7 beste universele afstandsbedieningen Test van 2022

Laatste update: 04.07.22

 

Beste universele afstandsbedieningen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Heb je een keer problemen met de afstandsbediening van je televisietoestel of ben je op zoek naar een apparaatje waarmee je meerdere technologische apparaten tegelijk kunt bedienen, dan lijkt de keuze voor een kwalitatieve universele afstandsbediening alvast snel gemaakt. Om de zoektocht voor jou iets makkelijker te maken – en bijgevolg aangenaam te houden – zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de One For All URC 6810 afstandsbediening die – vanwege zijn grote tactiele toetsen – ook bijzonder geschikt is voor senioren. Daartegenover staat de zogenaamde LG afstandsbediening die – zoals de naam doet vermoeden – kan gebruikt worden in combinatie met LG smart televisietoestellen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste universele afstandsbedieningen (Reviews) van 2022

 

De beste universele afstandsbediening is degene die helemaal aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen. Of je daarbij kiest voor een aantrekkelijke aanbieding dan wel de voorkeur geeft aan de duurste maar populairste afstandsbediening, blijft een geheel persoonlijke keuze. Net zoals de keuze voor een bepaald merk. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor heel wat top universele afstandsbedieningen van Panasonic of gaat je voorkeur uit naar een kwalitatieve Sony universele afstandsbediening, een universele afstandsbediening van Hama, een Grundig universele afstandsbediening of een universele afstandsbediening van Samsung? Bekijk de opties hieronder alvast even rekening houdend met de online reviews en het bijbehorende advies. 

 

1. One For All URC 6810 Afstandsbediening – Universeel , Senioren afstandsbediening

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en relatief goedkope universele afstandsbediening voor senioren, dan lijkt dit exemplaar van One For All alvast een stap in de goede richting. Zo wordt de One For All URC 6810 afstandsbediening gekenmerkt door een relatief compacte doch bijzonder ergonomische en lichtgewicht uitvoering die alvast bijdraagt aan het gebruiksgemak.

De afstandsbediening maakt gebruik van krachtige AAA batterijen en is alvast compatibel met verschillende andere apparaten gaande van je televisietoestel tot bijvoorbeeld de soundbar. Bovendien zorgen de grote toetsen voor heel wat extra comfort wat de afstandsbediening makkelijk bedienbaar maakt voor senioren.

Deze unieke universele afstandsbediening wordt door heel klanten geroemd vanwege zijn uitstekende kwaliteit en optimale gebruiksvriendelijkheid wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Polsbandje: bij aankoop van deze universele afstandsbediening wordt eveneens een polsbandje meegeleverd zodanig dat je het product niet zomaar kunt kwijtraken. Extra handig voor senioren bijvoorbeeld.

Installatie: je kunt deze universele afstandsbediening eenvoudig instellen en met behulp van de grote zwarte en witte toetsen het gewenste apparaat selecteren.

Installatiehandleiding: bij aankoop wordt eveneens een praktische installatiehandleiding meegeleverd waardoor de installatie en configuratie in amper 3 minuutjes kan worden geklaard.

 

Nadelen:

Geen wifi: houd er rekening mee dat deze universele afstandsbediening geen wifi functie aanbiedt.

Koop bij bol.com (€19)

 

 

 

 

2. LG afstandsbediening voor alle LG LCD – LED – SMART – APPS televisie’s (TV)

 

Net zoals de universele afstandsbedieningen van Philips en de Logitech universele afstandsbedieningen, behoort ook dit exemplaar van LG – door velen overigens beschouwd als veruit het beste merk – tot de populairste exemplaren binnen deze selectie. Dat wordt nog maar eens bevestigd bij het zien van de mooie maximale score van 5 sterren inclusief de vele positieve klantbeoordelingen. Kortom, de moeite waard om dit product even onder de loep te nemen.

Zo blijkt deze LG afstandsbediening alvast geschikt om eender welk type televisietoestel – weliswaar van het gelijknamige merk LG – te bedienen, waardoor hij als het perfecte vervangtoestel omschreven wordt. Net zoals het vorige apparaat werkt ook deze afstandsbediening op een stel krachtige – 2 AA – batterijen, die jammer genoeg niet worden meegeleverd. Echter, eenmaal de batterijen correct geplaatst, hoef je de afstandsbediening niet verder te installeren.

Verder wordt deze afstandsbediening gekenmerkt door enkele belangrijke functies gaande van menu en guide tot My APPS en 3D. Kortom, een echt paradepaardje en bovendien tegen een vriendelijk prijskaartje aangeboden.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere universele afstandsbedieningen uit deze reeks, blijkt dit exemplaar alvast voorzien van de laagste prijs.

Functies: het apparaat wordt gekenmerkt door enkele belangrijke functies zoals onder meer menu, guide, 3D en My APPS.

Installatie: na installatie van de 2 AA batterijen, werkt de afstandsbediening geheel automatisch zonder dat je deze nog zelf hoeft te installeren.

 

Nadelen:

Voeding: besef wel dat je zelf nog op zoek zult moeten naar de geschikte batterijen.

Enkel LG: bij aankoop van deze universele afstandsbediening is het eveneens handig om te weten dat dit apparaat enkel kan gebruikt worden in combinatie met televisietoestellen of andere apparaten van LG.

Koop bij bol.com (€8)

 

 

 

 

3. Originele Sony afstandsbediening rm-ed061 – Voeding: AAA batterijen

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van geen belang, dan loont het alvast de moeite om deze universele afstandsbediening van Sony even van naderbij te bekijken. Zo valt de Sony rm-ed061 afstandsbediening alvast in het oog vanwege zijn unieke rechthoekige design, compacte en lichtgewicht formaat en ergonomische uitvoering die allen op hun beurt bijdragen aan een ferm staaltje gebruiksgemak.

De afstandsbediening – die overigens voor het eerst het levenslicht zag in 2016 – wordt daarbij aangevuld met diverse grote en kleinere toetsen waarmee het mogelijk is om bijvoorbeeld het volume en kanaal te selecteren alsook de beeldgrootte en apparaat te wijzigen. Hoewel deze Sony afstandsbediening heel wat te bieden heeft, kan hij echter enkel en alleen in combinatie met andere Sony apparaten worden gebruikt.

Desondanks reageren klanten nog steeds positief. Zo wordt er onder meer goed gereageerd op de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het unieke design van het apparaatje.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het gebruiksgemak en comfort worden alvast aangesterkt vanwege de compactheid en het lichte gewicht van deze afstandsbediening alsook de ergonomische vormgeving ervan.

Voeding: de universele afstandsbediening werkt op basis van een stel krachtige AAA batterijen waarna het apparaat automatisch wordt geïnstalleerd.

Handig in gebruik: zoals je kunt zien biedt de universele afstandsbediening heel wat handige functies aan. Denk maar aan de mogelijkheid om het apparaat te selecteren, de beeldverhouding aan te passen en of het volume en kanaal in te stellen.

 

Nadelen:

Enkel Sony: ook hier willen we er toch nog even op wijzen dat de universele afstandsbediening enkel en alleen geschikt blijkt voor gebruik met andere Sony apparaten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Philips SRP1101 – Universele afstandsbediening – Maximumbereik: 10 m

 

Met de Philips SRP1101 universele afstandsbediening kies je alvast voor een goede portie kwaliteit én gebruiksgemak, wat evenwel het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren. Toch lijken de meeste klanten niet geschrokken van de hoge prijs, wat ruimschoots bevestigd wordt door de mooie eindbeoordeling van 4,9 van de 5 sterren. De moeite waard dus om even een kijkje te nemen.

Zo valt deze innovatieve SRP1101 afstandsbediening van Philips meteen op vanwege zijn unieke ergonomische ontwerp inclusief de extra grote en brede toetsen die alvast bijdragen aan het uiteindelijke gebruiksgemak en de afstandsbediening bijgevolg ook geschikt maken voor senioren.

Verder wordt de afstandsbediening gekenmerkt door een draadloze IR aansluiting en aangevuld met een ruime transmissiehoek van wel 45º én een maximumbereik van 10 meter. Daarnaast geniet je eveneens een draagfrequentie die een totaal bereik garandeert van 24 tot 55 kHz.

 

Voordelen:

Maximumbereik: deze unieke universele afstandsbediening van Philips garandeert een relatief ruim bereik van wel 10 meter.

Draagfrequentie: de totale draagfrequentie reikt van minimaal 24 tot maximaal 55 kHz.

Aansluiting: in tegenstelling tot de vorige exemplaren, wordt deze innovatieve SRP1101 afstandsbediening gekenmerkt door een unieke draadloze IR aansluiting.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg ligt het prijskaartje van de Philips SRP1101 universele afstandsbediening een pak boven het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Universele afstandsbediening Samsung TV – Blueqon RQ-S1A // Blueqon

 

Ben je in het bezit van een kwalitatieve Samsung Smart tv en heeft de afstandsbediening het – om wat voor reden dan ook – onlangs begeven? Dan ben je met deze Blueqon RQ-S1A universele afstandsbediening alvast verzekerd van een uitstekend vervangingstoestel. 

Net zoals de meeste andere universele afstandsbedieningen, blijkt ook dit exemplaar te werken op basis van 2 AAA batterijen die jammer genoeg niet worden meegeleverd op het moment van aankoop. Echter, eenmaal de batterijen correct geplaatst, gebeurt de installatie geheel automatisch. 

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop en de universele afstandsbediening beloond werd met een mooie score van 4,8 sterren; is één koper minder tevreden over de aangeboden kwaliteit. Zo zou de geleverde afstandsbediening niet helemaal overeenkomen met het exemplaar dat op de afbeelding vermeld staat.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: de universele afstandsbediening wordt alvast gekenmerkt door een budgetvriendelijk prijskaartje wat hem meteen een pak toegankelijker maakt bij het publiek.

Voeding: de afstandsbediening werkt op basis van 2 krachtige AAA batterijen en hoeft nadien niet te worden geïnstalleerd.

Installatie: de afstandsbediening van Blueqon kan worden gebruikt in combinatie met alle huidige Samsung Smart televisietoestellen en installeert zich geheel automatisch zodra de batterijen worden geplaatst.

 

Nadelen:

Vervanging: houd er wel rekening mee dat het om een vervanging gaat en bijgevolg geen originele afstandsbediening betreft.

Koop bij bol.com (€9.95)

 

 

 

 

6. Logitech Harmony Elite – Universele Afstandsbediening met HUB

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en uiterst krachtige draadloze afstandsbediening die – weliswaar met behulp van de meegeleverde HUB en bijbehorende APP – aan meerdere apparaten kan worden gekoppeld? Dan lijkt dit exemplaar van Logitech – afkomstig uit de bekende Logitech Harmony reeks – alvast het bekijken waard. Zo wordt de Logitech Harmony Elite beschouwd als één van de krachtigste en meest innovatieve universele afstandsbedieningen en blijkt hij in staat om maar liefst 15 apparaten te verbinden.

Zijn praktische touchscreen display en bijkomende ergonomische uitvoering maken de bediening alvast een pak aangenamer. Bovendien licht het scherm moeiteloos op zodra het donker wordt, wat eveneens een meevaller is op het gebied van het gebruiksgemak.

Hoewel een kleine minderheid van de kopers de hoge prijs toch als een struikelblok lijkt te beschouwen, zijn de meeste klanten overtuigd van de kwaliteit en het gemak waarmee deze afstandsbediening werkt.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: deze unieke universele afstandsbediening is voorzien van een handig verlicht touchscreen en biedt de mogelijkheid om zelfstandig met het internet in verbinding te gaan. Verder is er ook een bluetooth functie aanwezig.

Verpakkingsinhoud: de afstandsbediening wordt aangeboden inclusief een bijbehorende HUB, een oplaadstation, een USB-kabel, 2 IR-miniblasters, 2 netstroomadapters en een informatieve handleiding.

Harmony-app: dankzij de desbetreffende Harmony-app kan iedereen in huis zijn/ haar smartphone, tablet of laptop in een persoonlijke afstandsbediening omtoveren.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou hier wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Senioren / Slechtzienden universele afstandsbediening Seki Grande – Seki

 

We sluiten het rijtje af met de Seki Grande universele afstandsbediening die jou wordt aangeboden door het gelijknamige merk Seki. In tegenstelling tot de voorgaande toppertjes, blijkt dit exemplaar speciaal ontworpen voor senioren en/ of slechtzienden wat meteen kracht wordt bijgezet dankzij de extra grote en dikke toetsen die het gebruik gemakkelijker moeten maken. Dit alles wordt aangevuld met een ergonomische vormgeving en relatief lichtgewicht formaat.

Met de Seki Grande wordt het dus mogelijk om je oude infrarood afstandsbediening van je tv, decoder en/ of audiosysteem te vervangen. Eenmaal de universele afstandsbediening correct geprogrammeerd werd, kun je onder meer het desbetreffende apparaat aan- en uitschakelen, het volume aanpassen, schakelen van A naar B of omgekeerd en een zenderkeuze invullen.

Nemen we even een kijkje tussen de vele online reviews, dan stellen we voornamelijk positieve reacties van klanten vast. Slechts één koper kent een gemiddelde score toe vanwege de lastige installatie van het apparaat.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de Seki Grande afstandsbediening maakt het niet alleen mogelijk om tussen 2 apparaten te schakelen maar biedt eveneens de mogelijkheid om van kanaal te vervangen, het volume te regelen en/ of het apparaat in/ uit te schakelen.

Gebruiksvriendelijk: de grote en tactiele toetsen maken deze universele afstandsbediening uitermate geschikt voor senioren en/ of slechtzienden.

Prijs: in vergelijking met het vorige product, lijkt deze universele afstandsbediening wel een aanbieding te zijn.

 

Nadelen:

Installatie: volgens één koper zou de universele afstandsbediening toch behoorlijk lastig te installeren zijn.

Koop bij bol.com (€21.95)

 

 

 

 

Universele afstandsbedieningen Koopgids

 

Ben je in het bezit van een uitgebreide home cinema set of telt het huis toch meerdere smart apparatuur dan zul je misschien wel te maken hebben met een overdaad aan losse afstandsbedieningen. Deze kun je kwijt raken of gewoon helemaal uit het oog verliezen waardoor het misschien handiger is om over te schakelen op één enkele universele afstandsbediening. Maar wat is dat nu precies, welke apparaten kunnen ermee verbonden worden en hoe werkt het? In de onderstaande koopgids proberen wij dan ook een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen. Neem alvast even een kijkje alvorens je de verschillende optiemogelijkheden en aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een universele afstandsbediening en wat is het nut daarvan?

Is er bij je thuis niet alleen sprake van een smart televisietoestel maar valt er verder nog een versterker, geluidssysteem, Blu-ray speler en heuse home cinema set te bespeuren; dan zul je vaak te kampen hebben met meerdere “losse” afstandsbedieningen. (Vaak 1 per apparaat) Het probleem met deze losse afstandsbedieningen is dat je ze makkelijker kunt kwijtraken of dat je gewoon vergeet welke afstandsbediening nou precies bij welk apparaat hoort.

Het zou dan ook handig zijn indien je met slechts één enkele afstandsbediening elkeen van de voornoemde apparaten zou kunnen bedienen. En dat is precies waar de universele afstandsbediening voor staat. Een dergelijk apparaat is in staat om het signaal van alle aanwezige elektronische apparatuur te ontvangen zodanig dat je met slechts één afstandsbediening het hele boeltje kunt regelen.

Een kwalitatieve universele afstandsbediening kan worden aangesloten op verschillende elektronische apparatuur gaande van je televisietoestel tot je dvd- / cd- en/ Blu-ray speler, versterkers, geluidssystemen, gameconsoles, smart verlichting en klimaatcontrollers zoals bijvoorbeeld airconditioners. De manier waarop de installatie en programmatie gebeurt, zal echter afhankelijk zijn van het type universele afstandsbediening je besluit aan te kopen.

 

Het type universele afstandsbediening

Pas wanneer je besluit op zoek te gaan naar een universele afstandsbediening, zul je begrijpen dat de technologie helemaal niet stil staat. Zo kunnen we vandaag de dag wel degelijk meerdere types universele afstandsbedieningen van elkaar onderscheiden die we – althans voor jouw gemak – graag even op een rijtje plaatsen.

Zo is er in eerste instantie de zogenaamde multimerk universele afstandsbediening. Dergelijk apparaat blijkt – zoals de naam doet vermoeden – compatibel te zijn met apparatuur afkomstig verschillende merken. Daarnaast zou je eveneens kunnen kiezen voor de zelflerende universele afstandsbedieningen die – hoewel ze ook vaak voorgeprogrammeerd geleverd worden – wel degelijk in staat zijn om de functies automatisch van de originele losse afstandsbedieningen te gaan overnemen.

En mag het allemaal net nog dat tikkeltje meer zijn en heb je niet meteen een bepaald budget in gedachten, dan kun je eventueel opteren voor een variant op het laatstgenoemde exemplaar. Zo bestaan er tegenwoordig ook heel wat universele afstandsbedieningen die zijn uitgerust met een specifieke bijbehorende app waaraan je de losse afstandsbedieningen moet linken. Dergelijke modellen zijn misschien iets duurder in de aankoop maar blijken alvast een warme aanbeveling indien je snel en eenvoudig tussen de verschillende elektronische apparaten wenst te wisselen.

 

Hoe kun je een universele afstandsbediening instellen?

Niet alleen op het gebied van de types maar ook op het vlak van installatie en programmatie kunnen er verschillen worden waargenomen die we graag even voor jou uit de doeken doen. 

Kies je voor een universele afstandsbediening zonder specifieke bijbehorende app dan gebeurt de installatie in 99% van de gevallen handmatig, rekening houdend met de verschillende mogelijke methodes. Indien je op de hoogte bent van de bedieningscodes van je tv dan kun je opteren voor de eenvoudige “direct code entry” methode. Weet je de voornoemde bedieningscodes niet of kun je ze nergens terugvinden dan zul je moeten overgaan tot de “handmatige code search” methode. Houd er wel rekening mee dat de laatste methode best wel wat tijd en moeite in beslag neemt.

Wil je jezelf graag al deze moeite besparen, kies dan bij voorkeur voor een zelflerende universele afstandsbediening. Dergelijke modellen zijn in staat om – weliswaar via infrarood – automatisch alle nodige codes van de originele losse afstandsbedieningen over te nemen. 

Extra kenmerken in verhouding tot de prijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over extra kenmerkende eigenschappen en/ of bijkomstigheden die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo kan het handig zijn indien de universele afstandsbediening is uitgerust met een wifi functie waardoor een verbinding kan gemaakt worden met een bijbehorende specifieke app. 

Daarnaast is het ook altijd mooi meegenomen indien de afstandsbediening over een helder en duidelijk leesbaar LCD display beschikt waarop het programma, de temperatuur of de klimaatcontroller worden weergegeven. Houd er echter wel rekening mee dat dit alles een bepaalde invloed zal uitoefenen op het uiteindelijke prijskaartje. Zo kan de prijs makkelijk variëren van amper 5 à 10 euro tot maar liefst 450 à 500 euro voor een top universele afstandsbediening met alle nodige technologische snufjes en extraatjes.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een universele afstandsbediening en hoe stel je deze in?

Met behulp van een universele afstandsbediening wordt het mogelijk om de controle te krijgen over alle aanwezige elektronische apparaten gaande van je televisietoestel, decoder en gameconsole tot het geluidssysteem, de Blu-ray speler en de versterker. Houd er wel rekening mee dat de apparaten in kwestie gebruik moeten maken van een krachtig infrarood signaal om verbonden te kunnen worden met een dergelijke afstandsbediening.

Afhankelijk van het type universele afstandsbediening kunnen zelfs – weliswaar voorgeprogrammeerde – evenementen worden aangemaakt. Zo zou je bijvoorbeeld een evenement kunnen aanmaken onder de naam “filmavond” waarbij het televisietoestel, de Blu-ray speler én het geluidssysteem geheel automatisch én bovendien met slechts 1 druk op de knop gelijktijdig worden ingeschakeld.

De programmatie van universele afstandsbedieningen is op zich behoorlijk eenvoudig en kan – afhankelijk van het type – gebeuren door het invoeren van een bepaalde code of door het toestel naar een desbetreffende code te laten zoeken.

Q2: Wat is een universele afstandsbediening?

Een universele afstandsbediening is een handig apparaatje dat in staat is om het signaal van alle andere aanwezige losse afstandsbedieningen – weliswaar degene die gebruik maken van een infrarood signaal – zonder problemen over te nemen. Best wel handig indien je meerdere (rondslingerende) afstandsbedieningen in huis hebt waarvan je van bepaalde exemplaren misschien zelfs al niet meer weet waarvoor ze dienen. Bovendien kan de aanwezigheid van een universele afstandsbediening eveneens een uitkomst bieden op momenten dat je een bepaalde afstandsbediening kwijt bent.

Kortom, met behulp van een degelijke universele afstandsbediening wordt het mogelijk om de controle over je televisietoestel en alle andere bijkomende externe devices in de hand te houden.

 

Q3: Wat kost een universele afstandsbediening?

De zoektocht naar een geschikte universele afstandsbediening zal meteen ook heel wat verschillende prijskaartjes laten zien. Zo kan de prijs makkelijk variëren van ongeveer 5 euro tot maar liefst 450 à 500 euro voor een universele afstandsbediening waarbij je zelfs een connectie kunt maken met je smartphone of tablet.

Kortom, de prijs zal mede bepaald worden door diverse kenmerkende eigenschappen zoals de mogelijkheden, bijkomende functies en het eventuele design. Bedenk dus waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn alvorens je een uiteindelijke keuze maakt uit het toch wel ruime assortiment.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES