Wat is wifi direct?

Laatste update: 26.04.24

 

Wifi, WLAN en draadloos internet; wat wordt hier precies mee bedoeld en welke mogelijkheden zijn er? Wat is wifi en wat is het verschil met wifi direct? En wat is een WLAN verbinding dan? Vind jij deze begrippen ook best verwarrend en wil je er voor eens en altijd duidelijkheid over scheppen? Aarzel dan niet en ga samen met ons mee op ontdekking!
ComputerComputer

Wat is wifi?

Laten we even van bij het begin beginnen en bepalen wat nu eigenlijk precies bedoeld wordt met wifi. Wat is wifi, WLAN en/ of draadloos internet nou precies en hoe verhouden ze zich tegenover elkaar? Wat is de betekenis van wifi, wat wordt bedoeld met een wifi verbinding (ook vaak omschreven als “wifi-verbinding”) én vooral “hoe werkt wifi?”. 

Hoewel vaak geschreven als “Wi-Fi” of “WiFi” is “wifi” de enige juiste en officiële term en de afkorting van de Engelstalige omschrijving “Wireless Fidelity”. De naam werd uitgevonden met een – toch wel lichte – knipoog naar de bekende HiFi audioterm die staat voor High Fidelity (hoge graad van betrouwbaarheid) en daarmee bijgevolg de betrouwbaarheid van het draadloos verbinden wil benadrukken. 

Wifi wordt dan ook beschouwd als een officieel certificatielabel voor allerhande draadloze netwerkapparatuur. In mensentaal betekent dit dus dat apparatuur die aan dit certificatielabel kan voldoen, zonder problemen/ hinder met elkaar kan communiceren ongeacht het merk. Zo kan een draadloze router van merk A perfect verbonden worden met een ontvanger van merk B zonder dat dit tot problemen oplevert. 

Daarbij kunnen wifi producten uitzenden op 2 frequentiebanden (single of dual-band) gaande van de traditionele 2,4 GHz band tot de steeds populairder wordende 5 GHz-band. Hoewel beide frequentiebanden 100% licentievrij te gebruiken zijn, dien je wel rekening te houden met bepaalde voorwaarden. Zo wordt het maximale zendvermogen in de 2,4 GHz frequentieband beperkt tot 100 mW en op de 5 GHz band tot zo’n 1000 mW.

Maar waarvoor wordt wifi dan uiteindelijk gebruikt? Hoewel velen vermoeden dat wifi enkel internet gericht is, is dat slechts één van de vele toepassingsvelden. Wifi wordt inderdaad gebruikt om een draadloos netwerk te creëren – overigens omschreven als WLAN (wat meteen de betekenis WLAN verklaart). Maar wifi is natuurlijk veel meer dan enkel en alleen draadloos internet, het biedt eveneens de mogelijkheid om apparaten draadloos met elkaar te verbinden denk onder meer aan draadloos printen, het draadloos aansluiten van je mediaplayer of het draadloos streamen van muziek/ films vanaf je laptop/ tablet naar het televisietoestel. 

Wat is wifi direct en welke mogelijkheden biedt het?

Dat wifi – inclusief het bekende wifi logo – vooral bekend staat vanwege het draadloze internet maar uiteindelijk heel wat meer in zijn mars heeft, hoeft onderhand niet langer te worden verduidelijkt. Dat de wifi naam veel te maken heeft met het bekende audioformat HiFi en bijgevolg verwijst naar een hoge mate van betrouwbaarheid, al evenmin. Maar nu we weten waar wifi voor staat, wat wordt dan weer bedoeld met wifi direct? Waar heeft men het over als men spreekt over wifi direct bij Windows 10 of wifi direct op je Iphone? 

Een belangrijke hint in de term “wifi direct” heeft uiteraard alles te maken met het woordje “wifi”. Wifi direct is bijgevolg een manier om gegevens meteen en geheel draadloos met elkaar uit te wisselen als in “direct voor elkaar”. Je zou het fenomeen misschien nog het beste kunnen vergelijken met bluetooth. Door 2 of meerdere apparaten in de bluetooth modus te schakelen, kun je ze met elkaar verbinden en op die manier gegevens met elkaar gaan delen. Let wel; niet alleen de bluetooth functie dient daarvoor ingeschakeld te zijn, de beide apparaten dienen ook in elkaars gezichtsveld te liggen! In dat aspect biedt wifi direct net iets meer voordelen en mogelijkheden daar er minder beperkingen gelden in vergelijking met de bekende bluetooth functie.

Maar toch moeten we enkele kanttekeningen maken, want hoewel wifi direct een groter bereik hanteert dan bluetooth, is niet elk apparaat in staat om een wifi direct connectie aan te maken. Zo beschikken de Windows 10 versie alsook de laatste Iphone en andere recente smartphone modellen automatisch over een aparte wifi direct optie. Met behulp van deze optie kun je dus een directe draadloze verbinding tot stand brengen tussen 2 verschillende apparaten die niet noodzakelijkerwijze ook over hetzelfde besturingssysteem beschikken – weliswaar op voorwaarde dat beide toestellen over de betreffende wifi direct optie beschikken. Zo zou je bijvoorbeeld een toestel van Samsung met wifi direct probleemloos aan een Iphone met wifi direct kunnen koppelen.

Kortom; wifi direct is net zoals bluetooth een manier om gegevens tussen 2 verschillende toestellen uit te wisselen. Het enige – en meteen ook grootste – verschil tussen de beide fenomenen is de manier waarop dit gebeurt. Zo zal wifi direct gebruik maken van de aanwezige wifi verbinding om data en gegevens te verzenden. Daardoor gebeurt het verzenden van data niet alleen sneller maar is het tevens ook mogelijk om grotere bestanden te kopiëren, wat bijvoorbeeld moeilijker gaat op basis van bluetooth. Daarnaast moet het systeem/ het apparaat de optie tot wifi direct (app) uiteraard ook ondersteunen.

 

Voor- én nadelen van wifi direct

Nog niet helemaal overtuigd? Laten we dan samen even de voor- én nadelen van het gebruik van wifi direct op een rijtje zetten. Zo steunt het principe van wifi direct op het gebruik van de reeds bestaande wifi verbinding wat betekent dat de overdracht van gegevens tussen 2 toestellen niet alleen sneller verloopt maar ook krachtiger blijkt. Zo kun je moeiteloos grotere bestanden gaan kopiëren en overdragen, wat bijvoorbeeld bij een gewone standaard bluetooth functie niet voor mogelijk kan gehouden worden. 

Maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen of minpuntjes aan het gebruik van wifi direct verbonden waar je niet al te licht mee moet omspringen. Zo dienen de toestellen die een verbinding aangaan – overigens net zoals bij de bluetooth functie – in elkaars gezichtsveld te liggen. Daarnaast moet het apparaat – ongeacht het gebruikte besturingssysteem – eveneens over de optie van wifi direct beschikken. Tot slot is er ook nog een extra bijkomende applicatie nodig om van deze wifi direct optie ook effectief gebruik te maken. Let wel; dit laatste minpuntje is vooral gerelateerd aan het gebruik van wifi direct met je smartphone en niet zozeer laptop gebonden.

 

Printen via wifi direct

Nu we weten dat wifi direct gebruik maakt van een draadloze verbinding om data gegevens over te dragen – mits enkele voornoemde voorwaarden – is het niet zo moeilijk om te achterhalen hoe een wifi direct printer precies functioneert. Uiteraard is het – zoals reeds in het voorgaande stukje – wel belangrijk dat de beide apparaten over de desbetreffende wifi direct functie beschikken. Stel dat de gegevensoverdracht gebeurt tussen je laptop en printer of smartphone en printer, dan moeten deze beide apparaten over de wifi direct optie beschikken en in het geval van de smartphone sprake zijn van een wifi direct app.

Door op beide apparaten vervolgens de befaamde wifi direct optie in te schakelen, kun je een draadloze directe verbinding tussen de 2 systemen creëren. Daarbij is het gebruikte bestuurssysteem van minder groot belang. In tegenstelling tot een printer met bluetooth en wifi, biedt een printer met wifi direct de optie om de gegevensoverdracht sneller te laten verlopen ongeacht de grootte van het gekopieerde bestand. Kortom, het gebruik van de wifi direct optie is – indien mogelijk – makkelijker dan bijvoorbeeld omstreden tewerk te gaan met een USB-hub of USB-stick.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES