5 beste Spiegelreflexcamera’s Test van 2024

Laatste update: 04.03.24

 

Beste spiegelreflexcamera’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Canon EOS 6D Mark II Body kies je voor een relatief compacte en lichtgewicht spiegelreflexcamera wat hem extra handig maakt om bijvoorbeeld mee te nemen op reis. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor de Nikon D5600 + AF-S 18-140 VR spiegelreflexcamera die onder meer gekenmerkt wordt door maar liefst 39 verschillende scherpstelpunten en diverse creatieve filters. Kortom, uitermate geschikt voor de beginnende amateurfotograaf. Om het plaatje zo volledig mogelijk te maken, hebben we In de tabel hieronder nog een derde toppertje toegevoegd, eveneens voorzien van de bijbehorende voor- en nadelen. Bekijk de mogelijkheden even en wie weet zit er wel iets voor jou tussen?

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste spiegelreflexcamera’s (Reviews) van 2024

 

De Canon spiegelreflexcamera’s en Nikon spiegelreflexcamera’s mogen dan wel tot de populairste digitale camera’s behoren, toch hoeven de Sony spiegelreflexcamera’s helemaal niet onder te doen. Daar de keuze nog wel eens overweldigend kan zijn, zijn we alvast op zoek gegaan naar 5 toppertjes binnen dit segment. Neem rustig de tijd om de mogelijkheden te vergelijken alvorens je er de voor jou beste spiegelreflexcamera uitkiest. Wees daarbij eveneens aandachtig voor de talrijke online reviews en het advies van professionele fotografen. En wie weet zit er wel een leuke aanbieding of goedkope digitale spiegelreflexcamera voor jou tussen!

 

1. Canon EOS 6D Mark II Body Full Frame sensor Full HD video Wifi

 

Door te kiezen voor de Canon EOS 6D Mark spiegelreflexcamera kies je voor een kwalitatieve digitale camera die het hart van heel wat amateur- en professionele fotografen wat sneller zal doen slaan. Deze compacte spiegelreflexcamera van 144 x 110,5 x 74,8 mm en een gewicht van amper 685 gram blijkt uitgerust met een 27,1 megapixel sensor en de mogelijkheid om te filmen in Full HD beeldkwaliteit.

Verder blijkt het apparaat, inclusief kantelbaar scherm, eveneens voorzien van bluetooth, wifi, NFC connectiviteit en GPS wat van hem een echte allrounder maakt. Je bent daarbij verzekerd van een antistofsysteem, een korte 1/4000 sluitertijd, 45 scherpstelpunten, een timerfunctie, beeldstabilisatie en de mogelijkheid om maar liefst 30 foto’s per seconde te maken.

De camera is tevens ook uitgerust met een krachtige LP-E6N batterij met een capaciteit van 1865 mAh en een levensduur van 1200 foto’s. Dit wordt verder aangevuld met diverse aansluitingsmogelijkheden wat van hem een echt paradepaardje maakt.

 

Voordelen:

Voeding: dankzij de LP-E6N batterij met een capaciteit van 1865 mAh kan een totale levensduur van makkelijk 1200 foto’s gegarandeerd worden.

Bestendigheid: deze unieke spiegelreflexcamera blijkt niet alleen stofbestendig maar ook 100% spatwaterdicht te zijn wat van hem een echte toppertje maakt.

Aansluitingsmogelijkheden: naast de kenmerkende USB-aansluiting is deze spiegelreflexcamera eveneens voorzien van een microfoonaansluiting, een remote en Flits sync poort, een statiefaansluiting en een mini HDMI.

Connectiviteit: je bent niet alleen verzekerd van wifi en bluetooth maar verder ook van NFC connectiviteit en GPS wat resulteert in een allround spiegelreflexcamera.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een voordelige spiegelreflexcamera dan wel het apparaat met het laagste prijskaartje, dan lijkt dit product niet de beste aanbeveling te zijn.

Geen beginners: hij is geschikt voor gepassioneerde amateurfotografen en professionels maar minder bedoeld als spiegelreflexcamera voor beginners.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Nikon D5600 + AF-S 18-140 VR Een gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera

 

De Nikon D5600 is een perfect voorbeeld van een gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera die uitermate geschikt is voor beginners en creatieve fotografen. Dankzij zijn kantelbare touchscreen display blijkt hij eveneens een goede aanbeveling te zijn voor vloggers en zij die dol zijn op het nemen van selfies.

De aanwezigheid van de grote APS-C beeldsensor van 24,78 megapixels garandeert niet alleen uitstekende foto’s maar ook prachtige Full HD video’s. Dit alles wordt aangevuld met een ruim ISO-bereik van 100 tot 25.600 wat hem eveneens geschikt maakt voor gebruik in weinig belichtte ruimtes. Verder ben je ook verzekerd van maar liefst 39 scherpstelpunten, creatieve filters, een timerfunctie, een ingebouwde flitser en viewfinder.

En ook qua connectiviteit moet dit toppertje helemaal niet onderdoen. Zo ben je voorzien van wifi, bluetooth en NFC aangevuld met tal van handige aansluitingsmogelijkheden. Klanten reageren dan ook met rede positief en belonen het apparaat met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Voeding: het apparaat blijkt uitgerust met een krachtige oplaadbare EN-EL14a batterij met een capaciteit van 1040 mAh en een levensduur van 970 foto’s.

Aansluitingen: naast de standaard mini HDMI en USB aansluitingen geniet je eveneens een microfoonaansluiting, een Flits sync en Remote poort en een statiefaansluiting.

Lens: hij wordt geleverd inclusief een degelijke AF-S 18-140 mm VR lens met een filterdiameter van 52 mm.

Flitser: je bent verzekerd van een ingebouwde flitser met een synchronisatiesnelheid van 200 en een richtgetal 12. Dit wordt aangevuld met diverse flitsmodussen. 

 

Nadelen:

Bestendigheid: jammer genoeg blijkt deze spiegelreflexcamera niet spatwaterdicht noch stofbestendig te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Canon EOS 800D + EF-S 18-135 IS STM Full HD video

 

Net zoals het eerste product blijkt ook deze spiegelreflexcamera jou aangeboden door Canon. Canon is dan ook een vaste waarde in de wereld van digitale en analoge cameratoestellen en staat garant voor kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Niet voor niets wordt hij door velen dan ook beschouwd als veruit het beste merk. De moeite waard om even verder te kijken!

Zo blijkt de Canon EOS 800D spiegelreflexcamera uitgerust met een krachtige APS-C beeldsensor met 25,8 megapixels en een aanvullend ISO-bereik van 100 tot 25.600, wat resulteert in prachtige foto’s en haarscherpe Full HD videobeelden. Zelfs wanneer er sprake is van weinig belichting! Verder is hij uitgerust met een AF-systeem, 45 scherpstelpunten, een timer en de optie om tot wel 50 foto’s per seconde te schieten.

In tegenstelling tot het vorige apparaat blijkt het touchscreen LCD scherm van deze spiegelreflexcamera niet kantelbaar wat misschien een struikelblok kan zijn voor vloggers. Echter geniet je dan weer wel een krachtige batterij en diverse connectiviteit- en aansluitingsmogelijkheden. Kortom, volgens velen een toppertje!

 

Voordelen:

Connectiviteit: naast een wifi functie ben je eveneens voorzien van bluetooth en NFC connectiviteit.

Aansluitingen: de standaard USB en mini HDMI aansluitingen worden gecombineerd met een microfoonaansluiting, een statiefaansluiting en een Flits sync poort.

Voeding: de spiegelreflexcamera blijkt uitgerust met een krachtige LP-E6 batterij die je makkelijk opnieuw kunt opladen en een totale levensduur van ongeveer 600 foto’s kent.

Handig in gebruik: de spiegelreflexcamera levert, dankzij de APS-C beeldsensor met 25,6 megapixels haarscherpe foto’s en een uitstekende Full HD videokwaliteit op. Dit wordt aangevuld met een ruime ISO waarde wat hem geschikt maakt voor het maken van beelden in weinig belichtte ruimtes.

 

Nadelen:

Niet spatwaterdicht: houd er wel rekening mee dat deze spiegelreflexcamera allesbehalve waterdicht is.

Geen 4K: jammer genoeg geniet je hier geen 4K beeldkwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II APS-C sensor Full HD video

 

Wil je als beginnend amateurfotograaf liever niet zoveel budget spenderen maar tegelijk wel zeker zijn van een kwalitatief sterk apparaat? Dan lijkt de Canon EOS 2000D alvast een meer dan goede aanbeveling te zijn. Zo wordt hij gekenmerkt door een degelijke APS-C sensor met 24,7 megapixels waardoor prachtige en haarscherpe foto’s alsook Full HD video’s kunnen worden geleverd.

Dit alles wordt aangevuld met een behoorlijke ISO-waarde van 100 tot 12.800 wat een aanzienlijke beeldkwaliteit oplevert in ruimtes met weinig tot geen belichting. Naast de 9 scherpstelpunten geniet je ook een timerfunctie, een korte sluitertijd van 1/4000, een ingebouwde flitser, diverse creatieve filters en viewfinder. 

Hij wordt jou bovendien aangeboden inclusief een degelijke lens met een filterdiameter van 58 mm en een behoorlijke brandpuntsafstand van 18-55 mm. Dit alles in combinatie met een krachtige batterij en diverse connectiviteit- én aansluitingsmogelijkheden. Ondanks de vele pluspunten, lijkt een enkele koper niet geheel tevreden over de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Canon EF 18-55mm camera wordt geleverd inclusief een 3.5-5.6 IS STM-lens, verschillende lensdoppen, een lader met netsnoer, een draagriem, een LP-E10 li-ion batterij en een informatieve handleiding.

Voeding: de spiegelreflexcamera blijkt uitgerust met een krachtige en oplaadbare LP-E10 li-ion batterij die een ruime capaciteit van 860 mAh garandeert en een levensduur van 500 foto’s.

Aansluitingen: naast de USB en mini HDMI aansluitingen ben je eveneens verzekerd van een statief- en microfoonaansluiting alsook een Flits sync poort.

 

Nadelen:

Geen wifi: ondanks wat in de beschrijving vermeld staat, zou de wifi functie volgens één koper niet naar behoren werken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. A6000Y + Case + SD Card 16Gb CMOS-sensor 24,7 megapixel

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de A6000Y spiegelreflexcamera van Sony die, dankzij de CMOS beeldsensor met 24,7 megapixel, in staat is om haarscherpe foto’s en een unieke Full HD videokwaliteit af te leveren. Dit alles wordt aangevuld met maar liefst 179 scherpstelpunten, een efficiënte lichtopvang en een ruim gevoeligheidsbereik van 100 tot 25.600 ISO.

Verder maakt de Sony A6000 gebruik van een krachtige lens die een ruime brandpuntsafstand kent van 16-50mm. Je geniet hierbij de mogelijkheid tot wifi en het gebruik van een SD geheugenkaartje van 16 GB. Dit alles wordt jou aangeboden inclusief een informatieve handleiding met de nodige instructies voor correct gebruik van deze camera.

Een blik op de online reviews toont jammer genoeg aan dat er nog geen online beoordelingen werden geplaatst. Het is perfect mogelijk dat het toestelletje nog niet zo lang geleden aan de pagina werd toegevoegd of dat het hoge prijskaartje een eventuele verklaring biedt.

 

Voordelen:

Geheugenkaartje: het is mogelijk om deze Sony A6000Y spiegelreflexcamera aan te vullen met een SD geheugenkaartje van 16GB.

Wifi: net zoals de vorige apparaten blijkt ook deze digitale camera voorzien van de mogelijkheid tot wifi.

Handig in gebruik: de Sony A6000Y camera kent een krachtige CMOS beeldsensor met maar liefst 24,7 megapixel en een gevoeligheidsbereik van 100 tot 25.600 ISO.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier moeten we jammer genoeg wel rekening gaan houden met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Spiegelreflexcamera’s Koopgids

 

Dat een spiegelreflexcamera heel wat voordelen lijkt aan te bieden, hoeft alvast niet te verbazen. Toch raden wij jou aan om niet zomaar in het wilde weg de eerste de beste spiegelreflexcamera aan te kopen, maar rekening te houden met enkele factoren. Zo is het bijvoorbeeld een aanbeveling om aandachtig te zijn voor de beeldkwaliteit, het type sensor, de verwisselbare lenzen en het mogelijke prijskaartje ervan. Neem onderstaande koopgids alvast even door alvorens je de verschillende spiegelreflexcamera’s en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een spiegelreflexcamera en welke voordelen biedt hij?

Een spiegelreflexcamera, door velen ook wel omschreven als DSLR of SLR camera, is een camera die gebruik maakt van een krachtig spiegelsysteem. Dat betekent dus dat een dergelijk type camera gebruik gaat maken van een spiegel om het, door het objectief opgevangen, licht vervolgens probleemloos naar de zoeker te loodsen. Heel simplistisch uiteengezet komt het er dus op neer dat je via een spiegel naar het object of voorwerp gaat kijken.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een compact- of systeemcamera, uit zich dat in tal van verschillende mogelijkheden. Zo geniet je met een spiegelreflexcamera alvast een unieke beeldkwaliteit aangevuld met de mogelijkheid om de lenzen, indien je dat wenst, te verwisselen. Op die manier kun je de ene keer gebruik maken van een microlens om dan eens over te schakelen op een groothoeklens etc. 

Kortom, wil je graag de objecten/ voorwerpen op een analoge manier kunnen bekijken dan is een spiegelreflexcamera alvast een meer dan goede aanbeveling. In vergelijking met een compacte systeemcamera is de beeldkwaliteit bovendien nog net dat tikkeltje beter wat hem eveneens geschikt maakt voor de gepassioneerde amateurfotograaf. Houd er wel rekening mee dat het formaat iets groter en robuuster zal zijn dan de compact- of systeemcamera’s.

 

Het mogelijke prijskaartje

Alvorens we verder ingaan op enkele belangrijke factoren, willen we het even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Zo kan de prijs alvast variëren van 100 à 200 euro voor een degelijke standaard spiegelreflexcamera tot zo’n 1000 euro of meer voor een meer gesofisticeerd apparaat met alles erop en eraan. Wees daarom niet te impulsief en probeer voor jezelf uit te maken wat je echt belangrijk vindt en waar je verwachtingen liggen.

Ben je niet van plan om de camera regelmatig te gebruiken en is hij alleen bedoeld om enkele leuke kiekjes te schieten tijdens de jaarlijkse gezinsvakantie? Dan lijkt een basis model ruim voldoende. Als gepassioneerd amateurfotograaf of professioneel fotograaf kies je dan weer beter voor een apparaatje met iets meer mogelijkheden. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

 

Beeldkwaliteit en instellingen

Eén van de eerste elementen die duidelijk opvalt zodra je een spiegelreflexcamera in handen krijgt, is zijn vrij grote body. Dat zou door sommigen als een nadeel kunnen beschouwd worden omdat hij op die manier lastiger is om overal mee naartoe te nemen. Echter, is daar natuurlijk wel een duidelijk reden voor.

Zo zijn spiegelreflexcamera’s uitgerust met een vrij grote sensor die minimaal een APS C grootte aanbiedt. Enkel de Full Frame sensor is nog net dat tikkeltje groter. In elk geval heeft een dergelijk grote APS C best wel wat ruimte nodig om probleemloos in de spiegelreflexcamera te passen. Wat meteen de grote body van dergelijke camera’s verklaart. Anderzijds, zorgt een APS C sensor dan weer wel voor een unieke en bijzonder gedetailleerde beeldkwaliteit die je met een gewone compact- of systeemcamera maar moeilijk kunt evenaren.

Deze beeldkwaliteit wordt vaak aangevuld met tal van handige handmatige en/ of automatische instellingsmogelijkheden en extra functies. Zo betekent een hoge ISO waarde een hogere gevoeligheid waardoor het mogelijk wordt om zelfs in weinig belichtte ruimtes fantastische foto’s te maken. Verder blijken ook een beeldstabilisatiefunctie, een timer en tal van creatieve flitsers een meerwaarde te bieden. 

Verwisselbare lenzen, types en sensor afmetingen

Zoals eerder reeds vermeld, is het mogelijk om de lenzen van een spiegelreflexcamera te verwisselen. Zo kun je opteren tussen verschillende systemen gaande van de macrolenzen tot de groothoeklenzen, portretlenzen en landschapslenzen. Wat meteen een belangrijk verschil is in vergelijking met de compact- of systeemcamera’s.

Daarbij zijn ze uitgerust met een krachtige sensor waarbij we een onderscheid kunnen maken tussen de bekende standaard APS-C beeldsensor of de full frame sensor. Zo blijken heel wat leuke instapmodelletjes uitgerust met de krachtige APS-C sensor terwijl de meeste professionele exemplaren dan weer voorzien zijn van de full-frame variant.

Als we kijken naar het draagcomfort en het gebruiksgemak dan zijn de APS-C beeldsensors net iets compacter en handiger om mee te nemen als je op reis gaat. Echter is de beeldkwaliteit van een full frame sensor dan weer werkelijk adembenemend te noemen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke spiegelreflexcamera is geschikt voor beginners?

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een spiegelreflexcamera en heb je zelf nog niet zoveel ervaring met dergelijk apparaat? Dan wordt uiteraard aangeraden om te kiezen voor een spiegelreflexcamera voor beginners. Dergelijke camera’s zijn uitgerust met alle belangrijke basisfuncties waardoor het bijzonder eenvoudig wordt om met het toestel te leren werken.

Uit het ruime assortiment aan spiegelreflexcamera’s blijken in de meeste gevallen de merken Canon en Nikon als beste optie naar voren te komen. Zo zou je kunnen opteren voor de Canon EOS 2000D + 18-25mm IS II of de Canon EOS 250D DSLR + 18-55mm IS STM camera. Indien je de voorkeur geeft aan Nikon dan lijken de Nikon D3500 + 18-55 mm VR of de Nikon D5600 + 18-55mm VR alvast een goede aanbeveling.

 

Q2: Wat is een spiegelreflexcamera?

De spiegelreflexcamera is een digitale camera die zijn naam te danken heeft aan het bekende spiegelsysteem waarrond hij is opgebouwd. Dat betekent dus dat je via een ingebouwde spiegel door je lens kijkt om vervolgens het object, voorwerp of onderwerp waar te nemen. Wat meteen een duidelijk verschil aantoont met de bekende traditionele systeemcamera’s.

Daarnaast blijken spiegelreflexcamera uitgerust met diverse handige functies en instellingen waartussen je probleemloos kunt schakelen alsook de mogelijkheid om de lens te verwisselen.

Q3: Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een digitale camera, ook wel vaak afgekort als DSLR, die gekenmerkt wordt door een ingebouwd spiegelsysteem enerzijds en de mogelijkheid om de lenzen te verwisselen anderzijds. Daarnaast beschik je eveneens over diverse instelmogelijkheden waarbij je zelf de keuze hebt tussen handmatig dan wel automatisch. 

We kunnen dus stellen dat het beeld bij de spiegelreflexcamera’s gemaakt wordt met behulp van het oculair ofwel de zoeker. Wat bij de systeemcamera’s helemaal anders is aangezien men daar het beeld maakt door eenvoudigweg op het beeldscherm van het cameratoestel te kijken.

Ons baserend op de werking betekent dit dus dat het beeld via de lens naar een spiegel getransporteerd wordt, wat meteen de naam van de camera verklaart. Vervolgens moet het ingebouwde spiegelsysteem ervoor zorgen dat het waargenomen beeld richting de prisma gaat die er dan op zijn beurt voor zorgt dat het op een correcte manier wordt weergegeven door de zoeker.

 

Q4: Wat is het beste merk op het gebied van spiegelreflexcamera’s?

Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan spiegelreflexcamera’s te vinden waardoor de keuze er niet bepaald makkelijker op wordt. Toch zijn er enkele merken die duidelijk de voorkeur lijken te dragen op het gebied van cameratoestellen in het algemeen.

Zo geven heel wat klanten alsook professionele fotografen de voorkeur aan een spiegelreflexcamera van het merk Nikon of Canon. Ook de toestellen van Sony worden door velen als gebruiksvriendelijk en efficiënt beschouwd.

 

Q5: Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Zoals reeds min of meer duidelijk werd in het antwoord op de tweede vraag, is er een duidelijk verschil tussen de zogenaamde systeemcamera en spiegelreflexcamera. 

Waar de spiegelreflexcamera gebruik maakt van een ingebouwd spiegelsysteem, functioneert de systeemcamera door middel van een viewfinder. Dat betekent dus dat je de voorwerpen of onderwerpen gaat bekijken door middel van een digitaal beeld in ofwel de viewfinder ofwel het scherm. In tegenstelling tot spiegelreflexcamera’s, bieden systeemcamera’s geen mogelijkheid tot het verwisselen van de lenzen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES