11 beste netwerk switches Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste netwerk switches – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een uitgebreide netwerk switch die je in de mogelijkheid stelt om tot wel 5 of meer externe devices aan elkaar te koppelen? Dan loont het de moeite om de SBVR TXE143 – PoE Netwerk Ethernet Switch eens even onder de loep te nemen. Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en gaat je voorkeur uit naar een apparaat waarbij een volwaardige access point en een beheerde netwerk switch met elkaar worden gecombineerd? Bekijk dan zeker even de Ubiquiti UniFi Dream Machine. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste netwerk switches (Reviews) van 2024

 

De beste netwerk switch is degene die zo goed mogelijk aan de verwachtingen weet te voldoen. Of je daarbij kiest voor een KPN netwerk switch, een netwerk switch zonder stroom dan wel een gigabit netwerk switch; blijft persoonlijk. Net zoals de keuze voor het aantal aansluitingen. Zo selecteerden wij een compacte netwerk switch met 2 poorten alsook een netwerk switch met 8 poorten en een netwerk switch met 16 poorten. Bekijk de 7 toppers hieronder even rekening houdend met het advies uit de reviews en bepaal of je opteert voor het populairste en beste merk dan wel voor een leuke aanbieding of goedkope netwerk switch met wifi.

 

Netwerk switch 1000 Mbps

 

1. SBVR TXE143 – PoE Netwerk Ethernet Switch – 10 poorten – 1.000 Mbps 

 

Of je met de SBVR TXE143 PoE netwerk Ethernet switch ook meteen voor het laagste prijskaartje kiest, valt nog even af te wachten. Wat we wel met zekerheid kunnen bevestigen, is de algemene tevredenheid bij klanten wat meteen resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om deze 10 poorts netwerk switch eens even van naderbij te bekijken.

Met de SBVR TXE143 kies je dan ook meteen voor een onbeheerde (unmanaged) netwerk switch bestaande uit 10 afzonderlijke Gigabit poorten van maximaal 1000 Mbps. Daarbij worden 8 van de 10 poorten nog eens extra gekenmerkt door de befaamde PoE (Power over Ethernet) aansluiting die ervoor zorgt dat externe devices probleemloos en zonder extra voeding kunnen worden aangesloten.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want de 1000 Mbps netwerk switch wordt eveneens aangevuld met een totale switchingcapaciteit van maar liefst 20 Gbps, een bijbehorende 10GB ondersteuning én een totaal PoE vermogen van wel 30 watt. 

 

Voordelen:

Formaat: de netwerk switch kent een breedte van 11,8 cm en wordt aangevuld met een diepte van 20 cm en een hoogte van 4,3 cm wat resulteert in maar liefst 10 afzonderlijke poorten.

Switching functies: je bent verzekerd van diverse switching functies gaande van Layer 2 tot IGMP Snooping, ondersteuning van Jumbo Frames, VLAN ondersteuning en QoS.

PoE ondersteuning: 8 van de 10 poorten typeren zich door een PoE ondersteuning waarbij geen extra voeding nodig is om externe devices aan te sluiten. Het vermogen per poort bedraagt daarbij 30 watt.

Gigabit ethernet: de switch garandeert een ruime capaciteit van maar liefst 1000 Mbps (of 1 Gbps) wat hem geschikt maakt voor diverse toepassingen met middelgrote tot hoge interneteisen.

 

Nadelen:

Te groot: de grootte van het pakket maakt een levering in sommige gevallen minder makkelijk. Dit wordt duidelijk vermeld in de beschrijving van het product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Netwerk switch met wifi

 

2. Ubiquiti UniFi Dream Machine – Access Point – Geïntegreerde Netwerkswitch 

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van weinig tot – misschien zelfs – geen belang? Dan loont het alvast de moeite om deze Ubiquiti UniFi Dream Machine even grondig onder de loep te nemen. Het betreft een all-in-one netwerk access point inclusief security gateway én bijbehorende geïntegreerde netwerk switch, wat zijn prijskaartje alvast lijkt te rechtvaardigen.

Zo is de Ubiquiti UDM alvast voorzien van maar liefst 4 gigabit ethernet poorten, beschikt hij over een dual-band connectiviteit én kan hij zonder problemen snelheden tot wel 2300 Mbps behalen. Maar dat is natuurlijk niet alles want verder is het apparaat uitgerust met diverse beveiligingsalgoritmen gaande van AES en TKIP tot WEP, WPA, WPA-Enterprise, WPA-PSK en WPA2. Kortom, een krachtig apparaat met 4 bijbehorende externe 4 wifi antennes dat perfect doet wat het moet doen.

De online reviews liegen er dan ook niet om en klanten reageren bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid wat gelijk resulteert in maar liefst 4,9 op 5 sterren.

 

Voordelen:

Veelzijdig: met de Ubiquiti Networks UniFi Dream Machine kies je voor een multifunctioneel apparaat dat niet alleen reageert als access point maar tevens ook als een volwaardig beheerde netwerk switch.

Snelheden: het apparaat is in staat om zonder problemen snelheden tot 2300 Mbps te behalen.

Dual-band: je geniet een dual-band connectiviteit van 2,4 en 5 GHz met een respectievelijke wifi snelheid van 300 en 1734 Mbps.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens een struikelblok kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Netwerk switch TP-Link

 

3. TP-Link TL-SG105 – Switch // 5 poorten // Unmanaged – Gigabit (Tot 1000 Mbps)

 

De TL-SG105 netwerk switch van het bekende merk TP-Link kent een relatief compact formaat van 10 cm breed, 9,8 cm diep en ongeveer 2,5 cm hoog. In combinatie met het beperkte gewicht van 383 gram, is deze netwerk switch dan ook eenvoudig in het interieur te plaatsen. Bij aankoop van deze TP-Link netwerk switch worden overigens een voedingsadapter en instructieve handleiding meegeleverd. Let wel; eventuele extra kabels dien je zelf nog apart aan te kopen wat misschien een struikelblok zou kunnen zijn.

Toch heeft de TP-Link netwerk switch heel wat te bieden. Zo geniet je de aanwezigheid van maar liefst 5 afzonderlijke gigabit poorten die een bedrade snelheid tot wel 1000 Mbps weten te garanderen. Dit wordt aangevuld met een maximale switchingcapaciteit van 10 Gbps. Doordat het bovendien een onbeheerde netwerk switch is deze eenvoudig op de router aan te sluiten via een zogenaamd plug & play systeem waardoor hij in een mum van tijd gebruiksklaar staat.

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en de netwerk switch met een mooie eindscore van 4,8 sterren belonen; blijkt een kleine minderheid van mening dat het apparaat lastig te gebruiken is en de kwaliteit eerder matig.

 

Voordelen:

Prijskaartje: zijn lagere prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij het grote publiek.

Poorten: de netwerk switch garandeert maar liefst 5 gigabit poorten die zonder problemen een bedrade snelheid tot 1000 Mbps weten te bereiken.

Installatie: de onbeheerde netwerk switch is eenvoudig via een plug & play systeem te installeren.

 

Nadelen:

Geen PoE: ben je op zoek naar een netwerk switch met een bijbehorende PoE ondersteuning, dan is dit apparaat niet de beste aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Netwerk switch 8 poorten

 

4. Netgear ProSAFE GS108GE – Netwerk Switch – Unmanaged – 8 Poorten

 

Met de Netgear ProSAFE GS108GE kies je opnieuw voor een onbeheerde netwerk switch die in één enkele beweging op de modem of router aan te sluiten is. Dit handige plug & play systeem maakt de netwerk switch in slechts enkele seconden gebruiksklaar. 

De netwerk switch van Netgear kent een relatief compact formaat gaande van een breedte van 15,8 cm tot een diepte van 10,5 cm en een hoogte van 2,7 cm. Dit resulteert in maar liefst 8 afzonderlijke gigabit poorten die makkelijk een topsnelheid van wel 1000 Mbps kunnen behalen. Maar dat is niet alles want – in vergelijking met de verouderde fast ethernet aansluitingen, weten deze aansluitingen een bedrade snelheid te leveren die tot wel 10 keer sneller verloopt. Kortom, uitermate geschikt voor gebruik bij je thuis- of bedrijfsnetwerk.

Hoewel een kleine minderheid van de klanten niet helemaal overtuigd blijkt van de aangeboden kwaliteit én verveeld zit met een zogenaamde “gratis” pieptoon, zijn de meeste klanten enthousiast wat resulteert in een mooie score van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de netwerk switch kent een breedte van 15,8 cm in combinatie met een diepte van 10,5 cm en een hoogte van 2,7 cm.

Onbeheerd: het betreft een onbeheerde netwerk switch die via een zogenaamd plug & play systeem makkelijk én zonder extra configuraties kan worden aangesloten.

Poorten: het apparaat garandeert de aanwezigheid van maar liefst 8 ethernet poorten die een bedrade snelheid tot maar liefst 1000 Mbps weten te garanderen inclusief een totale switchingcapaciteit van 16 Gbps.

 

Nadelen:

Geen PoE ondersteuning: ook hier moeten we jammer genoeg wijzen op het gebrek aan een PoE ondersteuning.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Netwerk switch 16 poorts

 

5. TP-Link TL-SG1016D – Netwerk Switch – Unmanaged // TP-Link

 

Net zoals één van de vorige apparaten, wordt ook deze netwerk switch aangeboden door het bekende en populaire merk TP-Link. Heel wat klanten lijken alvast overtuigd van de aangeboden kwaliteit, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid en belonen het product dan ook met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. Wij zetten de kenmerkende eigenschappen graag eens even op een rijtje.

Zo kies je met de TL-SG1016D in eerste instantie voor een onbeheerde netwerk switch die – via een zogenaamd plug & play systeem – makkelijk op de router of modem aan te sluiten is. Je hoeft dus niet te vrezen voor eventuele extra configuraties wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. 

De switch garandeert verder maar liefst 16 gigabit aansluitingen en bijgevolg de mogelijkheid om – nadat je 1 poort gebruikt hebt om het apparaat met de modem/ router te verbinden – er tot wel 15 externe devices op aan te sluiten. Dit gaat gepaard met een uiterst hoge bedrade snelheid tot wel 1000 Mbps inclusief een switchingcapaciteit van wel 32 Gbps. Let wel; er zijn geen PoE aansluitingen voorhanden.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de TP-Link TL-SG1016D netwerk switch wordt geleverd inclusief een voedingsadapter en instructieve handleiding.

Poorten: je kunt gebruik maken van de 16 aanwezige aansluitingen waarbij een bedrade snelheid tot 1000 Mbps kan worden geleverd.

Switchingcapaciteit: de switchingcapaciteit van deze netwerk switch bedraagt maar liefst 32 Gbps.

Installatie: doordat het een onbeheerde netwerk switch betreft, kun je gebruik maken van het eenvoudige plug & play systeem waarbij geen verdere configuraties vereist zijn.

 

Nadelen:

Geen kabels: bij aankoop van deze switch worden jammer genoeg geen extra kabels meegeleverd wat een vervelende meerkost zou kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Netwerk switch PoE

 

6. Netgear GS308P – Netwerk Switch – Unmanaged – PoE – 8 Poorten

 

De Netgear gS308P is een onbeheerde netwerk switch die bijgevolg via een eenvoudig plug & play systeem op je modem of router kan worden aangesloten. Je hoeft je daarbij alvast geen zorgen te maken voor eventuele bijkomende configuraties wat het apparaat in een mum van tijd gebruiksklaar maakt én zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

De netwerk switch wordt daarbij gekenmerkt door de aanwezigheid van maar liefst 8 gigabit aansluitingen die makkelijk een bedrade snelheid tot 1000 Mbps kunnen verwezenlijken inclusief een switchingcapaciteit van zo’n 16 Gbps. In tegenstelling tot het vorige apparaat, blijken maar liefst 4 van de 8 aansluitingen ook nog eens over de befaamde PoE ondersteuning te beschikken waarbij elk van deze poorten een ruim vermogen van 53 watt kent.

Hoewel de overgrote meerderheid duidelijk overtuigd is van deze unieke netwerk switch met PoE ondersteuning, lijkt één enkele koper toch wel wat te twijfelen over de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Netgear GS308P netwerk switch wordt geleverd inclusief een voedingsadapter en bijbehorende informatieve handleiding met de nodige instructies.

Installatie: de onbeheerde netwerk switch geniet een eenvoudige installatie dankzij het befaamde plug & play systeem.

PoE ondersteuning: 4 van de 8 aansluitingen genieten een zogenaamde PoE ondersteuning waarbij deze poorten een vermogen van 53 watt genieten.

Switchingcapaciteit: de switchingcapaciteit van 16 Gbps wordt uiteraard aangevuld met een hoge bedrade snelheid die tot wel 1000 Mbps kan bereiken.

 

Nadelen:

Geen kabels: ook hier worden jammer genoeg geen kabels meegeleverd wat door sommigen als een struikelblok zal worden bekeken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Netwerk switch 2 poort

 

7. Renkforce Netwerk switch 3 poorten 100 MBit/s // Renkforce 

 

We sluiten het rijtje af met de Renkforce netwerk switch die gekenmerkt wordt door een behoorlijk compacte en lichtgewicht uitvoering waardoor hij alvast makkelijk in de buurt van de router/ modem kan worden geplaatst. Doordat het tevens een onbeheerde switch betreft, blijkt de netwerk switch eenvoudig te installeren door gebruik te maken van het bekende plug & play systeem.

Je geniet daarbij de aanwezigheid van 2 aparte aansluitingen waarbij een bedrade snelheid tot maximaal 100 Mbps kan worden behaald. Voor bedrijfsnetwerken is deze netwerk switch uiteraard iets te compact, maar voor thuisnetwerken of wanneer je regelmatig op verplaatsing moet, kan hij perfect dienst leveren.

Hoewel één enkele koper de korte USB-kabel hekelt, lijkt de overgrote meerderheid duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en het gebruiksgemak wat alsnog in een mooie score van 4,5 sterren resulteert.

 

Voordelen:

Formaat: de netwerk switch wordt gekenmerkt door een relatief compacte en lichtgewicht uitvoering en is daardoor makkelijk te plaatsen en/ of overal mee naartoe te nemen.

Installatie: de onbeheerde switch kan eenvoudig via het bekende plug & play systeem aan de router/ modem worden gekoppeld.

Poorten: de switch kenmerkt zich door de 2 afzonderlijke ethernet poorten waarbij een bedrade snelheid (fast ethernet) van wel 100 Mbps kan worden gehaald.

 

Nadelen:

Te compact: voor gebruik in een bedrijfsnetwerk is deze netwerk switch uiteraard veel te compact en te traag.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Netgear ProSAFE GS105GE Netwerk Switch Unmanaged 5 Poorten

 

Indien je op zoek bent naar goedkope switches dan kun je zeker dit Netgear model eens bekijken. Deze switch heeft heel wat online beoordelingen meegekregen waarvan de overgrote meerderheid duidelijk positief is.

Dit apparaat is voorzien van maar liefst 5 poorten maar het is ook mogelijk om een switch aan te kopen die over 8 poorten beschikt. Uiteraard zal de prijs dan wel lichtjes mee veranderen. Het toestel is uitgerust met een gigabit tot 1000 Mbps. Daardoor werkt het apparaat tot wel 10 keer sneller.

Deze switch biedt je de mogelijkheid om meerdere externe toestellen met het bedrade netwerk te gaan verbinden. En dit kunnen heel wat kopers duidelijk appreciëren. Verder geven de meesten ook een positief advies over de uitstekende kwaliteit en de correcte prijs van het toestel.

Ben je op zoek naar een degelijke switch en kan je maar geen keuze maken dan kunnen wij jou dit apparaat van Netgear alvast aanbevelen. Deze unieke GS105 switch wordt gekenmerkt door maximaal 5 poorten en dus bijgevolg de mogelijkheid om tot maar liefst 5 externe apparaten te koppelen.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: je zult meteen versteld staan van de vriendelijke prijs. Mogelijks gaat het hier ook om het toestel met de laagste prijs in vergelijking met de andere producten uit dit lijstje.

Bedrade snelheid: dankzij de gigabit van maximaal 1000 Mbps zul je merken dat deze switch tot wel 10 keer zo snel te werk zal gaan.

Formaat: het apparaat is amper 9,4 cm breed, zo’n 10 cm diep en ongeveer 2,7 cm hoog. Vrij compact dus en bovendien ook nog eens licht van gewicht. Handig op te tillen en te verplaatsen.

 

Nadelen:

Een blik op de online reviews toont aan dat, tot op heden, werkelijk alle klanten positief op het toestel hebben gereageerd. Dit apparaat behoort duidelijk tot de populairste switches.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. D-Link DGS-105 – Switch

 

Indien je al geruime tijd op zoek bent naar een degelijke en duurzame switch maar daar liefst niet zoveel geld wenst aan te spenderen, dan is dit model van D-Link misschien wel iets voor jou.

Net zoals het voorgaande toestel biedt ook deze switch de mogelijkheid om tot wel 5 andere toestellen met het netwerk te gaan verbinden. Dit gebeurt aan een snelheid van 1000 Mbps. Je zult dus merken dat de verbinding bij alle apparaten vrij snel tot stand zal komen.

Voor één enkele koper blijkt dit product niet helemaal aan de verwachtingen te voldoen omwille van het feit dat het nogal kwetsbaar is. Toch zijn de meesten overtuigd van de uitstekende kwaliteit en de degelijkheid van het apparaat. In combinatie met de voordelige prijs zou het hier ook wel eens om een switch aanbieding kunnen gaan.

Je zou natuurlijk ook voor deze switch van D-Link kunnen kiezen. Ben je benieuwd of dit apparaat al dan niet aan jouw wensen kan voldoen? Dan loont het alvast de moeite om de voor- en nadelen even grondig te bekijken. Om het voor jou makkelijker te maken, bieden we hieronder een overzichtje aan.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: ook hier valt het prijskaartje bijzonder goed mee waardoor de switch toegankelijk is voor mensen met een beperkt budget.

Ethernet poort: je zult vrijwel meteen kunnen vaststellen dat de switch gekenmerkt wordt door maar liefst 5 ethernet poorten. Dit biedt meteen de mogelijkheid om tot wel 5 apparaten te koppelen.

Bedrade snelheid: het apparaat wordt gekenmerkt door een bedrade snelheid die makkelijk tot wel 1000 Mbps gaat.

Handig in gebruik: deze managed switch is bijzonder makkelijk te installeren en zelfs te gebruiken voor rackmount. Verder ondersteunt het apparaat ook de zogenaamde Jumbo Frames.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we merken dat het toestel door één enkele koper toch als behoorlijk kwetsbaar omschreven wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. D-Link GO-SW-8G/E SWI – Switch

 

Net zoals het voorgaande toestel is ook deze switch afkomstig van het bekende merk D-Link. Dit model is voorzien van maar liefst 8 poorten waardoor je dus heel wat andere externe apparaten met het netwerk kunt verbinden.

Het apparaat is voorzien van een gigabit die tot wel 1000 Mbps gaat. Je zult dus meteen merken dat de verbindingen op alle apparaat in een mum van tijd tot stand komt.

Er zijn heel wat online beoordelingen door klanten geplaatst. Het is dus een zeer goed teken als slechts één enkele gebruiker meent dat het toestel vrij kwetsbaar is. De overgrote meerderheid van de kopers is dus duidelijk tevreden. Zo wordt er niet alleen positief advies gegeven over de degelijkheid en de kwaliteit maar ook over de correcte prijs ervan.

Net zoals het vorige product zul je merken dat ook deze swicht jou wordt aangeboden door D-Link. Daardoor durven we vermoeden dat het misschien wel eens veruit het beste merk zou kunnen zijn op het gebied van switches. Wij zoeken het graag voor jou uit en zetten hierbij de voor- en nadelen even op een rijtje.

 

Voordelen:

Ethernet poort: in vergelijking met de vorige apparaten zul je merken dat deze switch over maar liefst 8 ethernet poorten beschikt. Daardoor kun je dus tot wel 8 externe apparaten verbinden.

Bedrade snelheid: ook hier bedraagt de bedrade snelheid van het apparaat maar liefst 1000 Mbps. De switch zorgt dus voor een snelle verbinding en reactietijd.

Kostenplaatje: heel wat klanten zijn van mening dat de switch gekenmerkt wordt door een correcte prijsbepaling.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een blik op de online reacties toont aan dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn maar dat het toestel volgens één koper te kwetsbaar blijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. TP-Link TL-SG1024D – Netwerk Switch

 

Net zoals verschillende voorgaande producten die we reeds besproken hebben is ook dit switch toestel afkomstig van het bekende merk TP-Link. In vergelijking met de andere apparaten zul je hier toch wel iets meer budget hoeven te voorzien.

Het apparaat is uitgerust met maar liefst 24 poorten. Op die manier kun je heel wat andere externe toestellen met het bedrade netwerk gaan verbinden. Bovendien zul je merken dat de verbinding vrij snel tot stand komt. De switch heeft namelijk een gigabit tot wel 1000 Mbps en werkt dus vrij snel.

Momenteel kunnen we alleen maar positieve online beoordelingen vaststellen en dus tevreden klanten. Het product heeft een uitstekende kwaliteit en is bijzonder voordelig in aankoop. Haast je daarom ook naar de winkel en oordeel vooral zelf.

Het zal je ondertussen al lang niet meer verwonderen maar ook deze switch wordt jou sterk aanbevolen door, ondertussen één van de populairste merken, TP-Link. Het loont dan ook de moeite om de kenmerkende eigenschappen van het apparaat eens even grondig te bekijken.

 

Voordelen:

Ethernet poort: ben je op zoek naar een switch waarmee je heel wat externe apparaten kunt koppelen? Dan is deze switch met maar liefst 24 ethernet poorten misschien wel precies waar jij naar op zoek bent.

Bedrade snelheid: de bedrade snelheid kan geschat worden op maximaal 1000 Mpbs. En dit ondanks het grote aantal poorten.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg is het toestel niet meteen voorzien van de laagste prijs en dus zul je maar beter iets meer budget voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Netwerk switches Koopgids

 

Wat is een netwerk switch en hoe werkt dit apparaat dan precies? Bestaan er verschillende soorten netwerk switches en op welke manier komt dat uiteindelijk tot uiting? Op deze en tal van andere prangende vragen trachten wij in de onderstaande koopgids een duidelijk antwoord te formuleren. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende netwerk switches en eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties met elkaar te vergelijken. 

Wat is een netwerk switch en hoe werkt deze?

Wil je het bekabelde netwerk bij jou thuis en/ of op kantoor op een eenvoudige manier verder gaan uitbreiden? Dan is de keuze voor een kwalitatieve en functionele netwerk switch sneller gemaakt dan je misschien op eerste gezicht zou denken. 

Het principe van een netwerk switch is in grote mate te vergelijken met dat van een hub apparaatje en is gericht op het creëren van meerdere netwerkverbindingen. Door de netwerk switch op de modem of router aan te sluiten kun je vervolgens – afhankelijk van het apparaat – 2 of meerdere externe devices op de switch gaan aansluiten. Dat kan gaan van draadloze access points tot printers, servers en tal van andere devices. Sluit ze aan op de netwerk switch en ze maken allemaal gebruik van één en hetzelfde netwerk.

Vandaag de dag bestaan er dan ook diverse soorten netwerk switches gaande van de beheerde tot de onbeheerde modellen met meer of minder aansluitingsmogelijkheden. Houd daarom bij je keuze niet alleen rekening met je eigen doelstellingen en verwachtingen maar tevens ook met het type, de (bedrade) snelheid en de aan- of afwezigheid van eventuele PoE ondersteuning.

 

Het type netwerk switch in relatie tot de installatie

Misschien totaal onverwacht, maar er bestaan wel degelijk verschillende soorten netwerk switches. Algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen de frequent voorkomende onbeheerde netwerk switches enerzijds en de beheerde switches anderzijds. Welk apparaat je voorkeur krijgt, is vooral afhankelijk van het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen. Beide types kennen uiteraard voor- én nadelen en zullen in bepaalde toepassingsvelden eerder aan bod komen.

Zo worden de onbeheerde netwerk switches veelal ingezet voor thuisgebruik daar ze makkelijk te installeren zijn aan de hand van een plug & play systeem. Dergelijke switches dien je bijgevolg enkel op de modem of router aan te sluiten zonder je daarbij verder zorgen te hoeven maken over een eventuele bijkomende configuratie. Bovendien is de aankoopprijs van een onbeheerde netwerk switch vaak iets goedkoper dan de beheerde exemplaren. Houd er wel rekening mee dat de onbeheerde switches minder bescherming en veiligheid aanbieden bij het tot stand komen van de netwerkverbinding.

De beheerde netwerk switches mogen dan wel duurder zijn, ze zijn meteen een pak veiliger in gebruik vanwege hun – vaak ingewikkelde – bijkomende configuratiesystemen. Dergelijke switches zijn bijgevolg een goede aanbeveling voor gebruik in de bedrijfswereld.

 

Aansluitingsmogelijkheden en de bedrade snelheid

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een geschikte netwerk switch? Dan is het uiteraard minstens even belangrijk om rekening te houden met de aansluitingsmogelijkheden en de bijbehorende (bedrade) snelheid.

Wanneer we het hebben over de aansluitingsmogelijkheden van de switch dan hebben we het in de meeste gevallen over het aantal poorten én bijgevolg het aantal extra devices die op hetzelfde netwerk kunnen worden aangesloten. Kies je bijvoorbeeld voor een netwerk switch met maar liefst 10 gigabit poorten, dan betekent dit dat je maximaal 9 verschillende apparaten op de switch kunt aansluiten. (Eén aansluiting is nu eenmaal bedoeld om de switch met de modem of router te verbinden.) 

Om het aantal aansluitingen te bepalen, is het aangewezen om rekening te houden met de doelstellingen en het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen. Zo zal een netwerk switch voor recreatief thuisgebruik vaak minder aansluitingen kennen dan een switch die bedoeld is voor puur zakelijk gebruik en bijvoorbeeld op kantoor moet geïnstalleerd worden.

Naast de aansluitingen is het eveneens raadzaam om aandachtig te zijn voor de maximale snelheid. De snelheid hangt vaak nauw samen met het aantal aansluitingen én bijgevolg de mogelijkheden van een switch. Afhankelijk van het type kan de bedrade snelheid dan ook makkelijk variëren van zo’n 100 Mbps (Fast ethernet) tot maar liefst 1000 Mbps (Gigabit) of meer.

PoE ondersteuning en eventuele bijkomende kenmerken

Tot slot willen we nog even kort wijzen op enkele bijkomende kenmerken die mogelijks een meerwaarde kunnen betekenen. Zo zullen sommige netwerk switches aangevuld worden met een zogenaamde PoE ondersteuning ter hoogte van 2 of meerdere poorten inclusief een afzonderlijk uitgangsvermogen per poort. Het lijstje kan verder worden aangevuld met een hoge switchingcapaciteit, de aan- of afwezigheid van een dual-band connectie en de levering van bijkomende accessoires zoals kabels.

Let wel; dergelijke extra’s kunnen een invloed uitoefenen op het uiteindelijke prijskaartje waarbij de prijs makkelijk kan variëren van enkele tientjes tot maar liefst duizenden euro’s.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een netwerk switch?

Met behulp van een netwerk switch kun je op een eenvoudige en snelle manier het bekabelde netwerk verder gaan uitbreiden. Het principe is min of meer te vergelijken met dat van een hub. Zo dien je de netwerk switch op de router aan te sluiten waarna je vervolgens tal van andere apparaten op de switch kunt aansluiten. Afhankelijk van het type netwerk switch kun je van 1 enkele aansluiting tot wel 4, 7 of meer netwerkverbindingen maken.

Eenmaal aangesloten, zullen alle apparaten op de netwerk switch toegang krijgen tot je thuis- of kantoornetwerk als ware ze rechtstreeks met de router verbonden. Om dergelijke reden wordt een netwerk switch in de volksmond ook wel eens omschreven als een ethernet switch of een LAN-switch.

Q2: Wat doet een netwerk switch?

Zoals bij vraag 1 min of meer duidelijk werd, kan een netwerk switch beschouwd worden als een essentiële bouwsteen binnen ieder netwerk. Eenmaal correct op de router aangesloten, maken ze het mogelijk om meerdere devices op hetzelfde netwerk met elkaar te verbinden gaande van computers tot printers, servers en draadloze access points. Bovendien worden de apparaten niet alleen met elkaar verbonden, maar kunnen ze ook (belangrijke) informatie met elkaar delen.

Binnen de wereld van de netwerk switches kunnen we een onderscheid maken tussen de onbeheerde en de beheerde switches; elkeen met hun eigen voor- én nadelen. Zo zijn de onbeheerde switches vaak makkelijker te installeren onder de vorm van een soort “plug & play” systeem; eenmaal op de router aangesloten zijn ze 100% gebruiksklaar. Dergelijke switches zijn vaak goedkoper maar bieden minder bescherming/ veiligheid dan de beheerde switches. Beheerde netwerk switches bieden een optimale security aan in combinatie met diverse functies en optiemogelijkheden. 

 

Q3: Hoe sluit je een netwerk switch aan?

Ben je gewonnen voor het idee en besluit je op zoek te gaan naar een geschikte netwerk switch dan is het uiteraard aangewezen om te weten hoe je deze op de router dient aan te sluiten. 

Gebruik voor de aansluiting steevast een ethernetkabel – al dan niet meegeleverd met de aankoop van de netwerk switch. Sluit de ethernetkabel aan op eender welke uitgaande poort van je router of modem apparaat – in sommige gevallen aangeduid als “WAN-poort”. Het andere uiteinde van de ethernet kabel die je vervolgens in een willekeurige poort van de desbetreffende netwerk switch te plaatsen. Om de netwerk switch vervolgens met een derde device te verbinden; plaats je een tweede ethernetkabel tussen een andere poort van de netwerk switch en het desbetreffende apparaat.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES