5 beste VR headsets Test van 2024

Laatste update: 22.07.24

 

Beste VR headsets – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De laatste jaren heeft men behoorlijk veel tijd, geld en energie gespendeerd in het verder ontwikkelen en uitwerken van de VR technologie. Hoewel de VR technologie – onder het mom van de VR headset – vooral bij gamers al goed gekend was, werd hij de laatste jaren ook steeds vaker in tal van ziekenhuizen geïntroduceerd. Wij willen jou daarom graag enkele toppertjes binnen dit segment presenteren die om verschillende redenen de moeite waard blijken. Zo zou je kunnen kiezen voor de VRG Pro VR Bril die functioneert op het gebruik van een smartphone en daarbij voorzien is van een bijbehorende smartphonehouder. Daartegenover staat de Homido Grab VR bril die – in tegenstelling tot heel wat andere gelijkaardige apparaten – compatibel blijkt met verschillende platformen gaande van Android tot iOS.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste VR headsets (Reviews) van 2024

 

Hoewel de virtual reality techniek de laatste jaren aan een duidelijke opmars bezig is, is het voor velen nog steeds onbekend terrein. Met deze 5 toppertjes – die we selecteerden op basis van het advies vermeld in de online reviews – hopen we daar enigszins verandering in te brengen. Zo kun je op zoek gaan naar een leuke aanbieding of de beste budget VR headset alsook opteren voor een VR headset met 4K, een VR headset om je PS4 of PS5 op aan te koppelen of een new VR pc headset. Bekijk de opties even alvorens er de voor jou beste VR headset uit te kiezen en bepaal of je keuze uitgaat naar het populairste en beste merk dan wel de standalone VR headset met de laagste prijs.

 

Best budget VR headset

 

1. VRG Pro VR Bril – VR Bril Smartphone – Virtual Reality – 120 FOV – VR Accessoires

 

Kies je voor de VRG Pro VR bril dan kies je voor een uniek staaltje technologie waarbij het mogelijk wordt om – met behulp van je eigenste smartphone – een virtuele wereld naar je toe te trekken. Eender welk type smartphone met een schermgrootte variërend van 5 tot maximaal 7 inches, kan eenvoudig in de vooropgestelde houder worden geplaatst waarna je de headset gewoon over je hoofd trekt.

De headset inclusief telefoonhouder blijken voornamelijk uit duurzaam ABS kunststof vervaardigd en kunnen bijgevolg best wel wat verdragen. Hij kent daarbij een totale afmeting van 19 x 10 x 11 cm en is voorzien van 3 stevige hoofdbanden die je – indien gewenst – nog verder kunt verstellen teneinde een optimale pasvorm te bekomen.

In tegenstelling tot heel wat andere VR headsets blijkt dit exemplaar wel degelijk geschikt voor brildragers wat zijn toepassingsveld en bereik aanzienlijk doet uitbreiden. We zien dan ook dat klanten bijzonder positief reageren en het product belonen met een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Brildrager: deze unieke VR headset kan zonder problemen door brildragers worden gehanteerd.

Schermformaat: de VR headset is uitgerust met een stevige bijbehorende telefoonhouder waarin smartphones met een schermgrootte van 5 tot en met 7 inches kunnen worden geïnstalleerd.

Materiaal: bij de productie van deze VR bril werd gekozen om te werken met duurzaam en makkelijk te onderhouden ABS kunststof.

 

Nadelen:

Niet oplaadbaar: houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om je smartphone op te laden terwijl hij in de houder bevestigd zit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Homido VR headset

 

2. Homido Grab VR bril – Android én iOS smartphones // Ook kinderen

 

Net zoals het vorige apparaat blijkt ook deze Homido VR headset voorzien van een bijbehorende telefoonhouder waarin je eender welke smartphone met een schermgrootte van 4,5 tot 5,7 inches kunt installeren. Zolang het schermformaat gerespecteerd wordt, betekent dit dus dat de houder geschikt is voor gebruik met een Android én iOS platform.

Eenmaal de smartphone correct geïnstalleerd, kun je de VR headset aanwenden om VR games te spelen, 3D-films en/ of virtuele rondleidingen te bekijken én 360º video’s af te spelen. Hij maakt daarbij gebruik van een behoorlijk hoog resolutiebereik gaande van 720 pixels – minimaal – tot maar liefst 1440 pixels – optimaal. Dit wordt aangevuld met een Google Cardboard certificering, diverse Android én iOS apps en een bijbehorende actieknop.

Nemen we even een kijkje naar de online reviews, dan zien we dat heel wat klanten razend enthousiast zijn over de correcte verhouding tussen de prijs én de kwaliteit van het apparaat. Kortom, een echte aanrader.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: vanwege zijn lage prijskaartje zul je deze Homido Grab VR bril vast en zeker tussen de goedkope apparaten mogen verwachten.

Actieknop: de VR headset is uitgerust met een aparte actieknop die bedoeld is om interactie te creëren met de virtuele werelden.

Brildragers: ook deze VR headset kan zonder problemen door brildragers worden aangetrokken.

Telefoonhouder: de VR headset is uitgerust met een bijbehorende telefoonhouder waarin je eender welk type smartphone met een schermgrootte van 4,5 tot 5,7 inches kunt plaatsen.

 

Nadelen:

Design: hoewel klanten niet meteen klagen over het felrode design, kan het voor sommigen misschien wel een struikelblok betekenen.

Geen oplader: je smartphone wordt jammer genoeg niet opgeladen zodra je deze in de houder plaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Standalone VR headset 

 

3. VR Headset voor Switch – A.K.A. // Behuizing: EVA materiaal

 

Is het binnenkort de verjaardag van je zoontje/ dochtertje en ben je nog steeds op zoek naar een origineel geschenk? Dan lijkt deze VR headset voor gebruik met de switch misschien wel wat voor jou. Net zoals de vorige 2 exemplaren, blijkt ook deze VR-bril uitgerust met een handige telefoonhouder en 3 stevige verstelbare hoofdbanden teneinde een optimale pasvorm te bereiken.

De headset blijkt daarbij voornamelijk vervaardigd uit duurzaam en behoorlijk dik EVA materiaal wat alvast bijdraagt aan het draagcomfort en uiteindelijke gebruiksgemak. Dankzij zijn unieke uitvoering kan hij bovendien ook door brildragers worden aangewend. Verder is de headset eenvoudig schoon te maken en biedt hij een ruim assortiment aan diverse games en apps.

Een blik op de online reviews toont aan dat de koper duidelijk overtuigd is van de kwaliteit, de duurzaamheid en de gebruiksvriendelijkheid wat de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren alvast weet te verklaren.

 

Voordelen:

Materiaal: de headset inclusief houder werden voornamelijk uit duurzaam en behoorlijk dik EVA materiaal vervaardigd.

Brildragers: dankzij zijn unieke ontwerp en aparte design, kan hij evengoed door brildragers worden aangewend.

Handig in gebruik: de headset is voorzien van 3 stevige én 100% verstelbare hoofdbanden en wordt aangevuld met een stel duurzame HD lenzen die tot wel 5 cm aan diameter hebben gewonnen zodoende een unieke kijkervaring te garanderen. 

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel de klant er geen probleem van lijkt te maken, durven we stellen dat de prijs misschien wel wat teveel van het goede is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

VR headset PS4

 

4. SteelSeries Arctis 5 Headset PUBG Edition – Windows / PS4 / Mobile / VR

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve playstation VR headset die zonder problemen met heel wat recente Windows platformen kan worden gebruikt? Dan loont het de moeite om deze bedrade game headset van het bekende en uiterst populaire merk Steelseries even onder de loep te nemen. Doordat het een relatief recente uitgave betreft én zijn prijskaartje duidelijk hoger ligt dan verwacht, werden er nog geen reviews geplaatst. Toch brengen we zijn pluspunten even voor jou in kaart.

Zo zul je zien dat deze bedrade over-ear gaming headset door middel van een USB-aansluiting eenvoudig aan je PS4 of PS5 console kan worden gekoppeld. Daarnaast blijkt hij eveneens geschikt voor gebruik in combinatie met je Mac toestel, VR-bril en/ of diverse andere apparaten ongeacht het iOS dan wel Android besturingssysteem.

Afhankelijk van het gebruikte platform garandeert hij een surround dan wel stereo geluidsweergave die elk op hun beurt bijdragen aan de uiteindelijke geluidsbeleving. Verder blijkt de headset eveneens voorzien van een inklapbare microfoon mét ruisonderdrukking én een instelbare verlichting.

 

Voordelen:

Microfoon: de over-ear gaming headset wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een buigbare en 100% inklapbare microfoon met ruisonderdrukking.

Platform: hij kan eenvoudig aan een PS4 en PS5 toestel worden gekoppeld en blijkt daarnaast eveneens geschikt voor gebruik met eender welke VR bril en/ of Mac toestel.

Aansluiting: de aansluiting op de externe apparaten gebeurt door middel van een beschikbare USB-aansluiting.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met de andere apparaten binnen deze selectie, ligt het prijskaartje hier wel een tikkeltje hoger.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

VR headset Vive 

 

5. HP HTC Vive Pro Headset Only // VR headset Vive

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke HTC Vive HR headset die jou wordt aangeboden en geleverd door het bekende merk HP. Wat meteen opvalt is zijn hogere prijskaartje en het gebrek aan online reviews, toch lijkt hij de moeite waard om even van naderbij te bekijken.

Zo lijkt de hoge prijs enigszins gerechtvaardigd door de combinatie van een unieke uitvoering, prachtig design, hoge kwaliteit en diverse meegeleverde accessoires en toebehoren. Kies je voor de HTC Vive Pro Full-kit dan geniet je eveneens de aanwezigheid van het commerciële HTC Advantage + servicepack, 2 afzonderlijke controllers, 2 bijbehorende basisstations en een informatieve handleiding.

Verder blijkt de headset vervaardigd uit duurzame én 100% stootvaste materialen en voorzien van een praktische verstelbare driedelige hoofdband. Dit alles wordt moeiteloos gecombineerd met zijn unieke lenzenpatroon en de mogelijkheid om deze HP VR headset ook door brildragers te laten gebruiken.

 

Voordelen:

Design: de HP VR headset wordt gekenmerkt door zijn comfortabele en unieke design dat vervolgens werd afgewerkt in een prachtige marineblauwe kleur.

Hoofdband: je geniet de aanwezigheid van 3 praktische verstelbare hoofdbanden teneinde een optimale pasvorm te kunnen bereiken.

Verpakkingsinhoud: de HP HTC Vive Pro headset wordt jou aangeboden inclusief 2 afzonderlijke controller, 2 basisstations, een informatieve handleiding en een robuuste HTC Advantage + servicepack.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven stellen dat de hoge prijs wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

VR headsets Koopgids 

 

Wat is VR en hoe werkt het precies? Welke verschillende types VR headsets bestaan er zoal en waar moet je verder qua functies mee rekening houden? Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, proberen wij in de onderstaande koopgids een antwoord te bieden op deze prangende vragen. Het lijkt ons dan ook een meer dan goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende VR headsets – en eventuele aanbiedingen en/ of promoties – met elkaar te vergelijken.

Wat is een VR headset en zijn gebruiksgemak

Om het principe van de VR headsets beter te kunnen begrijpen, dien je uiteraard in eerste instantie op de hoogte te zijn van dergelijk fenomeen. Hoewel de meesten onder ons de term hier en daar wel al eens hebben opgevangen én virtual reality de laatste jaren echt een aanzienlijke opmars heeft gekend; zijn er slechts weinigen die 100% weten wat het fenomeen precies inhoudt. 

VR is de afkorting van de Engelse term “Virtual Reality” – in het Nederlands “virtuele realiteit” – en beschrijft een gemaakte werkelijkheid naast de bestaande realiteit. In navolging hiervan kan een VR headset of virtual reality bril dan ook beschouwd worden als een wonderbaarlijk apparaat dat in staat is om je naar een virtuele wereld of realiteit te brengen. Dat betekent dat je kunt genieten van een zogenaamd “first-person” zicht terwijl je afgezonderd wordt van de externe omgeving/ situatie. Op die manier wordt het mogelijk om een zo reëel mogelijke ervaring te bieden.

De meest bekende toepassingsvelden van virtual reality spelen zich hoofdzakelijk af op het gebied van games en consoles. Echter wordt vandaag de dag ook in menig ziekenhuis geëxperimenteerd met de wondere wereld van virtual reality. Zeker bij kindjes en/ of jongvolwassenen die behoorlijk getraumatiseerd zijn; kan het een geschikte oplossing zijn om een bepaalde ziekenhuis behandeling op te starten.

 

Hoe werkt virtual reality?

Alvorens we verder ingaan op de verschillende types en mogelijkheden, willen we toch nog even kort de aandacht vestigen op de – weliswaar vereenvoudigde versie van de – werking ervan. Zo functioneert het principe van virtual reality op het gebruik van dualfeeds of de zogenaamde 2 LCD displays. Op die manier is de specifieke software in staat om een nieuwe vorm aan het beeld toe te kennen wat resulteert in een hogere mate aan 3D.

Doordat de headset je bovendien ook nog eens afzondert van alle mogelijke omgevingsgeluiden en situaties, lijkt het alsof je in een andere – weliswaar virtuele – wereld terecht bent gekomen.

 

De verschillende types VR headsets

Nemen we even een kijkje in de wereld van de VR brillen dan kunnen we een duidelijk onderscheid maken tussen 3 verschillende groepen. Zo kun je in eerste instantie kiezen voor de zogenaamde gekoppelde VR headsets die – zoals de naam reeds doet vermoeden – eenvoudig aan je game-console of pc kunnen worden gekoppeld. Onderzoek en studies hebben onder meer aangetoond dat bedrade VR brillen tot de krachtigste VR headsets behoren wat een verklaring zou kunnen zijn voor hun immense populariteit.

Dit brengt ons meteen tot de tweede categorie waarin de niet-gekoppelde VR headsets – ook wel “stand-alone” VR brillen – te vinden zijn. Dergelijke modellen worden beschouwd als zelfstandige apparaten die in staat zijn op zichzelf te functioneren zonder daarbij een verbindingskabel nodig te hebben. Dat betekent dus ook dat stand-alone VR brillen in de meeste gevallen gebruik maken van een krachtige wifi verbinding teneinde VR-inhoud te kunnen ontvangen dan wel verzenden.

Tot slot is er dan nog de categorie van de smartphone VR brillen. Dergelijke headsets – die overigens in allerlei ontwerpen, uitvoeringen en designs voorhanden blijken – springen gelijk in het oog omdat de bron van het zogenaamde smartphone VR signaal automatisch in de bijbehorende headset terechtkomt. Let wel; dergelijke exemplaren kunnen minder VR inhoud ontvangen/ verzenden aangezien ze niet zo krachtig blijken als de 2 voorafgaande exemplaren.

Welk prijskaartje moet je in gedachten houden?

Tot slot willen we het toch nog even hebben over het prijskaartje dat je mogelijks kunt verwachten aan het einde van de rit. Hoewel VR bij velen nog vrij onbekend is, heeft het begrip/ fenomeen al een behoorlijk lange weg afgelegd. Dat betekent dat je vandaag de dag wel degelijk betaalbare VR headsets kunt spotten die binnen het budget van een brede laag van de bevolking te situeren zijn. Uiteraard zal de prijs – in meer of mindere mate – beïnvloed worden door bepaalde factoren gaande van de functiemogelijkheden tot het type, de aansluitingsmogelijkheden, de uitvoering en het design.

Algemeen kunnen we dan ook een prijsbepaling maken waarbij een bereik van enkele tientjes makkelijk kan uitlopen tot maar liefst 70 à 100 euro of misschien wel meer. Uiteraard zul je je in het eerste geval tevreden moeten stellen met een compacte basis VR headset die gebruik maakt van het Android besturingssysteem terwijl je in het laatste geval kiest voor een apparaat met alle mogelijke technologische snufjes en functies. Aan jou de keuze dus!

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES