Wat is DAB+

Laatste update: 24.04.24

 

Je ziet het steeds vaker verschijnen maar wat is DAB+ radio nu precies en waar zit het verschil met de traditionele DAB functie? Welke voordelen kunnen worden aangekaart om de investering in DAB+ op zijn minst te kunnen rechtvaardigen? Wij zoeken het graag voor jou uit. Ben je benieuwd, lees dan vooral even verder!

 

Radio evolueert

Net zoals met alles evolueert ook de manier waarop we naar de radio luisteren. Hoewel de traditionele vertrouwde FM-zenders nog steeds te beluisteren zijn, is het sinds kort ook mogelijk om via het uitgebreide internet naar radiozenders te luisteren. Om nog maar te zwijgen van de komst van de DAB+ radio die het aanbod aan te beluisteren radiozenders in Nederland alleen al, aanzienlijk deed toenemen. 

Maar niet alleen het aanbod aan radiozenders is geëvolueerd, ook de geluidskwaliteit ging er de laatste jaren met rasse schreden op vooruit. Zo heb je – mede dankzij de komst van DAB plus en de bijbehorende DAB+ zenders – minder vaak last van storingen of ruis.

Maar waar moet je nu precies voor kiezen als je op zoek bent naar een nieuwe radio? Houd je vast aan de vertrouwde klassieke FM radio of durf je een stapje verder te gaan in de richting van een digitaal radio? Denk aan DAB, DAB+, hybride of internetradio’s. Hoewel het kopen van de radio met behulp van een expert vaak een fluitje van een cent is, kun je vaak op internet al heel wat extra informatie vinden. En laat dat nou precies datgene zijn waar wij jou bij gaan helpen.

 

Wat is DAB+ radio?

Dat radio verandert en de manier waarop we ernaar luisteren door de jaren heen evolueert, hoeft onderhand niet meer te verwonderen. Zo werd het klassieke vertrouwde FM-signaal in Nederland – meer precies in 2013 – opgevolgd door het steeds populairder worden DAB en DAB+ signaal waardoor de weg naar de digital radio en de bijbehorende digitale radiozenders automatisch voor je open werd gelegd. Maar wat is DAB+ precies en welke mogelijkheden biedt een radio met DAB+ functie? Laten we even terug gaan in de tijd.

Zo werd in 1993 het – tegenwoordig immens populaire – DAB systeem voor het eerst binnen Europa geïntroduceerd. DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting” en doelt op een Europees systeem dat garant staat voor een uitgebreid digitaal zenderaanbod inclusief kraakheldere geluidskwaliteit zonder ruis en/ of storingen. Geruime tijd later – in 2007 om precies te zijn – werd het bestaande DAB systeem aan een ernstige update onderworpen en weergegeven onder de vorm DAB+. DAB+ garandeert digitale radio via de ether en biedt bijgevolg nog net iets meer voordelen dan de voornoemde DAB versie.

DAB+ is niet zomaar de opvolger van de traditionele en klassieke FM en DAB-radio maar staat garant voor verbetering op het vlak van aantal radiozenders én geluid. Zo garandeert DAB+ in eerste instantie een kraakheldere geluidskwaliteit zonder hinder van ruis en/ of andere storingen. Deze DAB+ functie gaat bovendien gepaard met een uitgebreid aanbod aan bijbehorende digitale radiozenders die inspelen op het luistergenot van de consument. En niet geheel onbelangrijk; het DAB+ signaal blijkt volledig gratis wat zijn toegankelijkheid alleen maar vergroot.

 

Verschil DAB en DAB+ 

Maar wat is een DAB radio nu precies en waar zit het verschil tussen wat DAB is en DAB+ radio inhoudt? Zoals onderhand duidelijk werd, wordt DAB beschouwd als de voorloper van de huidige populaire DAB+ versie. Waar DAB in 1993 voor het eerst het levenslicht zag en beschouwd werd als de basis in de richting van de digitale radio, wordt DAB plus radio beschouwt als de gesofisticeerde opvolger van zijn oudere broertje.

Op de vraag “Wat is DAB radio” nu precies kunnen we bijgevolg gezwind antwoorden dat het terugslaat op een Europees systeem waarbij radio via de ether wordt uitgezonden en ondertussen geüpdatet werd naar de vorm “DAB+”. 

 

Waarom kiezen voor DAB+?

Twijfel je nog steeds dan zijn hier alvast enkele pluspunten die niet uit het oog mogen verloren worden en jou misschien wel over de streep kunnen trekken. Zo garanderen zowel DAB als DAB+ een uitgebreid aanbod aan digitale radiozenders zonder daarbij hinder te ondervinden van storing en/ of ruis wat resulteert in een kraakheldere geluidskwaliteit.

Maar dat is uiteraard niet alles want daarnaast blijkt het DAB+ signaal ook nog eens helemaal gratis wat het voor iedereen een pak toegankelijker maakt. Uiteraard dien je hiervoor wel in het bezit te zijn van een DAB+ radio die zonder problemen de bijbehorende DAB+ ondersteuning weet aan te bieden. Daarnaast draagt DAB+ eveneens bij aan het gebruiksgemak daar je niet langer bepaalde frequenties dient te onthouden maar je favoriete radiozenders gewoon op naam kunt opzoeken en bijgevolg gaan selecteren. 

Tot slot biedt de DAB+ eveneens de mogelijkheid om heel wat bijkomende extra informatie te ontvangen gaande van weerkaarten tot albumcovers en zelfs belangrijke verkeersinformatie. 

Geniet je overal DAB+ ontvangst? 

Dat radio een belangrijk onderdeel vormt van het dagelijkse leven van miljoenen mensen, hoeft alvast niet langer voer voor discussie te zijn. En hoewel nog heel veel gebruikers teruggrijpen naar hun favoriete FM radiozender gebruikmakend van een bijbehorend traditioneel toestel, lijken steeds meer consumenten de weg naar de DAB en DAB+ te hebben gevonden. En dat is niet geheel onlogisch als je ten volle begrijpt welke voordelen hieraan vasthangen.

Zo kun je met behulp van DAB en DAB+ via de digitale ether naar al je favoriete radiozenders luisteren gaande van de landelijke tot de regionale en zelfs commerciële radiostations. Daarnaast is de ontvangst van het DAB+ signaal ook nog eens volledig gratis en is de kans op ruis en/ of storingen klein tot zelfs geheel onbestaande. Maar; er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras want om van het DAB+ signaal te kunnen genieten dien je over een optimale DAB+ ontvangst te beschikken. En die ontvangst begint bij de aanschaf van een radio-ontvanger die de DAB+ techniek weet te ondersteunen.

Ben je in het bezit van een radio met DAB+ ontvangst, dan kun je – wat betreft Nederland – DAB+ radio eender waar ontvangen. Echter bestaat de mogelijkheid dat in sommige delen van Nederland de DAB+ ontvangst iets minder goed is. In dergelijke situaties kun je terugvallen op het ingebouwde FM-signaal of je kunt kiezen voor een bijbehorende externe DAB+ antenne. Zo worden er tegenwoordig dan ook heel wat DAB antennes voor binnenshuis op de markt gebracht maar welke nu precies de beste DAB+ antenne blijkt, is vooral afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur en verwachtingen.

 

Hoe kun je DAB+ ontvangen?

Zoals ondertussen reeds meermaals aangekaart, is het DAB+ signaal 100% gratis wat het meteen een pak toegankelijker maakt bij een brede laag van de bevolking. Echter, dien je daarvoor wel in het bezit te zijn van een radiotoestel die de voornoemde DAB+ functie probleemloos lijkt te ondersteunen. Experts raden daarom veelal de bekende draagbare R3 en R4 radio’s aan die zowel in staat zijn om het traditionele FM alsook recente DAB+ signaal te ontvangen. Voldoe je aan deze voorwaarde, dan kun je in bijna heel Nederland van een kraakheldere geluidskwaliteit en optimale DAB+ ontvangst genieten. 

Heb je recentelijk een nieuwe DAB+ radio aangekocht, dan dien je in eerste instantie een automatische scan uit te voeren. De automatische scan gaat op zoek naar het DAB+ signaal op de bestaande radio en selecteert bijgevolg de mogelijke radiozenders waarna jij naar hartelust van je favoriete zenders kunt genieten. In slechts beperkte mate kan het gebeuren dat de ontvangst wat problemen lijkt te ondervinden. In dat geval kun je terugschakelen naar het bestaande FM signaal of een beroep doen op een externe DAB+ antenne. 

DAB+ versus internetradio

Zodra je echter informatie opzoekt over de bekende DAB en DAB+ radio krijg je meteen ook heel wat zoekopdrachten over internetradio’s aangeboden. Internetradio wordt beschouwd als een volwaardig alternatief voor de steeds populairder wordende DAB+ radio en kan – zoals de naam doet verbonden – via het internet verbonden worden hetzij via wifi hetzij via een bijbehorende netwerkkabel. Eenmaal de verbinding correct tot stand is gekomen, geniet je de toegang tot tienduizenden radiozenders van eender waar in de wereld. Zo kun je bijvoorbeeld probleemloos schakelen tussen de typische volksmuziek uit Hongarije en de bekende hits uit het Amerikaanse Memphis.

Maar let wel; want ook aan internetradio zijn bepaalde nadelen verbonden. Zo is internetradio een goede aanbeveling voor gebruik bij jou thuis maar minder geschikt voor mobiel gebruik aangezien een stabiele wifi verbinding wel degelijk één van de belangrijkste voorwaarden luidt.

 

Hybride of DAB+ wekkerradio?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de mogelijkheid tot het gebruik van een hybride radio of zelfs DAB+ wekkerradio die sinds kort op het toneel zijn verschenen.

Zo garandeert de hybride radio het beste van 2 werelden gaande van een kraakheldere geluidskwaliteit zonder storing en/ of ruis tot een uitgebreid pakket aan radiozenders wereldwijd. Dat betekent dat de hybride radio gebruik maakt van het internet om tienduizenden zenders aan te bieden maar – in tegenstelling tot de klassieke internetradio – de geluidskwaliteit daar niet langer onder laat leiden. In het verlengde daarvan werd sinds kort ook de DAB+ wekkerradio in het leven geroepen waarbij de voordelen van een wekkerradio en het DAB+ signaal moeiteloos met elkaar werden gecombineerd.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES