4 Tips Om Uw Persoonlijke Gegevens Veilig Te Houden

Laatste update: 09.12.23

 

Het internet is een belangrijk aspect van ons leven geworden. Mensen van over de hele wereld brengen dagelijks meer dan 7 uur online door. Het is dan ook maar de vraag of dit goed of slecht is, maar het is een feit dat de aantallen blijven stijgen. Hoewel het internet en de digitale technologieën ons leven helpen en gemakkelijker maken, brengen ze ook bepaalde gevaren met zich mee. Het aantal inbreuken op gegevens stijgt jaarlijks waardoor online beveiliging een groot probleem wordt. 

Zowel particulieren als bedrijven moeten hun gegevens online beschermen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u dit effectief kunt doen en we geven dan ook graag enkele makkelijk te volgen basistips mee.  

 

Versleutel Uw Gegevens Met Een VPN

Een van de meest efficiënte manieren om uw gegevens te beschermen is door gebruik te maken van een VPN-dienst. VPN staat voor een virtueel privé-netwerk; een dienst waarmee u een server en locatie kunt kiezen die u wilt gebruiken om verbinding te maken met het internet. De technologie wordt al sinds 2005 gebruikt en is goed getest en bijgevolg veilig in gebruik.

Het biedt een aantal opmerkelijke voordelen. VPN-dienstverleners gebruiken industrie-grade encryptie protocollen om end-to-end encryptie aan u te bieden. Dit betekent dat wanneer u een VPN gebruikt, uw gegevens worden gescrambeld. Zelfs als iemand erin slaagt uw verbinding af te tappen en uw gegevens te stelen, zal hij ze niet kunnen ontcijferen noch gebruiken.

Naast het versleutelen van uw gegevens en het onbruikbaar maken ervan voor iedereen behalve u, maskeert een betrouwbare VPN ook uw IP-adres én wijst u een nieuw adres toe. Daardoor worden uw privacy en anonimiteit grondig beschermd, wat het allemaal veiliger maakt. Bovendien kun je, omdat je servers op meerdere locaties wereldwijd kunt kiezen, geo-blocked content omzeilen. En wist je VPN tegenwoordig ook beschikbaar op het internet? Dit tegen een kleine vergoeding van een paar euro’s per maand, wat het allemaal de moeite waard maakt.

 

Sla Geen Wachtwoord Op In Uw Browser

Veel browsers en apps hebben de handige optie om uw wachtwoorden op te slaan. Dat kan best wel handig zijn maar toch willen we even wijzen op de gevaren want als u uw apparaat verliest, het wordt gestolen of iemand anders gebruikt uw werkstation; dan krijgen ze automatisch volledige toegang tot alle accounts waarvoor u wachtwoorden hebt opgeslagen. 

Om dit te voorkomen, moet u het automatisch opslaan van wachtwoorden uitschakelen en de wachtwoorden verwijderen die u tot nu toe hebt opgeslagen. Als u autofill een onmisbaar gemak vindt, kunt u beter een goede wachtwoordmanager gebruiken om uw wachtwoorden veilig op te slaan. Wachtwoordmanagers stellen u in staat om uw wachtwoorden op één locatie te bewaren en ze achter een hoofdwachtwoord te vergrendelen. De beste wachtwoordmanagers zijn compatibel met meerdere apparaten, zodat u uw wachtwoorden handig kunt opslaan op zowel mobiele als desktop apparaten

Vermijd Het Gebruik Van Openbare Wifi

Openbare wifi is net zo handig als autofill. U kunt extra data besparen op uw abonnement of aanzienlijke kosten vermijden wanneer u op reis bent. Echter, die openbare en gratis wifi in de luchthaven of restaurant brengt wel wat risico’s met zich mee.

De meeste openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd wat betekent dat een hacker makkelijk de controle over het netwerk kan overnemen en/ of uw verbinding kan aftappen.  Ze kunnen zien welke websites u bezoekt, uw accounts en wachtwoorden achterhalen of malware installeren op uw apparaat om uw activiteiten te volgen en uw gegevens te stelen, zelfs wanneer u geen gebruik meer maakt van openbare wifi.

 

Update Al Uw Tools, Apps En Besturingssysteem

Elke app en elk programma dat u gebruikt, inclusief uw besturingssysteem, is een stukje software dat regelmatig moet worden bijgewerkt. Deze updates omvatten niet alleen de nieuwe en verbeterde functies, maar ook kwetsbaarheidpatches en beveiligingsupdates

Een van de laatste beveiligingsupdates van Microsoft Windows bijvoorbeeld zorgt ervoor dat het lek, dat hackers in staat stelde anoniem verbinding te maken en toegang te krijgen tot Windows OS-apparaten, verholpen wordt. Het is van het grootste belang om uw OS en app-toolkit te updaten om misbruik te voorkomen en uw gegevens veilig te houden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES