Verschillende redenen om te kiezen voor Amazon Prime

Laatste update: 04.02.23

Nu het online shoppen aan een belangrijke opmars bezig is, is dat alleen maar positief nieuws voor tal van e-commerce bedrijven. Amazon is hierbij wereldwijd niet alleen één van de meest bekende maar bovenal ook belangrijkste spelers op de hedendaagse markt. Maar hoe begon het allemaal voor Amazon en welke mogelijkheden biedt zijn videodienst Amazon Prime? En vooral; welke kostprijs moet je hiervoor in rekening brengen?

 

Hoe het allemaal begon

Laten we eerst en vooral even terugkijken op het begin van Amazon.com, ondertussen bekend onder de afgekorte handelsnaam “Amazon”. Het betreft een Amerikaans e-commerce bedrijf gesitueerd in Washington, meer bepaald Seattle, en opgericht door de bekende Jeff Bezos in 1994. Met Amazon ontstond tegelijkertijd één van de eerste én grootste bedrijven die goederen online aanbood en verkocht.

In de beginjaren bood Amazon voornamelijk boeken aan. Enkele jaren later kwamen daar diverse andere media producten aan te pas om vandaag de dag uiteindelijk te eindigen met een ruim assortiment aan diverse goederen gaande van sport tot muziek, huisdieren, keukenapparatuur etc. Ondertussen telt Amazon ook al heel wat Europese vestigingen zoals Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en sinds kort ook Nederland. Nu Amazon dus naar Nederland is verhuisd betekent dit dat je ook daar van Amazon Prime Nederland en Amazon Prime Video Nederland kunt genieten.

Deze uitbreiding heeft er mede voor gezorgd dat Amazon niet langer enkel en alleen fysieke producten zal aanbieden maar eveneens als moederbedrijf kan beschouwd worden van diverse film- en televisiestudio’s én streaming- en abonnementsdiensten. Denk bijvoorbeeld maar aan Amazon als moederbedrijf van Amazon Studios en als aanbieder van Amazon Prime, Amazon Prime Video, Amazon Music en Amazon Appstore.


Hoe past Amazon Prime in dit hele plaatje?

Zoals hierboven reeds min of meer uit de doeken werd gedaan, blijkt Amazon wereldwijd één van de grootste en belangrijkste e-commerce bedrijven te zijn die er tegenwoordig op de markt zijn. Opgericht in 1994 met de verkoop van boeken en ondertussen moeiteloos uitgegroeid tot een belangrijk online bedrijf waarop allerlei producten kunnen worden aangekocht. Zo vind je er niet alleen kleding en cosmetica maar eveneens tal van sportartikelen, elektronica, verschillende huishoudelijke artikelen en zelfs verse etenswaren.

Bovendien verkoopt Amazon niet alleen eigen producten en goederen zoals de bekende Kindle e-reader of de Fire tablets serie maar biedt het eveneens een platform voor heel wat andere kopers om hun producten op de markt te brengen. Echter, zal Amazon zich niet verantwoordelijk stellen indien er problemen mochten optreden met één van deze verkopers.

Naast goederen en producten blijkt Amazon tegenwoordig ook diverse streamingdiensten en abonnementsdiensten aan te bieden waaronder Amazon Prime. Zo biedt Amazon het Amazon Prime-abonnement wereldwijd standaard aan al zijn klanten en bezoekers aan. In ruil voor een kleine maandelijkse bijdrage kun je Amazon Prime onder meer genieten van gratis verzendkosten en onbeperkte toegang tot het ruime Amazon Prime videos aanbod.

Van welke voordelen kun je bij Amazon Prime genieten?

Het is uiteraard geen verplichting om je aan te sluiten bij de Amazon Prime abonnementsdienst, echter loont het toch wel de moeite om het ten minste in overweging te nemen. Zo zul je gelijk kunnen vaststellen dat de beperkte Amazon Prime kosten niet opwegen tegen het ruime Amazon Prime aanbod waarbij tal van voordelen en pluspunten jouw deel zullen zijn.

Zo staat het ruime Amazon Prime Nederland aanbod eerst en vooral garant voor een snelle én bovenal gratis levering van de geselecteerde artikelen. Bovendien hoef je geen rekening te houden met een bepaald minimum bestelbedrag en worden de meeste producten zelfs de dag nadien al bij jou thuis geleverd. Echter, lijkt er wel een figuurlijk addertje onder het gras te zitten. Zo geldt deze regel enkel en alleen op de zogenaamde Prime-artikelen uit het lijstje, aangeduid door het bekende Prime-logo. Artikelen die niet voorzien zijn van dit logo kunnen bijgevolg eventuele verzendkosten met zich meebrengen en/ of later geleverd worden.

Verder biedt het Amazon Prime abonnement ook heel wat pluspunten voor de fervente gamers onders ons. Zo kun je niet alleen genieten van een maandelijkse selectie gratis games maar evenzeer van gratis ingame-content en het bekende Twitch Channel abonnement. Met Twitch Prime kun je onder andere streams bekijken zonder daarbij gestoord te worden door reclame of korting ontvangen op de aankoop van bepaalde games die op Amazon worden aangeboden.

Daarnaast krijg je eveneens een gratis applicatie door Amazon aangeboden waarmee het mogelijk wordt om je foto’s en afbeeldingen op eender welk apparaat, hetzij een laptop; smartphone of tablet, te bekijken. Door je te abonneren op Amazon Prime krijg je overigens ook 5 GB aan gratis video-opslag én de mogelijkheid om de onbeperkte opslagruimte met derden op een beveiligde manier te delen.

En uiteraard “last but not least” kun je als Amazon Prime lid eveneens gebruik maken van de bekende Amazon Prime Video dienst. Op die manier kun je, waar en wanneer je maar wilt, je favoriete films en/ of tv-series gratis streamen en dit zowel on- als offline. Verder krijg je met Amazon Prime Video ook toegang tot de zogenaamde “Amazon Originals”. Daarin vind je bekende tv-series zoals bijvoorbeeld The Boys, Fleabag en The Grand Tour.

Amazon Prime video als onderdeel van Amazon Prime

Amazon Prime Video kan duidelijk beschouwd worden als een onderdeel of voordeel van het grotere geheel dat Amazon Prime heet. Met Amazon Prime Video wordt het “video on demand” platform van Amazon bedoeld dat voor het het eerst het levenslicht zag op 7 september 2006 onder de naam “Amazon Unbox”. Vandaag de dag staat dit platform beter bekend onder de naam “Amazon Prime Video” of afgekort “Prime Video” en “Prime Video mytv”.

Het aanbod bij Amazon Prime Video bestaat uit een goede combinatie tussen films en tv-series die ontwikkeld werden door Amazon Studios zelf aangevuld met content van tal van andere mediabedrijven. Belangrijk om te weten is dat je geen lid hoeft te zijn van Amazon Prime om gebruik te kunnen maken van Prime Video. Het is namelijk mogelijk om je enkel en alleen op het onderdeeltje Amazon Prime Video te abonneren. Welke Prime Video kosten hiervoor worden aangerekend, zullen we verder in de tekst bekijken.

 

Het aanbod van Amazon Prime Video in verhouding tot Netflix

Algemeen kunnen we stellen dat het aanbod van Amazon Prime Video behoorlijk ruim is en voor elk wat wils biedt. Je kunt de dienst min of meer vergelijking met andere videodiensten zoals Disney+ en Netflix hoewel hij momenteel nog niet zo uitgebreid blijkt te zijn.

Net zoals Netflix en Disney+ probeert ook Amazon om zelf enkele unieke tv-series, documentaires en films te ontwikkelen. Deze worden uitgebracht door Amazon Studios en worden gekenmerkt door het “Amazon Originals” label. We denken hierbij spontaan aan enkele bekende Amazon series zoals The Grand Tour, Fleabag en The Marvelous Mrs.

Jammer genoeg wordt het aanbod niet overal als even aantrekkelijk beschouwd. Zo blijkt Amazon Prime Video Nederland er momenteel nog heel wat anders uit te zien dan de versies in bijvoorbeeld Duitsland of Italië. Zo zul je tot op heden maar heel weinig Nederlandse series en/ of films op het bekende platform terugvinden. 

Echter kun je elke film, documentaire of tv-serie dan weer wel voorzien van Nederlandse ondertiteling en/ of Nederlandse nasynchronisatie. Dit laatste is vooral het geval bij kinderfilms en kindvriendelijke tv-series. Uiteraard kan en zal het aanbod in de toekomst alleen maar toenemen. Uiteindelijk zijn diensten zoals Netflix indertijd ook heel kleinschalig begonnen.

Welke kosten worden in rekening gebracht en hoe ziet het abonnement eruit?

Het spreekt voor zich dat elk abonnement gepaard gaat met een bepaalde kostprijs. Maar welk bedrag mag je verwachten als je een Amazon Prime abonnement wilt creëren? En wat kost Prime Video?

Ben je iemand die regelmatig producten aankoopt via Amazon Prime Nederland, dan kan het voordeliger zijn om te kiezen voor een Amazon Prime abonnement. Op die manier wordt niet alleen de snelle en gratis levering gedekt maar geniet je verder ook van Amazon Prime Video, onbeperkte opslagruimte, 5 GB aan video-opslag etc. In Nederland komt dit neer op een maandelijkse kost van ongeveer 2,99 euro, wat op jaarbasis 35,88 euro betekent.

Uiteraard begrijpt Amazon ook dat dit abonnement niet voor iedereen voordelig kan uitdraaien. Indien je slechts 1 of 2 keer per jaar een product aankoopt via Amazon, dan kan het zijn dat je met het lidmaatschap voor jezelf uiteindelijk een grotere kost creëert. Wil je echter toch kunnen genieten van Amazon Prime Video in Nederland, dan krijg je de kans om je enkel en alleen om dat ene onderdeeltje te abonneren. Het Amazon Prime Video prijskaartje wordt in Nederland maandelijks geschat op 3,99 euro wat dus op jaarbasis overeenkomt met 47,88.

Indien je besluit over te gaan op een abonnement dan kun je de betaling via verschillende kanalen verrichten. We stellen vast dat heel wat klanten voornamelijk kiezen om te betalen via Amazon Prime iDeal.

 

Wat als je van het abonnement af wilt?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het eventueel beëindigen van het abonnement. Gelukkig kun je het abonnement op eender welk moment probleemloos opzeggen. Door het abonnement op te zeggen, verlies je uiteraard ook alle rechten. Producten zullen dus niet meer de dag nadien worden geleverd, je zult betalen voor de verzending en je kunt niet langer gebruik maken van de Amazon Prime Video diensten. Echter, je kunt je nadien ook weer probleemloos aanmelden indien je dat toch weer wenst te doen!

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES