De 2 belangrijkste verschillen tussen huismerk en originele cartridges

Laatste update: 09.12.23

 

Je hebt het vast en zeker wel al gemerkt; de aankoop van cartridges is vaak duurder dan de printer op zich. Maar niet getreurd, want wist je dat het ook heel wat goedkoper kan? Ben je benieuwd hoe of wat? Aarzel dan niet en lees even met ons mee. Zo zul je begrijpen dat het in de meeste gevallen voordeliger is om te kiezen voor een huismerk in plaats van de typische traditionele merknamen.

 

“Scheermesjes model”

Maar laat ons maar even van bij het begin beginnen met de aanschaf van een nieuwe dan wel tweedehands printer. Ongeacht het merk, zijn er vandaag de dag heel wat budgetvriendelijke opties op de markt te vinden. Ja je hoort het goed; zelfs binnen de categorie van HP, Epson of Canon. Maar waar zit dan het addertje onder het gras? Want we mogen er natuurlijk wel van uitgaan dat grote merknamen niets voor niets weggeven. 

Aangezien vele A-merken hun apparaten tegenwoordig tegen wegwerpprijzen aanbieden, is het niet verwonderlijk dat de cartridges een pak duurder worden geplaatst. Men spreekt hier dan ook van het zogenaamde “scheermesjes model” waarbij menig scheermes leverancier vandaag de dag nog steeds voordelige (soms zelfs bijna gratis) scheersystemen aanbiedt om vervolgens ons – de consumenten – flink in de buidel te laten tasten voor de aankoop van de bijbehorende mesjes. Hetzelfde principe is ook van toepassing op de aankoop van printers versus cartridges waarbij het apparaat an sich vrij goedkoop wordt aangeboden en de prijs verder wordt doorgerekend in de aankoop van de cartridges.

En dat cartridges broodnodig zijn om je spiksplinternieuwe printer apparaat in gebruik te nemen, hoeft alvast niet te worden benoemd. Maar juist daar knelt het schoentje dan ook. De aanschaf van de printer mag dan wel een heerlijke aanbieding lijken – wat het ergens ook is – toch wordt dit je dubbel en dik betaald gezet bij de aankoop van de cartridges achteraf.

Maar, er is natuurlijk wel een oplossing voorhanden, eentje waarvan we misschien niet altijd even goed op de hoogte zijn.  Zo kun je tegenwoordig ook gewoon kiezen voor de standaard huismerken die qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid net dezelfde – of misschien zelfs betere – kwaliteit garanderen dan de traditionele bekende merken. Ga dus niet holderdebolder op zoek naar een set dure HP cartridges of een set cartridges van Epson, maar geef eens wat vaker de voorkeur aan de zogenaamde “witte producten”. Wij helpen jou wel even een handje!

 

Huismerk vs A-merk cartridges

Kortom, dat je vaak heel wat goedkope cartridges op de kop kunt tikken door te kiezen voor een zogenaamd huismerk mag ondertussen wel al duidelijk zijn. Een huismerk duidt op een bepaald winkelmerk dat de naam van de betreffende winkelketen draagt en wordt dan ook beschouwd als een voordelig alternatief voor een origineel/ A-merk. 

Binnen de categorie van de huismerken zouden we nogmaals een onderscheid kunnen maken tussen 2 subgroepen als zijnde de B dan wel C-merken. Waar de B-merken qua verpakking én kwaliteit zoveel mogelijk op de A-merken willen lijken, worden de C-merken gehanteerd als eigen merken die 100% als zogenaamd budgetmerk worden neergezet.

 

De belangrijkste verschillen

Je hoort het al; er is wel degelijk een verschil tussen de bekende originele – zogenaamde A – merken en de daar tegenoverstaande huismerken. Zo kunnen we een onderscheid noteren op 2 niveaus gaande van de prijs tot de hoeveelheid inkt. Zo zal de prijs van een set of verpakking huismerk cartridges vaak voordeliger zijn dan wanneer je hetzelfde product binnen een A-merk zou aankopen. Wat dus perfect past binnen ons eerder vernoemde scheermesjes model waarbij de printer apparaten goedkoper worden aangeboden om de prijs vervolgens te kunnen doorrekenen via de aankoop van de originele cartridges.

Maar het blijft niet alleen bij het verlaagde prijskaartje, ook de hoeveelheid inkt is een belangrijke factor om even te benadrukken. Want ondanks zijn voordelige prijskaartje, bieden de huismerk cartridges over het algemeen ook meer inkt aan in vergelijking met hun A-merk tegenhanger wat het meteen extra aantrekkelijk maakt voor de consument. 

Aanbod aan huismerk en originele inktcartridges

Ben je dus op zoek naar een gemakkelijke én snelle manier om inktcartridges of inktpatronen aan te kopen, dan kun je onder meer terecht bij de bekende website “Goedkoopprinten”. Naast de originele benodigdheden, bieden zij ook heel veel huismerken aan die – zoals we hierboven konden leren – vaak een grotere hoeveelheid tegen een verlaagde/ voordelige prijs aanbieden. Dit maakt het natuurlijk stukken interessanter voor ons, de consument, en al zeker wanneer we aan thuiswerken doen of kinderen hebben die binnenkort terug op de schoolbanken terechtkomen.

In vergelijking met bijvoorbeeld de originele A merken, kun je bij “Goedkoopprinten” inktcartridges en inktpatronen spotten die tot wel 70% goedkoper zijn én vaak meer inhoud bevatten dan de originele patronen. Bovendien hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit aangezien deze vrij gelijklopend is met die van de originele producten. De reden hiervoor is net zo eenvoudig als het proces en kan verklaard worden doordat de kosten niet in de inkt zelf zitten maar vooral in de chips die zich op de producten bevinden. Zodra een chip 100% doorontwikkeld is, zijn de kosten om kwalitatieve  inktcartridges te produceren aanzienlijk laag.

 

Tips & tricks

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele praktische tips & tricks bij de aankoop van cartridges. Zo is het in eerste instantie belangrijk om de printkop – waar de cartridges in bevestigd worden – te reinigen. Dit kan eenvoudig via het aanwezige “reinigingsprogramma” dat in het geïntegreerde onderhoudsmenu van de printer staat beschreven. Door dit programma te selecteren, zal de printkop automatisch worden gereinigd waarna je de cartridges er zonder problemen kunt in plaatsen.

Wat betreft de plaatsing van de cartridges hoef je je evenmin zorgen te maken. Hoewel het proces zichzelf min of meer uitwijst, is het niet verkeerd om hier eventjes kort op in te gaan. Zo is het aangewezen om de printer in te schakelen alvorens de klep van de printkop te openen. Eenmaal de cartridgehouder automatisch openschuift, kun je de oude patronen verwijderen en de nieuwe erin klikken. Let wel; verwijder de afschermklep én de bijbehorende ontluchting sticker van de inktcartridges daar het product anders automatisch vacuüm zuigt en bijgevolg geen inkt op het papier doorlaat. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES