10 beste Smartwatches Test van 2024

Laatste update: 21.04.24

 

Beste smartwatches – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De verscheidenheid en het aanbod van smartwatches is erg groot. Je hebt smartwatches die zich volledig richten tot de sportieveling die streeft naar bewustwording en inzicht in zijn gezondheid en prestaties. Anderen proberen deze kwaliteiten te combineren in een elegant sieraad dat het uitzicht van een analoog uurwerk meer benadert. Beide uitvoeringen voldoen echter ruimschoots aan de vooropgestelde eisen. Ben jij op zoek naar de smartwatch die het best bij jou past? We zetten de 3 populairste en beste aanbiedingen even op een rij. De Apple Smartwatch beschikt over een volledige belfunctie en is gebruiksvriendelijk. De Samsung Galaxy Watch is dan weer de ideale smartwatch voor wie op zoek is naar kwaliteit én betaalbaarheid. Beiden moeten voor elkaar niet onderdoen. Ze bieden stuk voor stuk waar voor je geld en zijn het perfecte verlengstuk van je smartphone.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste smartwatches (Reviews) van 2024

 

We merken op dat meer en meer mensen de voordelen en het gebruiksgemak inzien van een smartwatch. Logisch, gezien het rijke scala aan mogelijkheden dat deze toestellen je biedt. Een smartwatch is als het ware een verlengstuk van je smartphone. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan welke functies voor jou een meerwaarde zijn of niet, zodat je een weldoordachte en goede keuze kunt maken. Om je keuze iets te vergemakkelijken vergelijken en bespreken we hier de 10 best beoordeelde smartwatches van 2024 en zetten we alle aanbevelingen en aanbiedingen op een rij.

 

 

1. Apple Watch series 4 40 mm verlicht scherm 

 

Deze Apple smartwatch  behoort tot de absolute top en is zowel geschikt voor dames als voor heren. 

Deze smartwatch wordt over het algemeen nog steeds als de beste smartwatch beschouwd. Zijn besturingssysteem Watch 05 is compatibel met dat van iOS gestuurde toestellen. Het toestel is voorzien van een touchscreen en heeft een volledige belfunctie. Berichten ontvangen en versturen, mails lezen en navigeren gaat dan ook moeiteloos. 

Naast de standaard activity tracker is de Apple smartwatch voorzien van een onderwater-, een betaal- en een wekkerfunctie. De ingebouwde GPS functioneert moeiteloos zonder je smartphone. De batterij gaat 0.7 dagen mee vooraleer je ze moet opladen. De datumaanduiding is een belangrijk pluspunt. De slaaptracker laat je toe je slaapfases te analyseren en bij te sturen.

Klanten zijn over het algemeen erg tevreden over het gebruiksgemak en de goede pasvorm.

De meesten vinden dat de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit ook echt correct is. Houd er wel rekening mee dat het apparaat niet schokbestendig blijkt te zijn.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: berichten versturen, ontvangen en navigeren gaat moeiteloos. Het apparaat ligt bovendien goed in de hand.

Extra functies: de ingebouwde GPS is kwalitatief goed. Het toestel is waterbestendig. Dankzij de wekkerfunctie ben je overal steeds op tijd en de datumaanduiding stelt je in staat om je agenda up- to- date te houden. Contactloos betalen is in deze tijden mooi meegenomen.

 

Nadelen: 

Prijzig: het toestel is nogal prijzig, al geven klanten aan dat de prijs-kwaliteit verhouding correct is.

Kwetsbaar: houd er ook rekening mee dat het toestel kwetsbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

 2. Samsung Galaxy Watch Smartwatch touchscreen

 

Deze unisex Samsung Galaxy Smartwatch is een van de populairste smartwatches op dit moment. De functies van een smartwatch worden hier gekoppeld aan die van een analoog uurwerk. Dit duurzame toestel is eenvoudig in gebruik. Zijn waterdicht- en schokbestendigheid maken deze smartwatch tot een kwalitatief goed en duurzaam product. De schermgrootte is 1.3 inch en de beeldschermresolutie bedraagt 306 x 360 PPI. Het touchscreen, de datumnotatie, de spraakbesturing en wekkerfunctie zijn handig en mooi meegenomen. 

De opslagcapaciteit van de Samsung Galaxy Watch bedraagt niet minder dan 4 GB. Het besturingssysteem is compatibel met iOS, Android en Windows. De batterijcapaciteit bedraagt 15 h of 472 mAh en de accu is draadloos oplaadbaar. Mails en berichten kunnen gelezen en ontvangen worden en de navigatie verloopt vlekkeloos. De Samsung Galaxy beschikt over een volledige belfunctie. 

Kopers zijn over het algemeen tevreden en vernoemen Samsung als het beste merk tegen de laagste prijs mét een uitgebreide waaier aan mogelijkheden. Als nadelen sommen zij het snel vollopen van het geheugen en het verliezen van de connectie. Het ontbreken van een betaalfunctie en het niet kunnen verwisselen van de accu wordt als negatief ervaren.

 

Voordelen:

Eenvoudig in gebruik: dankzij het grote heldere beeldscherm en de uitstekende resolutie kan je de meldingen op je smartphone goed en duidelijk aflezen. Het touchscreen laat toe dat je snel kan navigeren. 

Opslag en compatibiliteit: met zijn 4 GB aan opslagruimte is deze smartwatch uniek in zijn soort.Zijn Android besturingssysteem is compatibel met de meeste smartphones.

Accu: de batterij gaat lang mee en is draadloos oplaadbaar.

Volledige belfunctie: met deze smartwatch kan je telefoneren zonder dat je je smartphone moet bovenhalen.

 

Nadelen:

Het geheugen: klanten melden dat het geheugen relatief snel vol loopt.

Batterij: het is spijtig dat de accu niet verwisselbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Fossil FTW7059 – Heren – 44 mm // Batterijduur: 14 dagen – Geschikt voor Android – iOS

 

Wil je je vader, broer of echtgenoot in de watten leggen en ben je op zoek naar een kwalitatieve, gebruiksvriendelijke én stoere smartwatch? Dan is de Fossil FTW7059 smartwatch voor heren precies waar jij naar op zoek moet. Net zoals de eerder besproken Samsung smartwatch, behoort ook dit apparaatje tot de populairste merken, wat bevestigd wordt door de vele positieve reviews en de mooie eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om deze smartwatch eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt het Bronson Hybrid HR herenhorloge van Fossil gekenmerkt door een 44 mm grote roestvrijstalen horlogekast afgedekt met kwaliteitsvol mineraalglas. Het – op het eerste gezicht – eenvoudige klassieke analoge binnenwerk, wordt moeiteloos gecombineerd met een dynamisch en modern e-ink display waardoor ook je stappen, hartslag en notificaties worden geregistreerd. Uiteraard dien je het horloge daarvoor wel met je smartphone te verbinden, ongeacht of het een Android dan wel iOS apparaat betreft. Gebruik hiervoor de geïntegreerde bluetooth functie die eveneens bijdraagt aan een optimaal gebruiksgemak.

De Fossil smartwatch is daarnaast uitgerust met een krachtige makkelijk oplaadbare batterij die – indien volledig opgeladen – makkelijk 14 dagen mee kan en wordt aangevuld met een werkgeheugen van 16MB. Kortom, een echt toppertje!

 

Voordelen:

Bluetooth: het horloge is uitgerust met een handige bluetooth 5.0 én geïntegreerde NFC functie.

Werkgeheugen: je geniet een bijzonder ruim werkgeheugen van maar liefst 16 MB.

Meetwaarden: indien correct afgesteld, biedt deze smartwatch een inzicht in verschillende meetwaarden. Zo wordt een overzicht aangeboden van de verschillende slaapfasen en de hoeveelheid uren slaap als kun je ook gebruik maken van de hartslagfunctie en geïntegreerde stappenteller.

 

Nadelen:

Geen dames: ben je specifiek op zoek naar een smartwatch voor dames dan is dit exemplaar van Fossil misschien net iets te robuust.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Garmin Vivoactive 3 smartwatch

 

Deze sportieve dames- en heren smartwatch van Garmin, met zijn behuizing van roestvrij staal, is waterdicht, stofvrij en schokbestendig. De smartwatch gebruikt het besturingssysteem ANDERS, geschikt voor Android, iOS en Windows.     De schermgrootte bedraagt 1.2 inch en de beeldresolutie 240 x 40 PPI. Het display  is voorzien van een touchscreen en de kleuren zijn instelbaar.

De ingebouwde GPS werkt autonoom. Naast de klassieke activity trackers beschikt dit toestel over een VO2 functie, die het zuurstofvolume meet en het stressniveau bepaalt. Muziek kan moeiteloos afgespeeld worden vanuit de Spotify- en Deezer app, gebruikmakend van de door Sony gelanceerde Vivoactive applicatie. 

Uit reviews blijkt dat klanten het gebrek aan opslagcapaciteit, de batterijcapaciteit en het ontbreken van spraakbesturing betreuren. In combinatie met een iOS besturingssysteem vermeldt men dat niet alle functies naar behoren werken. Over het algemeen kan men wel stellen dat klanten tevreden zijn over de prestaties van dit apparaat.

 

Voordelen:

Beeldscherm : het beeldscherm is groot en de resolutie goed. Dankzij het met kleuren verlichte display zijn je meldingen helder en goed leesbaar. Het touchscreen stelt je in staat om snel en moeiteloos te navigeren.

Muziek afspelen: speel je favoriete nummers af vanuit de Spotify en Deezer app.

Uitgebreide activity tracker: deze smartwatch kan moeiteloos je zuurstofvolume en je stressniveau bepalen en analyseren.

 

Nadelen:

Opslag- en batterijcapaciteit: klanten hadden de opslagmogelijkheden en de batterijduur liever uitgebreider gezien.

Compatibiliteit: er wordt melding gemaakt van het feit dat niet alle functies goed werken met een iOS besturingssysteem.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Huawei Watch GT 2 Classic

 

De Huawei smartwatch is uitgerust met een display van 1.39 inch en kent een beeldschermresolutie van 350 x 390 PPI. De opslagcapaciteit van dit toestel bedraagt 4GB en het werkgeheugen is 16 MB groot. 

Naast de obligatoire activity trackers is het toestel uitgerust met een volledig belfunctie, wekker en datumaanduiding. De batterij gaat tot  2 weken mee. De GPS functie en het GLONASS satelliet navigatie systeem zorgen voor een nauwkeurige en snelle plaatsbepaling. De app TruRelax checkt je stressniveau en biedt ademhalingstrainingen aan via Whatsapp, terwijl de app SWOLF je aantal zwemslagen telt en registreert. De SPO2 functie meet je zuurstofsaturatie en maakt een schatting van het zuurstofgehalte in je bloed.

Gebruikers zijn enthousiast over de accuduur, het design, de belfunctie en de uitgebreide fitness mogelijkheden. Berichten verwijderen zou nogal onhandig zijn en niet definitief, aldus de klantenreviews.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit en werkgeheugen: de grote opslagcapaciteit en het werkgeheugen van deze smartwatch biedt net iets meer mogelijkheden.

Functies: de satelliet gestuurde navigatie zorgt in combinatie met de ingebouwde GPS voor een snelle en nauwkeurige lokalisatie. De volledige belfunctie maakt je smartphone overbodig.

Design: het toestel kent veel mogelijkheden en oogt bovendien mooi.

 

Nadelen:

Berichten verwijderen: klanten melden dat berichten definitief verwijderen niet altijd eenvoudig en handig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Garmin Fenix 5S plus saffier gps smartwatch

 

De Garmin smartwatch, met zijn stijlvolle en stalen behuizing, is uitgerust met een batterijcapaciteit van 180 mAh. Tot 20 dagen lang kan men, zonder te hoeven opladen, genieten van de activity trackers, de onderwater-, de wekker-, de navigatie-  en de betaalfunctie. 

Dit degelijke toestel is stofdicht en schokbestendig.  Het klassieke beeldscherm is vertrouwd en makkelijk te bedienen. Met een schermgrootte van 1.2 inch gecombineerd met een hoge resolutie van  240 x 240 PPI  worden alle gegevens helder en leesbaar weergegeven.  Navigeren en meldingen ontvangen gaat vlekkeloos maar om te telefoneren zal je je smartphone moeten bovenhalen.                                                                                                        De autonome gps gidst je moeiteloos door elk parcours terwijl je je  favoriete muziek luistert  zonder je smartphone uit je broekzak te halen. De datumaanduiding en de eeuwigdurende kalender worden wel erg gewaardeerd.

Uit reviews blijkt dat het uiterlijk en de pasvorm, de hoeveelheid aan functies en de nauwkeurigheid van de GPS hoog scoren. Deze allround smartwatch beschikt bovendien over een scherm dat in de zon goed leesbaar is. Het enige minpunt dat wordt aangehaald, is de hogere prijs van dit toestel.

 

Voordelen:

Batterijduur: de batterij van dit apparaat kan tot 20 dagen lang meegaan. Je hoeft je dus niet onmiddellijk zorgen te maken.

Gebruiksgemak: navigeren gaat moeiteloos en alle gegevens worden duidelijk weergegeven op het klassieke makkelijk te bedienen beeldscherm. Het scherm is goed leesbaar in de zon. De pasvorm wordt alom geprezen.

Functies en kenmerken: het toestel is schokbestendig en stofdicht. Je locatie nauwkeurig bepalen terwijl je naar je favoriete muzieknummer luistert, is geen probleem. Contactloos betalen kan moeiteloos. De onderwater- en wekkerfunctie worden eveneens erg gewaardeerd.

 

Nadelen:

Prijs: dit toestel bevindt zich in de hogere prijsklasse maar biedt dan ook heel wat mogelijkheden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Apple Watch Series 6 – 44 mm – Rood // Verlengstuk van je Apple iPhone

 

Net zoals de eerder besproken smartwatch van Huawei of de populaire Samsung smartwatchen, behoort ook dit exemplaar van Apple alvast  tot de toppertjes binnen onze reeks. De Apple Watch Series 6 – beschikbaar in verschillende kleurtjes en formaten – springt daarbij meteen in het oog vanwege het unieke Always-on-Retina display dat buiten tot 2,5 keer zo helder is en bijgevolg resulteert in een optimale beeldkwaliteit.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo werd de horlogekast vervaardigd uit 100% gerecycleerd aluminium materiaal dat niet alleen stofdicht maar tevens ook dompeldicht blijkt te zijn. Het rechthoekige formaat wijkt daarbij af van het standaard design waarover de meeste andere smartwatches beschikken, wat de Apple Series 6 een pak specialer én gedurfder maakt. 

Eenmaal correct geïnstalleerd en opgeladen kun je onder meer  inkomende oproepen opnemen/ ophangen, berichten ontvangen/ versturen, mails lezen, muziek bedienen en gebruik maken van de geïntegreerde navigatiefunctie. Kortom, je hoeft heus geen Michael Kors smartwatch aan te kopen om kwaliteit in huis te halen.

 

Voordelen:

Display: het horloge is uitgerust met een OLED display van 1,39 inches groot en een beeldschermresolutie van 324 x 394 pixels. Het betreft een touchscreen scherm met verlichting.

Handig in gebruik: het horloge biedt de mogelijkheid om inzichten te krijgen in verschillende meetwaarden. Zo kun je onder meer een overzicht opvragen van de slaapfasen en het aantal uurtjes slaap alsook gebruik maken van de stappen- én trappenteller, ECG functie, bewegingssensor, snelheidsmeter, caloriemeter, hartslagfunctie en hoogtemeter.

Connectiviteit: naast de geïntegreerde bluetooth 5.0 functie geniet je ook een wifi en NFC functie die eveneens bijdragen aan het gebruiksgemak.

Materiaal: de horlogekast van de Apple Series 6 blijkt vervaardigd uit 100% gerecycleerd aluminium en wordt aangevuld met een siliconen polsbandje.

 

Nadelen:

Geen kinderen: dit is gezien de prijs en mogelijkheden misschien niet meteen een geschikte smartwatch voor jonge kinderen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Diesel-On Axial Gen 5 Display Smartwatch DZT207 

 

Deze stoere smartwatch met zijn industriële look en roestvrij stalen behuizing, richt zich vooral tot een mannelijk publiek. Dus heren als uw voorkeur uitgaat naar een all round smartwatch met verwisselbare wijzerplaten dan is dit toestel het meest aangewezen. 

Het verlichte beeldscherm is 1.2 inch groot en wordt d.m.v. touchscreen bediend. Naast de obligate activity trackers is deze smartwatch uitgerust met spraakbesturing, datumaanduiding en een bel- en wekkerfunctie.  De opslagcapaciteit bedraagt 8 GB en het werkgeheugen 1 GB. De batterij kent een capaciteit van 300 mAh, goed voor 12 h gebruiksgemak. Als besturingssysteem gebruikt deze smartwatch Android en iOS. Een betaalfunctie en een slaaptracker zijn niet voorzien in deze uitvoering. Muziek kan beluisterd worden zonder de smartphone in te schakelen.

Als pluspunten worden in de reviews van klanten de robuuste en degelijke uitstraling, het duidelijke en kwalitatief goede scherm en de mooi ogende verkoopsverpakking aangehaald. Het feit dat de oplader fragiel aanvoelt en de brede rand de mogelijkheden van het scherm beperkt, wordt als minder positief ervaren. De geïnstalleerde Diesel-software is vervelend en moeilijk te omzeilen. De prijs ligt aan de hoge kant.

 

Voordelen:

Uitzicht: deze stoere smartwatch met zijn industriële look heeft een robuuste uitstraling. De wijzerplaten zijn verwisselbaar.

Muziek: je kan naar muziek luisteren zonder je smartphone in te schakelen.

Beeldscherm: het grote beeldscherm is verlicht en wordt bediend met een touchscreen, goed voor duidelijk en optimaal leesplezier.

 

Nadelen:

Vormgeving: de brede rand rond het beeldscherm oogt mooi maar beperkt de mogelijkheden. 

Diesel-software: de op het toestel geïnstalleerde Diesel- software wordt als vervelend ervaren en is moeilijk te omzeilen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Garmin Fenix 6 PRO Multisport Smartwatch – Geavanceerde GPS Tracker – Multisport

 

Of je met de Garmin Fenix 6 PRO Multisport ook meteen voor de smartwatch met de laagste prijs kiest, valt überhaupt te betwijfelen. Ondanks zijn hoge prijskaartje, weten heel wat klanten de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid goed te waarderen wat hem meteen de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de Garmin Fenix gekenmerkt door een 47 mm grote ronde horlogekast die 100% water- én stofdicht blijkt te zijn, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Hij kan – net zoals de voorgaande toppertjes – probleemloos met je smartphone verbonden worden mits gebruik te maken van de geïntegreerde bluetooth functie. Beschik je over een Android toestel dan moet je minstens over het Android 6.0 besturingssysteem beschikken (of hoger); voor iOS gebruikers geldt een minimum iOS 12 systeem of hoger.

Eenmaal volledig opgeladen en correct ingeschakeld, kun je genieten van een brede waaier aan mogelijkheden. Zo beschik je onder meer over een verbeterde hartslagmeting op de pols, diverse outdoor navigatiesensoren, contactloos betalen en verschillende outdoor activiteiten. Hoewel deze Garmin smartwatch dus niet meteen tot de goedkope alternatieven behoort, beschouwen heel wat gebruikers hem wel degelijk als één van de beste smartwatches aller tijden.

 

Voordelen:

TOPO kaarten: de Fenix Pro is uitgerust met voorgeladen TOPO kaarten van Europa die onder meer de drukte op de wegen in kaart kunnen brengen alsook tal van golfbanen én zelfs ski-kaarten aanreiken.

Batterijduur: de Fenix 6 Pro is gezegend met een ruime batterijduur tot wel 14 dagen die in GPS modus herleid wordt tot 36 uren en in horloge modus tot maar liefst 48 dagen.

Waterdichtheid: het horloge kent een 10 ATM certificering die aantoont dat het horloge geschikt is om te zwemmen en/ of snorkelen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Fitbit Versa 2 – Smartwatch – Groen // Stijlvolle smartwatch voor een gezond en actief leven

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Fitbit Versa 2 smartwatch die – hoewel aangeboden in een prachtige groene kleur – ook in het roze, grijs of zwart te bestellen is wat het horloge geschikt maakt voor dames én heren. Deze stijlvolle smartwatch wordt beschouwd als een stap in de richting van een gezond en actief leven en reikt daarbij onder meer een stappenteller, trappenteller, snelheidsmeter, bewegingssensor, caloriemeter en hartslagfunctie aan. 

Maar het apparaatje biedt uiteraard veel meer dan dit alles! Zo kun je – indien correct geïnstalleerd en volledig opladen – ook een inzicht krijgen in de verschillende slaapfasen, je menstruatiecyclus en het zuurstofgehalte in je bloed. Je kunt deze gegevens nauwkeurig aflezen op het heldere en duidelijk leesbare AMOLED touchscreen display met bijbehorende schermresolutie van 300 x 240 pixels. Net zoals de meeste andere toppertjes binnen deze reeks, is ook deze smartwatch geschikt voor zowel Android als iOS.

Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, wat meteen de mooie eindscore van 4,4 sterren verklaart. Slechts een kleine minderheid vindt de metingen niet nauwkeurig en bijgevolg minder betrouwbaar.

 

Voordelen:

Prijskaartje: de correcte prijs-kwaliteitverhouding maakt dat de Fitbit Versa 2 een pak toegankelijker is bij een brede laag van de bevolking.

Connectiviteit: het horloge is niet alleen voorzien van een bluetooth 4.0 functie maar beschikt daarnaast ook over wifi.

Meetwaarden: de smartwatch stelt een brede waaier aan meetwaarden ter beschikking zoals onder meer een snelheidsmeter, een caloriemeter, een barometer, een stressmonitor, een stappenteller en geïntegreerde trappenteller.

 

Nadelen:

Niet nauwkeurig: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat de metingen niet nauwkeurig en bijgevolg alles behalve nauwkeurig zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Smartwatches Koopgids

 

We stellen vast dat het gebruik van een smartwatch aan terrein wint. Niet te verwonderen als je nagaat over welke mogelijkheden een intelligent uurwerk beschikt. Ga echter niet impulsief en onvoorbereid te werk bij de aanschaf van een smartwatch. Bekijk rustig de aanbiedingen en lees de aanbevelingen van klanten er op na. Wanneer je voor jezelf vooraf een budget bepaalt, verloopt de zoektocht al iets makkelijker. Neem rustig de tijd om de verschillende smartwatches met elkaar te vergelijken, zodat je de smartwatch kiest die het best bij jou past. 

Geschiedenis en gebruiksgemak

Toen dit ‘slimme horloge’ op de markt kwam werd het aanvankelijk als een leuk en prijzig gadget beschouwd. De dag van vandaag is het voor wie er eenmaal mee begint een onmisbaar dagelijks gebruiksvoorwerp geworden. Men kan stellen dat de smartwatch als het ware het verlengde is van je smartphone. Afhankelijk van welke smartwatch je kiest, kan je er dezelfde handelingen mee uitvoeren, zonder je telefoon boven te halen.                                                                                                               

Waar in de beginfase de smartwatches niet echt gebruiksvriendelijk en modieus waren, merken we nu dat deze intelligente uurwerken een snelle evolutie hebben ondergaan. De moderne smartwatch is op het eerste zicht nauwelijks van een analoog uurwerk te onderscheiden. Het aanbod van smartwatches is erg groot en gevarieerd. Als je de aankoop van een smartwatch overweegt, zie je al gauw door het bos de bomen niet meer. Eerst en vooral moet je voor jezelf bepalen aan welke vereisten jouw smartwatch moet voldoen. 

Ben je tevreden met een basisuitvoering waarmee je moeiteloos meldingen en berichten kan ontvangen, navigeren en je fysieke activiteiten mee kan registreren? Mag het voor jou net wat meer zijn en opteer je voor een volledige belfunctie en een ingebouwde GPS? Hecht je veel belang aan hoe je smartwatch er uit ziet of is een groot helder beeldscherm voor jou essentieel?  De keuze is aan jou. Leg de verschillende aanbiedingen naast elkaar en lees de aanbevelingen zodat je een gefundeerde beslissing kunt nemen. Houd er wel rekening dat het prijskaartje van jouw favoriete smartwatch in verhouding staat tot zijn mogelijkheden.

 

Besturingssystemen en compatibiliteit

Bij het uitkiezen van een smartwatch is het erg belangrijk dat je nagaat of jouw smartphone zich kan verbinden met je nieuwe smartwatch. De meeste toestellen zijn iOS, Android en Windows gestuurd.

Het Android besturingssysteem is grotendeels ontwikkeld door Google. Wil je een app op je smartphone installeren dan doe je dat via Google Play. De apps die geschreven zijn voor Android kan je niet installeren op een iPhone, omdat Apple gebruik maakt van zijn unieke iOS besturingssysteem. Windows gestuurde apparaten kunnen via de Microsoft Windows Store apps toevoegen.

Samengevat kan je stellen dat een iPhone het best samenwerkt met je Apple Watch vanwege het watchOS besturingssysteem en dat een Samsung smartphone met horloges met het Samsung Tizen of Wear OS besturingssysteem. Andere merken coöpereert het best samen met horloges met een merkspecifiek besturingssysteem en Wear OS.

Bediening en extra kenmerken, mogelijkheden en functies

Uit onderzoek blijkt dat het bedienen van een smartwatch meestal eenvoudig is. De verschillen zitten voornamelijk in het gebruiksgemak.Met een touchscreen kan je bijvoorbeeld sneller navigeren dan met een klassiek beeldscherm. Een verlichte display stelt je in de mogelijkheid om je meldingen helder en duidelijk te lezen. Het registreren van je fysieke activiteiten is standaard ingebouwd maar sommige toestellen gaan hier nog net een stapje verder in door een slaaptracker aan te bieden of een app die je stressniveau bepaalt. 

Er zijn smartwatches op de markt met een volledige belfunctie, inclusief spraakbesturing.  Contactloos betalen behoort ook tot de mogelijkheden. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Aan jou om te vergelijken en de smartwatch uit te kiezen die op je lijf geschreven is. Aanbevelingen en reviews kunnen je hierbij op weg helpen.

 

Prijskaartje en design

Het prijskaartje dat aan je nieuwe smartwatch hangt is afhankelijk van de prestaties en de mogelijkheden van het toestel. Kort samengevat mag je stellen dat de prijs stijgt wanneer je voor meer opties kiest. Naam en faam spelen natuurlijk ook een rol: Apple zal altijd bekend staan en blijven omwille van zijn innovatie, gebruiksgemak en degelijkheid. Zijn prijskaartje is dan ook navenant. 

Als je met een stijlvolle en elegante smartwatch om je pols wilt rondlopen, heb je tegenwoordig keuzemogelijkheden te over. Het tijdperk van het grote, plompe slimme horloge is duidelijk voorbij.  Je kan nauwelijks het verschil nog zien tussen een smartwatch en een klassiek uurwerk.                      De modewereld heeft zich sinds kort ook op het marktsegment van de smartwatches gestort. Het door Michael Kors ontworpen sieraad kan op bijval rekenen van de fashionistas. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1 : Wat is een smartwatch? 

Een smartwatch is wat men noemt een intelligent uurwerk.  Het is eigenlijk een mini computertje dat je om je pols draagt. Op een smartwatch kan je net zoals op je smartphone apps installeren. Je kan al je berichten bekijken en beantwoorden en er zijn smartwatches die zelfs over een volledige belfunctie beschikken.

De meeste apparaten zijn uitgerust met een activity tracker die al jouw fysieke activiteiten volgt en in kaart brengt. Met de ingebouwde hartslagmeter kan je je hartslag in balans houden. Kortom de smartwatch kan je ertoe aanzetten om gezonder en bewuster te gaan leven.

 

Q2 : Hoe werkt een smartwatch?

Wanneer je je smartphone aan je smartwatch koppelt gaan die twee samenwerken. Een smartwatch is dus als het ware het verlengstuk van je smartphone. Het is belangrijk dat beide toestellen het contact met elkaar niet verliezen. 

Met je smartwatch kun je dus berichten ontvangen en versturen en krijg je telefoonmeldingen binnen. Sommige smartwatches beschikken zelfs over een volledige belfunctie. 

Een smartwatch helpt je om gezonder en bewuster te leven omdat hij statistieken kan bijhouden en metingen kan uitvoeren m.b.t. je manier van bewegen zodat je je levenswijze kan aanpassen en bijsturen. 

Q3 : Welke smartwatch is geschikt voor mijn iphone?

Of een smartwatch geschikt is voor jouw smartphone is afhankelijk van het besturingssysteem.        Als je een iOS smartphone hebt moet je op zoek gaan naar een smartwatch dat hier compatibel mee is. Anders kan je je telefoon niet verbinden met het horloge of kan je geen berichten ontvangen. 

Wanneer je een Apple iphone wil verbinden met een smartwatch dan is het noodzakelijk om een Apple smartwatch aan te schaffen.  Andere smartwatches zijn niet compatibel met de Apple iphone en gebruiken een ander besturingssysteem.

 

Q4 : Hoe installeer ik Whatsapp op mijn smartwatch?

Er is geen officiële WhatsApp beschikbaar voor Android Wear OS smartwatches, maar er zijn goede alternatieven als je een Android gestuurde smartphone bezit. WhatsApp is het meest compatibel met Wear OS smartwatches. Voor het ontvangen en doorsturen van berichten koppel je je smartphone aan je Wear OS smartwatch. Log in op je WhatsApp account, ga naar instellingen en vink ‘meldingen ontvangen’ aan. 

Wanneer je Whatsapp op je iPhone of iPad hebt geïnstalleerd, kun je de app ook gebruiken op je smartwatch, indien je in de instellingen aanvinkt dat ‘My watch’ berichten mag ontvangen. De mogelijkheden zijn momenteel echter nog beperkt: je kunt een spraakbericht inspreken of een vooraf ingesteld kort bericht versturen.

 

Q5 : Hoe kan een smartwatch je bloeddruk meten?

Wanneer je smartwatch is uitgerust met PPG-sensoren, die met lichttechniek de bloedstroom meten  op basis van hartkloppingen, kan je smartwatch je bloeddruk meten 

Deze sensoren zijn gemaakt om je hartslag en zuurstofgehalte, je stressniveaus en je bloeddruk te meten. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES