Beste monopod

Laatste update: 21.04.24

 

Monopods test van 2024

 

Als je op zoek bent naar een monopod dan ben je eigenlijk op zoek naar een statief met slechts één enkele poot. Je kunt dit toestel handig gebruiken om er bijvoorbeeld je camera op te gaan plaatsen. Toch is het belangrijk om niet meteen de eerste de beste monopod aan te kopen. Daarom is het goed idee om alvast even onze koopgids te bekijken. Daarin worden een aantal handige tips en richtlijnen meegegeven. Je kunt natuurlijk ook gewoon onze top 3 raadplegen. Zo zul je merken dat de Cullmann Nanomax 460M RW20 alvast een goede aanbeveling is. Eigenlijk is het meer een soort van tripod die gedeeltelijk bestaat uit een monopod. Je kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor de Manfrotto Eenbeenstatief 334B monopod. Het is een handig apparaat dat vervaardigd is uit stevige materialen zoals aluminium.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Monopod reviews – top 5

 

 

Met een monopod of statief kun je je camera vastzetten zodat je stabielere foto’s kunt nemen. Gebruik een monopod om een landschap te fotograferen. Een selfie stick kan ook gezien worden als een monopod. Neem een kijkje naar de volgende topproducten en beslis zelf welke voor jou de beste monopod is.

 

 

Aanbevolen producten

 

 

1. Cullmann Nanomax 460M RW20

 

De Cullman Nanomax is eigenlijk een tripod met een ingebouwde monopod. Dit statief is gemaakt van geanodiseerd aluminium en is stevig. Het product is voorzien van rubberen voeten met geïntegreerde spikes zodat je het ook op moeilijkere terreinen kunt gebruiken. Het artikel is vooral geschikt voor mirrorless camera’s en DSLR.

Het statief is ook bruikbaar met compact en spiegelreflexcamera’s en zelfs videocamera’s. De poten van het statief kun je in hoogte verstellen zodat je vanuit elke hoek je foto’s kunt maken. De ingebouwde monopod beschikt over een klem en het statief heeft zelfs een ingebouwde waterpas.

Het stevige statief is populair bij de kopers die ook tevreden zijn over de betaalbare prijs van het product. Het kan tot zeer laag bij de grond versteld worden en is makkelijk te gebruiken. De ingebouwde monopod is een pluspunt voor de gebruikers.

Als je dol bent op het nemen van foto’s of misschien wel als professioneel fotograaf werkt dan is een degelijke monopod wel een goede aanbeveling. Dit product is afkomstig van het bekende en misschien voor sommigen ook wel het beste merk Cullmann. Laten we alvast even op zoek gaan naar de voor- en nadelen ervan.

 

Voordelen:

Tripod: eigenlijk maakt deze monopod deel uit van een groter geheel namelijk de tripod. Het is stevig en stabiel en geschikt voor verschillende soorten ondergronden.

Materiaal: je zult merken dat dit product vervaardigd is uit bijzonder duurzame materialen zoals geanodiseerd aluminium.

Onderstel: de voetjes van het onderstel zijn volledig voorzien van rubber met ingebouwde spikes. Daardoor is het mogelijk om dit apparaat ook te gebruiken op ondergronden die iets moeilijker zijn.

 

Nadelen:

Budget: de kopers zijn van mening dat het product een betaalbaar prijskaartje heeft. Toch kan het dan weer voor andere gebruikers misschien net iets te duur zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Manfrotto Eenbeenstatief 334B

 

Deze Manfrotto monopod is vervaardigd uit aluminium en kan een maximaal gewicht van 8 kg dragen.

Je kunt dit statief instellen op een maximale werkhoogte van 166 cm en minimaal 68 cm. De monopod heeft een zwarte kleur en weegt minder dan 1 kg.

Dit product heeft tot nu toe nog maar één review ontvangen van een koper maar deze persoon geeft uitsluitend positief advies voor deze monopod aanbieding.

Het product voldoet aan de verwachtingen van de koper en werd heel snel geleverd. De kwaliteit van het artikel is uitstekend.

Je kunt natuurlijk ook altijd een kijkje nemen naar deze handige en degelijke Manfrotto monopod. Het toestel is niet alleen stevig maar staat ook bijzonder stabiel. En daardoor zou het vast en zeker één van de populairste apparaten uit onze lijst kunnen worden.

 

Voordelen:

Materiaal: het toestel is gemaakt uit bijzonder stevig en duurzaam aluminium en kan zonder problemen een gewicht van maar liefst 8 kg dragen.

Werkhoogte: je zult merken dat je de hoogte van deze monopod kunt verstellen. Hierbij is de maximale hoogte ongeveer 166 cm en de minimale werkhoogte van het toestel 68 cm.

Kostprijs: het is niet meteen het toestel met de laagste prijs maar toch zul je de monopod tussen de goedkope apparaten kunnen spotten.

 

Nadelen:

Op dit moment heeft er nog maar één enkele persoon een reactie gegeven op het apparaat. Toch blijkt de monopod voor deze koper echt wel een topproduct te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Captec

 

Deze monopod van Captec is een uitschuifbare pole die bedoeld is om een GoPro op te plaatsen. Het kan ook omschreven worden als een selfie stick want het wordt vooral gebruikt om jezelf en anderen beter in beeld te krijgen. Deze monopod is uitgerust met een strap zodat je het niet kunt kwijtraken.

De pole kan uitgeschoven worden tot 49 cm en je kunt de lengte naar vrijheid instellen dankzij het Twist&Lock systeem. De ergonomische handgreep zorgt ervoor dat je een stevige greep hebt op de monopod. De minimale lengte van de stick is 18,5 cm en je maakt direct verbinding tussen je GoPro en MonoPod Remote zonder nood aan een adapter. Dit product is waterbestendig.

Omdat het artikel deel uitmaakt van de goedkope monopods zijn de kopers natuurlijk tevreden over de lage prijs van het product. Ze vinden ook dat de kwaliteit van de monopod uitstekend is het werkt perfect onder water. Het enige minpunt is dat de stick zorgt voor bellen onder water die de vissen afschrikt.

Indien je niet alleen op zoek bent naar een degelijke monopod maar ook uitkijkt naar een betaalbaar exemplaar dan is dit toestel misschien wel iets voor jou. De monopod is afkomstig van het bekende en sterk gewaardeerde merk Captec en behoort tot de goedkope apparaten.

 

Voordelen:

Kostprijs: je zult werkelijk meteen versteld staan van het mooie maar vooral betaalbare prijskaartje van het toestel.

Strap: je zult merken dat het toestel over een handige strap beschikt waarmee je kunt voorkomen dat je de monopod kwijt raakt.

Ontwerp: eigenlijk zou je deze monopod kunnen vergelijken of omschrijven als een soort van selfie stick. Want het is ook echt wel bedoeld om er bijvoorbeeld je camera, smartphone of GoPro camera op te bevestigen.

 

Nadelen:

Gebruiksgemak: slechts een kleine minderheid van de kopers vindt het jammer dat het apparaat onder water bellen maakt. Daardoor worden vissen afgeschrikt en is het moeilijk om mooie onderwaterfoto\’s te maken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ntech

 

Ook deze selfie stick behoort tot de goedkope monopods en is handig om je GoPro of andere action camera op te plaatsen. Zo kun je foto’s maken van jezelf in de meest avontuurlijke momenten. De monopod is vervaardigd uit aluminium en is licht van gewicht zodat je het makkelijk kunt meenemen.

Je kunt deze stevige stok op verschillende hoogtes instellen: 19 cm, 28 cm, 39 cm en 49 cm. De strap die aan de monopod hangt kun je rond je pols doen om het voorwerp niet te verliezen. Dit product is waterbestendig en is uitgerust met een rubberen antislip handgreep voor een optimale grip.

Desondanks de lage prijs van dit artikel zijn er momenteel nog maar twee reviews geschreven over deze monopod aanbieding. Het product is compact en is eenvoudig om te gebruiken. Het is een duurzaam apparaat die nog eens weinig geld kost ook.

Net zoals het vorige toestel zul je merken dat ook deze monopod een soort van selfie stick is. Bovendien zul je ook dit apparaat vast en zeker tussen de goedkope toestellen kunnen vinden. Het lijkt ons daarom een goed idee om alvast even op zoek te gaan naar de eigenschappen ervan.

 

Voordelen:

Kostprijs: het toestel is werkelijk ideaal voor personen die op zoek zijn naar een degelijke en tegelijkertijd betaalbare monopod.

Materiaal: het apparaat is voor het grootste gedeelte gemaakt uit bijzonder duurzaam aluminium. Aluminium heeft bovendien ook de positieve eigenschap dat het weinig weegt en je het daardoor makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Comfort: het is mogelijk om de hoogte van de monopod te verstellen waarbij je minimaal 19 cm hoogte hebt en maximaal een hoogte van 49 cm kunt bereiken.

 

Nadelen:

Niet waterproof: een enkele koper laat weten dat deze monopod helemaal niet waterproof is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

5. MeFoto A1350Q1A

 

Het MeFOTO statief is eigenlijk een tripod maar je kunt één van de poten ombouwen tot een monopod. Het statief is in verschillende kleuren beschikbaar en weegt slechts 1,6 kg. Het toestel is echter vervaardigd uit hoogwaardig aluminium en kan een gewicht van 8 kg dragen.

Het statief is geschikt voor compact en systeemcamera’s maar ook een spiegelreflexcamera met een grote lens is niet uitgesloten. Als je de tripod inklapt is hij slechts 39 cm lang, ideaal om overal mee naartoe te nemen. Uitgeklapt bereikt dit statief wel een hoogte van 156 cm zodat je comfortabel kunt werken.

De enige beperking van dit product is dat het niet de zwaarste camera’s kan dragen. Voor de rest vinden de kopers dit een topproduct. Het is een stevig statief die weinig weegt en die je makkelijk op verplaatsing kunt meenemen.

Tenslotte is er dan ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor de MeFOTO monopod. Net zoals het eerste product maakt ook deze monopod deel uit van een groter geheel namelijk de tripod. Het is een goed idee om even op zoek te gaan naar wat nu precies de kenmerken zijn van deze monopod.

 

Voordelen:

Materiaal: je zult merken dat het apparaat uit bijzonder stevig en duurzaam aluminium gemaakt is. Verder is het ook vrij licht van gewicht.

Draagkracht: ondanks het lichte gewicht van het toestel zul je merken dat het toch een draagkracht van ruim 8 kg heeft.

Comfort: het is mogelijk om het toestel na gebruik in te klappen en op die manier dus heel wat ruimte te besparen wanneer je het wilt opbergen.

 

Nadelen:

Geen zware camera: indien er toch een klein puntje van kritiek mag gegeven worden dan vinden sommige kopers het jammer dat het toestel niet gemaakt is om zware camera’s te gaan dragen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Monopods koopgids

 

Een monopod is een statief met één poot die je kunt gebruiken om je camera op te bevestigen. Je kunt deze monopod in vele gevallen vastzetten in een tripod of je kunt het meenemen in de hand. De nieuwste vorm van een monopod is de selfie stick die bij velen wel bekend in de oren zal klinken. Als je de beste monopod wilt kopen is het belangrijk dat je rekening houdt met het belastbaar gewicht, de statiefkop, het gewicht van het statief zelf en de maximale en minimale hoogte. Nu kun je op zoek gaan naar goedkope monopods of een aanbeveling vragen aan een bevriende fotograaf.

Belastbaar gewicht

Je moet bij de aankoop van een monopod aanbieding controleren hoeveel gewicht het product maximaal kan dragen. Een monopod die bedoeld is voor een compactcamera, zal het zwaardere gewicht van een spiegelreflexcamera niet kunnen dragen. Tel daar nog eens een telelens bij op en het gewicht verdubbelt bijna.

Je kunt beter van vooraf het gewicht nemen van de zwaarste combinatie van camera en lens die je in je bezit hebt. Daarna kun je dit gewicht vergelijken met het belastbaar gewicht van een monopod om op zoek te gaan naar goede aanbiedingen.

Je kunt ook rekening houden met de toekomst, zeker als je van plan bent om nieuwe lenzen te kopen die misschien wel zwaarder zijn dan het zwaarste model momenteel in je collectie. Sommige mensen zullen een zwaar objectief niet kopen vanwege de hoge prijs maar je kunt deze ook altijd huren, bijvoorbeeld op vakantie. In dit geval heb je nog altijd een monopod nodig met een hoog maximaal belastbaar gewicht.

 

De statiefkop

Dit is het gedeelte waar je de camera zult op plaatsen. Deze statiefkop kun je draaien om de camera op een bepaald voorwerp te richten. Je kunt een monopod kopen met een vaste kop, deze zijn goedkoper in de aanschaf maar de kwaliteit is meestal ook minder. Het is aangeraden om een monopod te kopen met een losse kop want deze biedt meer instelmogelijkheden.

Er zijn verschillende koppen mogelijk. Een drieweg kop beschikt over drie hendels: één voor horizontale draaibewegingen en de andere twee om horizontaal of verticaal te kantelen. Een balhoofd heeft geen hendels en kun je alle kanten opdraaien. Een joystick kop kun je draaien door middel van een joystick hendel. Een schommelkop is perfect om te werken met grote lenzen die zwaar van gewicht zijn.

Er zijn koppen die gebruik maken van snelkoppelingsplaatjes waardoor je je camera op een snelle manier op je monopod kunt bevestigen of terug verwijderen. Tenslotte zijn er ook nog de hydraulische koppen die speciaal gemaakt zijn om soepel te kunnen bewegen. Deze koppen zijn ideaal om te filmen.

 

Gewicht van het statief

Als je van plan bent om je statief mee te nemen tijdens een wandeling dan zul je natuurlijk geen zwaar product willen kopen. Om deze reden zijn de selfie sticks uitgevonden zodat je makkelijk een selfie kunt nemen met je telefoon. Deze sticks hebben een licht gewicht en kun je telescopisch inschuiven zodat ze makkelijk mee te nemen zijn.

Voor fotografen die een professionele camera gebruiken is dit natuurlijk niet van toepassing. Deze fotografen zullen een monopod kopen die stevig genoeg is voor hun camera maar toch licht genoeg is om mee te nemen. Een zwaarder statief is natuurlijk veel stabieler wat voordelig is voor de foto’s die je wilt nemen.

Je kunt echter tegenwoordig monopods kopen die van carbon gemaakt zijn. Deze producten zijn licht van gewicht maar toch stabiel. Het enige nadeel is dat deze statieven heel duur zijn. Vele monopods beschikken over een haak in het midden of onderaan waar je een zwaar voorwerp aan kunt hangen om voor meer stabiliteit te zorgen.

Minimale en maximale hoogte

Dit punt is vooral belangrijk als je van plan bent om de monopod in een tripod te plaatsen. Als je het statief hoog genoeg kunt zetten dan kun je staand werken zonder altijd te moeten bukken wanneer je een foto wilt nemen. Op die manier voorkom je rug- en nekpijnen. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van elke persoon. Een fotograaf die 1,90 meter groot is heeft een andere monopod nodig dan een fotograaf met een grootte van 1,70 meter.

Sommige mensen willen bepaalde voorwerpen dicht bij de grond fotograferen zoals paddestoelen of insecten. Je kunt dan best kiezen voor een monopod die je laag kunt instellen.

Houd tenslotte ook nog rekening met de prijs want je wilt natuurlijk niet teveel geld uitgeven. Zoek naar een monopod die binnen je budget ligt maar die toch nog een goede kwaliteit heeft zodat je er een lange tijd kunt van genieten.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES