Wat is beter; QLED vs OLED

Laatste update: 25.04.24

 

Op zoek naar een (nieuwe) beste smart tv? Dan zul je op verschillende vlakken al gauw keuzes moeten maken. Misschien wel de belangrijkste dient zich aan op het gebied van schermtypes waarbij OLED en QLED steeds meer aan populariteit lijken in te winnen. Maar wat is een OLED scherm en welke voordelen biedt een QLED beeldscherm? Wij zoeken het graag voor jou uit zodanig dat jij gericht kunt kiezen tussen OLED of QLED.

 

De evolutie van tv-technologie

We kunnen het niet ontkennen; tegenwoordig zijn het echt wel bijzonder mooie dagen voor de steeds verder evoluerende tv-technologie. Zelfs de beste en meest gesofisticeerde smart tv’s zijn vandaag de dag niet meer uniek; Ultra HD 4K wordt steeds vaker een feit en zelfs de recent op de markt gebrachte 8K tv’s zijn aan een steeds duidelijker wordende opmars bezig. HDR is nu eenmaal makkelijk en goed toegankelijk en dankzij de mogelijkheid tot streaming kunnen we tevens genieten van een oneindig aanbod aan videocontent; wat het geheel alleen maar interessanter maakt natuurlijk.

Anderzijds zorgt deze evolutie in de tv-technologie ook voor heel wat nieuwe marketingtermen waarbij de vergelijking tussen de 2 meest bekende technologieën OLED en QLED misschien wel de belangrijkste blijkt. Maar wat is het precies en waar zit het verschil tussen OLED en QLED eigenlijk? Welke voordelen biedt elk van 2 rivalen en zijn er ook minpuntjes aan verbonden? Wij zoeken het even voor je uit zodat je een weldoordachte keuze kunt maken tussen QLED of OLED.

 

Wat is OLED?

Om een goede beslissing te kunnen nemen, is het uiteraard aangewezen om voldoende op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en de eventuele verschillen tussen OLED vs QLED. Laat ons daarom in eerste instantie even focussen op OLED want wat is OLED tv nu eigenlijk en welke kenmerkende karaktereigenschappen worden daarbij geprofileerd?

De term OLED slaat terug op de Engelse benaming “Organic Light Emitting Diode” wat meteen aanduidt dat het scherm oorspronkelijk van organisch materiaal gemaakt werd én daarbij gebruik maakt van carbon tussen de 2 afzonderlijke geleiders. Het OLED scherm kan als het ware beschouwd worden als een halfgeleiderlichtbron die – zodra er stroom door passeert – in staat is om de pixels op het tv-scherm te activeren. Eenvoudig geformuleerd, betekent het dus dat de pixels in staat zijn om hun eigen licht te produceren waarbij elke pixel gebruik maakt van een persoonlijk ledlampje. Een dergelijke werking garandeert een nauwkeurige kleurweergave. 

En in het geval de tv pixels zwart moeten zijn, zijn ze in staat om geheel automatisch uit te schakelen wat de zwarte kleur net zo ontzettend realistisch maakt. Dit komt vooral goed tot uiting wanneer er zich een donkere scène afspeelt in documentaires, series of films. Bovendien is deze perfect zwarte kleur meteen ook het grootste verschil met de klassieke LCD schermen waar de ingebouwde LCD achtergrondverlichting de zwarte kleur eerder grijzig en dof maakt.

Dergelijke pluspunten hebben bijgedragen aan een stijgende populariteit wat betekent dat er vandaag de dag dan ook een ruim assortiment aan OLED tv’s voorhanden is. Diverse bekende merken hebben gretig gebruik gemaakt van vraag en aanbod en wedijveren met elkaar om de beste OLED tv aller tijden. Zo bleek de LG OLED55G1RLA alvast de beste OLED tv in 2020 én slaagde datzelfde product erin om ook het jaar erop de titel “beste OLED tv in 2021” weg te kapen. Het betreft hier steevast een degelijk tv toestel met maar liefst 4K beeldkwaliteit hoewel de 8K OLED schermen eveneens aan een duidelijke opmars begonnen zijn.

Wat is OLED nu precies wordt zo onderhand wel duidelijk alsook de werking en pluspunten versus de betekenis. Ben je overtuigd van de mogelijkheden die een OLED scherm te bieden heeft, dan zul je al gauw in contact komen met bijbehorende termen zoals Amoled en/ of Nano Cell. Zo is de keuze tussen Nano Cell vs OLED vrij eenvoudig en voor de hand liggend. Aangezien de zwarte beeldschermen/ pixels bij Nano Cell eerder grijs en dof aantonen, is OLED hier wel degelijk de betere variant. 

De keuze tussen Amoled vs OLED is misschien net iets ingewikkelder. Daar manifesteert het verschil zich hoofdzakelijk op het gebied van nauwkeurigheid waarbij Amoled in staat is om pixels nog net iets preciezer aan/ uit te zetten. Maar als het gaat om tv-schermen is de keuze voor OLED voor de hand liggend aangezien Amoled hoofdzakelijk binnen het segment van de telefoons en smartphones wordt gebruikt.

 

Wat is Qled?

Dat brengt ons dus meteen bij het volgende puntje; “wat is QLED” en waar precies zit het verschil tussen QLED en OLED? En hoe zit het met de keuze tussen Nano Cell vs QLED; is deze even voor de hand liggend als in het voorgaande stukje met OLED? Kortom, er steken meteen heel wat vragen de kop op zodra je besluit op zoek te gaan naar een kwalitatieve QLED tv. 

Net zoals OLED slaat ook QLED terug op een Engelse term; “Quantom-dot Light Emitting Diode” waarbij de technologie – mede dankzij Sony – voor het eerst het levenslicht zag in 2013. Kort daarop begon ook het bekende merk Samsung met het aanbieden van Samsung QLED televisietoestellen waarna een licentiepartnerschap met tal van andere fabrikanten meteen op tafel kwam te liggen. Datzelfde partnerschap heeft er voor gezorgd dat naast de bekende Samsung QLED tv’s ook Sony, Vizio, Hisense en zelfs TCL QLED tv’s op de markt kunnen worden aangeboden.

Het mag onderhand wel al duidelijk zijn dat QLED tv’s wel degelijk het paradepaardje zijn van het bekende merk Samsung. Niet verwonderlijk dus dat sinds 2018 vrijwel alle Samsung topmodellen van een QLED scherm voorzien werden. Maar dat even terzijde want waar zit het verschil met OLED dan? Hoewel de namen op het eerste gezicht vrij veel met elkaar gemeen hebben, zijn er wel degelijk wezenlijke verschillen tussen de beide schermen te noteren. 

Zo steunen de QLED televisietoestellen – in tegenstelling tot de eerder vernoemde OLED modellen – nog steeds op het principe van de LCD achtergrondverlichting. Ze maken daarbij gebruik van de bekende “Quantum-dot filter”; een soort van minuscule kristallen geleiders ter vervanging van de traditionele RGB-filters. Het voordeel van dergelijk type filter is dat de kleurenoutput op een bijzonder nauwkeurige manier kan worden gecontroleerd; zelfs wanneer er sprake is van hoge helderheid. Ter vergelijking: de productie van een HDR beeld verlangt een helderheid van 1000 nits; een standaard QLED tv is in staat om beelden met een helderheid van 1500 tot maar liefst 2000 nits te produceren. 

Daarnaast beweert Samsung eveneens het voordeel van een bredere kijkhoek, hoewel dat tot op heden nog niet officieel bewezen werd. Toch blijft Samsung een echte absolute voorloper op het gebied van QLED wat het niet verwonderlijk maakt dat de beste QLED tv in 2021 de Samsung QLED 65Q80T was. Echter, om nog even terug te keren naar de vergelijking die we in het begin van deze paragraaf gemaakt hebben én rekening houdend met alle vergaarde informatie is de keuze voor een Nano Cell net iets beter dan QLED.

 

Het verschil Oled vs Qled

Als we de voornoemde informatie met elkaar vergelijken, kunnen we een duidelijk verschil tussen OLED en QLED beeldschermen aantonen waarbij de keuze voor een type scherm vooral afhankelijk zal zijn van je eigen persoonlijke voorkeur en dito verwachtingen.

Ben je voornamelijk op zoek naar een beeldscherm waarbij je een precieze kleurweergave geniet in combinatie met de best mogelijke beeldkwaliteit en dit vanuit eender welke kijkhoek? Dan is de keuze voor een OLED tv-scherm sneller gemaakt dan je misschien eerst zou denken. Daarbovenop komt ook nog eens dat donkere scènes extreem realistisch worden weergegeven wat de kijkervaring alleen maar ten goede komt,

Bij het QLED beeldscherm zijn de zwartwaarden eerder grijs dan wel dof van ondertoon waardoor donkere scènes aan realiteit moeten inboeten. Anderzijds garandeert een QLED beeldscherm dan weer wel de meest felle én scherpste witwaarden aller tijden in combinatie met veruit het beste beeld onder extreme helderheid.

Het oordeel: Oled vs Qled

Dat brengt ons dus meteen bij de eindbeoordeling; “Wat is beter: OLED of QLED?” Het mag onderhand wel al duidelijk zijn dat elk tv scherm voor- én nadelen met zich meebrengt en de keuze vooral afhankelijk zal zijn van je eigen persoonlijke verwachtingen. Zo zal op het gebied van helderheid, inbranden, schermgrootte en prijs vooral het QLED beeldscherm de prijzen in de wacht slepen. 

Echter, mag het OLED inbranden te wensen overlaten, OLED doet het dan weer veel beter op het gebied van contrast, kijkhoek, responstijd én oogcomfort. Kortom, OLED/QLED; ze bieden elk plus- én minpuntjes aan wat het niet altijd makkelijk maakt om op de vraag “Wat is beter; QLED of OLED” een antwoord te vinden.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES