12 beste Systeemcamera’s Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

Systeemcamera’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Doordat er tegenwoordig zoveel verschillende systeemcamera’s op de markt te vinden zijn, is het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken. Sommige modellen zullen iets duurder uitvallen maar kunnen eventueel ook over meer opties en mogelijkheden beschikken. Het kan dan ook een goede hulp zijn om de richtlijnen in onze koopgids te volgen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de top 3 hieronder raadplegen. Zo blijkt uit ons onderzoek dat je met de Panasonic Lumix DMC-GF7 een systeemcamera in huis haalt die ontzettend eenvoudig te besturen is en bovendien vrij weinig weegt. Je kunt natuurlijk ook altijd opteren voor de Sony A7 systeemcamera. Dit is eigenlijk een full frame model dat je gemakkelijk nog verder kunt gaan aanvullen in combinatie met verschillende Alpha accessoires.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Systeemcamera’s koopgids

 

Als een compact camera te gemakkelijk geworden is voor jou en je bent op zoek naar iets meer professioneel, maar je wilt nog niet meteen met een spiegelreflexcamera werken, dan koop je best een systeemcamera. Je kunt kiezen tussen twee verschillende soorten en je kunt daarna nog letten op de resolutie, de scherpstelling, de aansluitingen, het LCD scherm en de prijs.

Soorten systeemcamera’s

We kunnen twee soorten systeemcamera’s onderscheiden: de cropcamera en de full-frame camera. De cropcamera is een systeemcamera met een beeldsensor die kleiner is dan 35 mm. Er bestaan heel veel verschillende aanbiedingen op de markt van deze soort en ze zijn ook betaalbaar. Verder hebben ze ook een groot zoombereik maar een kleinere beeldhoek.

Een full-frame camera beschikt over een digitale beeldsensor met een grootte van 35 mm. Omdat deze beeldsensoren duur zijn om te maken is de prijs van een full-frame camera natuurlijk ook veel hoger. Het voordeel is dat je geniet van een betere beeldkwaliteit en je kunt ook grotere gebieden fotograferen. Je loopt ook minder kans op ISO-ruis maar sommige mensen zullen dat jammer vinden want ze vinden ISO-ruis juist mooi.

 

Resolutie van de camera

De meeste mensen kijken eerst naar het aantal megapixels waarover de camera beschikt. Een megapixel bestaat uit 1 miljoen pixels en dit zijn de puntjes die de afbeelding vormen. Normaal geldt dat hoe hoger de resolutie (hoe meer megapixels), hoe scherper de foto’s zullen zijn.

De kwaliteit kan echter nog altijd tegenvallen door het gebruik van een slechte lens. Ook een minder goede beeldsensor kan de kwaliteit van je foto’s beïnvloeden. Een grote hoeveelheid megapixels is echter wel belangrijk op het moment dat je een foto gaat afdrukken. Hoe meer megapixels, hoe groter je de foto kunt afdrukken.

Een goede lens is dus ook belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s. Het hangt er ook vanaf welke foto’s je wilt maken. Om foto’s te nemen van landschappen gebruik je beter een groothoeklens en om in te zoomen op een voorwerp in de verte gebruik je beter een telelens. Gelukkig kun je makkelijk van lens verwisselen op een systeemcamera.

Toch kun je niet elke lens op elke camera plaatsen, let er dus goed op dat je objectief dezelfde vatting heeft als je camera.

 

Scherpstelling en aansluitingen

Het grote voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een compact camera is dat je veel meer mogelijkheden hebt om de functies van de camera handmatig in te stellen. Je kunt ervoor kiezen om met de hand scherp te stellen zodat je zo precies mogelijk de focus van je foto kunt bepalen.

De meeste apparaten bieden echter ook de mogelijkheid om automatisch scherp te stellen. Dit is vooral handig voor beginnende fotografen die nog niet veel ervaring hebben met handmatige scherpstelling.

Bijna alle digitale camera’s beschikken over een gleuf om een geheugenkaart in te plaatsen. Omdat de camera zelf meestal maar weinig opslaggeheugen heeft is dit nodig om je foto’s te kunnen bewaren. Je kunt natuurlijk ook opteren voor een model met meer mogelijkheden. Zo zijn er apparaten die verbinding kunnen maken met andere apparaten of een netwerk via bluetooth of Wifi. Zo kun je je foto’s meteen op facebook of andere sociale media plaatsen.

Het LCD scherm en de prijs

Een systeemcamera beschikt niet over een kijkgaatje om direct door de lens te kijken naar het object of landschap die je wilt fotograferen. Dit gebeurt via een LCD scherm en je kunt natuurlijk zelf kiezen hoe groot je dit scherm wilt hebben. Als je een model koopt met een groot scherm dan kun je verschillende informatie aflezen zoals belichting en sluitertijd en je kunt natuurlijk je foto’s bekijken en wissen indien nodig.

Sommige toestellen beschikken over een kantelbaar LCD scherm zodat je gemakkelijk een selfie kunt nemen. Ook een touchscreen scherm is mogelijk.

Zoals we al eerder gezegd hebben is een full-frame camera duurder dan een cropcamera. Je kunt dus best eerst zelf de twee soorten vergelijken om te weten welk model zich het best op jouw eisen afstemt. Houd er ook rekening mee dat een toestel met vele functies ook meestal duurder is van prijs en zelfs het merk kan hier een invloed hebben.

Je kunt best nog wat extra informatie opzoeken online en op basis daarvan een budget opstellen. Koop ook geen toestel met teveel opties die je daarna weinig tot nooit zult gebruiken. Kijk uit naar de beste aanbiedingen die zich het beste afstemmen op jouw noden en eisen.

 

12 beste systeemcamera’s (Reviews) van 2024

 

Een goede systeemcamera maakt een wereld van verschil wanneer je op reis foto’s wilt nemen om te bewaren als herinnering. Maar welke systeemcamera past nu het best bij jou? Om de keuze makkelijker te maken hebben wij verschillende camera’s opgezocht en vergeleken op basis van online commentaren. Kies er zelf de beste systeemcamera uit.

 

1. Panasonic Lumix DMC-GF7+ 12-32mm

 

De Panasonic LUMIX DMC-GF7 is een lichtgewicht vintage camera die je eenvoudig overal kunt meenemen. Het toestel is uitgerust met een kantelbaar aanraakscherm van 3 inch om sneller door de menu’s te navigeren. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken om selfies te nemen. De foto’s hebben een kwaliteit van 16 megapixel en de video’s worden opgenomen in full HD.

Via de ingebouwde Wifi kun je gemakkelijk al je beelden delen en je kunt het apparaat ook vanop afstand bedienen met je smartphone. Het toestel behoort door z’n lage prijs tot de goedkope systeemcamera’s maar is wel niet stof- en waterbestendig.

De kwaliteit van deze systeemcamera aanbieding is top en dat merk je ook aan de online reviews van kopers. Het toestel maakt haarscherpe foto’s en beschikt over vele gebruiksmogelijkheden, voor sommigen zelfs te veel! Door zijn compacte vorm kun je hem overal meenemen maar door het lichte gewicht is hij wel nogal kwetsbaar.

Met deze Panasonic systeemcamera kun jij vanaf nu leuke vlogs maken en heerlijke selfie trekken met je vrienden en familie. Voor heel wat mensen is Panasonic niet alleen het beste merk maar ook veruit één van de populairste merken op het gebied van fototoestellen en camera’s.

 

Voordelen

Lens: je hebt de keuze uit 3 verschillende lensgroottes. Zo kun je kiezen voor een lens van 12 – 32 mm, eentje van 12 – 32 mm of eentje van 35 – 100 mm. Uiteraard zal de prijs hierin mee variëren.

Handig in gebruik: deze systeemcamera beschikt over Wifi en is voorzien van een handig draaibaar scherm. Bovendien kun je ook de kleur van je systeemcamera zelf uitkiezen.

Kwaliteit: de foto’s die met deze camera genomen worden hebben een resolutie van 16 megapixel. De video’s daarentegen worden dan weer allemaal opgenomen in Full HD.

 

Nadelen

Onhandig in gebruik: een kleine minderheid van de gebruikers vindt dat de bediening van het apparaat niet altijd even eenvoudig is.

Kwetsbaar: één enkele koper vindt het een vrij kwetsbaar toestel dat dus gemakkelijk stuk gaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sony A7K + 28-70mm f/3.5-5.6

 

De Sony A7 is een full frame systeemcamera die je kunt uitbreiden met Alpha accessoires en objectieven uit de E-mount reeks.

Zo kun je je creativiteit volledig onder controle hebben. De kwaliteit van deze camera is gelijk aan een spiegelreflexcamera maar dan lichter van gewicht en compacter van formaat. De camera stelt razendsnel scherp.

Het toestel is uitgerust met een BIONZ X-processor voor betere details en ruisonderdrukking. Je kunt eenvoudig je foto’s delen via de Wifi of NFC-one-touch. De camera stelt razendsnel scherp dankzij de Hybride Autofocus en je kunt snelle opnames na elkaar maken met 5fps.

Over dit product is er tot nu toe nog maar één review geschreven maar deze geeft een volledig positief advies. De koper is tevreden over de vele mogelijkheden en het LCD scherm. Ook maakt het toestel haarscherpe foto’s en heeft het een stevige behuizing.

Ook Sony behoort tot de bekende en gewaardeerde merken op het gebied van technologie. Toch zul je voor deze systeemcamera net een tikkeltje meer hoeven te betalen aangezien het toestel niet over de laagste prijs beschikt. Toch blijkt de koper laaiend enthousiast te zijn over dit apparaat waardoor het dus zeker de moeite loont om de positieve en negatieve eigenschappen eens te bestuderen.

 

Voordelen

Formaat: deze systeemcamera is een behoorlijk compact apparaatje dat ook nog eens relatief weinig weegt. Dit maakt het uiteraard extra handig om ergens op te bergen of mee te nemen.

BIONZ X-processor: dankzij de BIONZ X-processor is het mogelijk om de kleinste details in beeld te brengen en wordt eventuele ruis onderdrukt.

Hybride Autofocus: dankzij de Hybride Autofocus functie zul je merken dat de systeemcamera automatisch zal gaan scherpstellen.

 

Nadelen

Prijskaartje: de koper is laaiend enthousiast over dit apparaat en voor deze gebruiker zijn er geen nadelen aan verbonden. Toch zou de hogere prijs een probleem kunnen zijn voor sommige andere klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Nikon 1 J5 + 10-30mm PD-Zoom

 

De Nikon 1 J5 is een compacte maar supersnelle systeemcamera met een retro look design. De behuizing heeft een kleinere handgreep dus de camera ligt beter in de hand. Het apparaat beschikt over een 20,8 megapixel sensor waarmee je zonder problemen opnamen kunt maken bij weinig licht.

Gebruik het toestel om films te maken in 4K resolutie of Full HD. Het kantelbare touchscreen kun je gebruiken om selfies te maken en hij beschikt ook over vele verschillende instellingen. Je beelden kun je eenvoudig delen via Wifi en NFC.

Over deze systeemcamera aanbieding staan er nog maar 2 reviews online maar deze geven enkel positief advies. De kopers zijn tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding en over de topkwaliteit van de foto’s. Het apparaat heeft ook vele gebruiksmogelijkheden.

Wie aan een fototoestel of een camera denkt, die denkt meestal meteen aan Nikon. Het is één van de bekendste en misschien ook veruit het beste merk. De zwarte kleur laat het toestel er heel stoer en tegelijk ook enorm elegant en modern uitzien. Laten we daarom eerst even een kijkje nemen naar de verschillende eigenschappen die zo kenmerkend zijn voor het toestel.

 

Voordelen

Design: deze systeemcamera is beschikbaar in maar liefst 3 verschillende kleuren. Zo kies jij het model dat je het liefste ziet.

Prijs-kwaliteitverhouding: de meeste kopers zijn helemaal tevreden over de geleverde kwaliteit en de mogelijkheden die de camera te bieden heeft. De prijs is dan ook helemaal aanvaardbaar.

Handig in gebruik: dankzij de 20,8 megapixel sensor waarover dit toestel beschikt, is het mogelijk om zelfs bij minder licht mooie foto’s of video’s te maken. De kleinere handgreep zorgt dan weer voor iets meer grip en comfort.

 

Nadelen

Prijzig: voor één gebruiker blijkt de prijs van het toestel toch net iets te hoog te liggen. Het had dus net iets goedkoper mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Canon EOS M10 + 15-45mm IS STM

 

De Canon EOS M10 is een ideale systeemcamera voor de beginnende fotograaf. Het toestel is geschikt voor portretfotografie maar ook voor het fotograferen van landschappen. Het scherm is 180º kantelbaar en kan dus ook gebruikt worden voor selfies en het apparaat is uitgerust met een 3 inch touchscreen scherm.

Het toestel beschikt over een 18 megapixel sensor en kan zowel JPEG als RAW beelden maken. Je kunt het ook gebruiken om te filmen in Full HD en je kunt eenvoudig je foto’s delen met vrienden via de ingebouwde Wifi en NFC.

De vele online reviews geven een positief beeld over deze systeemcamera aanbieding. Hij maakt prachtige foto’s, behoort tot de categorie van goedkope systeemcamera’s en heeft vele gebruiksmogelijkheden. Voor sommigen is de bediening van de camera nogal onhandig en werkt de Wifi niet naar behoren.

Indien je regelmatig een vlog opneemt en deze online plaatst dan is het uiteraard belangrijk om een degelijk toestel te gebruiken. Je kunt daarom altijd even een kijkje nemen naar deze Canon systeemcamera die daarvoor werkelijk geschikt is. Bovendien kun je de systeemcamera in verschillende kleuren verkrijgen.

 

Voordelen

Doel: dit is het ideale toestel voor mensen die nog maar net beginnen met fotografie. Je kunt het gebruiken om portretfoto’s te maken of beelden van mooie landschap taferelen.

Gebruiksvriendelijk: het is mogelijk om het scherm te kantelen waardoor je het toestel ook kunt gebruiken om een selfie te maken. Verder is het scherm voorzien van touchscreen.

 

Nadelen

Onhandig in gebruik: slechts één enkele gebruiker laat weten dat het niet altijd even eenvoudig is om het toestel te bedienen.

Geen viewfinder: een andere koper vindt het vooral jammer dat de systeemcamera niet is uitgerust met een handige viewfinder.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Systeem camera Fujifilm X-T10

 

De Fujifilm x-T10 is uitgerust met een 16,3 megapixel APS-C X-Trans CMOS II sensor en een EXR Processor II. Het toestel beschikt ook over een uitbreidbaar gevoeligheidsbereik van ISO 100-51200. De camera is in staat om maximaal 8 bps continu-opnamen te maken en kan ook filmen in Full HD mode.

Het toestel is eenvoudig te bedienen dankzij de directe sluiterstijd en de knoppen voor belichtingscompensatie. Met de ingebouwde Wifi kun je gemakkelijk je gemaakte foto’s delen met vrienden of familie.

Over dit apparaat is er nog maar één gebruikerservaring geschreven maar deze is volledig positief. De koper is tevreden over de prijs-kwaliteitsverhouding en vindt het apparaat gebruiksvriendelijk. Ook heeft het vele verschillende instellingen en de kwaliteit van de foto’s is uitstekend.

Indien je op zoek bent naar een degelijke systeemcamera dan kun je altijd dit apparaatje eens bekijken als we de positieve online review mogen geloven. Het toestel is afkomstig van het merk Fujifilm en heeft een mooie elegante zilveren kleur. Kortom met dit apparaat haal je zeker en vast een echte blikvanger in huis.

 

Voordelen

Bediening: de bediening van deze systeemcamera is bijzonder eenvoudig doordat er niet zo heel veel verschillende knoppen op staan.

Wifi: het apparaat is voorzien van interne Wifi waardoor je foto’s en video’s gemakkelijk met anderen kunt delen.

 

Nadelen

We merken dat dit apparaat voor de gebruiker werkelijk een topproduct moet zijn dat helemaal aan het verwachtingspatroon voldoet. Dit maakt het voor ons er niet gemakkelijker op om eventuele minpunten tijdig op te merken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Panasonic Lumix DMC-GX80 + 14-42mm Micro FT sensor

 

Met de Panasonic Lumis DMC-GX80 systeemcamera kies je niet meteen voor een aanbieding alhoewel zijn prijskaartje, in vergelijking tot de andere toestellen uit deze lijst, toch tot de goedkopere behoort. En doordat hij tevens alle nodige functies aanreikt om bewegende beelden probleemloos te kunnen vastleggen, vinden heel wat kopers de investering meer dan waard. Wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo blijkt de Panasonic in eerste instantie een compacte lichtgewicht camera te zijn, wat het makkelijker maakt om hem overal mee naartoe te nemen. Zijn unieke camera, die overigens gebruik maakt van een Micro FT sensor, maakt het mogelijk om tot wel 50 foto’s per seconde te schieten aan een resolutie van 16 megapixels. Dit wordt aangevuld met beeldstabilisatie en de optie tot 49 scherpstelpunten.

Verder ben je verzekerd van een 4K videokwaliteit, touchscreen bediening, een ingebouwde flitser, een 14-42 mm lens en diverse verbindingsmogelijkheden. Kortom, een echte aanbeveling.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de systeemcamera van Panasonic is voorzien van een wifi functie en tal van aansluitingsmogelijkheden waaronder een USB- én statiefaansluiting.

Voeding: hij blijkt uitgerust met een krachtige makkelijk oplaadbare accu die, zodra helemaal is opgeladen, makkelijk 290 foto’s kan schieten.

Lens: de camera wordt geleverd inclusief een 14-42 mm lens.

Flitser: verder zul je zien dat het apparaat is uitgerust met een ingebouwde flitser en bijgevolg de optie om te kiezen voor diverse flitsmodus. Denk maar aan Auto, Flash off/on, Red-eye reduction en Slow synchronization.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: mocht je van plan zijn om deze camera in huis te halen, besef dan wel dat hij niet schokbestendig noch spatwaterdicht is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Olympus OM-D E-M5 + 12-50mm met 4/3” Live MOS-sensor

 

Net zoals Panasonic blijkt ook Olympus tot de populairste en beste merken op het gebied van camera’s en technologie te behoren. Het is dus niet verwonderlijk dat deze prachtige systeemcamera met zilveren design in de selectie werd opgenomen.

Kies je voor de Olympus OM-D E-M5 systeemcamera dan kies je voor een camera met een relatief klassiek ogend design maar een uitstekende beeldkwaliteit. Bovendien is de camera, in tegenstelling tot zijn voorganger, wel degelijk stof- én spatwaterbestendig. Daarnaast maakt hij eveneens gebruik van een Micro FT sensor alsook een beeldstabilisatie functie en kunnen er tot wel 9 foto’s per seconde worden gemaakt aan een resolutie van 16,1 megapixels.

Verder geniet je een Full HD videokwaliteit inclusief tal van opnamefuncties, een touchscreen en kantelbaar scherm en een handige 12-55 mm lens. Ondanks zijn extreem hoge prijskaartje krijgt hij toch een eindbeoordeling van 5 sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de camera is gericht op een uitstekende beeldkwaliteit en comfort. Zo geniet je een touchscreen bediening inclusief kantelbaar scherm als blijkt hij ook stof- én spatwaterbestendig te zijn.

Lens: hij wordt geleverd inclusief een degelijke 12-55 mm lens.

Videokwaliteit: qua videokwaliteit ben je verzekerd van Full HD alsook de mogelijkheid om gebruik te maken van diverse opnamefuncties zoals panorama en creatieve filters.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: zijn extreem hoge prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Sony A6000 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS

 

In tegenstelling tot de vorige 2 apparaten, lijkt de systeemcamera van Sony, afkomstig uit de bekende Sony A6000 serie, wel een echte aanbieding te zijn. Zijn vriendelijke en betaalbare prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker voor het grote publiek.

Zo blijkt de Sony A6000 systeemcamera voor het eerst geïntroduceerd in 2013 en staat hij bekend omwille van zijn unieke beeldkwaliteit en hybride autofocus functie. De camera maakt gebruik van een APS-C sensor en is voorzien van beeldstabilisatie en een antistofsysteem. Verder kunnen er tot wel 11 foto’s per seconde worden gemaakt aan een resolutie van 24,3 megapixels. Qua videokwaliteit geniet je Full HD aangevuld met tal van opnamefuncties.

Daarnaast blijkt de systeemcamera uitgerust met een kantelbaar LCD display van 3 inches, een viewfinder functie, een ingebouwde flitser met tal van flitsmodussen en tal van verbindingsmogelijkheden. Klanten reageren bijzonder positief op de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en raden het apparaat aan.

 

Voordelen: 

Lens: de systeemcamera wordt geleverd inclusief een 16-50 mm lens alsook een licht zoomobjectief en de mogelijkheid tot beeldstabilisatie.

Kantelbaar scherm: de aanwezigheid van het kantelbare scherm zorgt voor iets meer flexibiliteit. Handig als je een selfie wilt nemen of als fervente vlogger.

Hybride autofocus: in tegenstelling tot sommige andere camera’s, blijkt dit exemplaar voorzien van een hybride autofocus waardoor het mogelijk wordt om vrij snel te gaan scherpstellen in eender welke lichtomstandigheid.

 

Nadelen:

Geen 4K: mocht je van plan zijn om deze camera aan te kopen, besef dan wel dat er geen sprake is van 4K videokwaliteit.

Geen touchscreen: de camera blijkt evenmin voorzien van een touchscreen display waardoor een snelle bediening beoogd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Canon EOS M50 + EF-M 15-45mm

 

De Canon systeemcamera mag dan weer iets prijziger zijn, je krijgt er wel meteen een stevige cameratas, 15-45 mm lens én  SD-geheugenkaartje bij, wat hem meteen de moeite waard maakt. Zo blijkt deze camera, overigens afkomstig uit de Canon EOS M serie, voorzien van een APS-C sensor en de mogelijkheid om maar liefst 10 foto’s per seconde te schieten aan een maximale resolutie van 24,1 megapixels.

In tegenstelling tot het vorige apparaat, biedt deze systeemcamera een 4K videokwaliteit aan, inclusief tal van creatieve filters. Dit wordt aangevuld met een kantelbaar touchscreen LCD display en tal van functies waaronder beeldstabilisatie, 99 scherpstelpunten, viewfinder en een antistofsysteem. 

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde eindscore aan van maar liefst 4,8 sterren alsook heel wat overtuigende reacties van tevreden klanten.

 

Voordelen:

Flitser: de systeemcamera is voorzien van een ingebouwde flitser en tal van flitsmodussen waaronder Auto en Red-eye reduction.

Gebruiksgemak: de systeemcamera wordt geleverd inclusief een 15-45 mm lens, een stevige cameratas en een handig SD geheugenkaartje. Verder is hij voorzien van een LP-E12 oplaadbare batterij met een capaciteit van 875 mAh.

Verbindingsmogelijkheden: in tegenstelling tot sommige andere camera’s beschikt dit exemplaar over diverse verbindingsmogelijkheden. Denk maar aan wifi, bluetooth en NFC.

Aansluitingen: je bent eveneens verzekerd van een USB aansluiting, een Flits sync poort, een statiefaansluiting en de mogelijkheid om er een microfoon op aan te sluiten.

 

Nadelen:

Niet spatwaterdicht: besef dat deze systeemcamera helemaal niet spatwaterdicht is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Sony A7 II Body + 24-70mm

 

Net zoals één van de vorige apparaten, blijkt ook deze systeemcamera jou te worden aangeboden door Sony. Hij maakt overigens deel uit van de bekende Sony Alpha Systeemcamera serie en staat bekend omwille van zijn 5-assige elektronische beeldstabilisatie functie en full frame sensor.

De camera, die bovendien geleverd wordt inclusief een 24-70 mm lens, garandeert eveneens een hoge resolutie viewfinder alsook een hoge sluitertijd van maximaal 1/8000 s. Dit gaat gepaard met de mogelijkheid om tot wel 60 foto’s per seconde te maken aan een resolutie van 24,7 megapixels in combinatie met een Full HD videokwaliteit en tal van opnamefuncties.

Verder ben je verzekerd van wifi en NFC alsook diverse aansluitingsmogelijkheden en een krachtige ingebouwde batterij. Klanten reageren overwegend positief alhoewel je rekening moet houden met een extreem hoog prijskaartje.

 

Voordelen:

Aansluitingsmogelijkheden: je bent verzekerd van verschillende aansluitingsmogelijkheden waaronder een statiefaansluiting, een USB-poort, een microfoon aansluiting, een remote en flits sync poort en een accessoireschoen.

Voeding: de camera is uitgerust met een krachtige oplaadbare NP-FW50 accu met een capaciteit van 1050 mAh.

Spatwaterdicht: geen zorgen indien het begint te regenen want deze systeemcamera is spatwaterdicht.

Handig in gebruik: de camera blijkt niet alleen voorzien van een handige full frame sensor maar biedt verder ook een degelijke beeldstabilisatie functie aan én een hoge sluitertijd van 1/8000 s.

 

Nadelen:

Matige videokwaliteit: we moeten er jammer genoeg wel bij vermelden dat de videokwaliteit van deze systeemcamera gelimiteerd wordt tot 1080/60p.

Geen touchscreen: er is evenmin sprake van een touchscreen bediening.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. Fujifilm X-T1 Body APS-C sensor

 

Door te kiezen voor de Fujifilm X-T1 kies je voor een systeemcamera die is uitgerust met een 16,3 megapixel APS-C X-Trans CMOS II sensor in combinatie met een bijzonder krachtige EXR Processor II waardoor een unieke beeldkwaliteit inclusief een hoog gevoeligheidsbereik kunnen worden gegarandeerd.

De compacte lichtgewicht camera met kantelbare scherm blijkt eveneens voorzien van tal van handige functies waaronder beeldstabilisatie, viewfinder, wifi en diverse flitsmodussen. Dit wordt aangevuld met een krachtige batterij en meerdere aansluitingsmogelijkheden.

Ondanks de vele mogelijkheden moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen klanten hebben gereageerd. Laat je hier niet gelijk door afschrikken maar neem de tijd om de systeemcamera even van naderbij te bekijken.

 

Voordelen:

Aansluitingen: je bent niet alleen verzekerd van een USB aansluiting maar geniet ook een statiefaansluiting en accessoireschoen.

Voeding: hij blijkt uitgerust met een krachtige NP-W126 batterij die je makkelijk kunt opladen met behulp van een USB kabel.

Bestendigheid: in eerste instantie blijkt deze systeemcamera volledig spatwaterdicht te zijn. Verder geniet hij ook een IP44 waarde wat hem plensdichgt maakt en beschermt tegen spitse voorwerpen.

 

Nadelen:

Geen lens: alvorens je besluit om deze systeemcamera in het winkelmandje te plaatsen, is het handig om te weten dat hij zonder lens geleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

12. Nikon Z 6 + 24-70mm f/4

 

We kunnen het rijtje van deze selectie tenslotte afsluiten met de Nikon systeemcamera, afkomstig uit de Nikon Z 6 serie. Hij wordt hierbij gekenmerkt door een kwalitatieve full frame sensor en de mogelijkheid om wel 30 foto’s per seconde te schieten aan een beeldresolutie van maar liefst 25,28 megapixels. Dit wordt aangevuld met een antistofsysteem, een beeldstabilisatie functie en een 4K videokwaliteit inclusief tal van creatieve filters.

Het 3,2 inches grote LCD scherm blijkt kantelbaar en voorzien van een snelle touchscreen bediening wat allemaal bijdraagt aan het comfort en uiteindelijke gebruiksgemak. Verder ben je verzekerd van een viewfinder functie, een 24-70 mm lens, diverse aansluitings- én verbindingsmogelijkheden en een krachtige oplaadbare batterij.

Opnieuw moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online reviews werden geplaatst. Echter, durven we vermoeden dat het extreem hoge prijskaartje hier mogelijks een verklaring zou kunnen bieden.

 

Voordelen:

Voeding: de systeemcamera blijkt uitgerust met een EN-EL15B oplaadbare batterij met een hoge capaciteit en een levensduur van maar liefst 310 foto’s.

Aansluitingen: je bent niet alleen verzekerd van een microfoon- en statiefaansluiting maar ook van een accessoireschoen.

Bestendigheid: de camera is niet alleen schok- en stofbestendig maar blijkt ook geschikt voor gebruik onder water.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat zijn hoge prijskaartje heel wat kopers mogelijks zal afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat is een systeemcamera en hoe werkt het?

De systeemcamera is een handig apparaatje dat zich qua mogelijkheden situeert tussen een standaard compactcamera en een spiegelreflexcamera. Qua ontwerp kan hij dan ook worden onderverdeeld in 2 belangrijke componenten bestaande uit de combinatie van een body met lens. Wat gelijk aantoont dat het mogelijk wordt om de lens van een systeemcamera te verwijderen en vervangen door een ander type.

De werking van een systeemcamera steunt overigens op het principe van het digitale fotografiesysteem waarbij een geïntegreerde sensor de lichtinval zal opvangen om de beelden vervolgens op een elektronische manier te gaan registreren. Vervolgens worden de beelden vertaald naar het beeld dat jij uiteindelijk op het display zult zien verschijnen.

Q2: Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Uit onderzoek is gebleken dat veel gebruikers de systeemcamera vaak ten onrechte verwarren met een spiegelreflexcamera. Toch is er een wezenlijk verschil te noteren tussen de beide camerasystemen dat zich voornamelijk noteert op basis van het spiegelsysteem.

Zo is het bij beide camerasystemen mogelijk om de lens te verwijderen en te verwisselen door een ander lenstype. Echter kent een systeemcamera geen spiegelsysteem terwijl een spiegelreflexcamera wel degelijk is uitgerust met een spiegelsysteem. Dat betekent dus dat je bij een spiegelreflexcamera door de lens en gelijk naar het ontwerp kijkt.

 

Q3: Welk merk systeemcamera is een aanrader?

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende merken die diverse uitstekende systeemcamera’s op de markt aanbieden, wat de keuze alleen maar lastiger lijkt te maken. Bedenk daarom op voorhand waar je naar op zoek bent, wat je verwachtingen zoal zijn en welk budget je hier maximaal wilt en kunt aan spenderen.

Binnen een budget van 600 tot ongeveer 1000 euro zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor de Sony A6300 of Fujifilm XT-20 systeemcamera. Ben je bereid om iets meer budget te spenderen, in de richting van 1000 tot misschien wel 2000 euro, dan zou je kunnen opteren voor de Sony A6500, Panasonic DMC-GH5 of Olympus OM-D E-M1 Mark II camera. Vanaf een prijskaartje van 2000 euro kun je eventueel kiezen voor diverse toestellen van Sony of Nikon zoals de Nikon Z7, de Sony A9 of de Sony A7 III en Sony A7R III.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES