Wat zijn de grootste voordelen van een smartwatch?

Laatste update: 26.03.23

 

Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld; – jong en oud – werkelijk iedereen lijkt ervoor te zwichten. Maar wat is nu juist de sterkte van de steeds populairder wordende smartwatch? Misschien heb je het zelf wel al ooit overwogen maar zaait twijfel nog enige verdeeldheid? Wij gaan samen met jou op zoek naar de belangrijkste voordelen en ontfutselen daarbij de grootste “geheimen”.  Benieuwd? Lees dan gerust even verder!

 

Wat is een smartwatch?

Maar laat ons misschien even van bij het begin beginnen. De Engelse term omvat twee belangrijke zelfstandige naamwoorden; “smart” enerzijds en “watch” anderzijds die respectievelijk inspraak hebben op het intelligentievermogen van een horloge. Een smartwatch is met andere woorden een slim horloge dat – met behulp van een geïntegreerde bluetooth functie – eenvoudig met je smartphone kan verbonden worden. 

In tegenstelling tot de klassieke standaard horloges, zijn smartwatches tot veel meer in staat dan enkel en alleen het weergeven van een tijd- én/ of datumaanduiding. Zo kunnen ze onder meer informatie ontvangen en zijn ze – althans sommige apparaten –  in staat om berichten te versturen. Denk onder meer aan appjes, telefoontjes en zelfs pushmeldingen van Facebook, Twitter etc. De manier waarop het apparaatje omgaat met de verkregen informatie, is dan weer afhankelijk van het model en het prijskaartje ervan.

Zo zullen sommige smartwatches bijvoorbeeld alleen in de mogelijkheid voorzien om een tekst – of slechts een klein stukje van het desbetreffende bericht – te tonen terwijl andere modellen enkel en alleen de melding of notificatie zichtbaar weten te maken. Daarnaast zijn smartwatches – in tegenstelling tot de klassieke horloges – eveneens voorzien van diverse sport- én/ of fitness functies waarmee je bepaalde prestaties kunt meten. In dat opzicht denken we onder meer aan een stappenteller, calorieteller of hartslagmeter. Kortom, de mogelijkheden zijn wel degelijk eindeloos en vooral afhankelijk  van je eigen verwachtingspatroon, het type en het uiteindelijke prijskaartje.

 

Het verschil met de hybrid smartwatch

Als je denkt dat het nu allemaal wel duidelijk is en de keuze binnen handbereik ligt, dan heb je vast en zeker nog niet gehoord over de zogenaamde hybrid smartwatch. Met een dergelijk apparaatje kies je voor een horloge dat zich ergens tussen een traditioneel klassiek horloge en een rasechte smartwatch bevindt. Het is dus geen standaard horloge noch een volwaardige smartwatch maar eerder een model ergens tussenin. 

De hybrid smartwatch zul je bijgevolg herkennen aan zijn klassieke wijzerplaat – die meteen de link vormt met het traditionele horloge – in combinatie met een vernuftig staaltje technologie. In vergelijking met een volwaardige smartwatch, zal een hybrid smartwatch geen tekst tonen van een inkomend bericht of telefoontje maar enkel en alleen een notificatie weergeven aan de hand van een trilling en/ of geluid.

Het meest praktische aan een hybrid smartwatch is het feit dat deze in staat is om de tijd automatisch aan te passen. Best wel makkelijk aangezien je dan geen rekening hoeft te houden met de verandering van zomer- naar wintertijd wat bijvoorbeeld wel het geval is bij een klassiek horloge. 

Daarnaast kenmerkt de hybrid smartwatch zich door een tweede kleinere wijzerplaat waarin een wijzer draait die instaat voor tal van sportieve functies. In de bijbehorende app – die je op je smartphone dient te  downloaden – kun je dan een doel instellen gaande van het aantal gezette stappen per dag tot het dagelijks aantal verbrande calorieën. Houd er wel rekening mee dat de hybrid steunt op een gewone batterij die – net zoals het klassieke horloge – om de zoveel tijd moet vervangen worden. Een volwaardige smartwatch daarentegen is gezegend met een eenvoudig oplaadbare accu.

 

Smartwatch functies

Afhankelijk van je keuze voor een smartwatch dan wel hybrid smartwatch exemplaar, kun je genieten van meer of minder functiemogelijkheden. Zo zijn de volwaardige smartwatch exemplaren uitgerust met een geïntegreerde bluetooth functie zodoende een draadloze verbinding met de smartphone te kunnen beogen. Verder zijn ze uitgerust met een zogenaamde analyse software die dan weer in staat is om het effect van een bepaalde activiteit te analyseren. De gemeten waarden en data kun je vervolgens via je smartphone of laptop opvragen en bekijken.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want smartwatches maken eveneens gebruik van notificaties waarbij inkomende oproepen, social media berichtjes of whatsappjes eenvoudig worden weergegeven. Sommige meer gesofisticeerde smartwatches zijn zelfs in staat om de oproep of het bericht via het horloge te beantwoorden hoewel je dan ook wel rekening moet houden met een hoger prijskaartje.

Hun gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een ingebouwde muziekspeler, de mogelijkheid om verschillende wijzerplaten naar keuze te downloaden waardoor het horloge meteen een pak persoonlijker wordt, een ID caller en een navigatie/GPS functie. In tegenstelling tot de hybrid modellen, zijn de smartwatches uitgerust met een krachtige oplaadbare batterij die – afhankelijk van het type en het prijskaartje – enkele uren tot wel dagenlang meegaat. Bovendien zijn de meeste smartwatches spatwaterdicht wat eveneens een belangrijk voordeel is volgens heel wat klanten.

Hybrid smartwatch functies

Gaat je voorkeur toch eerder uit naar een hybrid smartwatch, dan hoef je zeker geen mindere kwaliteit te verwachten. Zo wordt ook hier gekozen voor een bluetooth functie om de verbinding met de smartphone mogelijk te maken. Vervolgens krijg je toegang tot de automatische kalender alsook tal van opties waarbij onder meer het slaapgedrag uitvoerig in kaart wordt gebracht. Hun gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de geïntegreerde muziekbediening en de optie om een alarm in te stellen. Let wel; net zoals de klassieke standaard horloges werken ook hybrid smartwatches op een niet oplaadbare batterij die maximaal 4 tot 6 maanden meegaat en vervolgens moet vervangen worden.

 

De grootste voordelen

Toch nog aan het twijfelen of je al dan niet overgaat tot een aankoop? Dan kunnen we alleen maar wijzen op de vele voordelen die een smartwatch met zich meebrengt. Zo is er niet alleen de tijd- en datumaanduiding maar geniet je veel meer bijkomende pluspunten gaande van inkomende oproepen en berichten tot het meten van fysieke activiteit, het in kaart brengen van je slaappatroon en zoveel meer. Al deze technologische snufjes worden moeiteloos gecombineerd met een uniek en modern design dat – afhankelijk van het merk en het prijskaartje – verder kan worden gepersonaliseerd.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES