5 beste Systeemcamera’s Test van 2021

Laatste update: 22.01.21

 

Systeemcamera’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Doordat er tegenwoordig zoveel verschillende systeemcamera’s op de markt te vinden zijn, is het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken. Sommige modellen zullen iets duurder uitvallen maar kunnen eventueel ook over meer opties en mogelijkheden beschikken. Het kan dan ook een goede hulp zijn om de richtlijnen in onze koopgids te volgen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de top 3 hieronder raadplegen. Zo blijkt uit ons onderzoek dat je met de Panasonic Lumix DMC-GF7 een systeemcamera in huis haalt die ontzettend eenvoudig te besturen is en bovendien vrij weinig weegt. Je kunt natuurlijk ook altijd opteren voor de Sony A7 systeemcamera. Dit is eigenlijk een full frame model dat je gemakkelijk nog verder kunt gaan aanvullen in combinatie met verschillende Alpha accessoires.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Systeemcamera’s koopgids

 

Als een compact camera te gemakkelijk geworden is voor jou en je bent op zoek naar iets meer professioneel, maar je wilt nog niet meteen met een spiegelreflexcamera werken, dan koop je best een systeemcamera. Je kunt kiezen tussen twee verschillende soorten en je kunt daarna nog letten op de resolutie, de scherpstelling, de aansluitingen, het LCD scherm en de prijs.

Soorten systeemcamera’s

We kunnen twee soorten systeemcamera’s onderscheiden: de cropcamera en de full-frame camera. De cropcamera is een systeemcamera met een beeldsensor die kleiner is dan 35 mm. Er bestaan heel veel verschillende aanbiedingen op de markt van deze soort en ze zijn ook betaalbaar. Verder hebben ze ook een groot zoombereik maar een kleinere beeldhoek.

Een full-frame camera beschikt over een digitale beeldsensor met een grootte van 35 mm. Omdat deze beeldsensoren duur zijn om te maken is de prijs van een full-frame camera natuurlijk ook veel hoger. Het voordeel is dat je geniet van een betere beeldkwaliteit en je kunt ook grotere gebieden fotograferen. Je loopt ook minder kans op ISO-ruis maar sommige mensen zullen dat jammer vinden want ze vinden ISO-ruis juist mooi.

 

Resolutie van de camera

De meeste mensen kijken eerst naar het aantal megapixels waarover de camera beschikt. Een megapixel bestaat uit 1 miljoen pixels en dit zijn de puntjes die de afbeelding vormen. Normaal geldt dat hoe hoger de resolutie (hoe meer megapixels), hoe scherper de foto’s zullen zijn.

De kwaliteit kan echter nog altijd tegenvallen door het gebruik van een slechte lens. Ook een minder goede beeldsensor kan de kwaliteit van je foto’s beïnvloeden. Een grote hoeveelheid megapixels is echter wel belangrijk op het moment dat je een foto gaat afdrukken. Hoe meer megapixels, hoe groter je de foto kunt afdrukken.

Een goede lens is dus ook belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s. Het hangt er ook vanaf welke foto’s je wilt maken. Om foto’s te nemen van landschappen gebruik je beter een groothoeklens en om in te zoomen op een voorwerp in de verte gebruik je beter een telelens. Gelukkig kun je makkelijk van lens verwisselen op een systeemcamera.

Toch kun je niet elke lens op elke camera plaatsen, let er dus goed op dat je objectief dezelfde vatting heeft als je camera.

 

Scherpstelling en aansluitingen

Het grote voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een compact camera is dat je veel meer mogelijkheden hebt om de functies van de camera handmatig in te stellen. Je kunt ervoor kiezen om met de hand scherp te stellen zodat je zo precies mogelijk de focus van je foto kunt bepalen.

De meeste apparaten bieden echter ook de mogelijkheid om automatisch scherp te stellen. Dit is vooral handig voor beginnende fotografen die nog niet veel ervaring hebben met handmatige scherpstelling.

Bijna alle digitale camera’s beschikken over een gleuf om een geheugenkaart in te plaatsen. Omdat de camera zelf meestal maar weinig opslaggeheugen heeft is dit nodig om je foto’s te kunnen bewaren. Je kunt natuurlijk ook opteren voor een model met meer mogelijkheden. Zo zijn er apparaten die verbinding kunnen maken met andere apparaten of een netwerk via bluetooth of Wifi. Zo kun je je foto’s meteen op facebook of andere sociale media plaatsen.

Het LCD scherm en de prijs

Een systeemcamera beschikt niet over een kijkgaatje om direct door de lens te kijken naar het object of landschap die je wilt fotograferen. Dit gebeurt via een LCD scherm en je kunt natuurlijk zelf kiezen hoe groot je dit scherm wilt hebben. Als je een model koopt met een groot scherm dan kun je verschillende informatie aflezen zoals belichting en sluitertijd en je kunt natuurlijk je foto’s bekijken en wissen indien nodig.

Sommige toestellen beschikken over een kantelbaar LCD scherm zodat je gemakkelijk een selfie kunt nemen. Ook een touchscreen scherm is mogelijk.

Zoals we al eerder gezegd hebben is een full-frame camera duurder dan een cropcamera. Je kunt dus best eerst zelf de twee soorten vergelijken om te weten welk model zich het best op jouw eisen afstemt. Houd er ook rekening mee dat een toestel met vele functies ook meestal duurder is van prijs en zelfs het merk kan hier een invloed hebben.

Je kunt best nog wat extra informatie opzoeken online en op basis daarvan een budget opstellen. Koop ook geen toestel met teveel opties die je daarna weinig tot nooit zult gebruiken. Kijk uit naar de beste aanbiedingen die zich het beste afstemmen op jouw noden en eisen.

 

5 beste systeemcamera’s (Reviews) van 2021

 

Een goede systeemcamera maakt een wereld van verschil wanneer je op reis foto’s wilt nemen om te bewaren als herinnering. Maar welke systeemcamera past nu het best bij jou? Om de keuze makkelijker te maken hebben wij verschillende camera’s opgezocht en vergeleken op basis van online commentaren. Kies er zelf de beste systeemcamera uit.

 

1. Panasonic Lumix DMC-GF7+ 12-32mm

 

De Panasonic LUMIX DMC-GF7 is een lichtgewicht vintage camera die je eenvoudig overal kunt meenemen. Het toestel is uitgerust met een kantelbaar aanraakscherm van 3 inch om sneller door de menu’s te navigeren. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken om selfies te nemen. De foto’s hebben een kwaliteit van 16 megapixel en de video’s worden opgenomen in full HD.

Via de ingebouwde Wifi kun je gemakkelijk al je beelden delen en je kunt het apparaat ook vanop afstand bedienen met je smartphone. Het toestel behoort door z’n lage prijs tot de goedkope systeemcamera’s maar is wel niet stof- en waterbestendig.

De kwaliteit van deze systeemcamera aanbieding is top en dat merk je ook aan de online reviews van kopers. Het toestel maakt haarscherpe foto’s en beschikt over vele gebruiksmogelijkheden, voor sommigen zelfs te veel! Door zijn compacte vorm kun je hem overal meenemen maar door het lichte gewicht is hij wel nogal kwetsbaar.

Met deze Panasonic systeemcamera kun jij vanaf nu leuke vlogs maken en heerlijke selfie trekken met je vrienden en familie. Voor heel wat mensen is Panasonic niet alleen het beste merk maar ook veruit één van de populairste merken op het gebied van fototoestellen en camera’s.

 

Voordelen

Lens: je hebt de keuze uit 3 verschillende lensgroottes. Zo kun je kiezen voor een lens van 12 – 32 mm, eentje van 12 – 32 mm of eentje van 35 – 100 mm. Uiteraard zal de prijs hierin mee variëren.

Handig in gebruik: deze systeemcamera beschikt over Wifi en is voorzien van een handig draaibaar scherm. Bovendien kun je ook de kleur van je systeemcamera zelf uitkiezen.

Kwaliteit: de foto’s die met deze camera genomen worden hebben een resolutie van 16 megapixel. De video’s daarentegen worden dan weer allemaal opgenomen in Full HD.

 

Nadelen

Onhandig in gebruik: een kleine minderheid van de gebruikers vindt dat de bediening van het apparaat niet altijd even eenvoudig is.

Kwetsbaar: één enkele koper vindt het een vrij kwetsbaar toestel dat dus gemakkelijk stuk gaat.

 

 

 

 

2. Sony A7K + 28-70mm f/3.5-5.6

 

De Sony A7 is een full frame systeemcamera die je kunt uitbreiden met Alpha accessoires en objectieven uit de E-mount reeks.

Zo kun je je creativiteit volledig onder controle hebben. De kwaliteit van deze camera is gelijk aan een spiegelreflexcamera maar dan lichter van gewicht en compacter van formaat. De camera stelt razendsnel scherp.

Het toestel is uitgerust met een BIONZ X-processor voor betere details en ruisonderdrukking. Je kunt eenvoudig je foto’s delen via de Wifi of NFC-one-touch. De camera stelt razendsnel scherp dankzij de Hybride Autofocus en je kunt snelle opnames na elkaar maken met 5fps.

Over dit product is er tot nu toe nog maar één review geschreven maar deze geeft een volledig positief advies. De koper is tevreden over de vele mogelijkheden en het LCD scherm. Ook maakt het toestel haarscherpe foto’s en heeft het een stevige behuizing.

Ook Sony behoort tot de bekende en gewaardeerde merken op het gebied van technologie. Toch zul je voor deze systeemcamera net een tikkeltje meer hoeven te betalen aangezien het toestel niet over de laagste prijs beschikt. Toch blijkt de koper laaiend enthousiast te zijn over dit apparaat waardoor het dus zeker de moeite loont om de positieve en negatieve eigenschappen eens te bestuderen.

 

Voordelen

Formaat: deze systeemcamera is een behoorlijk compact apparaatje dat ook nog eens relatief weinig weegt. Dit maakt het uiteraard extra handig om ergens op te bergen of mee te nemen.

BIONZ X-processor: dankzij de BIONZ X-processor is het mogelijk om de kleinste details in beeld te brengen en wordt eventuele ruis onderdrukt.

Hybride Autofocus: dankzij de Hybride Autofocus functie zul je merken dat de systeemcamera automatisch zal gaan scherpstellen.

 

Nadelen

Prijskaartje: de koper is laaiend enthousiast over dit apparaat en voor deze gebruiker zijn er geen nadelen aan verbonden. Toch zou de hogere prijs een probleem kunnen zijn voor sommige andere klanten.

 

 

 

 

3. Nikon 1 J5 + 10-30mm PD-Zoom

 

De Nikon 1 J5 is een compacte maar supersnelle systeemcamera met een retro look design. De behuizing heeft een kleinere handgreep dus de camera ligt beter in de hand. Het apparaat beschikt over een 20,8 megapixel sensor waarmee je zonder problemen opnamen kunt maken bij weinig licht.

Gebruik het toestel om films te maken in 4K resolutie of Full HD. Het kantelbare touchscreen kun je gebruiken om selfies te maken en hij beschikt ook over vele verschillende instellingen. Je beelden kun je eenvoudig delen via Wifi en NFC.

Over deze systeemcamera aanbieding staan er nog maar 2 reviews online maar deze geven enkel positief advies. De kopers zijn tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding en over de topkwaliteit van de foto’s. Het apparaat heeft ook vele gebruiksmogelijkheden.

Wie aan een fototoestel of een camera denkt, die denkt meestal meteen aan Nikon. Het is één van de bekendste en misschien ook veruit het beste merk. De zwarte kleur laat het toestel er heel stoer en tegelijk ook enorm elegant en modern uitzien. Laten we daarom eerst even een kijkje nemen naar de verschillende eigenschappen die zo kenmerkend zijn voor het toestel.

 

Voordelen

Design: deze systeemcamera is beschikbaar in maar liefst 3 verschillende kleuren. Zo kies jij het model dat je het liefste ziet.

Prijs-kwaliteitverhouding: de meeste kopers zijn helemaal tevreden over de geleverde kwaliteit en de mogelijkheden die de camera te bieden heeft. De prijs is dan ook helemaal aanvaardbaar.

Handig in gebruik: dankzij de 20,8 megapixel sensor waarover dit toestel beschikt, is het mogelijk om zelfs bij minder licht mooie foto’s of video’s te maken. De kleinere handgreep zorgt dan weer voor iets meer grip en comfort.

 

Nadelen

Prijzig: voor één gebruiker blijkt de prijs van het toestel toch net iets te hoog te liggen. Het had dus net iets goedkoper mogen zijn.

 

 

 

 

4. Canon EOS M10 + 15-45mm IS STM

 

De Canon EOS M10 is een ideale systeemcamera voor de beginnende fotograaf. Het toestel is geschikt voor portretfotografie maar ook voor het fotograferen van landschappen. Het scherm is 180º kantelbaar en kan dus ook gebruikt worden voor selfies en het apparaat is uitgerust met een 3 inch touchscreen scherm.

Het toestel beschikt over een 18 megapixel sensor en kan zowel JPEG als RAW beelden maken. Je kunt het ook gebruiken om te filmen in Full HD en je kunt eenvoudig je foto’s delen met vrienden via de ingebouwde Wifi en NFC.

De vele online reviews geven een positief beeld over deze systeemcamera aanbieding. Hij maakt prachtige foto’s, behoort tot de categorie van goedkope systeemcamera’s en heeft vele gebruiksmogelijkheden. Voor sommigen is de bediening van de camera nogal onhandig en werkt de Wifi niet naar behoren.

Indien je regelmatig een vlog opneemt en deze online plaatst dan is het uiteraard belangrijk om een degelijk toestel te gebruiken. Je kunt daarom altijd even een kijkje nemen naar deze Canon systeemcamera die daarvoor werkelijk geschikt is. Bovendien kun je de systeemcamera in verschillende kleuren verkrijgen.

 

Voordelen

Doel: dit is het ideale toestel voor mensen die nog maar net beginnen met fotografie. Je kunt het gebruiken om portretfoto’s te maken of beelden van mooie landschap taferelen.

Gebruiksvriendelijk: het is mogelijk om het scherm te kantelen waardoor je het toestel ook kunt gebruiken om een selfie te maken. Verder is het scherm voorzien van touchscreen.

 

Nadelen

Onhandig in gebruik: slechts één enkele gebruiker laat weten dat het niet altijd even eenvoudig is om het toestel te bedienen.

Geen viewfinder: een andere koper vindt het vooral jammer dat de systeemcamera niet is uitgerust met een handige viewfinder.

 

 

 

 

5. Systeem camera Fujifilm X-T10

 

De Fujifilm x-T10 is uitgerust met een 16,3 megapixel APS-C X-Trans CMOS II sensor en een EXR Processor II. Het toestel beschikt ook over een uitbreidbaar gevoeligheidsbereik van ISO 100-51200. De camera is in staat om maximaal 8 bps continu-opnamen te maken en kan ook filmen in Full HD mode.

Het toestel is eenvoudig te bedienen dankzij de directe sluiterstijd en de knoppen voor belichtingscompensatie. Met de ingebouwde Wifi kun je gemakkelijk je gemaakte foto’s delen met vrienden of familie.

Over dit apparaat is er nog maar één gebruikerservaring geschreven maar deze is volledig positief. De koper is tevreden over de prijs-kwaliteitsverhouding en vindt het apparaat gebruiksvriendelijk. Ook heeft het vele verschillende instellingen en de kwaliteit van de foto’s is uitstekend.

Indien je op zoek bent naar een degelijke systeemcamera dan kun je altijd dit apparaatje eens bekijken als we de positieve online review mogen geloven. Het toestel is afkomstig van het merk Fujifilm en heeft een mooie elegante zilveren kleur. Kortom met dit apparaat haal je zeker en vast een echte blikvanger in huis.

 

Voordelen

Bediening: de bediening van deze systeemcamera is bijzonder eenvoudig doordat er niet zo heel veel verschillende knoppen op staan.

Wifi: het apparaat is voorzien van interne Wifi waardoor je foto’s en video’s gemakkelijk met anderen kunt delen.

 

Nadelen

We merken dat dit apparaat voor de gebruiker werkelijk een topproduct moet zijn dat helemaal aan het verwachtingspatroon voldoet. Dit maakt het voor ons er niet gemakkelijker op om eventuele minpunten tijdig op te merken.

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments