6 beste USB-C kabels Test Van 2024

Laatste update: 25.06.24

 

Beste USB-C kabels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Samsung USB-A naar USB-C, kies je voor een kwalitatieve en uiterst functionele datakabel die compatibel is met diverse Samsung smartphones en daarnaast ook als oplaadkabel fungeert. Daartegenover staat de Huawei datakabel USB-C 1m die, zoals de producttitel doet vermoeden, gekenmerkt wordt door een lengte van 1 meter en daardoor heel wat bewegingsvrijheid weet te garanderen. In de tabel hieronder voegen we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toe, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even alvorens er jouw ideale USB-C kabel uit te kiezen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste USB-C kabels (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar de beste USB-C kabel dan komt het erop neer om het uitgebreide assortiment aan een grondige inspectie te onderwerpen. Wij hebben alvast 6 toppertjes op een rijtje geplaatst rekening houdend met de online reviews en het bijbehorende advies. Bedenk of je de voorkeur geeft aan een korte USB-C kabel of liever een lange USB-C kabel van 2 of 3 meter of meer? Wil je graag een magnetische USB-C kabel aanschaffen of ben je uitsluitend op zoek naar een USB-C naar Lightning kabel? Bekijk de opties even en wie weet ga je wel naar huis met één van de populairste en/ of goedkope USB type C kabels of het exemplaar dat over de laagste prijs beschikt?

 

1. Samsung USB-A naar USB-C Kabel Origineel 0.8 Meter – Samsung

 

Ben je op zoek naar een betaalbare én kwalitatieve (korte) USB-C kabel? Dan lijkt dit product van Samsung het bekijken alvast meer dan waard. Zo kent deze Samsung USB-C kabel een vrij compacte uitvoering van 0,8 meter in combinatie met een betrouwbare en duurzame kunststof behuizing.

Zoals meteen duidelijk wordt, kent deze handige datakabel een USB-A 3.0 naar USB-C aansluiting waarbij het in de beide gevallen steeds om een male-aansluiting gaat. Dit maakt de kabel niet alleen geschikt om bijvoorbeeld je Samsung device op te laden of met je laptop te laten synchroniseren, maar tevens ook in staat om foto’s, films, muziek, video’s en/ of andere bestanden op je toestel te plaatsen.

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren lijkt te verklaren.

 

Voordelen

Aansluiting: in de beide gevallen betreft het een duurzame male-aansluiting van hoge kwaliteit:

USB-C: je geniet een USB-A 3.0 naar USB-C aansluiting.

Gebruiksgemak: de kabel is niet alleen geschikt om bestanden, foto’s en films op je toestel te plaatsen maar kan eveneens dienst doen als laadkabel of om je Samsung device met je laptop te laten synchroniseren.

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij het grote publiek.

 

Nadelen

Lengte: hoewel een 0,8 meter lange kabel in principe voldoende is om apparaten met elkaar te verbinden, kan het voor sommige klanten toch iets te beperkt zijn inzake bewegingsvrijheid.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Huawei datakabel USB-C 1m – USB-C Male en USB 2.0 A Male aansluiting

 

Ben je toch op zoek naar een langere USB-C kabel en is budget daarbij van minder groot belang dan loont het misschien wel de moeite om de Huawei USB-C kabel eens even onder de loep te nemen. Zo kent deze kabel een kunststof behuizing en een maximale lengte van 1 meter waardoor je toch best wel wat bewegingsvrijheid geniet.

De witte datakabel wordt daarbij gekenmerkt door een USB-C naar USB-A 2.0 aansluiting waarbij de beide uiteinden – net zoals bij het vorige product – getypeerd worden door een male-aansluiting. Let wel; deze datakabel is specifiek bedoeld voor de Samsung Galaxy S8 wat zijn gebruiksgemak aanzienlijk beperkt.

Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn van het voordelige prijskaartje en de gebruiksvriendelijkheid ervan, lijkt één koper van mening dat de datakabel behoorlijk kwetsbaar is. Desondanks wordt de USB-C kabel van Huawei beloond met een gemiddelde score van 4,7 op 5 sterren.

 

Voordelen

Materiaal: de kabel blijkt voornamelijk uitgerust met een handige en duurzame kunststof behuizing.

Lengte: de USB-C kabel wordt gekenmerkt door een maximale lengte van 1 meter.

Aansluiting: de kabel kenmerkt zich door een USB-C Male naar USB-A 2.0 Male aansluiting.

 

Nadelen

Samsung Galaxy: houd er rekening mee dat deze kabel enkel en alleen geschikt is voor gebruik in combinatie met de Samsung Galaxy S8.

Kwetsbaar: een enkele koper is van mening dat de USB-C kabel behoorlijk kwetsbaar en bijgevolg geen lang leven beschoren is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. USB-C naar Lightning kabel geschikt voor Apple iPhone (12) & Ipad – oplader kabel

 

Net zoals het vorige product, blijkt ook deze USB-C kabel – jou aangeboden en geleverd door DutchOne – dankzij zijn Lightning aansluiting geschikt om Apple apparaten gaande van iPhones tot tablets en MacBooks snel op te laden en te synchroniseren.

De verpakking telt overigens maar liefst 8 uit kunststof vervaardigde USB-C naar Lightning kabels die elk afzonderlijk 1 meter lang blijken te zijn. Dit maakt dat het uiteindelijke prijskaartje best wel goede meevalt in vergelijking met heel wat andere USB-C naar Lightning kabels. Houd er wel rekening mee dat je zelf nog op zoek moet naar een geschikte oplaadkop.

Desondanks stellen we nog steeds een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren vast waarbij de meeste klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteit. Slechts opperen dat de kabel vrij snel stuk gaat.

 

Voordelen

Voordeelverpakking: het betreft een voordeelverpakking bestaande uit maar liefst 8 afzonderlijke USB-C naar Lightning kabels.

Type kabel: het betreft USB-C naar Lightning kabels die voornamelijk vervaardigd blijken uit duurzaam kunststof en elk afzonderlijk 1 meter lang zijn.

Handig in gebruik: de kabels zijn bedoeld om apparaten met een Lightning aansluitingen – zoals diverse iPhones, tablets en MacBooks van Apple – snel op te laden en eventueel te synchroniseren.

Budgetvriendelijk: doordat het hier om een voordeelverpakking gaat bestaande uit 8 afzonderlijke kabels, lijkt het prijskaartje bijzonder goed mee te vallen.

 

Nadelen

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat de kabels behoorlijk kwetsbaar zijn en bijgevolg matig van kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Mojogear USB-C naar USB kabel Extra Sterk – Snelladen tot 4A

 

Tussen de goedkope USB-C naar USB-kabels zul je vast en zeker dit exemplaar van MOJOGEAR kunnen spotten. Met deze kabel wordt het mogelijk om diverse smartphones en tal van andere apparaten die voorzien zijn van een USB-C aansluiting; snel op te laden en eventueel te synchroniseren. Bovendien wordt dit alles jou aangeboden tegen een vriendelijk prijskaartje.

Verder kenmerkt deze 1,5 meter lange kabel zich door extra sterke en bijzonder flexibele connectoren aangevuld met een stevige nylon kabelhuls die de duurzaamheid van het product verzekeren. En doordat hij ook nog eens snelladen tot maar liefst 4A ondersteunt, is eender welk apparaat in een mum van tijd weer opgeladen.

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van het product, zijn enkelen minder tevreden. Zo zou de kabel bij 1 koper niet toegekomen zijn en vindt een andere klant de aansluitingen eerder zwak.

 

Voordelen

Gebruiksgemak: deze unieke en 1,5 meter lange USB-C naar USB-kabel is niet alleen geschikt om toestellen op te laden maar kan eveneens gebruikt worden voor data-overdracht.

Materiaal: de combinatie van de flexibele kunststof uiteinden én de nylon kabelhuls, dragen alvast bij aan de duurzaamheid.

Oplaadsnelheid: deze kabel ondersteunt moeiteloos een oplaadsnelheid tot 4A wat hem eveneens geschikt maakt voor toestellen die deze desbetreffende snelladen functie ondersteunen.

 

Nadelen

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is niet overtuigd van de aangeboden kwaliteit en vindt de aansluitingen eerder kwetsbaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. USB-C naar Lightning kabel – 2 meter – Geschikt voor iPhone/iPad/Airpods – Ondersteunt snelladen

 

Met deze USB-C naar Lightning kabel is het niet alleen mogelijk om je iPhone, iPad en/ of Airpods snel op te laden maar eventueel ook te synchroniseren. Bovendien garandeert deze kabel een Delivery-ondersteuning die die compatibel blijkt met de iPhone 8, X, XR, XS, 11 én 12.

Deze 2 meter lange kabel – die jou overigens aangeboden wordt door Pixiu – biedt een snellaadfunctie tot 3A aan in combinatie met een 18W oplader en garandeert een snelheid van 2,4A wanneer je hem met een standaard oplader gebruikt. Dit alles wordt aangevuld met een uiterst hoogwaardige kwaliteit en optimale flexibiliteit die getest werd op maar liefst 12.000x.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde score zien van 4,5 sterren waarbij heel wat klanten overtuigd zijn van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Slechts een kleine minderheid beschouwt de kabel als kwetsbaar.

 

Voordelen

Formaat: de USB-C naar Lightning kabel kent een maximaal formaat van 2 meter waardoor je heel wat bewegingsvrijheid geniet.

Snellaadfunctie: in combinatie met een 18W oplader garandeert deze kabel een snellaadfunctie tot maar liefst 3A. In combinatie met een gewone oplader komt dit neer op zo’n 2,4A.

Gebruiksgemak: hij kan gebruikt worden in combinatie met diverse MacBooks, Airpods en iPhones. Deze laatste vanaf de iPhone 8 en recenter.

Certificatie: in tegenstelling tot heel wat andere USB-kabels blijkt dit exemplaar wel degelijk MFI gecertificeerd te zijn.

 

Nadelen

Kwetsbaar: we stellen vast dat een kleine minderheid van de klanten niet helemaal overtuigd blijkt van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Belkin USB-C Kabel naar USB A Kabel – 1.8m – 3A – Snel opladen en synchroniseren

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke USB-C naar USB-A kabel die – net zoals één van de vorige producten – aangeboden en geleverd wordt door het bekende merk Belkin. De kabel kent hierbij een maximale lengte van 1,8 meter, waarmee hij trouwens net iets langer is dan eender welke andere standaard USB-kabel, en werd afgewerkt in een roze kleur. Is roze echter niet helemaal jouw ding, dan kun je gelukkig nog kiezen uit 6 andere (neutrale) kleuren.

De USB-C naar USB-A kabel is niet alleen geschikt voor het snel opladen maar ook synchroniseren van diverse smartphones en andere toestellen met een bijbehorende USB-C aansluiting. Bovendien ondersteunt hij een snellaadfunctie tot maar liefst 3A in combinatie met een 18W adapter.

We stellen dan ook vast dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van deze kabel, wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren. Slechts één koper had er toch wel wat meer van verwacht en beschouwt de prijs dan ook als te duur.

 

Voordelen

Type kabel: het betreft een USB-C naar USB-A kabel die geschikt is om diverse soorten smartphones en andere apparaten met een USB-C aansluitingen op te laden en te synchroniseren.

Gegevensoverdracht: hij garandeert een standaard gegevensoverdracht van maar liefst 480 Mbps en biedt daarnaast zelfs een snellaadfunctie tot wel 3A aan.

Formaat: de kabel – die overigens uit duurzame én flexibele materialen vervaardigd blijkt – kent een maximale lengte van 1,8 meter waardoor toch heel wat bewegingsvrijheid kan worden gegarandeerd.

 

Nadelen

Kwetsbaar: jammer genoeg blijkt een kleine minderheid van de klanten van mening dat de kwaliteit toch beter had gekund.

Geen Hema: ben je op zoek naar een goedkope USB-C kabel uit de Hema, dan is dit niet meteen de beste aanbeveling uit de lijst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

USB-C kabels Koopgids

 

Tegenwoordig is de USB-C kabel – die oorspronkelijk voor Android toestellen ontwikkeld werd – duidelijk aan een opmars bezig. Bijgevolg durft het uitgebreide assortiment dan ook wel eens voor heel wat keuzestress zorgen. Het lijkt daarom een goede aanbeveling om te focussen op bepaalde kenmerkende eigenschappen wanneer je de verschillende USB-C kabels en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Denk daarbij onder meer aan het verschil in connectoren, de kabellengte, het gebruiksgemak en het eventuele prijskaartje.

Wat is een USB-C kabel en zijn gebruiksgemak

Met de USB-C kabel – en bijbehorende varianten – is de opvolging van de standaard USB-kabels en Micro USB-kabels duidelijk gegarandeerd. Waar de USB-C kabel in eerste instantie hoofdzakelijk bedoeld was voor de vele recente Android smartphones, wordt hij tegenwoordig ook al in combinatie met tal van Apple toestellen gebruikt. Denk in dat laatste geval maar aan de MacBooks Pro en Air die – in plaats van de bekende Lightning kabels – steeds vaker functioneren in combinatie met de USB-C kabel.

De USB-C kabel biedt dan ook heel wat mogelijkheden en pluspunten en verschilt bijgevolg op diverse vlakken. Qua uiterlijk blijken de USB-C kabels er zowel onder- als bovenaan helemaal hetzelfde uit te zien waardoor het in wezen weinig uitmaakt hoe je de kabel precies in het desbetreffende apparaat stopt. Daarnaast zullen USB-C kabels eveneens een snellere gegevensoverdracht garanderen in tegenstelling tot hun oudere broertje; de Micro USB-kabel. Waar de gegevensoverdracht in de beginjaren tot wel 5 à 10 Gbps behaalde, bestaan er nu zelfs USB-C kabels met een gegevensoverdracht van maar liefst 40 Gbps of meer.

 

Het type USB-C kabel in functie van het geslacht van de connectoren

Hoewel de uiteinden van de meeste standaard USB-C kabels boven- én onderaan helemaal gelijk zijn, bestaan er tegenwoordig ook al heel wat varianten. Zo kunnen we onder meer USB-C kabels naar USB-A en B kabels onderscheiden net zoals er ook heel wat USB-C kabels naar Micro USB, Mini USB én naar Lightning kabels te vinden zijn. 

Op basis van dergelijk uitgebreid assortiment wordt dan ook een onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde mannelijke en vrouwelijke connectoren gaande van de USB-C mannelijk/ vrouwelijk tot de USB-A mannelijk/ vrouwelijk, USB-B mannelijk/ vrouwelijk en de Micro USB mannelijk/ vrouwelijk. Qua gegevensoverdracht en snelheid is er weinig tot geen verschil tussen de vrouwelijke en mannelijke connectoren. Echter, op vlak van uiterlijk kunnen we stellen dat de mannelijke connectoren of uiteinden gekenmerkt worden door een aantal pinnen of tanden die afkomstig blijken te zijn van een bijbehorende adapter.

Kabellengte, certificering en eventuele prijskaartje

Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op enkele belangrijke kenmerken die – al dan niet – als een meerwaarde kunnen worden opgetekend. Zo kan voor heel wat gebruikers de kabellengte – en bijgevolg de mate van bewegingsvrijheid – een doorslaggevende factor betekenen in de zoektocht naar een geschikte USB-C kabel. Hoewel de meeste USB-C kabels een kabellengte van 1 à 2 meter hanteren bestaan er ook exemplaren met een korte 1 meter lange kabel of met een kabellengte van meer dan 50 meter. 

Daarnaast kan ook de certificering een heikel maar belangrijk punt betekenen. Hoewel de meeste USB-C kabels zonder certificering worden aangeboden, bestaan er tegenwoordig heel wat die of IF of Apple gecertificeerd staan. Bedenk daarnaast ook wat de mogelijkheden van de aangekochte USB-C kabel precies inhouden. Zo zullen de meeste USB-C kabels geschikt zijn voor gebruik combinatie met smartphones en/ of tablets maar slechts weinigen bedoeld zijn voor computers.

Uiteraard zal dit alles een bepaald prijskaartje met zich meebrengen. Afhankelijk van het type USB-C kabel, de uitvoering en de mogelijkheden kan de prijs makkelijk variëren van amper 3 à 5 euro tot maar liefst 230 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat is een USB-C kabel?

Een USB-C kabel is een kabel die er zowel aan de onder- als bovenkant helemaal hetzelfde uitziet, wat meteen een eerste – weliswaar uiterlijk – verschil aantoont met de standaard USB type A én B kabels. Doordat een USB-C kabel er aan de beide kanten hetzelfde uitziet, maakt het ook helemaal niet uit op welke manier je hem met het desbetreffende apparaat verbindt.

Uiteraard zijn er niet alleen maar uiterlijke verschillen waarneembaar. Zo blijkt de USB-C kabel ook een heel pak sneller en krachtiger te zijn op het gebied van gegevensoverdracht. Zo werd de eerste generatie USB-C kabels gekenmerkt door een gegevensoverdrachtsnelheid van maar liefst 5 Gbit per seconde gevolgd door een tweede generatie die een maximale snelheid van wel 10 Gbit per seconde hanteerde. Ondertussen bestaan er zelfs USB-C kabels die een snelheid tot wel 40 Gbps of meer garanderen. Op die manier kunnen bepaalde apparaten zoals bijvoorbeeld je smartphone sneller worden opgeladen.

Q2: Waar kun je een USB-C kabel kopen?

Ben je op zoek naar een geschikte USB-C kabel dan zijn er gelukkig heel wat platformen waar je terecht kunt. Zo bieden online webpagina’s als bol.com; Marktplaats.nl en mediamarkt.nl diverse mogelijkheden in verband met USB-C kabels aan. Echter kun je uiteraard ook naar één van de fysieke verkooppunten in Nederland trekken en worden sommige elektronische apparaten – voornamelijk smartphones – standaard aangeboden inclusief de nodige USB-C kabel.

 

Q3: Voor welk type telefoon is een USB-C kabel geschikt?

De USB-C kabel is aan een duidelijke opmars bezig binnen het segment van de telefonie. Meer specifiek gaat het hier voornamelijk om heel wat recente Android smartphones zoals bijvoorbeeld de nieuwste modellen van Samsung. 

En hoewel Apple lang trouw bleef aan zijn eigen persoonlijke USB Lightning aansluiting, heeft het ondertussen ook al bepaalde toestellen ontwikkeld die voorzien zijn van een USB-C aansluiting. Denk hierbij maar aan diverse MacBooks Air en Pro alsook de bijbehorende Apple watches.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES