monitor op.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: hij wordt jou aangeboden inclusief diverse meegeleverde kabels waaronder AC, HDMI, DisplayPort en VGA.

Verstelopties: je kunt niet alleen de hoogte van de monitor aanpassen maar ook het scherm gaan kantelen en draaien.

Beeldscherm: de monitor maakt gebruik van het bekende IPS beeldscherm van 24 inches met een bijbehorende beeldschermresolutie van 1920 x 1080 pixels.

 

Nadelen:

Geen speakers: jammer genoeg moeten we melden dat de monitor niet over ingebouwde speakers beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Monitors Koopgids 

 

Wanneer je besluit op zoek te gaan naar een (nieuwe) monitor dan kun je wel  eens overweldigd raken door de verschillende mogelijkheden. Wanneer je de verschillende monitoren en eventuele aanbiedingen en offertes met elkaar gaat vergelijken, dan lijkt het ons een goede aanbeveling om even stil te staan bij bepaalde kenmerkende factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan het beeldscherm, de beeldverhouding, de aansluitingsmogelijkheden, de de contrastverhouding, de helderheid en het uiteindelijke prijskaartje. 

De grootte en vorm van het scherm in functie van de beeldverhouding

Om de zoektocht naar de perfecte monitor iets makkelijker en aangenamer te laten verlopen, kan het helpen om je te focussen op bepaalde factoren zoals het beeldscherm. Zo bestaan er, op basis van de vorm, wel degelijk verschillende soorten beeldschermen gaande van breedbeeldmonitoren tot ultrawide en/ of curved. Welke je kiest, is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het gebruiksgemak dat je aan de monitor wilt geven.

Zo worden de breedbeeldmonitoren met een beeldverhouding van 16:09 of 16:10, als dé standaard beschouwd. Echter zien we ook steeds meer ultrawide of ultrabrede monitoren op het toneel verschijnen die, hoe kan het ook anders, vervolgens een grotere beeldverhouding van maar liefst 21:9 aanbieden. Tot slot zijn er dan nog de curved modellen die, zoals de naam doet vermoeden, gekenmerkt worden door hun licht gebogen zijkanten. Op die manier wordt een soort panoramisch effect gecreëerd wat alleen maar gunstig is voor het optische beeld en de kleuren.

Per uitvoering heb je vervolgens keuze uit diverse formaten. Zo wordt de grootte van de monitor steeds gemeten op basis van zijn beelddiagonaal die vervolgens in inches wordt uitgedrukt maar ook perfect in centimeter kan worden weergeven. Daarbij is 1 inch ongeveer 2,54 cm.

 

Resolutie, contrastverhouding en de helderheid

In aanvulling op de vorm, de grootte en de beeldverhouding raden wij jou aan om ook even stil te staan bij de resolutie, de contrastverhouding en de helderheid van het scherm. Daarbij beschrijft de resolutie het maximaal aantal gebruikte pixels op het volledige beeldscherm waarbij een hoge resolutie gelijk staat aan een hogere én scherpere beeldkwaliteit. Algemeen blijkt een Full HD (1920 x 1080 pixels) resolutie, de standaard te zijn. Echter kun je daarnaast ook kiezen voor een monitor met een maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels (=QHD) of een resolutie van maar liefst 3840 x 2160 (=4K).

Deze resolutie wordt verder aangevuld met een contrastverhouding waarbij het verschil tussen zwart en wit wordt weergegeven. Ook hier geldt; hoe groter de contrastverhouding, hoe beter het contrast en bijgevolg beter de monitor in staat is om verschillende tinten tussen wit en zwart te onderscheiden. Zo betekent een contrastverhouding van 1000:1 dat de monitor probleemloos 1000 verschillende tinten kan waarnemen.

Tot slot is er dan nog de helderheid die steevast wordt aangeduid door middel van het aantal candela per m2 (=cd/m²) Ook hier geldt dat een monitor met een hoge cd/m² waarde voorzien is van een sterkere lichtbron en bijgevolg een bijzonder helder beeldscherm.

 

Aansluitingsmogelijkheden

Het spreekt voor zich dat je een monitor steeds dient aan te sluiten op de bijbehorende videokaart van je laptop of computer. Uiteraard kun je hiervoor verschillende aansluitingsmogelijkheden hanteren en zullen er zelfs monitoren bestaan die daarnaast nog enkele extra aansluitingen aanbiedt.

Zo is er in de meeste gevallen sprake van 1 of meerdere HDMI (High Definition Multimedia Interface) aansluitingen al dan niet aangevuld met een DisplayPort en DVI optie. Daarbij kan het evenwel handig zijn indien de monitor over een USB-C of USB-hub poort beschikt in combinatie met de mogelijkheid tot een VGA (Video Graphics Array) aansluiting.

Mogelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje van de monitor. Zo kunnen we onderhand wel stellen dat de prijs van dergelijke apparaten bijzonder hard uiteen kunnen lopen. Daarbij geldt dat kwalitatieve monitors met diverse aansluitingsmogelijkheden, een uitstekende helderheid en diverse extra’s ook veel duurder zal zijn dan een standaard basis apparaat. 

Op basis van de afmeting kan het prijskaartje variëren van ongeveer 140 euro tot maar liefst 360 euro voor een 31,5 inch monitor. En vergelijken we dit met de maximale resolutie dan zien we ook hier diverse prijskaartjes opduiken gaande van 180 tot 460 euro. Indien je dus besluit te kiezen voor het grootste beeldscherm in combinatie met de best mogelijke resolutie (=4K) dan kan de prijs makkelijk in de richting van 460 tot 600 euro oplopen of misschien wel meer.

Bedenk daarom op voorhand welk budget je maximaal kunt en wilt spenderen en welke opties je belangrijk vindt. Ben je van plan de monitor regelmatig te gebruiken en waarvoor? Dagelijks gebruik, gamen, Netflix, sociale media? Ook dit zal een invloed hebben op het prijskaartje.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een monitor?

Wanneer we het hebben over een monitor dan bedoelt men daar in de ICT wereld ook vaak gewoon het beeldscherm van je computer mee. Vandaar dat men in dergelijke gevallen regelmatig durft spreken van een pc monitor.

Waar de monitor vroeger vooral gebruikt werd om beelden te tonen, wordt hij vandaag de dag ook steeds vaker ingezet als zogenaamde “invoerapparaat”. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan de iPad of eender welke andere tablet die gekenmerkt wordt door een aanraakgevoelig touchscreen display.

Q2: Welke monitor is het meest geschikt voor fotobewerking?

Wanneer je op zoek bent naar de geschikte monitor om aan fotobewerking te doen, wordt aangeraden om uit te kijken naar een exemplaar met bijbehorende Full HD resolutie. Dat betekent een totale resolutie van 1920 x 1080 pixels aangevuld met een standaard beeldverhouding van 16:09.

Echter voor professionele fotobewerking kies je dan weer beter voor een monitor met bijbehorende 4K resolutie, wat overeenkomt met 3840 x 2160 pixels. Monitoren met 4K kennen bijgevolg een nog hogere resolutie dan de standaard Full HD monitoren waardoor het mogelijk wordt om je beelden tot in de allerkleinste details te gaan bewerken en aanpassen.

 

Q3: Welke monitor is ideaal voor gebruik met de PS4?

Ben je in het bezit van een PS4 en ben je, in functie daarvan, op zoek naar een geschikte monitor? Dan raden wij jou aan om uit te kijken naar een HDR monitor of een exemplaar met minstens een 4K resolutie van 3840 x 2160 pixels. Wat betreft de verversingssnelheid zit je ruim goed met maximaal 60 Hz aangezien de meeste consoles een maximale output aanbieden van zo’n 60 Hertz waardoor een hogere verversingssnelheid vrij nutteloos is.

Bovendien kun je het type monitor dat je voor je PS4 aankoopt, eveneens gebruiken in combinatie met je Xbox One X of je Playstation 4 Pro.

 

Q4: Hoe groot is een 24 inch monitor?

De grootte van de monitor wordt steevast bepaald op basis van het beeldscherm en dan meer specifiek de bekende beelddiagonaal. Vervolgens wordt dit steevast uitgedrukt in inches waarbij 1 inch overeenkomt met zo’n 2,54 cm. 

Wanneer je dus kiest voor een beeldscherm met een beeldschermdiagonaal van 24 inches dan komt dit overeen met een monitor van 61 cm. Daarvan komt de breedte overeen met zo’n 51,7 cm en de hoogte met ongeveer 32,2 cm aangevuld met een standaard beeldverhouding van 16:10.

 

Q5: Hoe werkt een in-ear monitor?

In-ear monitors zijn een soort van speciale oordopjes die speciaal ontwikkeld zijn voor artiesten en muzikanten zodanig dat ze zichzelf perfect kunt horen tussen alle andere geluiden door. Dergelijke in-ear monitoren werken daarbij op een UHF band waarbij ze een bereik kunnen hanteren van minimaal 90 tot maximaal 300 meter, wat behoorlijk ver is.

Vandaag de dag kunnen dergelijke monitoren in verschillende vormen, formaten, kleuren en designs worden besteld. Zo zijn er heel veel artiesten die besluiten om de in-ear monitoren op maat te laten maken. Deze kosten misschien iets meer maar zijn dan wel helemaal aan de vorm van jouw oor aangepast.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES