11 beste USB-sticks Test van 2024

Laatste update: 25.06.24

 

Beste USB-sticks – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke en duurzame USB-stick maar kun je maar geen keuze maken? Dan willen wij jou uiteraard even op weg helpen. Zo zijn we op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten die we alvast even aan jou willen voorstellen. Ben je op zoek naar een USB-stick met een standaard opslagcapaciteit van ongeveer 32 GB dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Sandisk Cruzer Ultra. Daartegenover staat de Bamboe hout – USB stick 3.0; een duurzame USB-stick vervaardigd uit eco-vriendelijk bamboe hout en duurzaam metaal. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste USB-sticks (Reviews) van 2024

 

De beste USB-stick hoeft niet gelijk het duurste product uit het rijtje te zijn. Zo zul je zien dat er heel wat goedkope USB-sticks en/of aanbiedingen te vinden zijn, die meer dan de moeite waard zijn. Uiteraard zal de prijs stijgen naargelang de opslagcapaciteit. Bedenk daarom of je kiest voor een compacte USB-stick van 4 GB, 32 GB of 64 GB. Of mag het toch iets meer zijn en opteer je voor een capaciteit van 128 GB, 256 GB of 1 TB? Wil je een mini, een macro of een standaard exemplaar en hecht je belang aan het gebruik van bluetooth en/ of wifi? Bekijk de 10 topproducten hieronder rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten.

 

1. Sandisk Cruzer Ultra 32GB USB 3.0 A

 

Met de Sandisk Ultra USB-stick kies je voor kwaliteit en duurzaamheid. De stick wordt gekenmerkt door een standaard formaat en blijkt uitschuifbaar te zijn. Wat hem meteen aangenaam én veilig in gebruik maakt. De behuizing van de stick bestaat uit stootvast plastic en kan dan ook best wel wat verdragen. Geen zorgen dus indien je de stick in je etui of reistas wilt bewaren.

Hij is voorzien van een aangename opslagcapaciteit van maar liefst 32 GB. Om je een idee te geven; daar kun je tot wel 666 foto’s en ruim 6 standaard videofilms mee opslaan. Hij is voorzien van een USB 3.0 A aansluiting en maakt gebruik van een wachtwoord. Dit is aan te raden omdat je op die manier de opgeslagen bestanden kunt beschermen tegen derden.

Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn en het product dan ook belonen met een score van 4,6 sterren. Slechts een kleine minderheid vindt de kwaliteit eerder matig en blijkt niet helemaal overtuigd te zijn van de beveiligingsmethode die gebruikt wordt.

 

Voordelen:

Comfort: het is een degelijke en duurzame USB-stick met een standaard formaat en bovendien ook nog eens uitschuifbaar.

Behuizing: voor de behuizing van deze USB-stick heeft men beroep gedaan op de duurzaamheid van stevig plastic dat bovendien ook stootvast blijkt te zijn.

Opslagcapaciteit: hij wordt gekenmerkt door een ruime opslagcapaciteit van ongeveer 32 GB. Daardoor geniet je de mogelijkheid om ruim 666 foto’s en ongeveer 6 standaard films te bewaren.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een beperkt aantal klanten is echter van mening dat de kwaliteit toch wel wat beter had gekund en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bamboe hout – USB stick 3.0 Flash Drive 32GB – Metaal Zilver

 

Op zoek naar een degelijke betaalbare USB-stick? Dan loont het de moeite om dit exemplaar uit bamboe hout alvast even van naderbij te bekijken. De USB-stick 3.0 met Flash Drive geheugen kent een totale afmeting van 5,7 x 2 x 1 cm en een geïntegreerde opslagcapaciteit van maar liefst 32 GB. Met zijn 3.0 A aansluiting voldoet hij overigens aan de recente eisen van een kwalitatieve USB-stick.

Bij de productie van de deze USB-stick werd de voorkeur gegeven om te werken met duurzaam en 100% milieuvriendelijk bamboe dat net dezelfde hardheid kent als eikenhout. Zijn design werd afgewerkt met een metalen draaibare beschermhoesje wat eveneens bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak. Kortom, een toppertje indien je een (nieuwe) USB-stick wilt kopen. 

Een blik op de online reviews toont gelijk aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren. Zijn betaalbare prijskaartje doet vermoeden dat je deze USB-stick in de Action ook wel eens zou kunnen vinden.

 

Voordelen:

Capaciteit: naast een 3.0 A aansluiting geniet je eveneens een vrij ruime capaciteit van maar liefst 32GB.

Materiaal: de USB-stick is vervaardigd uit een combinatie van duurzaam en eco-vriendelijk bamboe materiaal en metaal.

Formaat: de USB wordt gekenmerkt door een compact en handzaam formaat van 5,7 x 2 x 1 cm.

 

Nadelen:

Geen USB-hub: ben je op zoek naar een USB-hub dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. SanDisk Ultra Flair Flash Drive 128GB USB 3.0 A

 

Uiteraard mocht het bekende merk SanDisk alvast niet in het rijtje USB-sticks ontbreken. Dergelijke stick maakt bovendien deel uit van de bekende en sterk gewaardeerde Sandisk Ultra serie en wordt gekenmerkt door een ruime opslagcapaciteit van maar liefst 128 GB. Je kunt hem ook in een compactere of nog grotere capaciteit aankopen met een licht prijsverschil tot gevolg.

Dankzij de ruime opslagcapaciteit biedt deze USB-stick jou de mogelijkheid om ruim 2260 foto’s en wel 24 films probleemloos op te slaan. Hij maakt gebruik van een USB 3.0 A aansluiting en kan, indien gewenst, beveiligd worden met behulp van een wachtwoord. Dankzij de stootvaste behuizing kan hij best wel wat verdragen waardoor je hem zonder problemen in je etui of tas kunt bewaren.

Je geniet tevens een vrij hoge lees- en schrijfsnelheid wat hem bijzonder aangenaam maakt om mee te werken. Ondanks het feit dat de overgrote meerderheid duidelijk tevreden blijkt te zijn, zijn er ook klanten die hem kwetsbaar en behoorlijk prijzig vinden.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan is deze stick met een capaciteit van 128 GB vast en zeker iets voor jou.

Aansluiting: hij wordt gekenmerkt door een recente en degelijke USB 3.0 A aansluiting.

Wachtwoord: deze USB-stick biedt de mogelijkheid om een wachtwoord in te stellen waardoor je de bestanden kunt beschermen tegen derden.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: enkele kopers zijn van mening dat de USB-stick vrij kwetsbaar is en sneller stuk gaat.

Budget: slechts een minderheid van de klanten vindt dat het prijskaartje best wel wat goedkoper had mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Philips USB Flash Drive FM32FD75B 32 GB USB 3.0 A aansluiting

 

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor deze unieke USB-stick van Philips die gekenmerkt wordt door z’n gebruiksvriendelijk “plug and play” karakter. Zo hoef je hem enkel maar in de USB poort te plaatsen en klaar is Kees! Vervolgens kun je er foto’s, video’s, muziek en documenten veilig op bewaren, bewerken en verwijderen.

Hij biedt een standaard opslagcapaciteit aan van ongeveer 32 GB wat ruim voldoende is voor een standaard gebruik van de USB-stick. Verder is hij uitgerust met een betrouwbare USB 3.0 A aansluiting en mag je zeker zijn van een aanvaardbare lees- en schrijfsnelheid. Deze unieke USB-stick met standaard formaat is voorzien van een stevige aluminium behuizing en kan vergrendeld worden met behulp van een wachtwoord.

Ook hier stellen we duidelijk een algemene tevredenheid bij kopers vast. Zo wordt niet alleen positief gereageerd op de kwaliteit maar ook op de gebruiksvriendelijkheid en het prijskaartje. Slechts een beperkt aantal klanten is van mening dat de stick behoorlijk kwetsbaar is en snel stuk gaat.

 

Voordelen:

Opslagcapaciteit: hij wordt gekenmerkt door een standaard opslagcapaciteit die ongeveer 32 GB bedraagt.

Materiaal: hij is afgewerkt met een degelijke en kwalitatieve behuizing vervaardigd uit aluminium.

Wachtwoord: je kunt zelf kiezen of je gebruik maakt van het wachtwoord of niet om de USB-stick en de bestanden extra te beveiligen.

Plug and play: dankzij het plug and play karakter van deze unieke USB-stick, hoef je hem enkel maar in te schakelen en vervolgens is hij gelijk gebruiksklaar.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we stellen vast dat een beperkt aantal klanten de USB-stick als behoorlijk kwetsbaar beschouwt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Kingston DataTraveler 100 G3 USB-stick 128 GB

 

Net zoals één van de vorige USB-sticks zul je merken dat ook dit apparaat jou wordt aangeboden door Kingston. Daardoor durven we niet alleen vermoeden dat het één van de populaire merken is maar misschien door velen ook als veruit het beste merk wordt beschouwd. Veel klanten reageren dan ook bijzonder positief over de kwaliteit en de duurzaamheid alhoewel het prijskaartje hier toch iets hoger lijkt te liggen.

In tegenstelling tot de vorige producten die we hier besproken hebben, wordt dit apparaat gekenmerkt door een USB 2.0 A aansluiting. Hij wordt aangevuld met een ruime opslagcapaciteit van maar liefst 128 GB waardoor je heel wat bestanden probleemloos kunt opslaan en bewaren.

De Kingston DataTraveler 100 G3 is voorzien van een compact formaat van 60 x 21,2 x 10 mm én een beperkt gewicht van amper 27 gram. Dit maakt hem bijzonder comfortabel om overal mee te nemen maar ook makkelijk om hem te verliezen. Hij is makkelijk uitschuifbaar, voorzien van een stootvaste behuizing en eenvoudig in te schakelen. Echter beschikt hij niet over de mogelijkheid om gebruik te maken van een wachtwoord.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de USB-stick blijkt eenvoudig uitschuifbaar, is voorzien van een USB 2.0 A aansluiting en is afgewerkt in een stootvaste behuizing.

Opslagcapaciteit: je geniet een bijzonder ruime opslagcapaciteit van ongeveer 128 GB waardoor je heel wat bestanden kunt bijhouden.

Formaat: doordat hij amper 60 x 21,2 x 10 mm groot is en ongeveer 27 gram weegt, is hij eenvoudig mee te nemen.

 

Nadelen:

Geen wachtwoord: jammer genoeg zul je er wel rekening mee moeten houden dat deze USB-stick niet over de mogelijkheid van een wachtwoord beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. IT-Everywhere USB-Stick – Smartphone USB-C naar A – 32GB – Blauw

 

Met de IT-Everywhere kies je voor een veelzijdige USB-stick die maar liefst 2 verschillende USB-types weet te ondersteunen. Zo is er sprake van een USB-C en een USB-A aansluiting die het voor jou net iets makkelijker maken om probleemloos tussen je smartphone en laptop te switchen. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt deze multifunctionele USB-stick compatibel met vrijwel alle bestanden gaande van .png en .docx tot zelfs de bekende .mov-bestanden. Zijn eenvoudige plug & play design wordt verder aangevuld met een ruime opslagcapaciteit van 32 GB wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Geen gedoe meer met het zoeken van een aparte USB-C kabel, deze USB-stick 32GB doet precies wat hij moet doen.

Bekijken we de online reviews dan zien we tot op heden alleen maar positieve reacties verschijnen. Heel wat klanten zijn duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en belonen ook deze USB-stick met een mooie 5/5 sterren.

 

Voordelen:

Opslagruimte: de USB-stick kent een ruime opslagruimte van 32GB maar blijkt daarnaast ook in 64 of zelfs 128GB voorhanden.

Installatie: je geniet een eenvoudig plug & play design waarbij je makkelijk en snel kunt switchen tussen je laptop en smartphone.

Multifunctioneel: met de IT-Everywhere kies je voor een multifunctionele USB-stick die 2 verschillende USB-types ondersteunt gaande van de USB-A (3.0) tot de USB-C (3.1).

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de prijs duidelijk te rechtvaardigen is, zou het voor sommigen alsnog een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Intenso Micro Line USB-stick 16 GB USB 2.0 A aansluiting

 

Tegenwoordig kun je in heel wat recente wagens een USB-stick inpluggen om zo naar je favoriete muziek en afspeellijsten te luisteren. In dergelijke gevallen is het beter om op zoek te gaan naar een compact apparaatje met een beperkte opslagcapaciteit. Deze Intenso USB-stick is dan ook speciaal hiervoor ontwikkeld en maakt gebruik van een maximale opslagcapaciteit van 16 GB.

De Micro Line USB-stick meet 15 x 7 x 20 mm en weegt amper 15 gram wat hem bijzonder handzaam en comfortabel in gebruik maakt. Hij wordt gekenmerkt door een USB 2.0 A aansluiting en een stevige kunststof behuizing. Je kunt hem veilig afsluiten met behulp van het meegeleverde dopje.

Klanten reageren voornamelijk positief en raden het gebruik van deze USB-stick dan ook aan. Let er wel op dat er geen beveiligingsmethode zoals een wachtwoord is voorzien, en dat hij misschien net iets te compact zal zijn voor het bewaren van films, foto’s en andere documenten.

 

Voordelen:

Materiaal: de behuizing van deze USB-stick is vervaardigd uit duurzaam kunststof en kan dan ook best wel wat verdragen.

Opslagcapaciteit: een opslagcapaciteit van 16 GB is ruim voldoende om heel wat liedjes en afspeellijsten op te bewaren.

Gebruiksgemak: het is de ideale USB-stick om mee te nemen in de wagen vanwege z’n compacte en fijne ontwerp en minieme opslagcapaciteit.

 

Nadelen:

Geen wachtwoord: indien er een klein werkpuntje mag worden aangehaald dan kan dit te maken hebben met het ontbreken van een wachtwoord.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

 8. SanDisk Cruzer Extreme Pro / 128 GB / USB 3.1A – USB stick

 

Of je met de SanDisk Cruzer Extreme Pro ook meteen voor de USB-stick met de laagste prijs kiest, valt misschien nog even af te wachten. Afgaande op de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren durven we echter wel met zekerheid zeggen dat hij alvast tot de populairste sticks in het rijtje behoort. Kortom, de moeite waard om de SanDisk USB-stick eens even van naderbij te bekijken.

Zo kent de SanDisk Cruzer Extreme Pro in eerste instantie een vrij compacte uitvoering waarbij een formaat van 2,1 x 1,1 x 7,1 cm in combinatie met een gewicht van amper 17 gram kan worden genoteerd. Dit maakt de USB-stick bijzonder handzaam en makkelijk om overal mee naartoe te nemen. De stick is verder afgewerkt met een stevige stootvaste aluminium behuizing en een uitschuifbare sluiting. 

Tot slot is de SanDisk Extreme Pro gezegend met een ruime opslagcapaciteit van maar liefst 128GB wat ongeveer overeenkomt met zo’n 2664 foto’s en tot wel 24 films. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt met een USB 3.2A aansluiting en een wachtwoord dat zorgt voor extra beveiliging.

 

Voordelen:

Capaciteit: met de SanDisk Extreme Pro kies je voor een USB-stick van 128GB wat overeenkomt met zo’n 2664 foto’s en ongeveer 24 films.

Wachtwoord: in tegenstelling tot heel wat andere USB-sticks is dit exemplaar gezegend met een wachtwoord.

Behuizing: de USB-stick met uitschuifbare sluiting is voorzien van een uit aluminium vervaardigde stootvaste behuizing.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Samsung BAR Plus USB-stick 64 GB USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) Titaangrijs MUF-64BE4/APC

 

In vergelijking met het vorige toppertje, lijkt deze Samsung BAR Plus USB-stick wel een echte aanbieding te zijn. Zijn compacte en lichtgewicht uitvoering dragen alvast bij aan een optimaal gebruiksgemak en maken het mogelijk om de USB-stick makkelijk overal mee naartoe te nemen.

De stick is daarbij vervaardigd uit duurzaam metaal wat enerzijds het stootvaste karakter en anderzijds de prachtige titaangrijze kleur verklaart. Net zoals het vorige toppertje, kent ook dit exemplaar een wachtwoord waardoor bestanden en documenten veilig kunnen worden bewaard. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangesterkt met een opslagcapaciteit van 64GB en een USB 3.1 interface.

Hoewel één koper vermeldt dat er geen wachtwoord beveiliging aanwezig zou zijn, lijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding van deze USB-stick 64GB.

 

Voordelen:

Capaciteit: de Samsung Bar Plus kent een ruime opslagcapaciteit van maar liefst 64GB maar blijkt daarnaast ook in andere formaten voorhanden.

Uitvoering: de USB-stick kent een vrij compacte en lichtgewicht uitvoering en werd hoofdzakelijk vervaardigd uit duurzaam en 100% stootvast metaal.

Interface: door te kiezen voor de Samsung Bar Plus kies je voor een USB-stick met een USB 3.1 interface.

 

Nadelen:

Geen wachtwoord: hoewel anders wordt beweerd, zou er volgens 1 koper helemaal geen sprake zijn van een wachtwoord beveiliging.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Transcend JetFlash 700 – USB-stick – 32 GB // Aansluiting: USB 3.0 A

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Transcend JetFlash USB-stick die eveneens gekenmerkt wordt door een compact en bijzonder handzaam design en vervaardigd blijkt uit duurzaam kunststof. Net zoals de vorige 2 toppertjes, geniet ook deze USB-stick een wachtwoord beveiliging waardoor bestanden en documenten niet voor iedereen zichtbaar worden.

De JetFlash 700 wordt daarbij gekenmerkt door een vrij hoge opslagcapaciteit van 32GB en een unieke USB 3.0 aansluiting waardoor hoge overdrachtsnelheden een feit zijn. Dit maakt hem niet alleen geschikt om documenten maar ook foto’s en/ of video’s op te plaatsen.

Hoewel één enkele koper niet helemaal overtuigd is van de aangeboden kwaliteit, lijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden. Dit resulteert dan ook in een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren. De moeite waard dus om deze kwalitatieve en betaalbare USB-stick even onder de loep te nemen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: hij is misschien niet voorzien van de laagste prijs maar behoort wel degelijk tot de goedkope USB-sticks.

Aansluiting: hij wordt gekenmerkt door een USB 3.0 aansluiting en zorgt daardoor voor vrij hoge overdrachtsnelheden.

Capaciteit: de USB-stick garandeert een aanzienlijke geheugencapaciteit van 32GB.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een enkele koper is niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. Transcend USB sticks 700

 

De Transcend JetFlash 700 USB stick heeft een capaciteit van 32 GB maar is ook verkrijgbaar met 4, 64 of 128 GB.  Dankzij de USB 3.0 aansluiting worden bestanden op een vlugge manier overgezet tussen de stick en andere apparaten. Het product heeft een zwarte kleur en weegt slechts 8,5 g.

Alle reviews tonen aan dat de kopers goed advies geven over deze USB stick. Ze zijn vooral tevreden over de snelheid van het product en de opslagcapaciteit. De USB stick is eenvoudig in gebruik en werd snel aan huis geleverd.

Voor één koper valt de snelheid een beetje tegen. Voor de rest kun je dit product makkelijk meenemen door het compacte formaat en zijn de gebruikers ook tevreden over de gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

USB-sticks Koopgids

 

Wat is een USB-stick en welke mogelijkheden biedt dergelijk apparaat zoal aan? Moet je rekening houden met de maximale opslagcapaciteit en welke invloed heeft dit dan op het mogelijke prijskaartje? En hoe zit het dan met de interface en de veiligheidsmethoden van je USB-stick? Met deze koopgids trachten wij een antwoord te bieden op dergelijke vragen zodanig dat het voor jou makkelijker wordt om diverse USB-sticks met elkaar te vergelijken. Het is een aanbeveling om ook rekening te houden met eventuele aanbiedingen.

Wat is een USB-stick en het gebruiksgemak ervan

De USB-stick kan beschouwd worden als een soort van draagbaar opslagmedium. Dergelijk opslagmedium is tot stand gekomen uit een bepaald specifiek type geheugen dat als het “flashgeheugen” omschreven wordt. Het flashgeheugen wordt gekenmerkt door een behoorlijk ruime opslagcapaciteit enerzijds én een geringe omvang anderzijds. Dit maakt het dus makkelijk om de USB-stick overal mee naartoe te nemen.

Dergelijke flashgeheugen blijkt ook nog eens bijzonder snel te reageren en heeft helemaal geen stroom nodig om alle bestanden te kunnen bewaren. Je hoeft de USB-stick alleen maar van stroom te voorzien indien je de bestanden wilt bewerken, verwijderen of verplaatsen. Zo kun je de USB-stick op een vrij eenvoudige manier van stroom voorzien door hem in de bijbehorende USB-poort van je tablet of laptop te pluggen.

 

Opslagcapaciteit in verhouding tot het mogelijke prijskaartje

De eerste USB-stick dateert al van enkele jaren terug, eind jaren 2000 om precies te zijn en bood een maximale opslagcapaciteit van ongeveer 8 MB aan. In de jaren daarop kwamen er steeds nieuwe USB-sticks op de markt waarvan de opslagcapaciteit verdubbeld werd. Op die manier kon je kiezen voor een stick met een capaciteit variërend van 8 MB tot maximaal 512 MB.

Uiteraard stond de technologie niet stil en werden ook de USB-sticks steeds opnieuw aangepast. Zo zul je tegenwoordig kunnen kiezen voor sticks met een opslagcapaciteit die varieert van minimaal 2 GB tot maximaal 256 GB. Uiteraard zal het prijskaartje in het laatste geval ook een pak hoger liggen dan wanneer je een stick met een beperkte capaciteit aankoopt. Later in de beginjaren van 2013 kwam er zelfs een USB-stick op de markt met een opslagcapaciteit van ruim 512 GB en tegenwoordig kun je er zelfs eentje aankopen met een 1 TB capaciteit.

Echter zul je vrijwel meteen merken dat het prijskaartje gestaag stijgt naargelang de opslagcapaciteit groter wordt. Zo kunnen prijzen makkelijk variëren van amper 5 euro tot maar liefst 1500 euro voor een stick met een capaciteit van 1 TB.

Veiligheid en interface van je USB-stick

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met de beveiligingsmethode en de interface van het apparaat. Wanneer we het hebben over de interface van je USB-stick, dan hebben we het eigenlijk over de snelheid waarmee hij zaken uitvoert. Zo kun je vandaag de dag opteren voor een 2.0 USB en 3.0 USB. Het spreekt voor zich dat de USB 3.0 interface een snellere werking garandeert en bijgevolg een betere optie zal blijken.

Wat de veiligheid van de stick betreft, is het tegenwoordig mogelijk om gebruik te maken van een wachtwoord. Op die manier kun je de opgeslagen bestanden beschermen tegen derden. Dat kan handig zijn indien je vertrouwelijke informatie en documenten op je USB-stick hebt geplaatst. Tegenwoordig bestaan er ook al sticks die je kunt beveiligen door middel van een vingerafdrukscanner of door gebruik te maken van encryptie.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe zet ik bestanden op een USB-stick?

Elke USB-stick is voorzien van een uiteinde dat je eenvoudigweg in je laptop of tablet kunt pluggen. Uiteraard gebruik je hiervoor de desbetreffende USB-poort van je computer of tablet. Na enkele seconden zul je in de Verkenner van je computer een melding krijgen dat er een nieuwe opslagplaatst gevonden is, waarmee de USB-stick bedoeld wordt. Klik hierop zodanig dat de USB-stick ook effectief virtueel geopend wordt.

Vervolgens is het mogelijk om bestanden zoals muziek, foto’s, videobeelden en documenten naar je USB te verslepen. Je kunt de bestanden bovendien ook bewerken, verwijderen, openen en opnieuw opslaan. Indien gewenst is het zelfs mogelijk om in je USB geheugen mapjes te maken. Denk bijvoorbeeld aan een aparte map voor muziek, een aparte map voor powerpoint presentaties etc.

Q2: Hoe werkt een USB-stick?

Een USB-stick wordt beschouwd als een soort van opslagplaats waar je bestanden veilig kunt bewaren. De USB-stick maakt hierbij gebruik van het bekende en betrouwbare flashgeheugen dat bekend staat vanwege z’n hoge opslagcapaciteit én beperkte omvang. Een USB-stick is vaak behoorlijk compact en licht van gewicht wat hem dan weer bijzonder handzaam maakt.

Het principe van de stick is dan ook bijzonder eenvoudig. In de meeste gevallen volstaat het om het uiteinde van de USB-stick in de bijbehorende USB-poort van je laptop, notebook of tablet te pluggen. Op die manier zul je vrijwel meteen een melding te zien krijgen dat de computer een nieuwe geheugenschijf heeft gedetecteerd. Klik hierop, indien je de USB-bestanden wenst te openen.

 

Q3: Wat betekent het formatteren van een USB-stick?

Het is belangrijk om een opslagmedium zoals bijvoorbeeld een SD geheugenkaartje of een USB-stick te formatteren. Het is een behoorlijk ingewikkeld proces waarbij het de bedoeling is om de USB.stick van een bepaalde indeling te gaan voorzien. Die specifieke indeling moet het mogelijk maken om allerlei soorten bestanden probleemloos te kunnen opslaan en bewerken. De indeling die tijdens het formatteren tot stand komt, wordt vaak omschreven als een bestandssysteem.

Gelukkig worden de meeste draagbare opslagmedia zoals de USB-stick, reeds geformatteerd geleverd. Met andere woorden, dergelijke opslagmedia zijn gewoon meteen klaar om te kunnen worden gebruikt zonder je verder nog zorgen te maken.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES