5 beste Webcams Test van 2024

Laatste update: 05.03.24

 

Beste webcams – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ondanks het feit dat heel wat recente laptops vandaag de dag worden aangeboden inclusief een ingebouwde webcam, bestaat toch nog steeds de mogelijkheid om eveneens een losse webcam aan te schaffen. Dergelijke apparaten worden gekenmerkt door een krachtigere ingebouwde speaker waardoor de geleverde geluidskwaliteit een pak beter is dan de ingebouwde webcams. Om het voor jou overzichtelijk te maken, zijn we op zoek gegaan naar enkele toppertjes. Zo zou je kunnen kiezen voor de Logitech C270 HD Webcam die meteen opvalt vanwege zijn ingebouwde microfoon. Daarnaast blijkt ook de Foscam W81 4K-webcam met een hoge beeldresolutie van maar liefst 3840 x 2160 pixels een schot in de roos.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste webcams (Reviews) van 2024

 

Het ruime assortiment webcams heeft er mede voor gezorgd dat er vandaag de dag een duidelijk onderscheid bestaat tussen de ingebouwde exemplaren en de losse webcam modellen. Of je daarbij kiest voor een webcam van Trust dan wel een Logitech webcam, blijft alsnog een persoonlijke keuze. Bovendien betreft het in de meeste gevallen een HD webcam alhoewel er tegenwoordig ook 4K webcams bestaan die een nog betere beeldkwaliteit aanbieden. Net zoals de mogelijkheid voor een webcam met USB aansluiting. Wij hebben alvast 5 toppertjes op een rijtje geplaatst inclusief het advies van klanten en experts vermeld in de online reviews.

 

1. Logitech C270 HD Webcam voor pc of laptop met microfoon

 

Met de Logitech C270 kies je voor een kwalitatieve HD webcam die speciaal ontwikkeld is voor gebruik op je pc of laptop. Bovendien is hij voorzien van een handige ingebouwde microfoon wat hem uitermate geschikt maakt om Zoom meetings te organiseren, een videogesprek aan te gaan via Skype of voor gebruik in combinatie met tal van functies zoals Hangout en/ of Autofocus.

Het betreft een losse webcam inclusief USB-poort die je, met behulp van de 1,5 meter lange kabel, eenvoudigweg op de USB-poort van je laptop kunt aansluiten. Indien de webcam correct wordt ingeschakeld, is hij in staat om eigenhandig een internetverbinding tot stand te brengen. Hij biedt hierbij een ruime beeldschermresolutie van maar liefst 1280 x 720 pixels aan zodanig dat je van een uitstekende beeldkwaliteit kunt genieten.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie eindscore van 5 sterren aan waardoor we vermoeden dat dit voor vele klanten één van de beste webcam opties is gebleken. En dit alles wordt jou overigens aangeboden tegen een mooi en vriendelijk prijskaartje.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: het is misschien niet meteen een aanbieding in vergelijking met sommige andere apparaten binnen de lijst. Toch behoort deze webcam met microfoon, vanwege zijn vriendelijke prijskaartje, tot de goedkope webcams binnen zijn soort.

Voedingstype: de webcam maakt gebruik van een USB-aansluiting die je, met behulp van de 1,5 meter lange kabel, in de gelijknamige USB-poort van de laptop/ pc dient te pluggen.

Handig in gebruik: de combinatie van de Logitech RightLight 2 en de bijbehorende Logitech RightSound technologie zorgen ervoor dat slecht verlichte kamers geen enkel probleem vormen en eventuele achtergrondgeluiden worden weggefilterd.

Gebruiksgemak: de Logitech C270 webcam biedt een hoge beeldresolutie van 1280 x 720 pixels aan aangevuld met een beeldsnelheid van maar liefst 30 fps.

 

Nadelen:

Niet draadloos: indien je op zoek bent naar een draadloze webcam dan is dit exemplaar van Logitech niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Foscam W81 4K-webcam 3840 x 2160 Pixel Klemhouder, Standvoet

 

Ben je bereid om iets meer budget te spenderen aan een degelijke webcam dan kun je altijd nog kiezen voor dit unieke apparaatje van Foscam. Aan de positieve online reviews te zien, kunnen we alvast vermoeden dat hij tot de populairste webcams uit dit rijtje hoort wat de mooie score van 5 sterren zeker kan verklaren.

Het betreft een 4K webcam, recentelijk in 2024 uitgegeven door Foscam, die voorzien is van een hoge beeldschermresolutie van 3840 x 2160 pixels bij een beeldsnelheid van maar liefst 25 fps. In vergelijking met de standaard HD webcams betekent dit dus dat de beeldkwaliteit maar liefst dubbel zo goed is waardoor zelfs de kleinste details tijdens het videobellen duidelijk worden.

De webcam blijkt verder uitgerust met een handige USB-aansluiting en diverse functies gaande van de fotofunctie tot de aanwezigheid van een interne microfoon en autofocus. Kortom, een echt pareltje maar dan wel tegen een hoger prijskaartje.

 

Voordelen:

Webcamopties: de webcam is niet alleen voorzien van een USB-aansluiting en ingebouwde microfoon maar biedt daarnaast nog tal van handige functies aan. Denk maar aan de fotofunctie, de autofocus, de lichtbijstelling, de zoomfunctie, de privacy webcamcover en de montagevoet.

Systeemeisen: je kunt hem niet alleen in een Windows maar ook een MacOS programma gebruiken.

Gebruiksgemak: het is een vrij compact apparaatje inclusief licht gewicht wat hem bijzonder handzaam maakt in gebruik.

 

Nadelen:

Prijzig: het zal je allicht niet verwonderen dat deze Foscam webcam niet meteen over het laagste prijskaartje beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Webcm Full HD met super mooi beeld statief 110 graden view Usb

 

De Full HD webcam, jou aangeboden en geleverd door Safu, is de ideale webcam voor allround gebruik. Zo is hij niet alleen geschikt tijdens het gamen maar kan hij eveneens gebruikt worden voor zakelijke doeleinden gaande van meetings en presentaties tot videochats. 

De webcam, die overigens makkelijk aan de laptop of pc te koppelen is via de USB-aansluiting, is voorzien van een ingebouwde microfoon die in staat is om het onderscheid te maken tussen eventuele achtergrondgeluiden en je stem. Dit wordt aangevuld met een ruime beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels en een kijkhoek van wel 110 graden in combinatie met tal van webcamopties. Denk bijvoorbeeld maar aan de fotofunctie, de autofocus en de facetracking functie.

Ondanks het feit dat klanten alleen maar positief reageren op dit apparaat en hem belonen met 5 sterren, is het toch verstandig om even melding te maken van een hoger prijskaartje. Bovendien wordt de meegeleverde handleiding niet naar het Nederlands vertaald.

 

Voordelen:

Beeldscherm: de webcam is voorzien van een krachtige camera die probleemloos een kijkhoek van 110 graden én een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels garandeert.

Microfoon: het apparaatje is uitgerust met een geïntegreerde microfoon inclusief ruisfiltering.

Systeemeisen: hij kan gebruikt worden in combinatie met Windows XP/VISTA/win 8 /win 10 enMac OSX 

 

Nadelen:

Handleiding: jammer genoeg blijkt de handleiding enkel en alleen in het Engels beschikbaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Bizza Pro Webcam Full HD 1080p webcam, Incl. statief Windows & Mac 

 

Net zoals heel wat andere webcams uit dit lijstje, blijkt ook dit product van Bizza bedoeld als aanvulling bij je laptop en/ of pc. Dankzij de krachtige ingebouwde microfoon met ruisonderdrukking kan deze webcam perfect het onderscheid maken tussen je stem en eventuele achtergrondgeluiden wat het hem uitermate geschikt maakt om Zoom meetings te houden op zakelijk en/ of particulier vlak.

Hij blijkt verder voorzien van een Full HD beeldkwaliteit met een beeldresolutie van maar liefst 1920 x 1080 pixels en de mogelijkheid om hem zowel met een Windows dan wel MacOS programma te gebruiken. Het USB plug & play systeem maakt dat hij eenvoudig te installeren is, wat tegelijk weer bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

We zien dat klanten bijzonder tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid ervan wat moeiteloos heeft geleid tot een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Full HD webcam wordt geleverd inclusief een USB-kabeltje en een meertalige gebruiksaanwijzing.

Installatie: de combinatie van het kliksysteem en het eenvoudige plug & en play maken dat deze webcam eenvoudig te installeren is.

Handig in gebruik: eenmaal de webcam met de pc/ laptop verbonden is én correct werd ingeschakeld, zal hij zichzelf automatisch installeren. Vervolgens kun je gebruik maken van de verschillende webcamopties en de ingebouwde microfoon inclusief ruisonderdrukking.

 

Nadelen:

Niet draadloos: houd er wel rekening mee dat je deze webcam niet 100% draadloos kunt gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Trust Vero Streaming Webcam 1080p Full HD, tot 8 Megapixels

 

We sluiten het rijtje van de webcams af met deze unieke Full HD webcam jou aangeboden en geleverd door Vero. De webcam valt meteen op vanwege zijn “High Definition” beeldkwaliteit en bijzonder hoge resolutie tot maar liefst 8 megapixels (3840 x 2160). Dit wordt aangevuld met een geïntegreerde microfoon die bijdraagt aan de uiteindelijke geluidskwaliteit wat alleen maar een meerwaarde is tijdens (belangrijke) online videogesprekken.

Net zoals heel wat andere webcams uit ons lijstje, kun je ook dit exemplaar makkelijk met de laptop/ pc verbinden door gebruik te maken van de aanwezige USB-poort. Gebruik hiervoor de 1,5 meter lange USB kabel om de beide apparaten aan elkaar te koppelen.

Ondanks de vele positieve reacties van verschillende klanten en de mooie eindscore van 4,5 sterren, lijkt één koper niet helemaal tevreden van de aangeboden kwaliteit. Zo zou het heel wat moeite kosten om de webcam te laten focussen op objecten dichtbij.

 

Voordelen:

Beeldkwaliteit: deze Full HD webcam levert moeiteloos een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels met uitbreiding in de richting van maar liefst 8 megapixels.

Statief: de webcam wordt jou aangeboden inclusief een handig op te stellen statiefje.

Voeding: hij is voorzien van een USB-aansluiting zodanig dat je hem, door middel van een 1,5 meter lang kabeltje, probleemloos met de USB-aansluiting van je laptop kunt verbinden.

 

Nadelen:

Niet focussen: volgens één koper zou deze webcam echter niet in staat zijn om te focussen op objecten die zich dichtbij bevinden. Echter anderen lijken daar niet op te reageren en beschouwen het als één van de populairste en beste merken binnen dit segment.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Webcams Koopgids

 

De zoektocht naar een degelijke webcam hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Zo volstaat in de meeste gevallen een standaard exemplaar met de belangrijkste basisfuncties. Ben je echt toch benieuwd naar de verdere mogelijkheden dan lijkt het ons een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende webcams en eventuele aanbiedingen gaat vergelijken. We hebben het hier onder andere over de beeldkwaliteit, de resolutie, de aansluitingsmogelijkheden en de eventuele extra kenmerken.

Wat is een webcam en zijn gebruiksgemak

Een webcam is een handig apparaatje waarmee het mogelijk wordt gemaakt om de persoon aan de andere kant van de “denkbeeldige” lijn te zien. Uiteraard zie je die persoon dan niet in levende lijve maar wel in een online gegeven. Dat zou onder andere een meerwaarde kunnen betekenen wanneer je een videocall doet op vakantie of wanneer er een online sollicitatiegesprek op de planning staat. Of wanneer we, om 1 of andere reden ook, regelmatig van thuis uit werken en via het programma Zoom een vergadering en/ of presentatie willen inlassen.

Op basis van de uitvoering of montage kunnen we een onderscheid maken tussen de ingebouwde of losse webcams. De ingebouwde exemplaren worden beschouwd als een standaard onderdeel van de laptop of computer en zijn dus afhankelijk van een eigen speakersysteem. De losse webcams daarentegen zijn apparaatjes, vaak bijzonder compact en licht van gewicht, die je extern met je computer of televisietoestel kunt verbinden. In vergelijking met de ingebouwde varianten, zijn de losse webcams voorzien van een kwaliteitsvolle speaker en bijgevolg ook betere geluidskwaliteit.

 

Hoe kun je de webcam met de computer verbinden?

Gaat je voorkeur uit naar een externe of losse webcam dan is het uiteraard handig om te weten hoe je die met de computer of laptop kunt verbinden. Sommige losse webcams dien je gewoon naast de laptop of computer neer te zetten terwijl anderen dan weer geleverd worden inclusief klembevestiging. Wat betreft de verbindingsmogelijkheden zul je rekening moeten houden met de kenmerken van de webcam enerzijds en die van je laptop anderzijds.

Aangezien de meeste webcams niet zijn uitgerust met een ingebouwde accu, dien je ze met behulp van een, vaak meegeleverd USB-kabeltje, met de laptop of computer te verbinden. Kies je voor een webcam met accu dan hoef je deze niet per sé bedraad te verbinden maar volstaat een draadloze connectie wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

kunnen de meeste webcams eenvoudig met je laptop verbonden worden met behulp van een, vaak meegeleverd, USB-kabeltje. Echter bestaan er tegenwoordig ook al heel wat varianten die je gewoon draadloos met je computer kunt verbinden.

Daarnaast moet uiteraard ook het besturingssysteem overeenkomen. Een laptop met een Windows of Android besturingssysteem kun je maar moeilijk verbinden met een webcam waarop het MacOS of iOS systeem geïnstalleerd staat en omgekeerd.

 

Framerate, foto- en videoresolutie in functie van een goede beeldkwaliteit

Tijdens de zoektocht naar de best mogelijke webcam dien je eveneens aandachtig te zijn voor de uiteindelijke beeldkwaliteit. Deze wordt bepaald door de zogenaamde framerate, het aantal frames per seconde, en wordt aangeduid door “fps”. Hoe hoger het aantal frames per seconde, hoe vloeiender de beelden in elkaar overlopen en bijgevolg zorgen voor een optimale beeldkwaliteit.

Ben je op zoek naar een kwalitatieve én betaalbare webcam met een degelijke beeldkwaliteit dan zou een exemplaar met 30 fps eventueel kunnen volstaan. Echter zullen de meest recente webcams een framerate aanduiden van maar liefst 100 fps of misschien wel meer, waardoor ook het prijskaartje mogelijks wat duurder kan zijn.

De beeldkwaliteit wordt niet alleen bepaald door de framerate maar ook door de aangeboden resolutie; steevast weergegeven in pixels. Hier geldt eveneens; hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie en hoe beter de uiteindelijke beeldkwaliteit. Algemeen kunnen we stellen dat een webcam met een fotoresolutie van 800 x 600 pixels én een videoresolutie van 640 x 480 reeds behoorlijk goed zijn werk doet. Echter kun je vandaag de dag heel wat webcams spotten met een videoresolutie die oploopt tot 1600 x 1200 pixels.

 

Kies je voor een CMOS of CCD sensor?

Verder raden wij aan om ook even een kijkje te nemen naar het type sensor die in de webcam zit ingebouwd aangezien deze een belangrijke rol zal spelen bij het maken van beelden. Daarbij onderscheiden we de zogenaamde CMOS (Complimentary Metal-Oxide Semiconductor) en CCD (Charge-Coupled Device) sensoren.

De CMOS sensor is niet alleen voordelig qua prijs maar blijkt daarnaast ook energiezuinig te zijn en kan eender welke resolutie aan. Ben je echter op zoek naar een webcam waarmee je heel wat details kunt opnemen, dan kies je maar beter voor een CCD sensor. Let wel; deze zijn een pak duurder in de aanschaf!

Extra kenmerken en bijkomende functies

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde extra kenmerken en functiemogelijkheden die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo blijkt niet elke webcam uitgerust met een ingebouwde microfoon waardoor je achteraf nog op zoek moet naar een extern exemplaar. Dat betekent jammer genoeg een vervelende meerkost maar als je weet dat de geluidskwaliteit beter is dan de ingebouwde variant, dan is de keuze snel gemaakt.

Daarnaast kan het misschien ook wel handig zijn om te kiezen voor een webcam met een kantelbaar scherm. Een meegeleverde webcamhouder, afstandsbediening en de aanwezigheid van een autofocus functie kunnen eveneens als pluspunten ervaren worden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Webcam testen windows 10?

Wanneer je een laptop hebt met het Windows 10 besturingssysteem dan kun je de test makkelijk uitvoeren door middel van de ingebouwde Camera App te gebruiken.

Daarnaast kun je de webcam ook snel even testen met behulp van Skype. Indien je Skype nog niet op de laptop geïnstalleerd hebt, dan raden wij jou aan om dit snel even in orde te maken om vervolgens de test probleemloos uit te voeren. Eenmaal Skype correct geïnstalleerd, dien je het programma te openen om vervolgens naar “Instellingen” te gaan. Klik daarbij op de knop “Audio & Video” waarmee je de camera van je laptop, en bijgevolg ook webcam, uitvoerig kunt testen.

Q2: Wat is een webcam en hoe werkt hij?

Een webcam is een handig technologisch apparaatje waarmee het mogelijk wordt gemaakt om de persoon waarmee je belt, ook effectief op beeld te zien. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen de ingebouwde webcam die standaard in de meeste computers, laptops en tablets wordt geïntegreerd en de losse varianten. 

De losse webcam exemplaren zijn bedoeld om op de laptop of tablet vast te klikken of gewoon ergens op een vlakke ondergrond neer te plaatsen. Het zijn vaak compacte lichtgewicht apparaatjes die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en voorzien zijn van een extra versterker en vaak ook ingebouwde microfoon. Wat betekent dat ze, in tegenstelling tot de ingebouwde webcams, in staat zijn om een betere geluidskwaliteit te leveren.

 

Q3: Hoe zet ik mijn webcam aan op de laptop?

Wanneer je laptop gebruik maakt van het Windows 10 besturingssysteem en je niet helemaal weet waar en hoe je de webcam kunt aanzetten, dan komt dit volgende stappenplannetje misschien wel goed van pas.

Uiteraard dien je in eerste instantie de laptop op te starten zodat vervolgens de knop Windows “Start” verschijnt alsook de mogelijkheid om verder door te klikken naar “Configuratiescherm”. Klik vervolgens op het icoontje “Hardware en geluiden” met de optie “label Device Manager”. Op die manier wordt het apparaatbeheer van Windows probleemloos voor jou geopend.

Aan de linkerkant vind je ondertussen het icoontje “Devices Imaging” terug. Door daarop te klikken krijg je de ingebouwde webcam invoer helemaal te zien. Wil je de webcam vervolgens ook effectief inschakelen dan kun je dit eveneens via dit tabblad uitvoeren.

 

Q4: Hoe kan ik mijn webcam vinden?

Ben je benieuwd waar de webcam van je laptop zich bevindt en wil je hier graag naar op zoek? Dan kun je op het internet alvast verschillende stappenplannetjes opvragen die je perfect naar het antwoord leiden. Om je de zoektocht echter te besparen, vatten wij het graag even in een notendop voor je samen.

Ga daarom even naar “Apparaten en Printers” waar je vervolgens de functie “Apparaatbeheer” zult zien staan. Klik op het woord “Apparaatbeheer” om vervolgens verder door te gaan naar “Beeldapparaten of Camera’s” zodat er uiteindelijk een volledig menu uitklapt. Door met de rechtermuisknop op het woordje “Webcam” te klikken, krijg je inzage in alle info over de webcam.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES