5 beste SSD schijven Test van 2024

Laatste update: 19.03.24

 

Beste SSD schijven – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een SSD schijf is best wel handig en wordt in veel recente computers en laptops toegevoegd als aanvulling bij de bestaande harde schijf. Ze werken vaak veel sneller dan een traditionele harde schijf waardoor het mogelijk wordt om diverse programma’s en/ of apps tegelijk te openen. Wij gingen alvast op zoek naar 3 toppertjes binnen dit segment zodoende de zoektocht voor jou iets makkelijker te maken. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de SanDisk SSD Plus 480GB interne harde schijf die meteen in het oog springt vanwege zijn ruime opslagcapaciteit van 480GB. Daartegenover staat de Crucial MX500 interne SSD schijf die helemaal niet moet onderdoen én geleverd wordt met een bijzonder ruime fabrieksgarantie van maar liefst 5 jaar. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste SSD schijven (Reviews) van 2024

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar de beste SSD schijf maar kun je maar geen keuze maken? Het assortiment is dan ook behoorlijk uitgebreid en maakt die keuze inderdaad een pak moeilijker. Daarom selecteerden wij voor jou 5 topproducten, gebaseerd op het advies van klanten in de online reviews. Bedenk of je dus op zoek bent naar een SSD harde schijf, een externe SSD schijf of een interne SSD schijf. Daarnaast is ook de opslagruimte van belang en zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor een compacte SSD schijf van 120 GB of een uitgebreide SSD schijf van 1 TB.

 

1. SanDisk SSD Plus 480GB – 2.5 inch harde schijf / Windows

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een gebruiksvriendelijke én kwalitatieve interne SSD harde schijf? Dan loont het de moeite om dit apparaatje van het bekende en populaire merk SanDisk eens even onder de loep te nemen. Zo zul je zien dat interne SSD schijf gezegend is met een ruime opslagcapaciteit van maar liefst 480GB en dit ondanks zijn vrij compacte en slanke formaat van amper 2,5 inches groot.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want eenmaal correct geïnstalleerd, ben je verzekerd van hoge lees- én schrijfsnelheden van respectievelijk 535 en 445 MB/s. Kortom, dat de prestaties van je laptop en/ of computer erop vooruit gaat met deze interne SSD schijf is een waar understatement als je het ons vraagt. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij de eenvoudige en snelle instelling die steunt op het principe van de kloonsoftware. Houd er wel rekening mee dat er bij aankoop geen SATA 3.0 datakabel standaard wordt meegeleverd.

Een blik op de online reviews laat echter meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren zien. Klanten reageren duidelijk tevreden over de aangeboden kwaliteit in verhouding tot de gevraagde prijs en raden deze SanDisk SSD Plus ten zeerste aan!

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: de SanDisk SSD Plus wordt gekenmerkt door een bijzonder ruime opslagcapaciteit van maar liefst 480GB.

Leessnelheid: eenmaal correct geïnstalleerd, kun je genieten van vrij hoge leessnelheden tot 535 MB/s die worden aangevuld met schrijfsnelheden tot 445 MB/s.

Kloonsoftware: dankzij de geïntegreerde kloonsoftware is deze SSD schijf bijzonder makkelijk en snel in te stellen.

 

Nadelen:

Geen externe SSD schijf: ben je op zoek naar een externe harde SSD schijf dan is dit product van SanDisk geen goede aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Crucial MX500 Interne SSD 500 GB

 

In tegenstelling tot het vorige product, lijkt deze SSD schijf alvast iets goedkoper te zijn. Wat mogelijks te verklaren valt door de maximale opslagcapaciteit van 500 GB, wat de helft is van de vorige SSD schijf. Toch heb je met een opslagmogelijkheid van 500 GB ruim voldoende voor intensief dagelijks gebruik. Bovendien blijven de lees- en schrijfsnelheid bijzonder hoog met respectievelijk 510 MB/ s en 560 MB/s.

Ook hier wordt de SSD schijf van 500 GB gekenmerkt door de 3D V-NAND technologie waardoor een hoger prestatievermogen wordt gegarandeerd. Het compacte en lichtgewicht design maken van deze SSD schijf bovendien een handzaam en makkelijk te gebruiken toestel.

Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn met dit product. Ondanks het feit dat hij niet voorzien is van de laagste prijs, wordt hij wel degelijk beoordeeld als kwalitatief sterk, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, de moeite waard om hem even van naderbij te bekijken.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: de SSD schijf levert een ruime opslagcapaciteit aan van maar liefst 500 GB.

Lees- en schrijfsnelheid: hij wordt gekenmerkt door een bijzonder hoge leessnelheid van 510 MB/ s en een torenhoge schrijfsnelheid van wel 560 MB/s.

Comfort: de combinatie tussen het compacte design enerzijds en het behoorlijk lichte gewicht anderzijds, maken van deze SSD schijf een bijzonder handzaam product.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: ook hier zul je jammer genoeg nog steeds rekening moeten houden met een prijskaartje dat iets boven het gemiddelde uitsteekt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Kingston A400 Interne SSD 240 GB 

 

Heb je niet direct nood aan een ruime opslagcapaciteit en wil je bovendien ook wel wat op het budget besparen? Dan lijkt de Kingston SSD schijf een mooi maar evenwaardig alternatief te zijn. Hij wordt gekenmerkt door een, nog steeds, ruime opslagcapaciteit van 240 GB en een lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk 500 en 450 MB/s.

In tegenstelling tot de vorige 2 producten, betreft het hier een Triple Level Cell SSD kaart met een fabrieksgarantie van 5 jaar. Ook hier kun je een compact formaat vaststellen met een lengte van 7 cm, een breedte van 10 cm en een hoogte van amper 0,7 cm. Dankzij het beperkte gewicht neem je hem makkelijk overal mee naartoe.

Deze degelijke SSD schijf wordt door heel wat klanten omschreven als een kwalitatief sterk product met een hoge gebruiksvriendelijkheid graad. Eén klant maakt de opmerking dat de SSD schijf niet zichtbaar wordt in een Windows 10 besturingssysteem. Dit wordt niet aangehaald door de andere kopers maar het is toch handig om hier eventueel bij aankoop rekening mee te houden.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de SSD schijf levert een leessnelheid van 500 MB/s op en een schrijfsnelheid van maar liefst 450 MB/s.

Comfort: ook hier betreft het opnieuw een vrij compacte SSD schijf inclusief een beperkt gewicht waardoor het een handzaam en makkelijk te gebruiken product wordt.

Opslagcapaciteit: de SSD schijf wordt jou aangeboden inclusief een ruime opslagcapaciteit die makkelijk 240 GB bedraagt en geschikt is voor intensief dagelijks gebruik.

 

Nadelen:

Geen Windows 10: volgens één enkele gebruiker zou de SSD schijf in een standaard Windows 10 programma helemaal niet verschijnen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Western Digital Green Interne SSD 120 GB 

 

Tussen de populairste SSD schijven zul je ook zeker dit exemplaar van Western Digital kunnen spotten. Hij wordt door heel wat kopers omschreven als een kwalitatief en gebruiksvriendelijk apparaat dat zeker de moeite waard is om te bekijken. Vandaar de hoge eindscore van wel 4,8 sterren.

De SSD schijf wordt gekenmerkt door een ruime opslagcapaciteit van 120 GB die geschikt is voor dagelijks gebruik. Hij wordt aangevuld met een hoge leessnelheid van 540 MB/s en een uitstekende schrijfsnelheid van maar liefst 430 MB/s. Bovendien wordt hij jou aangeboden inclusief een fabrieksgarantie van 3 jaar.

De schijf wordt verder gekenmerkt door een perfecte overdrachtssnelheid van 6 Gbit/s en blijkt niet alleen geschikt voor je pc maar ook notebook. Ook hier betreft het een Triple Level Cell SSD schijf die perfect doet wat ervan verwacht wordt. De schijf biedt een degelijke reactiesnelheid aan, is compact en bijgevolg aangenaam in gebruik. Een waar topproduct!

 

Voordelen:

Overdrachtssnelheid: met een hoge overdrachtssnelheid van maar liefst 6 Gbit/s kun je deze schijf niet alleen gebruiken voor je standaard pc of laptop maar eventueel ook voor een notebook.

Lees- en schrijfsnelheid: de schijf levert een hoge leessnelheid op van maar liefst 540 MB/s én een behoorlijke schrijfsnelheid van wel 430 MB/s.

Fabrieksgarantie: in tegenstelling tot sommige andere SSD schijven wordt hier probleemloos een fabrieksgarantie van wel 3 jaar aangeboden.

Opslagcapaciteit: door te kiezen voor deze unieke SSD schijf, kies je voor een apparaat met een totale opslagcapaciteit van maar liefst 120 GB.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ondanks dat de meeste klanten er helemaal geen problemen van maken, is het mogelijk dat de prijs door sommigen wel als een spelbreker zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Adata Externe SSD SD700 256GB USB 3.1 

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke externe SSD schijf van Adata. De schijf wordt gekenmerkt door een ruime opslagcapaciteit van maar liefst 256 GB en een hoge lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk 440 MB/s en 430 MB/s. Verder is hij voorzien van een USB-C aansluiting en blijkt hij geschikt voor gebruik bij je desktop op voorwaarde dat deze over het Windows besturingssysteem beschikt.

Met een maximale afmeting van 83,5 x 83,5 x 13,9 mm blijkt hij bijzonder compact en makkelijk om mee te nemen. Bovendien kan hij ook best wel tegen een stootje dankzij de stevige stootvaste behuizing. Indien het design voor jou belangrijk is, heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een zwarte of gele kleur.

Dit unieke product, dat overigens ook geformatteerd werd voor Mac toestellen, blijkt uitstekend beoordeeld te worden door de meeste klanten. Hij is niet alleen handig in gebruik maar kwalitatief ook heel erg sterk. Slechts één gebruiker is van mening dat het product behoorlijk kwetsbaar is en de kwaliteit wat beter had gekund.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: hij wordt gekenmerkt door een hoge leessnelheid van 440 MB/s en een aanzienlijke schrijfsnelheid van 430 MB/s. Verder kun je ook gebruik maken van de beschikbare USB-C aansluiting.

Gebruiksvriendelijk: het is een compacte en bovendien lichtgewichte SSD schijf die voorzien is van een kwalitatieve én stootvaste behuizing.

Design: in tegenstelling tot de vorige producten uit dit lijstje, heb je hier wel degelijk de optie om te kiezen tussen diverse kleuren en designs.

Opslagcapaciteit: ook met deze externe SSD schijf geniet je een ruime opslagcapaciteit van wel 256 GB.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: volgens één enkele klant blijkt deze SSD schijf toch wel behoorlijk kwetsbaar te zijn en bijgevolg snel stuk te gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

SSD schijven Koopgids

 

Wat is een SSD schijf en waarvoor kun je dergelijk apparaat gebruiken? Kun je kiezen tussen diverse opslagcapaciteiten en welke invloed heeft dit dan op het uiteindelijke prijskaartje? Je hoort het al, er rijzen heel wat vragen wanneer je op zoek moet naar een SSD schijf. Probeer daarom de koopgids hieronder even aandachtig door te nemen alvorens je de verschillende schijf mogelijkheden met elkaar gaat vergelijken. Daar sommige producten vaak iets duurder zijn, lijkt het alvast een goede aanbeveling om aanbiedingen niet uit de weg te gaan.

Wat is een SSD schijf en het gebruiksgemak

Een SSD schijf, afkorting van de Engelse term “Solid State Drive”, kun je beschouwen als een soort van opslagapparaat. Het principe is dus behoorlijk gelijklopend aan de traditionele HDD schijf maar alleen werkt de SSD schijf heel wat sneller. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat dergelijk type opslagapparaat gebruik maakt van NAND flash geheugenchips. Een SSD schijf is bijgevolg niet langer voorzien van een draaiende magnetische schijf, zoals wel het geval is bij de standaard HDD.

De NAND flash geheugenchips zijn niet alleen veel compacter maar ook veel intelligenter en sneller dan de typische draaiende magnetische schijf. Dat is dus meteen de reden waarom een SSD schijf veel sneller werkt dan een HDD schijf. Besef wel dat de opslagcapaciteit eerder beperkt zal zijn.

Een SSD schijf wordt vandaag de dag reeds standaard in de meeste computers en laptops geïnstalleerd. Meestal betreft het hier een aanvulling bij de reeds aanwezige HDD. Op die manier kun je niet alleen heel wat gegevens en programma’s opslaan maar kun je over het algemeen ook veel sneller werken en dit aan een hogere prestatiegerichtheid.

 

Het verschil met een traditionele HDD schijf

In het vorige stukje hebben we reeds min of meer vermeld wat je kunt verwachten van een SSD schijf. Op die manier wordt duidelijk dat dergelijk type opslagapparaat een veel snellere reactietijd zal genereren in tegenstelling tot de standaard HDD. Echter moeten we er ook meteen bij vermelden dat de opslagcapaciteit wel beperkter blijft.

Om die reden wordt in de nieuwste computers vaak gebruik gemaakt van een combinatie van beide schijven. Zo kun je de programma’s en bestanden die je minder vaak gebruikt, makkelijk opslaan op de ruime harde schijf. En programma’s en bestanden die je regelmatig gebruikt en die een snelle reactietijd verlangen, eventueel bewaren op de snel werkende SSD schijf.

 

De verschillende soorten SSD schijven

Wanneer je besluit op zoek te gaan naar de geschikte SSD schijf dan is het uiteraard belangrijk om een onderscheid te maken tussen 2 groepen. Zo kun je enerzijds kiezen voor de zogenaamde interne SSD schijf en anderzijds voor de externe SSD schijf. Het spreekt voor zich dat de interne SSD schijf reeds in de computer of laptop zit ingebouwd. Daar kun je dus met andere woorden niets meer aan veranderen. Dat is het voornamelijk het geval bij heel wat recent uitgebrachte computers en laptops.

Echter kun je besluiten om een interne SSD schijf verder aan te vullen met een extern apparaatje. Dat kan ook handig zijn indien je over een oudere laptop beschikt waar nog geen SSD schijf in verwerkt zit. Door uit te kijken naar een externe SSD schijf kun je de reactiesnelheid van bepaalde bestanden en programma’s dan aanzienlijk verbeteren. Besef wel dat een externe SSD schijf altijd een soort van kabel of adapter zal verlangen waarmee je hem met de laptop kunt verbinden. In de meeste gevallen wordt dergelijke USB kabel op het moment van aankoop gewoon meegeleverd.

Opslagcapaciteit en het type aansluiting

Het spreekt voor zich dat je ook rekening zult moeten houden met de opslagcapaciteit en de aansluiting. Zoals reeds min of meer vermeld in het voorgaande stukje, zal in de meeste gevallen een USB kabel worden meegeleverd. Dat betekent dus dat het vaak een USB type aansluiting betreft. Echter behoren ook een SATA III, een SATA (data) en een PCI-Express tot de veel voorkomende aansluitingsmogelijkheden.

Wat betreft de opslagcapaciteit heb je heel wat keuze. Zo kan de opslagcapaciteit variëren van minimaal 120 GB tot maximaal 8 GB. Hoe meer opslagcapaciteit, hoe meer programma’s en bestanden er op de SSD schijf kunnen worden opgeslagen maar ook hoe hoger het prijskaartje zal zijn. Bij de meest recente computers wordt gekozen voor een geringe opslagcapaciteit van 120 tot 256 GB. Dit is ruim voldoende indien je de SSD schijf onderwerpt aan dagelijks gebruik.

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden en hoe wordt de prijs beïnvloed

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Het spreekt voor zich dat de prijs onder verschillende omstandigheden kan worden beïnvloed. Zo zal de opslagcapaciteit alvast een grote rol spelen in het bepalen van de uiteindelijke prijs. Niets voor niets is een SSD schijf met een capaciteit van 1 TB duurder dan een apparaatje met een 120 GB opslagcapaciteit.

Gemiddeld zul je dus wel rekening moeten houden met een prijskaartje van ongeveer 100 euro. Afhankelijk van je wensen, verlangens en eisen kan dit makkelijk oplopen tot maar liefst 1300 euro. Bedenk waar je naar op zoek bent, of je de SSD schijf vaak gaat gebruiken en welk bedrag je er maximaal aan wilt spenderen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een SSD schijf?

SSD is de afkorting van “Solid State Drive” en wordt beschouwd als een opslagapparaat dat deel uitmaakt van computers en laptops. Je kunt de werking min of meer vergelijken met die van een harde schijf alleen dat een SSD schijf veel sneller werkt en jammer genoeg, daardoor ook duurder is in de aankoop.

Een SSD schijf maakt niet langer gebruik van een zogenaamde draaiende magnetische schijf, zoals het geval is bij de bekende standaard harde schijven. Daarentegen is een SSD schijf voorzien van allemaal kleine NAND flash geheugenchips om data en gegevens te kunnen opslaan.

De opslag gebeurt meer specifiek met behulp van een elektrische lading die in de geheugenchips zijn verwerkt. Vandaar dat een SSD schijf veel sneller en slimmer te werk kan gaan en ook heel wat duurder is. De meeste recente computers zijn volledig of gedeeltelijk voorzien van een SSD schijf.

 

Q2: Wat kost een SSD schijf?

Zoals reeds min of meer vermeld in het antwoord op vraag 1, zal de aankoop van een SSD schijf wellicht een groter budget verlangen. In verhouding met een standaard harde schijf zal een kwalitatieve SSD schijf gemiddeld ongeveer 5 keer zo duur zijn. Op die manier moet je toch wel rekening gaan houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 97 euro.

Uiteraard zijn er altijd SSD schijven te vinden met een lagere prijs of een prijs die vele malen hoger ligt. Zo wordt het uiteindelijke prijskaartje ook mede bepaald door de totale opslagcapaciteit. Het spreekt voor zich dat een SSD schijf met een geheugen van 128 GB goedkoper zal zijn dan eentje met een opslagruimte capaciteit van 256 GB.

Q3: Hoe groot moet een SSD schijf zijn?

Op deze vraag kunnen we jammer genoeg geen rechtlijnig antwoord bieden aangezien we rekening moeten houden met heel wat andere factoren. Zo zal het gebruik alvast een belangrijke rol spelen in de uiteindelijke grootte van de schijf. In de meeste computers en laptops zul je vandaag de dag een SSD schijf met een opslagruimte van 128 GB of 256 GB mogen verwachten. Dat is op zich niet zo heel veel indien je de schijf voornamelijk wilt gebruiken om foto’s en films op te bewaren.

Uiteraard bestaan er vandaag de dag ook SSD schijven met een veel grotere opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 1 TB. Echter zul je hiervoor dan ook een veel groter budget moeten voorzien aangezien de prijs hoger ligt dan het gemiddelde.

 

Q4: Wat zet je op een SSD schijf?

Het spreekt voor zich dat we ook op deze vraag jammer genoeg geen eenduidig antwoord kunnen formuleren. Wat je op een SSD schijf zet, is namelijk vooral een persoonlijke keuze. Indien je over een laptop of computer beschikt waarbij een SSD schijf gecombineerd wordt met een harde schijven dan raden wij jou aan om de bestanden die je het minst vaak gebruikt op je harde schijf te plaatsen.

Op je SSD schijf kun je dan vervolgens eventuele games bewaren alsook Windows systeembestanden en zelfs diverse geïnstalleerde programma’s.

 

Q5: Hoe kan ik zien of ik een SSD schijf heb?

Je kunt op een heel eenvoudige manier nagaan of je laptop al dan niet voorzien is van een SSD schijf. De meest recente computers en laptops zijn uitgerust met het Windows 10 besturingssysteem. In dergelijke gevallen ga je naar “Start” waar je vervolgens “Optimaliseren” kunt typen. Op die manier verschijnt de mogelijkheid “Stations defragmenteren en optimaliseren” waarop je gelijk kunt klikken.

Onder het icoontje “Mediumtype” kun je dan alle verschillende soorten harde schijven zien staan waaruit de computer of laptop is opgebouwd. Een zogenaamde SSD schijf wordt hierbij aangeduid als “SSD (solid-state drive)”.

Indien je nog over het Windows 8 besturingssysteem beschikt, dan verloopt de beginfase lichtjes anders. Zo zul je in het blokjes scherm eerst en vooral op “Configuratiescherm” moet klikken om vervolgens door te gaan naar “Systeem en beveiliging”. Op die manier kun je bij het icoontje systeembeheer de subcategorie “De stations defragmenteren en optimaliseren” gaan aanklikken. Wat volgt is gelijklopend aan het Windows 10 besturingssysteem.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES