6 beste USB-hubs Test van 2024

Laatste update: 18.05.24

 

Beste USB-hubs – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wil je je laptop of computer graag uitbreiden met enkele USB-poorten? Dan raden wij jou aan om op zoek te gaan naar een degelijke USB-hub. Daar het assortiment vandaag de dag behoorlijk ruim is en de keuze bijgevolg niet altijd even makkelijk, willen wij jou graag op weg helpen. In de tabel hieronder kun je dan ook 3 toppertjes raadplegen, elk voorzien van de nodige voor- en nadelen. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de LifeGoods 8720195250425 – Usb-hub gekenmerkt door maar liefst 7 afzonderlijke USB 3.0 poorten met een dataoverdrachtsnelheid van 5 Gbps. Daarnaast lijkt ook de Anker 4-port USB 3.0 Ultra Slim Data Hub een goed alternatief te zijn en geschikt voor verschillende soorten Macbooks en Imac.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste USB-hubs (Reviews) van 2024

 

Of de beste USB-hub ook degene is met de laagste prijs, dat valt nog even af te wachten. Feit is dat het ruime assortiment vaak voor heel wat keuzestress zorgt. Kies je voor een powered USB-hub, een wireless USB-hub of toch liever een USB-hub met voeding onder de vorm van een adapter? Verder zul je ook een keuze moeten maken tussen de verschillende merken en diverse mogelijkheden. Naast de traditionele USB 3.0 hub kun je tegenwoordig zelfs kiezen voor de USB 3.1 hub, de USB-C hub of de USB-hub voor Mac toestellen. De 6 topproducten hieronder zijn bedoeld om de keuze iets makkelijker te maken.

 

1. LifeGoods 8720195250425 – Usb-hub – USB 3.0 A – Data & Stroom LifeGoods

 

Een tekort aan USB-poorten? Dan is de LifeGoods USB-hub 3.0 precies waar jij naar op zoek bent. Het langwerpige rechthoekige apparaatje kent een totale afmeting van 4,7 bij 12,8 cm en biedt maar liefst 7 afzonderlijke USB 3.0 ingangen aan waarbij een dataoverdrachtsnelheid van maar liefst 5 Gbps wordt geleverd. Hij is dus zowaar 10 keer sneller dan de traditionele USB 2.0 en maakt het mogelijk om een bijvoorbeeld een extern keyboard, een PS4, muis of USB-fan gelijktijdig aan te sluiten.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want daarnaast kun je de 7 USB 3.0 poorten – indien gewenst – allen tegelijkertijd gebruiken. Daarbij is het eveneens mogelijk om de poorten handmatig aan dan wel uit te schakelen zodoende zoveel mogelijk energie te besparen. Zodra een USB 3.0-poort wordt ingeschakeld, zal er een donkerblauw ledlampje beginnen branden. Verder blijkt deze USB-hub compatibel met diverse besturingssystemen gaande van Windows en Linux tot Mac OS wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

In tegenstelling tot heel wat andere USB-hubs, blijkt dit apparaat eveneens uitgerust met een externe voedingsbron wat betekent dat de hub ook perfect werkt enkel en alleen met het stopcontact. Hoewel een kleine minderheid van de klanten vindt dat de hub vrij kwetsbaar is, zijn de meesten wel overtuigd getuige de mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de USB-hub werkt volgens een plug & play principe en kan daarnaast ook enkel en alleen met het stopcontact functioneren dankzij de externe voedingsbron.

Verpakkingsinhoud: de USB-hub met 7 USB 3.0 poorten wordt geleverd inclusief een 1,3 meter lange stekker, een 1 meter lange USB 3.0 kabel en een informatieve handleiding.

Ledverlichting: je kunt de 7 poorten handmatig aan/ uitschakelen en dit wordt bijgestaan door een donkerblauw ledlampje. Zodra je een USB-poort inschakelt, zal ook het ledlampje beginnen branden.

Dataoverdrachtsnelheid: je geniet maar liefst 7 afzonderlijke USB 3.0 poorten die een unieke dataoverdrachtsnelheid van wel 5 Gbps leveren.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: enkele klanten zijn van mening dat de USB-hub vrij kwetsbaar is en bijgevolg snel stuk gaat.

Geen USB-C: ben je op zoek naar een USB-C hub dan is dit apparaatje van LifeGoods misschien niet de allerbeste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Anker 4-port USB 3.0 Ultra Slim Data Hub Voor Macbook, Mac Pro-Mini, Imac

 

Net zoals het vorige product biedt ook deze Anker USB-hub de mogelijkheid aan om het aantal USB-poorten met maar liefst 4 extra poorten uit te breiden. Hij is speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met je Macbook toestel maar kan ook perfect voor een Mac Pro, een Mac Mini of Imac apparaat worden aangeschaft.

De Anker 4-port USB 3.0 Ultra Slim Data Hub wordt gekenmerkt door een compact en lichtgewicht design wat hem dan weer handig en comfortabel maakt in gebruik. Houd er wel rekening mee dat hij enkel de USB 3.0 A standaard ondersteunt en dus geen goede aanbeveling is indien je een HDMI, USB-C of USB 3.1 aansluiting hebt.

In het algemeen zien we dat klanten duidelijk tevreden zijn over de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van deze USB-hub. Slechts één koper maakt melding van een kwetsbaar apparaatje dat alleen gebruikt kan worden in combinatie met USB apparaten die weinig stroom verlangen.

 

Voordelen:

Formaat: de USB-hub is behoorlijk compact van formaat en wordt verder aangevuld met een relatief laag gewicht. Dit maakt hem handig in gebruik en makkelijk op te bergen of mee te nemen.

4-port: het betreft een 4-port USB-hub wat betekent dat hij maar liefst 4 extra USB-poorten zal aanbieden.

Standaard: deze USB-hub ondersteunt zonder problemen een USB 3.0 A standaard en kan gebruikt worden in combinatie met verschillende soorten Macbooks en Imec laptops.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: volgens één koper kun je dit apparaat enkel en alleen gebruiken in combinatie met USB devices die zelf weinig stroom nodig hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Speedlink Snappy Slim Usb Hub 4-Port 4 USB 2.0 poorten

 

Tussen goedkope USB-hubs zul je vast en zeker dit exemplaar van het bekende, en misschien ook wel meteen het beste merk Speedlink kunnen spotten. In tegenstelling tot de vorige 2 apparaten, doet het lage prijskaartje hier vermoeden dat het wel eens om een aanbieding zou kunnen gaan.

Met behulp van deze unieke Snappy Slim USB-hub kun jij je laptop of pc zonder problemen met maar liefst 4 extra USB 2.0 poorten gaan uitbreiden. Hij mag dan wel compact en licht van gewicht zijn, toch is hij behoorlijk krachtig en kan hij moeiteloos een snelle gegevensoverdracht garanderen van wel 480 Mbit/s. Daarnaast is hij uitgerust met een ingebouwde 8 cm lange USB-stekker waarmee je hem aan je pc of MAC kunt koppelen en bijgevolg een extra kabeltje volledig overbodig wordt gemaakt.

Kortom, het is de geschikte USB-hub om bijvoorbeeld je laptop zonder problemen uit te breiden met bijvoorbeeld een toetsenbord en/ of een computermuis. We zien dat klanten over het algemeen overtuigd zijn van hun aankoop wat resulteert in een mooie score van 4,4 sterren.

 

Voordelen:

Design: de USB-hub is behoorlijk compact en licht van gewicht en bovendien beschikbaar in een witte of zwarte kleur.

USB-stekker: hij wordt gekenmerkt door een geïntegreerde USB-stekker waardoor een extra meegeleverd kabeltje helemaal geen noodzaak meer wordt.

Compatibel: je kunt hem probleemloos aansluiten op je laptop of Macbook.

 

Nadelen:

Enkel USB 2.0: jammer genoeg is deze USB-hub enkel en alleen geschikt om een USB 2.0 standaard te ondersteunen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. USB-C adapter voor MacBook (Thunderbolt 3) met 4K HDMI & VGA en 7 andere poorten

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een USB-hub die net iets meer mogelijkheden aanbiedt? Dan kunnen wij jou dit exemplaar van Ugreen ten stelligste aanbevelen. Ondanks de vele positieve reacties en klanten die overtuigd zijn van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, zul je toch rekening moeten houden met het hogere prijskaartje. Desondanks krijg je wel waar voor je geld.

Deze 9-in-1 USB-C adapter Pro maakt het mogelijk om het aantal USB-poorten van je pc en/ of Macbook met maar liefst 9 poorten uit te breiden. En bovendien gaat het hier niet om de minste! Zo ben je verzekerd van maar liefst 3 USB 3.0 poorten die een datatransfer snelheid behalen van wel 5Gpbs. Dit wordt aangevuld met een HDMI, een VGA, 2 USB-C, een SD & micro SD kaartlezer en zelfs een ethernet poort.

Daarnaast blijkt hij behoorlijk compact en relatief beperkt in gewicht wat hem comfortabel en aangenaam maakt in gebruik. Kortom, met deze unieke USB-hub kies je voor een volwaardig apparaatje waardoor je diverse externe devices op je laptop of Macbook kunt aansluiten.

 

Voordelen:

Voeding: je kunt deze USB-hub zonder problemen opladen door middel van de USB-C poort.

Gebruiksvriendelijk: de combinatie tussen het compacte design enerzijds en het beperkte gewicht anderzijds maken van dit apparaatje een schot in de roos.

Ingang: de USB-hub wordt gekenmerkt door een USB-C of Thunderbolt 3 ingang.

Uitgang: hij wordt verder aangevuld met een standaard USB-C uitgang alsook een HDMI, VGA, ethernet, SD & microSD kaartlezer en maar liefst 3 USB 3.0 uitgangen.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar de USB-hub met de laagste prijs dan zal het dit exemplaar alvast niet zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gembird USB-hub 7 poorten USB 2.0 Externe USB-hub

 

Net zoals het vorige apparaatje, kan ook deze USB-hub van Gembird tot de geavanceerde hubs worden gerekend. Hij telt maar liefst 7 afzonderlijke externe USB-poorten en blijkt geschikt voor gebruik op je laptop. Wil je dus je pc graag uitbreiden met bijvoorbeeld een toetsenbord, een extra beeldscherm en een computermuis? Dan is deze externe 7 poorts USB-hub een goede aanbeveling.

Ook dit apparaatje wordt gekenmerkt door een behoorlijk compact formaat en blijkt eveneens relatief beperkt in gewicht. Deze combinatie maakt hem bijzonder handzaam en eenvoudig om overal mee naartoe te nemen. Houd er wel rekening mee dat hij enkel en alleen de USB 2.0 standaard ondersteunt en er bijvoorbeeld geen sprake is van een HDMI en/ of VGA uitgang.

Een blik op de online reviews toont aan dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn. Zo zijn sommige klanten echt wel overtuigd van hun aankoop terwijl andere kopers de USB-hub behoorlijk beperkt en matig van kwaliteit vinden.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het lage prijskaartje waardoor hij vast en zeker tot de populairste hubs behoort.

Comfort: de combinatie tussen het compacte formaat en het lichte gewicht maken van deze USB-hub een handzaam apparaatje.

7-poorts: het betreft een 7-poorts USB-hub die moeiteloos 7 keer een USB 2.0 standaard zal ondersteunen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Sitecom CN-085 4 poort USB 3.0 Hub Macbook, Chromebook, Ultrabook

 

Of je nu over een Macbook, Chromebook, Ultrabook of gewone authentieke notebook beschikt; deze Sitecom USB-hub is alvast een goede aanbeveling. Het is een compact en lichtgewicht apparaatje dat maar liefst 4 externe poorten telt en bijgevolg het aantal poorten van je laptop makkelijk kan uitbreiden.

De CN-085 USB 3.0 Fast Charging Hub van het bekende merk Sitecom ondersteunt moeiteloos de USB 3.0 standaard en wordt jou aangeboden inclusief een externe stroomadapter. Bovendien ondersteunt dit apparaatje alle soorten USB-apparaten ongeacht het feit of deze een hoger stroomverbruik kennen of niet. Denk hierbij maar aan je tablet, digitale camera of telefoon.

Jammer genoeg blijken niet alle verwachtingen van de klanten ingelost en zijn er toch enkelen die nog niet overtuigd blijken van de kwaliteit. Echter blijkt de overgrote meerderheid tevreden te zijn met hun aankoop en het product ook aan te raden.

 

Voordelen:

Comfort: de USB-hub wordt geleverd in een stevige verpakking en is niet alleen compact maar ook licht van gewicht.

Handig in gebruik: je kunt hem probleemloos gebruiken in combinatie met je chromebook, ultrabook, notebook of Macbook en hij blijkt hierbij alle USB-apparaten te ondersteunen. (Ook degene die een hoger stroomverbruik kennen.)

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg moeten we vaststellen dat enkele klanten toch niet helemaal overtuigd blijken van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

USB-hubs Koopgids

 

Wil je meerdere devices op je laptop kunnen aansluiten dan kan de aanschaf van een USB-hub een meer dan terechte aanbeveling zijn. Toch willen wij er even op wijzen dat er wel degelijk verschillende types bestaan en het bijgevolg belangrijk is om, tijdens het vergelijken, ook te letten op de aansluitingsmogelijkheden. Wees daarnaast evenzeer aandachtig voor de gebruikte voeding, de snelheid, de functiemogelijkheden en het prijskaartje. Sommige USB-hubs kunnen best wel prijzig zijn en dan zijn leuke aanbiedingen en/ of promoties altijd welkom.

Wat is een USB-hub en het gebruiksgemak

Net zoals een splitter, is ook een USB-hub een handig technologisch apparaatje waarbij 1 USB-poort in een mum van tijd wordt omgevormd tot 2 of meerdere USB-poorten. Hij maakt het dus mogelijk om meerdere externe devices aan je laptop of computer te koppelen, ook al beschikt die laatste over slechts 1 USB-poort. Extra handig dus indien je zowel de printer, tablet alsook dj controller set op hetzelfde moment met je laptop of computer wilt gaan verbinden.

Toch willen we aanraden om niet zomaar de eerste de beste USB-hub aan te kopen. De verschillende types, snelheden en functiemogelijkheden zorgen ervoor dat het maken van een weloverwogen keuze een pak belangrijker wordt. Daar de meeste traditionele USB-hubs vroeger enkel en alleen over een 2.0 en/ of 3.0 USB-poort beschikten, zijn er vandaag de dag heel wat exemplaren die nog tal van andere standaarden ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan een HDMI, USB-C of micro SD-ingang. De gebruikte standaarden bepaalt bovendien ook de snelheid waarmee de USB-hub functioneert.

 

De verschillende types en gebruikte materialen

Op het eerste zicht zouden we kunnen zeggen dat alle USB-hubs behoorlijk veel op elkaar lijken. Echter is er wel degelijk heel wat onderscheid te vinden tussen de verschillende soorten. Zo zul je zien dat sommige USB-hubs slechts beperkte standaarden ondersteunen zoals een USB 2.0 en/ of USB 3.0 poort. De iets meer geavanceerde exemplaren kunnen daarnaast ook nog tal van andere ingangen bevatten zoals een USB-C poort en/ of een HDMI aansluiting. Algemeen bevatten de meeste eenvoudige USB-hubs maximaal zo’n 4 poorten en starten de geavanceerde exemplaren vanaf 4 poorten.

Naast het aantal poorten kunnen we ook een onderscheid maken op basis van de gebruikte materiaalsoorten. Daar USB-hubs fungeren op basis van elektrische energie én bijgevolg dus warmte zullen genereren, is het belangrijk om te investeren in correct materiaalgebruik. Om die reden zijn USB-hubs vervaardigd uit aluminium vaak veel kwalitatiever en effectiever dan hun tegenpolen die uit plastic zijn gemaakt.

 

De werking, aansluiting en plug-and-play functie

USB-hubs fungeren op basis van elektrische energie en kunnen makkelijk en snel op je computer of laptop worden aangesloten. Toch moeten we er meteen bij vermelden dat de manier van aansluiting lichtjes kan veranderen naargelang het type USB-hub dat je besluit aan te kopen.

Kies je voor een USB-hub met een zogenaamde plug-and-play functie, zoals in bij de meeste apparaten het geval is, dan heeft de installatie niet zoveel voeten in de aarde. Plaats de USB-hub in de USB-poort van je laptop of computer en klaar is Kees! Je hoeft er dus verder niets aan te doen, geen elementen te installeren of zaken te configureren.

Wanneer je echter een USB-hub aankoopt die niet voorzien is van deze plug-and-play functie, dan zul je zelf nog het apparaatje moeten installeren én configureren. In dergelijke gevallen wordt er uiteraard op het moment van aankoop, een geschikt stuurprogramma meegeleverd. Als je dus niet zo technisch aangelegd bent, dan is deze optie van installeren niet meteen de meest geschikte.

Voeding en snelheid

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de snelheid en de voeding. Qua snelheid weten we al dat deze bepaald wordt door de standaarden die door de USB-hub worden ondersteund. Een USB-hub die, naast de eenvoudige 2.0 en 3.0 poorten, eveneens voorzien is van een HDMI of USB-C aansluiting zal doorgaans een hogere snelheid aanbieden dan een standaard USB-hub die enkel over de eenvoudige ingangen beschikt.

Qua voeding kunnen we dan weer een onderscheid maken tussen de USB-hubs met adapter enerzijds en de exemplaren die op hun eigen stroom kunnen werken anderzijds. Aangezien sommige USB-apparaten een aanzienlijke hoeveelheid stroom verlangen, kan een USB-hub met adapter een betere optie zijn. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een USB-hub en wat doet hij?

Een USB-hub, in feite een soort van splitter, is een handig apparaatje waarmee je van slechts 1 USB-poort meerdere USB-poorten kunt maken. Dit zou bijvoorbeeld wel handig kunnen zijn indien je pc of laptop niet over voldoende USB-poorten beschikt om meerdere externe apparaten op aan te sluiten.

Echter is het wel belangrijk om niet zomaar de eerste de beste USB-hub aan te kopen. Besef dat er meerdere modellen op de markt gebracht zijn waarvan de meeste standaard USB 2.0 en USB 3.0 poorten zullen aanvaarden. Tegenwoordig bestaan er ook exemplaren die een USB 3.1 standaard, HDMI ingang en/ of USB-C ingang zullen ondersteunen. Kortom, heel wat keuze en bijgevolg heel wat knopen om door te hakken.

Q2: Hoe werkt een USB-hub?

De werking is afhankelijk van het type USB-hub dat je besluit aan te kopen. In de meeste gevallen zal het echter om een plug-and-play systeem gaan waarbij je de USB-hub alleen maar hoeft aan te sluiten op je computer/ laptop en het apparaatje vervolgens de rest doet. Indien je niet zo technisch bent aangelegd, dan kan zo een kant-en-klaar apparaatje alvast een goede aanbeveling zijn.

Andere USB-hubs bieden je echter de mogelijkheid aan bijvoorbeeld de werking van de USB-poorten te gaan aanpassen. Dit kunnen ze doen door de stroomsterkte correct in te stellen. Kies je voor één van deze USB-hubs, besef dan wel dat je de installatie én de configuratie volledig zelfstandig zult moeten uitvoeren. Uiteraard krijg je het daarvoor noodzakelijke stuurprogramma gewoon met de USB-hub meegeleverd. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES