7 beste universele afstandsbedieningen Test van 2024

Laatste update: 17.05.24

 

Beste universele afstandsbedieningen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

We halen steeds meer diverse apparaten in huis. Zo hebben veel gebruikers tegenwoordig een degelijke televisietoestel, een handige dvd-speler en misschien ook wel een volledig home-cinema systeem aangekocht. Hoe meer apparaten je in huis haalt, hoe meer afstandsbedieningen je nodig hebt. Echter kun je tegenwoordig ook kiezen voor een kwalitatieve universele afstandsbediening zoals bijvoorbeeld de Sony RM-ED009Universele smart tv afstandsbediening; handig in gebruik en 100% gebruiksklaar zodra de batterijtjes worden geplaatst. Daartegenover staat de MaxVision Universele Afstandsbediening die geschikt is voor zowel lcd als led smart-televisies van het merk Samsung.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste universele afstandsbedieningen (Reviews) van 2024

 

Ben je het beu om verschillende afstandsbedieningen te moeten gebruiken voor verschillende apparaten bij jou thuis? De televisie, de DVD speler, het home cinema systeem,… Ze hebben allemaal een aparte afstandsbediening. Zou je ze liever allemaal met één toestel kunnen bedienen, koop dan een universele afstandsbediening. Wij hebben vijf verschillende producten op een rijtje gezet, kies er zelf de beste universele afstandsbediening uit.

 

1. Sony RM-ED009 – Universele smart tv afstandsbediening – Televisie/Smart TV

 

Of je met de Sony RM-ED009 ook meteen voor een universele afstandsbediening aanbieding kiest, valt misschien nog even te bezien. Toch lijken heel wat klanten alvast overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat zijn mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren weet te verklaren. De moeite waard dus om de universele afstandsbediening van Sony eens even onder de loep te nemen.

Met de Sony RM-ED009 kies je gelijk voor een kwalitatieve en uiterst functionele universele remote control die 100% compatibel blijkt met alle Sony Bravia tv’s met een productiejaar na 2010. Indien je je in een dergelijke situatie bevindt, dan is het gebruik ervan bijzonder eenvoudig. Voorzie de universele afstandsbediening van de nodige batterijen en klaar is Kees!

Eenmaal de voeding in de remote control werd geïnstalleerd, hoef je je dus geen zorgen te maken over de programmatie van kanalen en/ of programma’s; de codes worden als het ware automatisch behouden.

 

Voordelen:

Universeel: deze universele afstandsbediening blijkt compatibel met de bekende Sony Bravia tv’s. Daarbij maakt het niet uit of het toestel over een led, LCD, OLED of plasmascherm beschikt.

Voeding: de afstandsbediening werkt op een set batterijtjes en is bijgevolg makkelijk in gebruik.

Installatie: geen zorgen wat betreft de installatie daar de codes automatisch behouden blijven en worden overgedragen. Dat betekent dat je niets hoeft te programmeren.

 

Nadelen:

Bouwjaar na 2010: let wel; de Sony Bravia tv dient na het jaar 2010 te zijn geproduceerd. Oudere toestellen zijn niet langer compatibel met deze universele afstandsbediening.

 

 

 

 

 

2. MaxVision Universele Afstandsbediening Samsung Smart-tv, Televisie LCD LED

 

Op zoek naar een afstandsbediening voor je Samsung tv? Dan is de MaxVision alles in 1 afstandsbediening wellicht de ideale keuze. Hij is geschikt voor elk model Samsung tv. Ongeacht of dat nou een lcd, plasma of led smart-televisie is. En het leuke is dat je niets hoeft in te stellen. Geen installaties, geen gedoe.

De afstandsbediening gebruikt 2 AAA-batterijen. Je hebt er zeker wel een paar in huis liggen. Je doet ze in het apparaat en ploft gewoon neer op het bankstel. Het doet precies hetzelfde als je originele afstandsbediening. Zenders zoeken, zappen of je instellingen wijzigen via het menu, allemaal nog steeds mogelijk.

De afstandsbediening is daardoor handig als reserve- of vervangexemplaar. Het is wel even wennen, maar dat komt al gauw goed. Bovendien is het een van de goedkope universele afstandsbedieningen en is het zeker de moeite waard een in huis te halen.

 

Voordelen:

Flexibiliteit: het apparaat is geschikt voor zowel lcd als plasma en led smart-televisies.

Gebruiksklaar: de afstandsbediening vereist geen onnodige installaties en is gelijk klaar voor gebruik.

Originele functionaliteiten: het apparaat biedt de functionaliteiten van je originele afstandsbediening.

Batterijen: je hebt 2 AAA-batterijen nodig voor het apparaat, het allerbekendste type.

 

Nadelen:

Ergonomie: volgens een klant is de afstandsbediening wel erg licht waardoor hij niet erg prettig in de hand zit.

Teletekst: een klant laat weten dat er geen knop is om de teletekst uit te schakelen.

 

 

 

 

3. Universele afstandsbediening RQ-P4H geschikt voor Philips TV Met Netflix

 

Ook Philips kan een universele afstandsbediening gebruiken. De RQ-P4H is geschikt als vervanger van de originele remote. Hij komt ook met een Netflix knop en je verliest dus geen enkele functionaliteit. Maar wacht, hij is ook gebruiksklaar.

De afstandsbediening heeft geen onnodige installaties. Je doet het klepje open, zet de batterijen erin en kan daarna genieten van je favoriete serie of show. Hij gebruikt AAA-batterijen, en hoewel ze worden meegeleverd, is er een grote kans dat je een paar in je huis hebt.

Deze afstandsbediening is geschikt voor alle Philips tv’s. Hij is slechts 20 cm lang en 5 cm breed en zit goed in de hand. Hij heeft een modern design en dit wordt ook gereflecteerd in de veelzijdigheid ervan. Met de vele knoppen heb je zo je favoriete show of tv-programma op tv.

 

Voordelen:

Gebruiksklaar: er zijn geen onnodige installaties. Je doet de batterijen in het apparaat en zet de tv met een enkele klik aan.

Budgetvriendelijk: het apparaat wordt voor een scherpe prijs aangeboden.

Voeding: de afstandsbediening gebruikt 2 AAA-batterijen wat het gebruiksgemak verder omhoog tilt. 

Netflix knop: in tegenstelling tot andere universele afstandsbedieningen komt deze met een Netflix knop zodat je altijd nog van je favoriete serie kunt genieten.

 

Nadelen:

Home knop: volgens een klant werkt de home knop (menu) niet. We kunnen niet vaststellen of dat ligt aan een ander tv-model of iets dergelijks.

 

 

 

 

4. Afstandsbediening Philips TV – Universele afstandsbediening – Alle gangbare Philips functies

 

Net zoals de voorgaande universele afstandsbediening van Sony, behoort ook dit exemplaar van Philips tot de populaire universele afstandsbedieningen voor tv’s waardoor we maar al te graag op zoek gaan naar de kenmerkende eigenschappen ervan.

Zo wordt de universele afstandsbediening van Philips in eerste instantie gekenmerkt door een gangbaar formaat en dit ergonomische uitvoering waardoor zijn bediening voor eender wie een fluitje van een cent blijkt. Deze afstandsbediening is bovendien compatibel met eender welk Philips televisietoestel, ongeacht het type noch model, en kan daarnaast ook zijn dienst bewijzen in combinatie met een soundbar en/ of audio-ontvanger.

Bovendien is de afstandsbediening uitgerust met alle bekende en gangbare Philips functies waardoor geen aparte of bijkomende instellingen nodig zijn. En dit alles tegen een relatief betaalbaar prijskaartje. Bekijken we de online reviews, dan zien we dat heel wat klanten alvast overtuigd zijn van zijn kunnen wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Universeel: het betreft een universele afstandsbediening van Philips die geschikt blijkt voor gebruik in combinatie met eender welke Philips tv, ongeacht het type of model.

Audiofunctie: dankzij de nieuwe audiofunctie kan deze universele afstandsbediening eveneens gebruikt worden om het volume van je soundbar en/ of audio-ontvanger in te stellen.

Gebruiksvriendelijk: doordat het toetsenblok over alle gangbare Philips functies beschikt, hoeft de afstandsbediening geen verdere instellingen meer.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs – in vergelijking met andere gelijkaardige producten – zeker te rechtvaardigen valt, lijkt één koper deze toch wel duur te vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Grundig Universele Remote 12038

 

Heb je meerdere apparaten in huis? Maak het jezelf makkelijk met de all in one afstandsbediening van Grundig. Met deze universele afstandsbediening kun je tot 8 apparaten tegelijkertijd bedienen. Van je tv tot je home cinema-systeem en je settopbox tot je dvd-speler, deze remote control ondersteunt ze allemaal.

Het instellen gaat als volgt. Je opent het klepje aan de achterkant en doet 2 AAA-batterijen in de afstandsbediening. Vervolgens ga je in de handleiding op zoek naar de code voor het desbetreffende apparaat. Na de installatie is je afstandsbediening klaar voor gebruik.

Hij is trouwens gebruiksvriendelijk. Je weet in een oogopslag welke knop je moet drukken. Na de eerste verbinding heb je geen gedoe met extra afstandsbedieningen. Je pakt je Grundig in hand en kunt zowel je dvd-speler als je tv vanuit je luie stoel bedienen.

 

Voordelen:

Tot 8 apparaten: met een enkele afstandsbediening bedien je tot 8 apparaten tegelijkertijd.

Gebruiksgemak: door de intuïtieve, duidelijke knoppen-configuratie weet je al snel welke knop te gebruiken.

Voeding: het apparaat gebruikt de meest voorkomende AAA-batterijen — 2 om specifiek te zijn.

 

Nadelen:

Installatie: volgens een klant moet je echt even puzzelen om de code voor je apparaat te vinden. We hebben de handleiding bekeken en zijn het volledig eens daarmee.

 

 

 

 

6. One For All URC 6810 Afstandsbediening – Universeel , Senioren afstandsbediening

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en relatief goedkope universele afstandsbediening voor senioren, dan lijkt dit exemplaar van One For All alvast een stap in de goede richting. Zo wordt de One For All URC 6810 afstandsbediening gekenmerkt door een relatief compacte doch bijzonder ergonomische en lichtgewicht uitvoering die alvast bijdraagt aan het gebruiksgemak.

De afstandsbediening maakt gebruik van krachtige AAA batterijen en is alvast compatibel met verschillende andere apparaten gaande van je televisietoestel tot bijvoorbeeld de soundbar. Bovendien zorgen de grote toetsen voor heel wat extra comfort wat de afstandsbediening makkelijk bedienbaar maakt voor senioren.

Deze unieke universele afstandsbediening wordt door heel klanten geroemd vanwege zijn uitstekende kwaliteit en optimale gebruiksvriendelijkheid wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Polsbandje: bij aankoop van deze universele afstandsbediening wordt eveneens een polsbandje meegeleverd zodanig dat je het product niet zomaar kunt kwijtraken. Extra handig voor senioren bijvoorbeeld.

Installatie: je kunt deze universele afstandsbediening eenvoudig instellen en met behulp van de grote zwarte en witte toetsen het gewenste apparaat selecteren.

Installatiehandleiding: bij aankoop wordt eveneens een praktische installatiehandleiding meegeleverd waardoor de installatie en configuratie in amper 3 minuutjes kan worden geklaard.

 

Nadelen:

Geen wifi: houd er rekening mee dat deze universele afstandsbediening geen wifi functie aanbiedt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Senioren / Slechtzienden universele afstandsbediening Seki Grande – Seki

 

We sluiten het rijtje af met de Seki Grande universele afstandsbediening die jou wordt aangeboden door het gelijknamige merk Seki. In tegenstelling tot de voorgaande toppertjes, blijkt dit exemplaar speciaal ontworpen voor senioren en/ of slechtzienden wat meteen kracht wordt bijgezet dankzij de extra grote en dikke toetsen die het gebruik gemakkelijker moeten maken. Dit alles wordt aangevuld met een ergonomische vormgeving en relatief lichtgewicht formaat.

Met de Seki Grande wordt het dus mogelijk om je oude infrarood afstandsbediening van je tv, decoder en/ of audiosysteem te vervangen. Eenmaal de universele afstandsbediening correct geprogrammeerd werd, kun je onder meer het desbetreffende apparaat aan- en uitschakelen, het volume aanpassen, schakelen van A naar B of omgekeerd en een zenderkeuze invullen.

Nemen we even een kijkje tussen de vele online reviews, dan stellen we voornamelijk positieve reacties van klanten vast. Slechts één koper kent een gemiddelde score toe vanwege de lastige installatie van het apparaat.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de Seki Grande afstandsbediening maakt het niet alleen mogelijk om tussen 2 apparaten te schakelen maar biedt eveneens de mogelijkheid om van kanaal te vervangen, het volume te regelen en/ of het apparaat in/ uit te schakelen.

Gebruiksvriendelijk: de grote en tactiele toetsen maken deze universele afstandsbediening uitermate geschikt voor senioren en/ of slechtzienden.

Prijs: in vergelijking met het vorige product, lijkt deze universele afstandsbediening wel een aanbieding te zijn.

 

Nadelen:

Installatie: volgens één koper zou de universele afstandsbediening toch behoorlijk lastig te installeren zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Universele afstandsbedieningen Koopgids

 

Een universele afstandsbediening kun je instellen om verschillende apparaten te kunnen bedienen. Zo heb je geen nood aan meerdere afstandsbedieningen en kun je hetzelfde werk doen met één apparaat. Bij het kopen van dit product moet je letten op belangrijke kenmerken zoals de toetsen, de instelmogelijkheden, het display, de batterijen en de prijs.

Instelmogelijkheden

Je moet in eerste instantie beslissen voor hoeveel apparaten je deze afstandsbediening wilt gebruiken. Dit wordt meestal vermeld op de verpakking, je kunt bijvoorbeeld een 4-in-1 afstandsbediening gebruiken om vier apparaten te bedienen.

Daarna moet je deze afstandsbediening ook nog instellen. Dit kan gebeuren door middel van codes die de verschillende apparaten herkennen. Als je de correcte code van een toestel invoert op de afstandsbediening dan kun je dit toestel bedienen. Deze codes kun je standaard terugvinden in de handleiding, zorg er dus voor dat je deze informatie niet verliest. Je kunt meestal enkel de basisfuncties gebruiken en het is mogelijk dat je meerdere codes moet invoeren voordat je het juiste apparaat vindt.

Je kunt ook kiezen voor een learnable afstandsbediening. Dit type kan leren welke toetsen je nodig hebt voor de bediening van een apparaat. Je kunt alle toetsen apart instellen en ze een functie toewijzen.

Andere universele afstandsbediening moet je instellen via de computer met meegeleverde software. Dit kan ook gebeuren via de site van de fabrikant waar je een programma kunt downloaden. Je kunt de functies in de afstandsbediening laden en je kunt per apparaat zoeken. Dit is de snelste en eenvoudigste manier van installatie.

 

De toetsen van de afstandsbediening

Je kunt kiezen uit verschillende soorten toetsen op je afstandsbediening. De eerste soort zijn druktoetsen, deze komen het meeste voor en je kunt op de toetsen zelf zien wat de functie van elke toets is. De toetsen kunnen echter verschillende zijn per apparaat, als de toets een uitgebreide functie inhoudt dan wordt dit meestal in een menu opgenomen zodat de afstandsbediening overzichtelijk blijft.

Tiptoetsen zijn de tweede mogelijkheid. Deze werken hetzelfde als druktoetsen maar ze zijn in de afstandsbediening ingebouwd, dus je hebt minder last van slijtage aan de toetsen. Ze zijn daardoor ook gevoeliger dus je kunt al vlug op een verkeerde toets drukken.

Tenslotte zijn er ook toestellen met een touchscreen, dit is veel eenvoudiger om je apparaten mee te bedienen en biedt ook veel meer mogelijkheden. De afstandsbediening kan zich makkelijk aanpassen aan andere apparaten.

 

Display en batterijen

Je leest het goed, sommige afstandsbedieningen zijn voorzien van een LCD display. Dit display geeft weer welke apparaten er gekoppeld zijn en je beschikt over een overzicht van de mogelijke functies met het toestel. Dit komt meestal voor bij een afstandsbediening die je met touchscreen kunt bedienen, je kunt dan hetzelfde scherm aanraken om het toestel te gebruiken.

Vroeger werkten alle afstandsbedieningen op losse batterijen maar tegenwoordig kun je ook kiezen om een model te kopen met een oplaadbare batterij. Deze worden meestal geleverd met een basisstation om het op te laden en hebben het grote voordeel dat je nooit zonder batterijen zult zitten.

Uitzendsignaal en prijs van de afstandsbediening

Er kunnen twee verschillende uitzendsignalen gebruikt worden te weten RF en IR. Een afstandsbediening met RF (Radio Frequency) zendt signalen uit over een frequentie en hebben het voordeel dat je niet op het apparaat moet richten, je kunt ze vanuit elke positie gebruiken. Deze manier komt meestal voor bij duurdere apparaten.

De meeste afstandsbedieningen werken via IR (infrarood), het nadeel is dat je de afstandsbediening altijd naar het apparaat moet richten om het te laten werken.

Tenslotte kun je nog rekening houden met het merk. Een bekend merk heeft meestal ook een betere kwaliteit. Het is sowieso beter om verschillende modellen met elkaar te vergelijken, zo zul je meer informatie vergaren over de sterke punten van elk product. Natuurlijk zul je ook informatie vinden over de minder goede punten, je hoeft dan het beste product van tussen alle aanbiedingen te kiezen.

Een universele afstandsbediening kan het veel makkelijker maken om verschillende apparaten te kunnen bedienen met één toestel maar het mag natuurlijk niet te ingewikkeld zijn anders zul je er niet veel van begrijpen. Zoek het beste apparaat uit voor jezelf die de beste verhouding heeft tussen prijs en kwaliteit. Als je naar een aanbeveling zoekt dan kun je de topproducten bekijken die wij hebben opgezocht en besproken op onze website.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES