Van simpele robot tot aan de Bellabot: zo ontwikkelde AI zich de afgelopen tijd

Laatste update: 19.04.24

 

In landen als China en Japan kun je er al niet meer omheen, maar in het westen worden ze nog maar weinig ingezet: service robots. Zonde, want de adoptie van deze vriendelijke AI machines zou ons leven een stuk makkelijker maken.

Zo zijn er al robots beschikbaar die als orderpicker in een magazijn kunnen werken, robots die schoonmaken in ziekenhuizen en robots die bestellingen in hotels rondbrengen, zoals de Bellabot. De evolutie van robots is snel gegaan en nieuwe technieken blijven zich ontwikkelen. Nog niet helemaal up to date? In dit artikel zorgen we ervoor dat je weer helemaal bij de tijd bent!

 

Zo begon de komst van de Bellabot

De Bellabot is niet in één dag gemaakt, maar is het resultaat van jarenlange ontwikkeling van machines. Machines bestaan eigenlijk net zo lang als mensen zelf. Vroegere beschavingen als de Romeinen gebruikten destijds al slimme, technische hoogstandjes als waterpompen, molens en hijskranen. Maar de ‘echte’ ontdekking van eenvoudige machines wordt toegekend aan Aristoteles en Archimedes, die studies deden naar hefbomen en de term ‘machine’ in het leven riepen.

Na de industriële revolutie die Engeland en Europa in de negentiende eeuw domineerde werden machines steeds belangrijker in ons dagelijks leven. De technologische ontwikkelingen gingen sindsdien snel: met de komst van commerciële computers rond 1950, die weer afstamt van een rekenmachine uit 1822, werden computers en daarmee ook machines steeds kleiner, geavanceerder, en in staat om complexere taken op zich te nemen. Machines als de Bellabot beschikken tegenwoordig over razendsnelle computers, 3D sensoren en interne communicatiesystemen waardoor ze foutloos diverse taken uit kunnen voeren, zelfs  in een dynamische omgeving.

 

Bellabot is een type A.I., maar wat is dat eigenlijk?

A.I. staat voor artificial intelligence. Hiermee proberen machines, robots en computers menselijke intelligentie na te bootsen en zelf problemen op te lossen. Het doel van A.I. is dat machines zelf gaan leren en dat repetitieve of moeilijke taken overgenomen kunnen worden. Al met al betekent dit dat werkzaamheden sneller en goedkoper uitgevoerd kunnen worden zonder tussenkomst van mensen. Er bestaan diverse soorten A.I. robots, met ieder hun expertises. Zo valt de Bellabot onder het type ‘reactive A.I.’. De Bellabot kan opdrachten en situaties herkennen en gepaste actie ondernemen, maar moet eerst wel de opdrachten aangeleerd krijgen. De robot kan dus niet zelf leren, zoals een limited memory A.I. robot dat wel zou kunnen. Dit komt er op neer dat deze service robot bijvoorbeeld de looppaden van een restaurant kent, maar ook van zijn route af kan wijken als het een obstakel waarneemt, een andere opdracht krijgt of een tweede Bellabot tegenkomt. De robot zal zichzelf echter geen nieuwe commando’s aanleren die niet voorgeprogrammeerd zijn.

Waarom de Bellabot onmisbaar is

Machines worden steeds slimmer en met de snelle ontwikkeling van A.I. kunnen robots steeds meer taken uit ons dagelijks leven oppakken. Het grote voordeel daarvan is dat machines onze menselijke taken vaak sneller en accurater uit kunnen voeren dan dat wij dat zelf kunnen. Ze maken daarin ook geen fouten: alles wat een robot doet, hoe repetitief de taak ook mag zijn, de Bellabot zal altijd hetzelfde consistente resultaat leveren. Een bijkomend voordeel is dan ook dat een horeca robot geen pauze, vakantie of salaris nodig heeft. Daardoor bespaar je als ondernemer op je personeelskosten.

Tot slot: omdat de Bellabot repetitieve taken overneemt heeft personeel meer tijd om gasten te woord te staan. Het zware, uitputtende werk wordt overgenomen door de robot, waardoor het menselijk personeel zich kan richten op gastvrijheid en het bieden van betere, persoonlijke service.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES