Beste omvormer

Laatste update: 04.03.24

 

Omvormers test van 2024

 

Een omvormer is een bijzonder handig apparaatje waarmee je op een eenvoudige manier de spanning kunt gaan omvormen tot de juiste hoeveelheid. De correcte hoeveelheid spanning is uiteraard afhankelijk van het type en de kracht van je apparaat. In onze koopgids proberen we zo goed mogelijk uit te leggen waarmee je zoal rekening kunt houden. Je kunt natuurlijk ook gewoon onze top 3 raadplegen. Daaruit is gebleken dat je met de HQ INV150WU-12 één van de goedkopere omvormers in huis haalt. Daartegenover staat de Omvormer Xenteq 12V naar 230V die een belasting tot maximaal 300 watt weet te verdragen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Omvormer reviews – top 5

 

 

Een omvormer wordt gebruikt om de spanning om te vormen naar de juiste hoeveelheid die je nodig hebt voor je apparaten. Zo vermijd je dat apparaten kortsluiting ondervinden en is het veiliger om sommige toestellen te gebruiken. Neem een kijkje tussen de volgende vijf producten van topkwaliteit om er zelf de beste omvormer uit te kiezen.

 

 

Aanbevolen producten

 

 

1. HQ INV150WU-12

 

Deze goedkope omvormer van HQ kun je aansluiten op de 12V batterij van een auto of een boot om de 12V DC spanning om te zetten naar 230V AC. Zo kun je veel meer apparatuur aansluiten. Het toestel is uitgerust met een USB uitgang om MP3 spelers of digitale camera’s op aan te sluiten.

Het toestel heeft een vermogen van 150 Watt en een piekvermogen van 300 Watt. Als de spanning te laag is wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld. Dankzij de compacte vorm kun je dit artikel makkelijk overal mee naartoe nemen.

Slechts één koper vindt de prijs net iets te hoog maar de rest geeft een positief advies over deze omvormer aanbieding. Het is vervaardigd van topkwaliteit en is zeer eenvoudig in gebruik. Je kunt er makkelijk je apparaten van 220V of 230V mee gebruiken of opladen.

Indien je op zoek bent naar een degelijke omvormer dan is het een aanrader om dit model van HQ even te bekijken. Het is niet alleen een krachtige en duurzame omvormer maar ook eentje die tegelijk bijzonder compact is. Daardoor kun je het toestel gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

 

Voordelen:

Aansluitingsmogelijkheden: je kunt dit apparaat zonder problemen koppelen aan de 12V batterij die in je wagen of je boot zit. Op die manier is het mogelijk om de 12V DC spanning op een goede en veilige manier te veranderen naar een 230V AC spanning.

Comfort: je zult merken dat het toestel vrijwel meteen uitschakelt op het moment dat de spanning drastisch minder wordt.

Vermogen:  deze omvormer beschikt over een minimaal vermogen van ongeveer 150 Watt en een maximaal vermogen van ruim 300 Watt.

 

Nadelen:

Budget: volgens één enkele klant zou het prijskaartje van deze omvormer toch wel een tikkeltje te hoog zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Omvormer Xenteq 12V naar 230V – 300W zuivere sinus – Pure Power

 

Net zoals de bekende Victron omvormer en de populaire micro omvormers, behoort ook dit Xenteq exemplaar van Pure Power tot de kwalitatieve én gebruiksvriendelijke alternatieven binnen deze reeks. De 12v naar 230v omvormer wordt gekenmerkt door een relatief compacte uitvoering van 25 x 11 x 8 cm en een gewicht van ongeveer 1100 gram, wat hem vrij handzaam maakt in gebruik. 

Het apparaatje kan worden beschouwd als een 100% zuivere sinus-omvormer van 300 watt naar 12 Volt en blijkt dan ook geschikt voor eender welke belasting tot maximaal 300 watt. Dat betekent dat hij perfect in combinatie met je smartphone, laptop, iPad, e-reader, scheerapparaat of elektrische tandenborstel kan worden gebruikt. Bij aankoop van deze omvormer worden bovendien de nodige aansluitkabels, klemmen en een Nederlandstalige instructieve handleiding meegeleverd.

Hoewel deze omvormer niet meteen tot de goedkope apparaten behoort, wordt hij toch bijzonder goed onthaald bij de meeste klanten. Dit resulteert in een resem positief advies vermeld in de talrijke online reviews en een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Output spanning: het apparaatje garandeert een output spanning van maar liefst 230 Volt.

Toebehoren: bij aankoop van deze omvormer worden eveneens de nodige aansluitkabels en klemmen alsook een Nederlandstalige handleiding aangeboden.

Handig in gebruik: de omvormer is geschikt voor eender welke belasting tot en met 300 watt waardoor je hem onder meer zou kunnen gebruiken in combinatie met je smartphone, iPad, e-reader, laptop, elektrische tandenborstel of scheerapparaat.

Formaat: deze – misschien wel populairste – omvormer wordt gekenmerkt door een relatief compacte uitvoering van 25 x 11 x 8 cm in combinatie met een gewicht van zo’n 1100 gram.

 

Nadelen:

Prijzig: dat deze omvormer niet meteen voorzien is van de laagste prijs, moeten we er jammer genoeg gewoon maar bij nemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Ewent – Omvormer 12 Vdc Naar 230 Vac (150 W) – Ewent Ew omvormer

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en betaalbare 12V dc naar 230V ac omvormer? Dan loont het de moeite om dit apparaatje van Ewent – afkomstig uit de Ewent Ew serie – eens even onder de loep te nemen. Zo levert de EW3990 omvormer een continu vermogen van maar liefst 150 watt, waarbij zelfs een piekvermogen tot maximaal 300 watt mogelijk is. Dat betekent dat hij in staat is om diverse apparaten van stroom te voorzien gaande van je laptop en koelbox tot onder meer je smartphone, LCD-tv, mediaspeler, pomp etc.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo is de EW3990 150 watt power inverter 12V naar 230V gezegend met een 2.1 A USB-poort en is hij eenvoudig op de sigarettenaansteker van je wagen aan te sluiten, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. 

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van deze omvormer, getuige de vele positieve reviews en de mooie eindscore van 4,9 sterren. Slechts één koper maakt melding van een vervelend hoog piepgeluid bij gebruik van de omvormer.

 

Voordelen:

Vermogen: hij biedt een ruim uitgangsvermogen van 150 watt dat in staat is om te pieken tot op een vermogen van maximaal 300 watt.

Spanning: de omvormer kent een ingangsspanning van 12V dc en een bijbehorende uitgangsspanning van 220 – 240V ac.

Uitvoering: de omvormer is vervaardigd uit duurzaam plastic en aluminium en kent een unieke uitvoering die perfect in de bekerhouder van je wagen past.

Budgetvriendelijk: zijn vriendelijke prijskaartje maakt deze omvormer alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen:

Geen 220 volt: ben je op zoek naar een 12v naar 220v omvormer dan is dit exemplaar niet meteen de beste aanbeveling.

Geen zonnepanelen: houd er rekening mee dat dit apparaat te compact en net niet voldoende krachtig is om als zonnepanelen omvormer te fungeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Proplus Omvormer 230v → 12v 60 Watt zwart // ProPlus omvormer

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie, zou je eveneens kunnen kiezen voor de omvormer van het bekende – misschien zelfs beste – merk ProPlus. De omvormer kent daarbij een compacte uitvoering en blijkt vervaardigd uit duurzaam kunststof, waardoor deze vast en zeker tegen een stootje kent.

Maar dat is nog lang niet alles want verder blijkt deze ProPlus omvormer gezegend met een ingangsspanning van 230 Volt, een uitgangsspanning van 12 Volt en een ruim vermogen tot maximaal 60 watt. Dat betekent dat je met behulp van dit apparaatje eender welk 230V stopcontact kunt omvormen naar een 12V sigarettenaansteker.  Handig in gebruik, betaalbaar en bijzonder functioneel.

Nemen we even een kijkje tussen de vele verschillende online reviews dan stellen we vast dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit. Slechts een kleine minderheid is van mening dat de omvormer vrij kwetsbaar is en bijgevolg geen lang leven beschoren is. Desondanks wordt het apparaatje beloond met een mooie eindscore van 4,5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere omvormers, blijkt dit apparaatje voorzien van een betaalbare prijs.

Vermogen: de omvormer is gezegend met een maximaal vermogen van maar liefst 60 watt.

Spanning: dit alles wordt aangevuld met een ingangsspanning van 230 Volt in combinatie met een uitgangsspanning van 12 Volt.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de omvormer vrij kwetsbaar en bijgevolg minder duurzaam is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Carpoint Omvormer AC-DC voor koelbox

 

Deze omvormer van het merk Carpoint zet spanning om van 230V naar 12V. Het is geschikt om je koelbox op aan te sluiten.

De input mag tussen de 200 en 240V bedragen. Het apparaat is uitgerust met beveiliging tegen overbelasting, kortsluiting en oververhitting. Je sluit dit apparaat aan op het stopcontact en dan kun je via de adapter apparaten van 12V aansluiten. Het toestel is vervaardigd uit ABS plastic.

Dit product is nog niet beoordeeld geweest door kopers. Wegens een gebrek aan reviews kunnen wij dus geen advies formuleren over deze omvormer aanbieding. Je hebt de kans om als eerste een mening te schrijven over dit artikel.

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om te opteren voor deze Carpoint omvormer. Dit model vormt zonder problemen een spanning van 230V om naar een spanning van 12V. Je zou deze omvormer bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken wanneer je deze op de koelbox aansluit.

 

Voordelen:

Input: je kunt met dit toestel een input verdragen die zich situeert tussen de 200V en de 240V.

Veiligheid: het apparaat is niet alleen beveiligd tegen kortsluiting maar ook nog eens tegen oververhitting en zelfs tegen overbelasting.

Materiaal: deze omvormer is helemaal gemaakt uit bijzonder stevig en duurzaam ABS plastic.

 

Nadelen:

Geen review: doordat er momenteel nog geen online beoordelingen zijn geplaatst, is het voor ons niet zo eenvoudig om op zoek te gaan naar eventuele minpunten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Omvormers koopgids

 

Met een omvormer kun je de spanning van 12V omzetten naar 230V of omgekeerd. Deze apparaten zijn heel handig op plaatsen waar je bijvoorbeeld niet over een stopcontact beschikt. Voor mensen die veel gaan kamperen kan dit heel nuttig zijn. Als je van plan bent om een omvormer aanbieding te kopen dan kun je rekening houden met de volgende aanbevelingen: de spanning en het vermogen, het rendement, het geluid, het stand-by vermogen en de prijs. Gebruik deze informatie om de beste omvormer te kopen.

Spanning en vermogen van de omvormer

Een omvormer die spanning overzet van 12V naar 230V moet gevoed worden met een gelijkspanning van 12V. Dit is de normale spanning van de batterij van een auto en een omvormer kun je in vele gevallen aansluiten op de sigarettenaansteker van een auto.

Een omvormer heb je nodig om een bepaald toestel te laten werken, en dat toestel heeft een bepaald vermogen nodig. Het vermogen van een apparaat wordt weergegeven in Watt. Toch zijn er sommige omvormers die het maximaal leverbare vermogen uitdrukken in Volt Ampère. Het probleem is dat deze hoeveelheden niet gelijk zijn aan elkaar.

Het verschil in de twee waarden hangt af van het apparaat die je zult aansluiten op de omvormer. Er is echter een vuistregel die je kunt hanteren in dit geval. Meestal is een omvormer met 100 VA belastbaar met een apparaat tot 70 Watt.

 

Het rendement

Het rendement van een omvormer wordt uitgedrukt in %. Dit komt neer op hoeveel energie er effectief omgezet wordt. Door grondstoffen of energie om te zetten gaat er altijd een stuk van deze energie verloren. Bij een omvormer is dit verlies niet zo groot als bijvoorbeeld bij een benzinemotor. Een benzinemotor heeft een rendement van slechts 25% want de rest van de energie wordt vrijgegeven als warmte. Omdat dit voor extreme hitte zorgt beschikt je auto over een koelsysteem.

Het rendement van een omvormer die 12V spanning naar 230V omzet ligt ongeveer rond 90% wat vrij hoog is. Het probleem is dat een omvormer heel warm kan worden als het overbelast wordt. Om dit te lossen beschikken de meeste modellen over een ventilator die automatisch aanslaat. Kies voor een omvormer met een zo hoog mogelijk rendement, het product zal niet tot de goedkope omvormers behoren maar zorgt voor een betere omzetting.

 

Hoeveel geluid maakt het toestel

Een omvormer maakt altijd een beetje geluid, het probleem is dat het toestel meer geluid zal maken hoe meer het belast wordt. Dit kan zorgen voor een storend en brommend geluid waar sommige mensen last kunnen van hebben. Vooral als je de omvormer gebruikt in dezelfde ruimte waar je slaapt.

Het probleem begint wanneer de omvormer te veel belast wordt. Op dat moment zal de ventilator van het apparaat aanslaan en dit kan voor geluidsoverlast zorgen. Jammer genoeg wordt het geluidsniveau van de ventilator niet weergegeven op de verpakking van de omvormer dus je weet van vooraf niet of het luidruchtig zal zijn of niet. Het is daarom ook onmogelijk om de verschillende producten te vergelijken op basis van geluidsniveau. Je kunt wel kiezen voor een model met een beperkt vermogen zonder ventilator.

 

Stand-by vermogen

Als een omvormer ingeschakeld is, maar er zijn geen andere toestellen op het apparaat aangesloten, dan verliest de omvormer toch energie. Dit wordt het stilstandverlies genoemd en kan redelijk hoog oplopen. Bij sommige omvormers kan dit ervoor zorgen dat de accu van je auto al na enkele dagen leeg is zonder een ander apparaat aan te sluiten.

Controleer het stand-by vermogen van de omvormer zodat je weet wat het verbruik is van een omvormer die niet gebruikt wordt. Goede omvormers hebben een stilstandverlies van 4 Watt of beschikken over een power saving stand. Deze stand zorgt ervoor dat de omvormer zichzelf regelmatig uitschakelt om energie te besparen. Dit heeft ook een nadeel, het duurt enkele seconden voordat het apparaat dat je aansluit op de omvormer van stroom voorzien wordt.

Prijs van de omvormer

De meeste omvormers kosten niet overdreven veel geld en het is altijd mogelijk om interessante aanbiedingen te vinden. Je kunt makkelijk online een omvormer kopen en die aan huis laten leveren.

De meeste webwinkels bieden geregeld promoties aan dus je kunt je op de nieuwsbrief laten abonneren zodat je meteen gewaarschuwd wordt als er een nieuwe promotie beschikbaar is. Houd er wel rekening mee dat er nog verzendkosten aangerekend kunnen worden om het artikel aan huis te laten leveren.

Stel een budget op en vergelijk de voor- en nadelen van elk product zodat je de beste aanbieding voor jezelf kunt vinden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES